Plywood FC Och FSF: Vad är Den Visuella Skillnaden? Skillnader I Fastigheter. Vad är Det Och Vilket är Bättre Att Välja?

Innehållsförteckning:

Video: Plywood FC Och FSF: Vad är Den Visuella Skillnaden? Skillnader I Fastigheter. Vad är Det Och Vilket är Bättre Att Välja?

Video: Plywood FC Och FSF: Vad är Den Visuella Skillnaden? Skillnader I Fastigheter. Vad är Det Och Vilket är Bättre Att Välja?
Video: Träna på att välja rätt tidspreposition - När? och Hur länge?, 12 uppgifter 2024, Maj
Plywood FC Och FSF: Vad är Den Visuella Skillnaden? Skillnader I Fastigheter. Vad är Det Och Vilket är Bättre Att Välja?
Plywood FC Och FSF: Vad är Den Visuella Skillnaden? Skillnader I Fastigheter. Vad är Det Och Vilket är Bättre Att Välja?
Anonim

Plywood är ett av de enklaste och mest prisvärda materialen, som används ganska aktivt i byggbranschen . Det finns flera typer av det, idag kommer vi att överväga två av dem: FC och FSF. Även om de liknar varandra, finns det vissa skillnader i parametrar, användning och applikation. Låt oss titta närmare på skillnaden mellan FC och FSF plywood.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Ordet "plywood" kommer från franska fournir (till överlägg). Det görs genom att limma ihop brädor av trä av olika tjocklek (faner) . För högre egenskaper hos styrka och tillförlitlighet limmas panelerna när de limmas så att fibrernas riktning är vinkelrätt mot varandra. För att materialets framsidor ska se likadana ut är vanligtvis antalet lager udda: tre eller fler.

För närvarande är FC och FSF de vanligaste märkena av trälaminerade paneler . Både den ena och den andra sorten har sina anhängare och motståndare, som ständigt argumenterar om egenskaperna och miljösäkerheten hos dessa plattor. Låt oss försöka förstå denna fråga.

Bild
Bild

Låt oss börja med att dechiffrera legenden

FC … Den första bokstaven i namnet är vanlig för alla typer av detta material och betyder "plywood". Men den andra talar om kompositionen som användes vid limning av panelerna. I detta fall är det urea-formaldehydlim.

Bild
Bild

FSF … För denna typ av skiva anger bokstäverna SF att ett ämne som fenol-formaldehydharts användes för att binda skivorna.

Viktig! Olika lim påverkar egenskaperna hos plywood och följaktligen dess syfte och användning.

Bild
Bild

Visuella skillnader

Utåt sett är båda dessa arter praktiskt taget oskiljbara från varandra. För tillverkning av det ena och det andra används samma typer av faner, samma metoder för slipning och laminering av framsidorna. Men det finns fortfarande en visuell skillnad. De består av skillnaden i struktur i limkompositionen.

I FC innehåller limmet inte en sådan komponent som fenol - i detta avseende är det lättare … Eftersom lager av lim och paneler har praktiskt taget samma färg ser det visuellt ut som samma typ av material. Limkomposition för FSF av en mörk röd nyans. Och genom att titta på sidoskärningen kan du räkna ut träraderna och limma. Även en vanlig man på gatan, när han står inför plywood för första gången, känner dessa funktioner, kommer att kunna skilja en typ av detta material från en annan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse av fastigheter

I grund och botten skiljer sig plywoodskivor från varandra.

Fuktmotstånd

FC är hållbart och tillräckligt mångsidigt, men det är avsett för användning vid fullständig frånvaro av fukt . Den är gjord av strimlat homogent lövträ, men kombinationer av björk, al och några andra arter är också möjliga. Om vätska kommer in i de inre skikten av denna typ av plywood, kommer deformation och avskalning att börja. Men eftersom dess kostnad är låg, används den ganska ofta vid konstruktion av interna skiljeväggar i rum, som ett underlag för golvbeläggningar (parkett, laminat, etc.), möbler och förpackningsbehållare är gjorda av den.

FSF är tvärtom fuktresistent . Efter att ha utsatts för fukt, till exempel atmosfärisk nederbörd, kan det också bli blött, men efter torkning förblir dess utseende och form oförändrat.

Ändå är det värt att notera: om sådan plywood är i vatten under lång tid kommer det att svälla.

Bild
Bild

Styrka

I detta avseende överträffar FSF sin "syster" med nästan en och en halv gång (60 MPa och 45 MPa), därför den tål mycket höga belastningar … Dessutom motstår den mekaniska skador och slitage bättre.

Bild
Bild

Miljökomponent

Här kommer FC ut på topp , eftersom det inte finns någon fenol i limets struktur. Och FSF har ganska mycket av det - 8 mg per 100 g. Sådana värden är inte kritiska för människors hälsa, men det kommer fortfarande att vara användbart att ta hand om det och inte använda denna typ av plywood i bostadslokaler, särskilt när ordna barnrum. Efter att limmet torkat blir det mindre farligt, men när du väljer träbaserade paneler bör du vara uppmärksam på graden av utsläpp av farliga komponenter.

Om E1 anges i dokumenten för materialet, är det ganska säkert och kan användas inomhus. Men om E2 är kategoriskt oacceptabelt … Giftiga ämnen i limmet kan skapa problem vid bortskaffande. De påverkar huden, slemhinnorna och andningsorganen negativt. Därför behöver resterna inte brännas utan snarare skickas till en deponi.

Bild
Bild

Utseende

För båda typerna är det nästan identiskt, eftersom samma träslag används i produktionen. Inredningen skiljer sig endast i närvaro eller frånvaro av defekter (knutar, främmande inneslutningar) på framsidan.

Enligt denna princip är plywood indelad i kvaliteter. På grund av användning av hartser i FSF är bristerna synligare synligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken är bättre att välja?

Innan du gör ett val till förmån för ett eller det andra plywoodmärket måste du känna till deras användningsområden. Det finns områden där de överlappar varandra och båda kan användas, men det finns också områden där bara en av dem fungerar . Till exempel är FSF perfekt när det krävs hög hållfasthet och fuktbeständighet. Och FC används bäst i fall där miljösäkerhet, trevligt utseende och pris är viktigt.

FSF tävlar inte när du behöver göra följande:

  • formning för grunden;
  • yttervägg av byggnader av ramtyp;
  • hushållsbyggnader;
  • stugmöbler;
  • reklamytor;
  • foder för takmaterial på taket.
Bild
Bild
Bild
Bild

FC kan perfekt appliceras som material i följande fall:

  • för väggbeklädnad, förutom kök och badrum;
  • som golvbeläggning;
  • för tillverkning av stoppade och rammöbler, som kommer att finnas inne i lokalerna (hem, kontor och så vidare);
  • tillverkning av förpackningslådor, alla dekorativa element.

Det är lämpligt att bekanta dig med GOST 3916.2-96 för att ta reda på de viktigaste egenskaperna och markeringarna som appliceras på varje plywoodskiva. Den senare kommer att ange materialets typ, kvalitet, limkomposition, dess tjocklek, storlek, träfaner, utsläppsklass för farliga ämnen, och det slipas också på ena sidan eller båda. Och en sak till: när du väljer, kostar det. PSF är betydligt dyrare på grund av dess egenskaper. Nu, med kunskap om alla egenskaper, egenskaper och syfte med dessa material, kommer det inte att vara svårt att göra rätt val.

Rekommenderad: