Vad Kan Planteras I Ett Växthus Bredvid Gurkor? Kan Tomater Planteras? De Bästa Grannarna. Kompatibel Med äggplantor Och Andra Grönsaker I Samma Växthus

Innehållsförteckning:

Video: Vad Kan Planteras I Ett Växthus Bredvid Gurkor? Kan Tomater Planteras? De Bästa Grannarna. Kompatibel Med äggplantor Och Andra Grönsaker I Samma Växthus

Video: Vad Kan Planteras I Ett Växthus Bredvid Gurkor? Kan Tomater Planteras? De Bästa Grannarna. Kompatibel Med äggplantor Och Andra Grönsaker I Samma Växthus
Video: 2 breakthrough tomatoes planting ideas 2024, Maj
Vad Kan Planteras I Ett Växthus Bredvid Gurkor? Kan Tomater Planteras? De Bästa Grannarna. Kompatibel Med äggplantor Och Andra Grönsaker I Samma Växthus
Vad Kan Planteras I Ett Växthus Bredvid Gurkor? Kan Tomater Planteras? De Bästa Grannarna. Kompatibel Med äggplantor Och Andra Grönsaker I Samma Växthus
Anonim

Att plantera sällskapsgrönsaker kan hjälpa dig att få ut det mesta av dina gurkor. Att plantera tillsammans är processen att odla dem tillsammans med en mängd olika örter, blommor eller grönsaker som kommer att gynna dem när de växer. Om du planerar att odla gurkor i ett ouppvärmt växthus, rekommenderas att omedelbart planera med vilka grannar det är bättre att plantera dem.

Grönsakskompatibilitet

Fördelarna med att plantera flera växtarter sida vid sida kan innefatta avvisande av skadedjur, förbättra marknäringsämnen som finns tillgängliga för grönsaksväxter och bidra till att öka avkastningen. Med god planering kan du växa ett samhälle av växter som är till nytta för dig så att dina grödor kan växa och undvika användning av skadliga bekämpningsmedel.

Att plantera en gurka bredvid andra växter kan också locka viktiga pollinatorer till grönsaker eller skapa en bättre odlingsmiljö - oavsett om det ger den nödvändiga skuggan under de varmaste månaderna eller fungerar som ett markskydd för att behålla fukt.

Bild
Bild

Att plantera en mängd olika grönsaker i ditt grannskap kan erbjuda ett antal fördelar

  • Ärtor och bönor är bra för sitt rotsystem . De berikar jorden med kväve, vilket är ett utmärkt komplement för varje skede av gurktillväxt. Detta element påverkar exakt växternas tillväxt och stimulerar det.
  • Morötter och lök är bra val för att plantera bredvid gurkor , eftersom de inte invaderar varandras territorium. Rotfrukter växer mestadels under jorden, medan gurkor har en större rotrot i botten, liksom flera grunda rötter. Det betyder att gurkans rötter inte kommer att störa kompisarnas rötter, och vice versa. Dessutom avvisar lök, liksom vitlök, vissa skadedjur. Till exempel sniglar och sniglar.
  • Majs kan fungera som ett stöd för odling av små gurkor , säkerställa den mest effektiva användningen av utrymme. Dessutom är det lättare för unga skott att hålla fast vid en fast stam och krypa på den. Majs lägger också till fördelaktigt kväve i jorden och ger också den nödvändiga nyansen så att känsliga gurkor inte brinner ut i solen.
  • Kål sameksisterar också bra i sängarna . Båda grödorna kräver riklig vattning, så du behöver inte vara rädd för att överflödig fukt som kommer ut från trädgården kommer att skada kulturen i grannskapet.
  • Ett bra grannskap kommer att vara med rädisor . Den växer snabbt och kan planteras flera gånger per säsong. Och kulturen stöter också ned bladlöss och skyddar därmed gurkorna. Rädisor kan planteras runt gurkträdgårdens omkrets.
  • Du kan plantera paprika bredvid gurkor i ett växthus, men bara om de är söta . Ett sådant par kommer att vara ganska ömsesidigt fördelaktigt och låta odlaren få en bra skörd i slutet av säsongen.
  • Zucchini och gurkor i samma växthus är också ett ganska bra val , eftersom båda är pumpaväxter och har liknande behov. Den enda nyansen som är värd att nämna är att du måste övervaka zucchinibladen så att de inte skymmer planteringen av gurkor.

Men det finns också grönsaker, vars grannskap är helt oönskat för gurkor . Om en nybörjare trädgårdsmästare bestämmer sig för att börja plantera gurkor, kanske han vill kombinera dem med äggplanter. Men tyvärr talar många experter negativt om en sådan duett, eftersom äggplanter kräver särskild vård.

Många nybörjare trädgårdsmästare ställer frågan om gemensam odling av gurkor med tomater, för det här är en ganska attraktiv kombination, särskilt för dem som planerar att komma in på marknaden med sina produkter i framtiden. Men hur det än är! Naturligtvis är det möjligt att odla en gurka och en tomat i samma växthus, men på grund av detta kommer kvaliteten på grödan (om någon) att minska betydligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken typ av blommor kan du plantera?

Marigold skrämma bort en mängd olika skadedjur, inklusive bladlöss - en vanlig skadedjur på gurkblad. Ett annat populärt och vackert alternativ för plantering med gurkor är krasse lockar bladlöss. Även om det kan verka kontraintuitivt, används dessa blommor ofta som "offerväxter", så bladlöss och svartflugor angriper dem, men flyger inte upp till dina gurkplanteringar.

Att odla nasturtiums och gurkor tillsammans är en extremt effektiv lösning . Solrosens höga stjälkar stöder inte bara tillväxten av gurkor, utan hjälper också till att skugga växterna i den varma sommarsolen. Detta grannskapsalternativ är mest fördelaktigt för båda växterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grannskap med gröna

Dill stöter bort insekter med dess eteriska oljor, som fungerar som avstötande för många insekter. Det lockar rovdjur som getingar, vilket hjälper dig att befria ditt område från oönskade skadedjur. Dill lockar också till fördelaktiga pollinatorer. Salvia, purjolök, rosmarin och sallad skrämma bort möss som inte är ovilliga att äta en saftig gurka. Du kan plantera dem i grannskapet eller runt omkretsen. Lök - ett utmärkt val för plantering, eftersom dess doft stöter bort gurkbaggar.

Basilika fungerar också bra vid plantering. Det stöter bort skadedjur, och närheten till det bidrar till växtens extremt snabba tillväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gemensam plantering med andra växter

Var försiktig med några aromatiska örter . Till exempel med mynta, som har en mycket stark lukt och smak och kan påverka smaken av grönsaker långt ifrån bättre. Potatis kommer att konkurrera starkt med gurkor om vatten och näringsämnen, vilket kommer att påverka skörden negativt, medan gurkor är mycket mottagliga för senblåsa. Därför bör dessa grödor hållas borta från varandra.

Det anses vara en dålig idé att plantera gurkor med pumpor eftersom de lockar skadedjur . Grannskap med melon kan initialt verka som en bra idé, eftersom båda dessa växter tillhör pumpafamiljen och har relativt lika behov, men det finns fortfarande några nyanser som bör nämnas: brist på näring, överbestämning och liknande skadedjur - allt detta kommer att avsevärt minska kvaliteten på grödan i slutet av säsongen.

Det är mycket oönskat att plantera vattenmelon och gurka tillsammans , eftersom det kommer att orsaka ett stort antal problem och leda till brist på grödor. Dessa två grödor har en extremt låg andel kompatibilitet, så det är inte värt att riskera och plantera dem tillsammans. I alla fall följer inte alla trädgårdsmästare detta råd. Vissa börjar fortfarande växa, och de lyckas.

När man odlar några grödor tillsammans är det absolut nödvändigt att studera deras behov och se till att deras samlevnad verkligen är gynnsamt.

Rekommenderad: