Gödsel För Kaktusar: Sammansättningen Av Gödningsmedel Agricola, Bona Forte Och Pokon. Funktioner Av Utfodring Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Gödsel För Kaktusar: Sammansättningen Av Gödningsmedel Agricola, Bona Forte Och Pokon. Funktioner Av Utfodring Hemma

Video: Gödsel För Kaktusar: Sammansättningen Av Gödningsmedel Agricola, Bona Forte Och Pokon. Funktioner Av Utfodring Hemma
Video: Tube feeding at home 2024, Maj
Gödsel För Kaktusar: Sammansättningen Av Gödningsmedel Agricola, Bona Forte Och Pokon. Funktioner Av Utfodring Hemma
Gödsel För Kaktusar: Sammansättningen Av Gödningsmedel Agricola, Bona Forte Och Pokon. Funktioner Av Utfodring Hemma
Anonim

Kaktusar anses vara de mest nyckfulla och torktåliga representanterna för prydnadsfloran. Men uthållighet förnekar inte behovet av att mata succulenter. Genom att utföra proceduren hemma måste du känna till sammansättningarna och reglerna för användning av gödningsmedel för kaktusar.

Utan ordentlig näring kommer kaktusen inte att torka ut, men den kommer inte att glädjas åt ett hälsosamt utseende, blommig saftighet och ägarnas attraktivitet . Eftersom kaktusar är känsliga för årstidsförändringar är det absolut nödvändigt att studera schemat för optimal matning för succulenter. Detta tillvägagångssätt kommer att göra krukväxten stark, robust, sjukdomsresistent och stimulerar tillväxt och blomning.

De viktigaste mikro- och makroelementen

Så nästan alla kaktusar är succulenter. Denna typ av växt är mycket motståndskraftig mot torka, härdig, inte nyckfull, kravlös. Trots detta avbryts inte vård av växter. Dessa procedurer är enkla och behöver inte utföras särskilt ofta. Kaktusvård måste vara korrekt, näring, belysning, fukt och temperatur måste iakttas . Näring innebär att gödsla med gödselmedel.

Gödselmedel är nödvändiga för den aktiva tillväxten av hemfloran, förstärkning av vävnader, provocering av blomning och ökad sjukdomsresistens. Många invånare tror att vatten, jord och koldioxid räcker för att kaktusar ska trivas och inte bli sjuka. Detta är dock bara tillräckligt för att hålla växten vid liv. Alla andra komponenter som är nödvändiga för hälsan erhålls från kaktusfoderblandningar. Dessa är mikro- och makroelement som ingår i nästan alla kompositioner av gödningsmedel för kaktusar.

Att bo i en lägenhet berövar succulenter sina vanliga naturliga förhållanden, där det finns mycket värme och sol. Därför behöver en exotisk representant för floran ytterligare stimulering med näringsblandningar. Det är mycket viktigt att bibehålla dosen och inte överfodra succulenterna . Annars kan husdjuret helt enkelt spricka, eftersom dess inre vävnader kommer att växa i otillräckliga proportioner.

Bild
Bild

Element som måste ingå i näringsblandningen: kväve, fosfor, kalium och kalcium.

Kväve

Alla representanter för floran behöver detta ämne i stora mängder, men detta gäller inte kaktusar. De behöver kväve på ett extremt uppmätt sätt, eftersom de växer långsammare än andra växter. Succulenter transplanterade i jord som är övermättade med kväve blir starka, aktiviteten ökar, men elasticiteten försvinner och ersätts av vattniga vävnader. Blomställningarna förökar sig inte, ytan på kaktusen spricker.

Växtens utseende är ohälsosamt, det torkar, såren ruttnar, vilket kan leda till döden. På grund av detta organiskt gödningsmedel används inte hemma, med undantag för sällsynta snabbt växande sorter.

I små mängder hjälper kväve att stärka kaktusen, lindrar många sjukdomar.

Kalium

Situationen är annorlunda med detta ämne: det är extremt viktigt för kaktusar, allt som är kopplat till tillväxt, bildandet av stark elastisk hud beror på det . Detta är extremt viktigt för att hålla husdjuret från extrema temperaturer, drag, direkta strålar från den heta solen. Vegetationen av succulenter är till stor del direkt beroende av en tillräcklig mängd kalium. Med en brist finns det inga uppenbara, iögonfallande tecken. Blomställningar kanske inte bildas, växttäcket blir blekt, en brunaktig nyans visas.

Kaliumbrist uppstår ofta på grund av användning av kalkhaltig jord, eftersom kalcium ökar i sådan jord, men magnesium-kaliumkatjoner kommer in i växten i en reducerad koncentration. Det är mycket viktigt att hålla balansen mellan komponenterna så att endast en del av kaliumet kombineras med de två delarna av kalk . Florister rekommenderar inte att omedelbart börja med kaliumgödsling om du märker motsvarande tecken, eftersom denna symptomatologi mycket liknar en kränkning av belysning och hög temperatur. Överskott av kalium påverkar blomman destruktivt på grund av rotförfall.

Bild
Bild

Fosfor

Detta element påverkar rotsystemets kvalitativa tillväxt, bildandet av knoppar, som i sin tur beror på full blomning, mognad av frukter och en ökning av fröets kvalitet. Sukkulenter trivs bäst tack vare sina mineraliska formuleringar, som består av lika delar kalium, kväve och något mer fosfor.

Om kaktusen inte blommar är tillväxten långsammare än väntat. Det är möjligt att blomman saknar fosfor.

Kalcium

Det är en mycket viktig komponent för utvecklingen av saftiga växter, för det är tack vare honom att kaktusen är försedd med strukturens styvhet . Om du tar upp en sur typ av jord kan det saknas detta element som ett resultat - växten slutar växa, rötterna utvecklas inte, törnen tappar sin styvhet, stammen och grenarna bryts. I det här fallet kan blomman till exempel falla från fönsterbrädan utan några konsekvenser.

Vid korrekt bildning av gödselmedels sammansättning blir kaktusen stark, utvecklad och stark.

Bild
Bild

Brist på näring

Om inomhuskaktusen saknar näringsämnen, detta kan ses av motsvarande tecken:

  • tillväxten har bromsat eller avstannat - i detta fall är det troligt att flera element saknas samtidigt: kväve, bor, klor, jod, koppar, mangan;
  • rotsystemet utvecklas inte - befruktning med kalcium är nödvändig;
  • kloros - ett tecken på kaliumbrist;
  • abscision och torkning av blomställningar - betyder att växten saknar järn;
  • kaktus ljusnar och blommar inte - du behöver mer magnesium
  • för intensivt skoj - signalerar brist på zink.
Bild
Bild

Blandningar för utfodring

Det bästa som en icke-professionell blomsterhandlare kan göra är att använda färdiga blandningar där organiska och mineraliska komponenter är rätt balanserade. Som regel är detta speciella vätskor som introduceras under vattning. Experter rekommenderar att du uppmärksammar följande kanter:

  • " Flower Paradise", "Agrecol " - flytande kompositioner med flera komponenter;
  • Agricola, mästare - koncentrerade torra blandningar;
  • Bona forte - en flytande komposition, som förutom de viktigaste spårämnena innehåller bärnstenssyra, magnesium, järn och bor;
  • Pokon - multikomponent i sammansättning, tillgänglig i olika varianter: granulat, tabletter, koncentrat, spray.

Om alla nödvändiga komponenter är tillgängliga kommer det inte att vara svårt att förbereda kompositionen. För detta:

  • ett gram järn och superfosfat, två gram kalcium, magnesium och 4 gram kalium späds ut i fem liter vatten;
  • i en liter vatten, kombinera 80 gram ammoniumsulfat, 30 gram nitrat, 40 gram natrium.

Dessa blandningar och vätskor har en positiv effekt på blommans och jordens skick, vilket ökar konduktiviteten hos fukt och luft.

Det är värt att uppmärksamma befruktning, smaksatt med humus . Så det är bra att lägga till fågelspillning genom att späda ett gram av det i en liter vatten. Man bör komma ihåg att brokiga kaktusar, efter ekologisk matning, ändrar färgschemat till grönt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I det fall kaktusen inte blommar kan denna process provoceras genom att öka mängden kalium och fosfor i gödningsmedel.

Hur befruktas rätt?

Från början av mars till och med september fortsätter aktiv vegetation, och därför är det nödvändigt att mata växten en gång varannan vecka, men i en försvagad koncentration. Vinterintervallet från oktober till slutet av februari förblir utan matning. Tillväxt och blomning sammanfaller ofta inte i perioder, men endast vattningsschemat kan bero på detta. Gödsel appliceras endast enligt ovanstående schema.

Under en grumlig sommarperiod bör utfodring minskas, eftersom succulenter knappast växer och inte behöver ytterligare näring. Vid transplantation utfodras kaktusar bara tre veckor efter att ha placerats i marken.

Bild
Bild

Floristrekommendationer

Det finns ett antal regler för utfodring av kaktusar, vilka experter rekommenderar att observera:

  • innan du gör gödselmedel är det nödvändigt att försvara vattnet, efter att ha filtrerat det, om det är ganska hårt (denna typ av vätska påverkar tillväxten av hemfloran negativt);
  • Innan du gödslar kaktusar, se till att fukta jorden med renat och sedimenterat vatten;
  • utesluta inträdet av kompositionen på kaktusstammen;
  • om ett husdjur är infekterat med en svamp, lider av en annan sjukdom eller motstår effekterna av insekter, är det bättre att skjuta upp matningen tills det återhämtar sig;
  • efter att ha skaffat en blomma eller transplanterat kan den inte matas - det är nödvändigt att låta den anpassa sig till nya förhållanden;
  • före matning, skapa bekväma temperaturförhållanden: växten bör inte vara i direkt solljus, i drag och i kylan.

Rekommenderad: