Kaprifolsmak: Vilken Smak Har ätliga Bär Och Hur Ser Det Ut? Varför är Det Bittert? Smakskvaliteter Av Olika Sorter, Saftig Kaprifol Med Blåbärssmak Och Andra Alternativ

Innehållsförteckning:

Video: Kaprifolsmak: Vilken Smak Har ätliga Bär Och Hur Ser Det Ut? Varför är Det Bittert? Smakskvaliteter Av Olika Sorter, Saftig Kaprifol Med Blåbärssmak Och Andra Alternativ

Video: Kaprifolsmak: Vilken Smak Har ätliga Bär Och Hur Ser Det Ut? Varför är Det Bittert? Smakskvaliteter Av Olika Sorter, Saftig Kaprifol Med Blåbärssmak Och Andra Alternativ
Video: 20 TYPES OF BERRIES & WAYS TO USE THEM | 즐거움 @Lefty 2024, Maj
Kaprifolsmak: Vilken Smak Har ätliga Bär Och Hur Ser Det Ut? Varför är Det Bittert? Smakskvaliteter Av Olika Sorter, Saftig Kaprifol Med Blåbärssmak Och Andra Alternativ
Kaprifolsmak: Vilken Smak Har ätliga Bär Och Hur Ser Det Ut? Varför är Det Bittert? Smakskvaliteter Av Olika Sorter, Saftig Kaprifol Med Blåbärssmak Och Andra Alternativ
Anonim

Frågan om vilken smak är kaprifol, oroar människor som aldrig har provat dessa bär, men skulle vilja odla dem i sin personliga tomt. Smaken av kaprifol kan verkligen kallas speciell. Det skiljer sig från andra bär. Men trots detta använder många kaprifol gärna både färskt och använt i matlagning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Unik smak

Kaprifolfrukter har en ganska ovanlig avlång form, liksom en unik smak. Det jämförs ofta med smaken av jordgubbe, blåbär eller svarta vinbär. Läcker, öm och saftig massa innehåller många vitaminer och andra användbara ämnen. Det bör noteras att kaprifol faller i två stora kategorier: ätbara och oätliga. Om vi pratar specifikt om ätlig kaprifol, så finns det flera sorter av dessa bär. De mest populära är "Amphora", "Altair", "Gourmet", "Dessert", "Nymph", "Souvenir" och några andra . Men särskilt populära bland trädgårdsmästare är sådana sorter som "Cinderella", "Magician", "Chosen One". Deras särdrag är bärens stora storlek.

Och även trädgårdsmästare köper ofta plantor av sorter "Iziuminka", "Nightingale", "Borel", "Roxana ". Ett kännetecken för dessa sorter är att bären inte smulas. De blir sötare på grund av att de hänger på busken mycket längre.

Det är anmärkningsvärt att frukter som skördas från samma buske vid olika tidpunkter kan ha olika smaker. Detta beror på att nivån på fruktmognad är annorlunda. Smaken brukar likna blåbär eller svarta vinbär.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nyanser av bitterhetsbildning

Ibland börjar kaprifolens frukt smaka bittert. I de flesta fall beror detta på brist på fukt. Det bildas i torrt väder, så busken måste vattnas oftare . Om frukterna till en början var söta och en bitter smak dök upp, behöver du bara lägga en slang med vatten under buskens rot. Även om det är för mycket fukt kommer det inte att skada växten, eftersom frukterna blir ännu mer saftiga och söta. Bär som odlas på plantor av låg kvalitet kan också ge bitterhet. Tyvärr är det nästan omöjligt att påverka smaken av kaprifol i detta fall. Även riklig vattning kommer inte att förändra smaken.

Den ursprungliga bitterheten ägs av frukterna av vissa sorter av kaprifol . Mestadels de som odlas i de norra regionerna. Således har Sinilga -sorten en bitter smak. Det kan inte korrigeras med hjälp av några agrotekniska manipulationer.

Buskar av det gamla urvalet ger också bär med en bitter smak

  • Blue Spindle är en hybrid som föddes upp för över 40 år sedan.
  • "Zest" - denna sort föddes tillbaka på 90 -talet av förra seklet i Ural.
  • Selena lanserades 1993.

Trädgårdsmästare försöker nu skaffa plantor av nya sorter som skapats under de senaste åren, eftersom deras bär är de sötaste. Men det finns också finsmakare som mer gillar bitter kaprifol.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur smakar de olika sorterna?

Som redan nämnts beror smaken av kaprifol på sorten. För att göra det enklare för trädgårdsmästare att bestämma vilka plantor du ska köpa, bör du bekanta dig med olika sorter.

  • " Amfora " - tät, men relativt kompakt buske. Med rätt vård är det totala fruktutbytet cirka 2 kg. Bären har en söt och syrlig smak.
  • " Dotter till jätten " - en oval buske, frukterna smulas. De har en syrlig smak, men är idealiska för frysning och transport.
  • " Bazhovskie " - trädgårdsmästare noterar att bären av denna sort snabbt smuler ner från grenarna. Smaken är måttligt söt med en påtaglig bitterhet.
  • " Volkhova ". Ett särdrag hos denna sort är dess motståndskraft mot torka, liksom bärens stora storlek - upp till 2 cm. Bären faller väldigt lite och smaken är mycket lik jordgubbar (sött och utan surhet).
  • " Svan " - sorten är mycket populär bland både erfarna och nybörjare. Frukt smuler praktiskt taget inte, måttligt stort, sött, utan bitterhet och surhet.
  • " Efterrätt ". Trädgårdsmästare älskar denna sort eftersom alla bär på busken mognar nästan samtidigt. De är lite duschade, har en genomsnittlig storlek och har samtidigt en trevlig smak med en avslappnad surhet.
  • " Lapis lazuli " - bären på denna buske är också av medelstorlek. Det karakteristiska särdraget är massans fibrösa struktur. Smaken är behaglig och söt.
  • Altair - denna sort ger ganska mycket skörd per säsong. Bären är mycket söta och syrliga. Innan du planterar denna buske i din bakgård, rekommenderas att göra en preliminär provsmakningsbedömning. Smaken på bären kommer att verka söt för vissa.
  • Sort "Sibiryachka " producerar mycket söta bär med en blåbärssmak. Och även denna sort är populär bland trädgårdsmästare på grund av dess opretentiösa vård. Det enda som behöver göras är att vattna busken i tid under torkperioden. Annars blir frukterna inte så saftiga och börjar smaka bittert.
  • Roxana har de sötaste frukterna. Dessutom är bären stora, med en tunn hy och har inte ont. Efter att ha ätit även en liten mängd frukter av denna sort kvarstår en trevlig jordgubbsmak i munnen.

Vilken sort som ska odlas på din trädgårdstomt beror bara på trädgårdsmästarnas individuella preferenser. Experter inom detta område rekommenderar att odla två kaprifolbuskar.

I det här fallet måste du välja sorter med olika mognadsperioder, liksom fruktsmak. Till exempel för att odla söta "Roxana" och "Dotter till jätten", där även mogna bär är lite sura.

Rekommenderad: