Gladioli (90 Bilder): Hur Ser Spettens Lökar Ut? Hur Sprider Man Det? Blommor Som Liknar Gladiolus, Vackra Kompositioner I Trädgården

Innehållsförteckning:

Video: Gladioli (90 Bilder): Hur Ser Spettens Lökar Ut? Hur Sprider Man Det? Blommor Som Liknar Gladiolus, Vackra Kompositioner I Trädgården

Video: Gladioli (90 Bilder): Hur Ser Spettens Lökar Ut? Hur Sprider Man Det? Blommor Som Liknar Gladiolus, Vackra Kompositioner I Trädgården
Video: Lökar och knölar 2024, April
Gladioli (90 Bilder): Hur Ser Spettens Lökar Ut? Hur Sprider Man Det? Blommor Som Liknar Gladiolus, Vackra Kompositioner I Trädgården
Gladioli (90 Bilder): Hur Ser Spettens Lökar Ut? Hur Sprider Man Det? Blommor Som Liknar Gladiolus, Vackra Kompositioner I Trädgården
Anonim

Gladioli anses med rätta vara kungarna i trädgårdsbäddar, men få av de nybörjade blomsterhandlarna vet hur spettlökarna ser ut, hur man förökar och bevarar dem på vintern. För att denna växt ska känna sig riktigt bekväm i mittfältets vidsträcka och i andra klimatzoner måste du noggrant närma dig dess plantering. Med rätt tillvägagångssätt, från spett och andra blommor som liknar gladiolus, kan du skapa otroligt vackra kompositioner i trädgården och sedan njuta av deras prakt under den varma årstiden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Gladiolus, eller spett, är kanske den mest populära växten i trädgårdsbäddar. Detta namnet arter av fleråriga representanter för irisfamiljen mottagen tack vare bladens xiphoidform. I antiken kallades kantade vapen gladiuser. Som ett resultat fastnade namnet från honom i både den officiella botaniska klassificeringen och i det ryska språket. Denna ört för öppen mark kallas också en spett i analogi med en mängd olika blad, eftersom det ser väldigt karakteristiskt ut.

Bild
Bild

Geografin för gladiolis tillväxt är ganska omfattande. Växtens hemland anses vara den tropiska och subtropiska zonen i Afrika, Medelhavskusten … I naturen finns den i Eurasien, i Ryssland - i västra Sibirien. De första omnämnandena på spetten kan hittas i källor från antikens Rom. Växten var uppätet, använd som talisman.

Inom trädgårdskulturen blev den mest utbredd i slutet av 1500 -talet. Gladioli blomstrade i popularitet på 1600 -talet, då sydafrikanska arter av dessa växter introducerades i Europa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alla moderna trädgårdssorter av spett är hybrider, Gladiolus x hybridus hort … Gladioli tillhör kategorin knoppar - reproduktion sker oftast med hjälp av underjordiska skott. Den fleråriga växande rhizomen förnyas årligen, "barn" växer på den. Snäckskalet har en fjällig struktur, färgintervallet är från vitt till mörkt körsbär, nästan svart.

Strukturen av gladioli innebär närvaron av en rak, uppåtgående stjälk som växer upp till 150 cm i höjd. En bladrosett bildas runt den och stänger runt huvudstången. Denna struktur ger styrka, gör att du kan motstå betydande belastningar när spikformade blomställningar bildas. Spettens löv är täta, blågröna i färg, har en xiphoid eller smalare linjär form, blir upp till 80 cm långa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tidiga sorter av gladioli blommar i slutet av våren, sena behåller sin dekorativa effekt till sen höst. Man tror att växter regenererar och pollinerar igen och förlorar sin sortidentitet, men i själva verket är strimling eller missfärgning oftast förknippad med åldrande av plantmaterialet. Detta kan undvikas genom att i tid uppdatera glödlamporna, ersätta dem med "barn" - knölar. Växtens frukter ser ut som lådor med 3 ventiler, inuti finns små bruna frön av rund form.

Bild
Bild

Gladiolus har en karakteristisk blomställning: i form av en spiral eller dubbelsidig spik som växer upp till 80 cm i längd. Dess densitet varierar från låg till hög. Blommorna har kronblad smält vid basen och bildar en tratt, lober av ojämn storlek. Deras färg beror på arten och sorten, mycket olika.

Spettblomställningar används för att skära och forma buketter, stjälkarna separerade från moderplantan förblir upp till 12 dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blommor som liknar gladioli

Alla blommor i irisfamiljen är ganska lika varandra. Föga förvånande förväxlas de ofta med gladioli. Det finns ett antal arter, efter mötet kan man bestämma att detta är en spett.

Bland de ofta vilseledande växtodlarna finns följande

Ixia … Denna representant för irisfamiljen tillhör kategorin odlade konstgjorda hybrider. Ixia har också karakteristiska blad, förökar sig med lökar och har en varierad färg på kronblad. Skötsel- och planteringsregler för dessa arter är identiska, men blomningstiden för en exotisk gäst i ryska trädgårdar är mycket kortare, blommorna är stjärnformade, örat bildas endast på toppen av stammen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lejongap … Denna typ av örtartad perenn förväxlas oftast med gladioli på grund av dess liknande höjd, stamform och blommor. Snapdragon, på grund av dess låga kylmotstånd, odlas oftast som en ettårig växt. Vid närmare granskning blir skillnaden i blomställningens form uppenbar, men vid första anblicken är det riktigt lätt att förvirra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tigridia … Hon tillhör också irisfamiljen, ser samtidigt ut som en iris och en påsklilja. Tigridia har karakteristiska xiphoidblad och en upprätt stam, förökar sig med lökar och kännetecknas av en lång blomningstid.

Det finns också skillnader - främst när det gäller blomställningen. Det ligger på toppen, och inte i form av ett öra, singel, kronbladet flyger runt 8-10 timmar efter att knoppen öppnas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Malva … Denna växt är inte alls relaterad till spetten, men den anses ofta vara en av de många sorterna av gladioli. Faktum är att malv är stockroses, oftast odlade på två års basis, blommar bara 2 år efter plantering. Det är svårt att visuellt skilja dem från en spett, men här finns det en helt annan form och arrangemang av löv, dessutom ligger knopparna inte i ett öra, men individuellt varierar antalet kronblad i dem från 5 till 15 bitar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att trots ett tillräckligt antal liknande arter förblir gladiolen unik på många sätt. Han är alltid större och mer massiv än sina kamrater, tolererar lätt ett kallt snäpp.

Bild
Bild

Granskning av populära arter och sorter

Spett är en växt som är allmänt representerad i naturen, mer än 200 av dess arter är kända och beskrivna. De vackraste och mest dekorativa används i landskapsdesign. Gladioli ser bra ut i alpina bilder och landskapskompositioner, de skapar spektakulära rabatter med dem. Bland hybriderna finns sammet och vanliga växter, frotté och slätblad … Färgschemat är också ganska varierat, särskilt favoritplantorna av rökiga grå och lila, hallon, rosa och persika blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Även namnen på sorterna låter otroligt poetiska. "Light Breath", "Rowan in the Snow", "Golden Antilope", "Love Potion", "Aphrodite", "Silver Stream" - detta är bara en liten del av de namn som miljontals blomodlare älskade. Det är inte förvånande att det kan vara väldigt svårt att välja en sak. För nybörjare blomodlare kan följande populära sorter av spett rekommenderas.

" Eftersom gladiolus " … En sort med starkt korrugerade blommor av en ovanlig tvåfärgad färg-gula kanter, en rosa-lila bakgrund. Knopparna är medelstora, de ser väldigt imponerande ut, av 20 i ett öra kan upp till 8 av dem öppnas.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Lätt andetag " … En lyxig variant av lila-crimson färg med en ljus kant längs kanten, har stora korrugerade blommor upp till 16 cm i diameter. Sorten är resistent mot strålande sol och andra väderfaktorer. Blommar tidigt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

" Sadko " … Hög - upp till 180 cm, en sort med en kraftfull tvåradig spik och tätt liggande blommor. Kronbladets nyans är gyllene i mitten, sedan lila, med uttalad kantning och rufsig spets i kanten.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Moskvas vita sten " … En mycket korrugerad sort av ryskt urval, den kännetecknas av stora snövitblommor, den växer upp till 150 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dragon Pearl … En ovanlig sort med svarta och vinröda kronblad och eleganta fransar runt kanterna.

Den kan blomma redan 1 år efter plantering.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Oväntad glädje " … En otroligt populär variant av gul terry gladioli med toner av citron och rosa.

Ett av de mest uthålliga alternativen, det är skyddat mot skadedjur och sjukdomar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

" Blå Topas " … En äkta trädgårdspärla med en medelstor stjälk och djupblå, mycket korrugerade blommor.

Sorten blommar tidigt, men är ganska känslig för planteringsförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vanlig

Den vanligaste typen av gladioli, planterad som en del av rabatki och mixborders, möjligen växthusodling. Storleken på enskilda blommor når 4 cm, stammen är lång, upp till 1,5 m, kronbladets nyans är ljuslila. Frostmotståndet hos växten är högt, det vanliga spetten övervintrar bra även utan skydd, men det tål inte plantering i lerjord.

Bild
Bild

Kaklat

Naturligt utseende, särskilt bra när det används i mixborders. Gladiolus kaklat växer upp till 80 cm, har inte särskilt stora blommor, samlade i öronen. Färgerna är övervägande lila, från ljus till mörk, albino -varianter finns.

Denna typ av spett är mycket vinterhård och klarar sig utan konstgjorda skydd. Växten är känslig för intensiteten av vattning, blommar tidigt, från juni till juli.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Muriel

En växt som tillhör släktet Acidantera under lång tid. Det rankades som gladioli redan på XX -talet. Stammen på Muriel -spetten växer upp till 1 m i höjd, kompletterad med 2 blad, i ett öra med upp till 10 stora blommor upp till 8 cm i diameter. Knopparna blommar i slutet av sommaren och förblir dekorativa till hösten.

För gladiolen Muriel är en tvåfärgad färg karakteristisk, kronbladens kanter är alltid snövit. Den centrala delen kan vara svart, lila, djup crimson.

Denna art odlas som en trädgårdsväxt, kännetecknas av låg frostbeständighet - på vintern måste knölar överföras till en torr plats skyddad mot frost.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Träsk

Naturliga arter, kännetecknade av ökad fukthalt. Det är särskilt populärt bland älskare av alpina landskap, det passar bra med utformningen av rockeries och rutschbanor. Med hjälp av en träskspett kan du effektivt dekorera reservoarernas stränder … Arten skiljer sig från sina odlade motsvarigheter i en liten stamhöjd - högst 30-60 cm, blommor upp till 3 cm i diameter. Knopparnas nyans har alltid en mörklila färg.

När du planterar kärrgladiolus är det viktigt att välja mycket fuktad jord för det. Detta är ett bra alternativ för plantering i våtmarker eller låglänta områden.

Växten blommar i mitten av sommaren, inte för mycket. Knölar behöver inte ytterligare skydd, de har ett tätt skal.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tunn

Naturliga arter, avser upprepade blommande växter. Stammens längd kan nå 70 cm, ensidiga öron med 2-12 blommor bildas på den. Skuggan på kronbladen sträcker sig från rosa till mörklila. Det tunna spetten finns i Östeuropa, i södra Ryssland. Växten kännetecknas av hög fukthalt, tidig blomning - den börjar i maj. Det är en av de sällsynta naturliga arterna av gladiolus, listade i de regionala Red Data Books som hotade i behov av skydd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Val av sittplats

När man planterar gladioli är rätt plats av stor betydelse. Hybrid och odlade sorter behöver soliga områden väl skyddade mot vind och andra negativa påverkan … Blommor känns bra i gränsplanteringar längs staket, häckar, de kan planteras mot husets vägg eller längs stigarna. Vilda arter föredrar sumpiga eller välvattnade jordar … För dem väljer de platser i låglandet eller runt vattenförekomster.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gladiolis fotofilitet är så hög att dess sena sorter helt enkelt inte kan blomma när de planteras i skuggan. För de tidiga adoptanterna är denna faktor inte så känslig, de tolererar halvskugga. Men tidpunkten för blomningens början kommer också att ändras. Dessutom bör vindskyddet inte vara totalt: utan ventilation bildas gynnsamma förhållanden för reproduktion av svampgrödor i jorden.

När du väljer en plats är det värt att överväga vilka växter som placerades på åsarna eller rabatterna tidigare.

Bild
Bild
Bild
Bild

För spetten kommer de bästa föregångarna att vara baljväxter och andra grönsaker, örtartade stauder. Du bör inte plantera knoppar i marken efter asters, rotfrukter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsfunktioner

Gladioli gillar jord som är väl lossad och lätt mättad med fukt. Det är viktigt att gräsmattan i landet är rik på humus och bördig. Den optimala surheten är nära neutral.

Dessutom bör följande riktlinjer beaktas

  1. På våren, innan lökarna introduceras i jorden, gräver man noggrant ut det område som är tilldelat för plantering och tillsätter gödselmedel till det. Kompost eller humus i en volym på 12 kg per kvadratmeter är lämplig. Det kommer också att vara användbart att lägga till mineralblommakomplex i den mängd som tillverkaren rekommenderar.
  2. Om det finns en stor volym lera i jordens sammansättning i området är dess ytterligare odling nödvändig. För att göra jorden mer bördig rekommenderas att man applicerar en blandning av grov sand, grus och träaska (från 500 g per m²).
  3. Vid plantering av odlade sorter av gladioli i områden med lågland eller hög markfuktighet bör man vara noga med att bilda vallar med god dränering. Det är i dem som blommorna kommer att planteras. Höjden på sådana åsar bör vara minst 30 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Planteringsprocessen är inte svår för en erfaren sommarboende. På våren tas knopparna ur förvaringsutrymmet och utsätts för en noggrann undersökning. För plantering är bara de som har behållit en tät struktur lämpliga, har inga fläckar, sår och våta områden på ytan . De tas ut 7 dagar innan de placeras i marken och lämnas på en upplyst plats för att groddar ska dyka upp. Detta tillvägagångssätt kommer att bidra till att avvisa icke-livskraftigt planteringsmaterial.

På kvällen före plantering är det absolut nödvändigt att blötlägga knopparna i en lösning av mangan eller speciella svampdödande läkemedel … Efter en sådan behandling kommer de inte att vara rädda för utvecklingen av sjukdomar. Den bästa tiden för att plantera ett spett i öppen mark är under det andra eller tredje decenniet i maj, då jorden får en stabil temperatur på +10 grader och högre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att bilda en sandkudde med en tjocklek på 10-20 mm i varje hål. Knoppar planteras till 8-12 cm djup, denna indikator beror enbart på själva skottets diameter. Avståndet mellan växter är 25-40 cm, och ju högre sort, desto större är den. Efter plantering vattnas jorden, vattnet ska vara varmt.

Bild
Bild

Plantor kommer att dyka upp efter 1-2 veckor. Om det redan fanns groddar på knopparna kommer processen att gå snabbare. Om jorden är tillräckligt varm kommer kortvarig frost inte att skada växten. Det är viktigt att komma ihåg det gladioli kan inte planteras på ett ställe i mer än 2 år … Dessutom placeras inte barn och vuxna knäckar i närheten.

När du planterar material av holländskt urval är det värt att överväga att den frodiga och rikliga blomningen som deklareras av plantskolan kommer att vara engångs - inom 1 år efter plantering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

God tillväxt och riklig blomning vid rätt tidpunkt för gladioli ger ordentlig vård. Först och främst, när unga skott dyker upp, mults jorden så snart groddarna når en höjd av 10 cm. Tjockleken på kompostskiktet på 50 mm under den första månaden gör det möjligt för sorter som är rädda för frost att överleva droppen i temperatur. I framtiden kommer ett sådant sängkläder att göra mikroklimatet i rotzonen så bekvämt som möjligt och kommer att ge ytterligare näring.

Bland rekommendationerna för vård av gladioli kan följande punkter också lyftas fram

Strumpeband … Under blomningen börjar spettarna luta sig mot marken, de behöver stativ eller stöd för att hålla stammen rak. Strumpebandet görs omedelbart efter att knopparna bildats på pilarna. Efter öppnandet skärs nödvändigtvis bort blommor som har börjat blekna. Detta kommer att lämna växten mycket mer energi för att bilda fröskalor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning … Gladioli är fuktälskande växter. Men det betyder inte att de behöver vattnas ofta. Det vanliga schemat är en gång i veckan, på morgonen eller kvällen, i en volym på 10 liter per m², i värmen börjar de tillsätta vätska oftare var tredje dag. Detta är särskilt viktigt under knoppbildningsperioden så att de blommar i tid och inte bleknar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avlägsnande av ogräs … Rengöring av platsen utförs varje månad från plantering. Vid mulching blir ogräsväxten inte för intensiv, men de kommer fortfarande att dyka upp. …

Det är optimalt om maximal uppmärksamhet ägnas åt ogräs från början av knoppbildning till slutet av blomningen.

Bild
Bild

Befruktning … Det produceras enligt ett strikt bestämt schema. Kväveföreningar appliceras på våren, när tre äkta blad dyker upp, vilket säkerställer tillräcklig mättnad av jorden med de nödvändiga ämnena för tillväxt av grön massa. Efter att 6 löv släppts appliceras ett komplext kalium-kväve-fosfor-gödningsmedel. 3 utfodring utförs under bildandet av knoppar, kaliumklorid och superfosfat används.

Bild
Bild
Bild
Bild

Corm skörd … Det äger rum från 35 till 45 dagar efter slutet av blomningen. Vid den här tiden kommer starka skalor att dyka upp på knopparna och barnen redo för skörd. De muddras i torrt väder, börjar med tidiga sorter och slutar med sena. Den gröna massan kan klippas i förväg eller klippas med beskärningssax senare.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en plats för plantering tidigt är höstbearbetning nödvändig. Kalium-fosforgödselmedel införs i den, sedan grävs jorden upp och lämnas för vintern. På våren är jorden mättad med kalium, klorfria formuleringar är lämpliga. Grävdjupet blir mindre, cirka 10 cm.

Bild
Bild

Fortplantning

Vilda spettarter reproducerar sig främst genom frö. Men om du föder upp det för avel, bildas sorter bättre genom delning. Det är denna väg som gör att avkomman helt kan bevara egenskaperna hos moderplantan. "Rötter" av gladiolus - knoppar, ge knoppar (eller spädbarn) årligen, i en mängd av 1 till 20 bitar, beroende på sorten.

Det tar inte mycket ansträngning att föröka en växt vegetativt. Det räcker bara att samla knölen från glödlampan på hösten, torka dem noggrant i 2-3 veckor. Sedan sorteras plantmaterialet, tar bort barn utan tecken på förstörelse, ruttnar, skickas för att torka i trälådor och täcker dem med en tidning … Efter 1, 5 månader kan du slå in dem i papper och lägga dem i grönsakslådan i kylskåpet för förvaring. Förberedd på detta sätt för plantering kommer de att förbli livskraftiga under de kommande 2-3 åren.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att få plantor återstår det bara att frigöra lökarna från skalet, sänka dem i varmt vatten i 24 timmar och sedan plantera dem i en behållare i blomsterjord. Efter spiring liknar gladiolivård vården hos vuxna växter. Det är bara viktigt att inte glömma att klippa pedunclesna, så att växten släpper in alla krafter i roten ..

Bild
Bild

Du kan också sprida spetten genom att dela lökarna. För detta är formationer med 2-3 års liv lämpliga, som är uppdelade i 2-3 delar före plantering, efter att ha bearbetat sektionerna med kol eller kanel. Skivorna läggs i marken, nerifrån och upp.

När du väljer en fröförökningsmetod måste du gro plantmaterial på våren eller i slutet av vintern. De insamlade fröna läggs i en behållare, under en speciell lampa, efter att ha blött dem i en tillväxtstimulator.

Hemma odlas det till slutet av maj, sedan överförs plantorna till öppen mark eller lämnas på balkongen, utanför i krukor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel i trädgården

I landskapsdesign är spektakulära kompositioner med gladioli mycket populära. Med hjälp av blomkrukor med dem kan du dekorera en terrass eller veranda. Det är bra om växter i olika färger samlas i ett kärl ., vilket ger den nödvändiga ljusstyrkan och färgrikedomen. Detta inredningselement passar bra med kullersten- och tegelväggar, flagsten, lockig murgröna som bakgrund.

Bild
Bild

På rabatten är gladioli i harmoni med andra växter i mixborders. När du dekorerar en komposition är det viktigt att höga blommor är i bakgrunden, fungerar som bakgrund, men inte sticker ut framåt. Sådana kombinationer ser särskilt imponerande ut när de omges av en grön gräsmatta.

Bild
Bild

När du skapar landskapskompositioner med gladioli är det viktigt att betona kungligheten hos denna representant för irisfamiljen. En monokromatisk sortplantering ser bra ut i grupp, mot bakgrund av barrträd och kortare nejlikor. En sådan ensemble kommer enkelt att dekorera husets fasad och utsikten från fönstret.

Rekommenderad: