Jordgubbar Har Små Och Knotiga Bär: Hur Man Matar För Stora Frukter Och Varför Jordgubbar Bär Frukt Med Små Fula Bär?

Innehållsförteckning:

Video: Jordgubbar Har Små Och Knotiga Bär: Hur Man Matar För Stora Frukter Och Varför Jordgubbar Bär Frukt Med Små Fula Bär?

Video: Jordgubbar Har Små Och Knotiga Bär: Hur Man Matar För Stora Frukter Och Varför Jordgubbar Bär Frukt Med Små Fula Bär?
Video: Majas alfabet: J - Jordgubbe (med text) 2024, Mars
Jordgubbar Har Små Och Knotiga Bär: Hur Man Matar För Stora Frukter Och Varför Jordgubbar Bär Frukt Med Små Fula Bär?
Jordgubbar Har Små Och Knotiga Bär: Hur Man Matar För Stora Frukter Och Varför Jordgubbar Bär Frukt Med Små Fula Bär?
Anonim

Många bönder och trädgårdsmästare måste ta reda på varför jordgubbar har små och knotiga bär och hur man matar dem för att få stora frukter. Det är bra att studera en översikt över lämpliga gödningsmedel och de grundläggande metoderna för att applicera dem.

Bild
Bild

De främsta orsakerna till att hugga bär

Jordgubbar ska ha vackra och saftiga frukter som gör ett gott intryck . Detta är vad även de trädgårdsmästare som inte säljer grödan, utan äter den själva, strävar efter att uppnå. Men ibland leder valet av sorter, vattning, valet av en plats på webbplatsen inte till framgång. Då måste du vidta brådskande åtgärder, och först måste du ta reda på vad orsaken är. Ofta är anledningen till att bären blivit små, knotiga och fula växer växten för länge.

En årlig jordgubbe glädjer vanligtvis sina ägare och gör dem inte upprörda .… Men ett försök att föda upp henne under det andra året hotar med bara allvarliga problem. Växter som tenderar att minska, per definition, kan inte producera en anständig skörd. Slutsats: trots den stora mödosamheten är det mer korrekt att plantera denna gröda från början oftare. Då blir det trevligt att titta in i tallriken.

Men vegetativ degeneration är inte den enda anledningen till att buskar producerar många små bär. Vi kan inte rabattera andra skadliga faktorer som får trädgårdsmästare att ångra sitt misslyckande. Den enklaste versionen är brist på vatten eller mat . Därför är de bönder som regelbundet och korrekt vattnar jordgubbar mindre benägna att möta ett sådant problem.

Det är inte svårt att inse bristen på vattning - samtidigt torkar skotten också och blommorna vissnar, äggstockarna bildas sämre; lövverk har också ett vissnat utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men även om bevattningen är organiserad korrekt är problem fortfarande möjliga .… Detta är en situation där jorden saknar näringsämnen. Topdressing av trädgårdsjordgubbar bör utföras inte bara i början av säsongen (före plantering), utan också under växtsäsongen. Grödans behov av näringsämnen är stora, och det kommer intensivt att plocka dem från jorden. Ju mer produktiv sorten är, desto större är behovet av specialnäring.

Utseendet på små bär i unga jordgubbar kan inte bara informera om problem med matning "i allmänhet"; ibland talar det till exempel om borbrist. I det här fallet bildas deformerade frukter - deformeras så mycket att det inte råder någon tvekan. Det är värt att notera att en liknande situation ibland uppstår när planteringen är för tät. Då stör angränsande växter helt enkelt varandra och bryter sig vid kontakt, och de tar bort många användbara ämnen ömsesidigt.

Kronisk kränkning av jordbruksstandarder framkallar ibland ännu allvarligare defekter. I det här fallet urartar kulturen ibland helt och hållet. Då kan du inte räkna med stora buskar och saftiga välsmakande bär i rätt form. Ibland kan ingen ansträngning göras för att återställa det normala tillståndet.

Därför måste uppmärksamma och ansvarsfulla trädgårdsmästare studera planeringsplanerna i förväg och sedan inte överge dem godtyckligt på ett infall.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att återgå till åldersproblemet är det värt att påpeka att små, torra och ojämna bär uppträder vid 5-7 års ålder . Det är omöjligt att säga mer exakt, eftersom jordens variation och kvalitet, odlingsparametrarna spelar en viktig roll här. Vägen ut ur den onda cirkeln är föryngringen av landningarna. Det finns ingen anledning att göra detta samtidigt, eftersom nya landningar är indelade i två undertyper. I ett fall används tidstestade sorter, och i det andra utförs experiment med nya sorter.

Men även bra jord och rätt jordbruksteknik hos jordgubbarna i sig betyder inte att problemet med små bär kommer att kringgå trädgården. Ofta är det också associerat med förorening av jorden av främmande växter. Skadliga växter har ett mycket stort löv, kastar ut många morrhår, men de själva producerar inte bär. Blommorna är antingen helt frånvarande, eller mycket tråkiga och bleka. Det är möjligt att erkänna hotet även på våren, det kan elimineras på det enda sättet - att hänsynslöst rycka upp fel exemplar och hindra dem från att förskjuta den användbara kulturen.

Slutligen kan hackningen av grödan också provoceras av attacker av skadliga insekter eller infektion med infektioner. Det är användbart att utföra behandlingar i ett förebyggande läge . Buskarna undersöks regelbundet, minst en gång var 2-3 dagar. Detta kommer att göra det möjligt att upptäcka även de tidigaste manifestationerna av patologier och insektsinvasioner som tar bort styrka från växter.

Ändå rekommenderas det att ägna särskild uppmärksamhet åt problemet med jordgubbsnäring, och inte till andra orsaker till dess störningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gödningsöversikt

Mineral

För stora bär är det användbart att använda karbamid (känt för många sommarboende som karbamid). Den har samma funktion som flytgödsel, men mycket mer hygienisk. Enkelt superfosfat används för att tvinga rotbildning och vika blomknoppar. Den tas på våren och läggs till igen när grödan skördas. Det är värt att notera att samma gödningsmedel används så att det finns chanser att bevara grödan på vintern och under lågsäsong.

Ammophos kan fungera som ersättning för de två tidigare kompositionerna. Den används på samma sätt två gånger: i början av växtsäsongen och efter skörden. Experter talar också positivt om kaliumsulfat. Tack vare honom:

  • vikning av knoppar, uppsättning av blommor och bildning av frukter aktiveras;
  • bären blir sötare;
  • immunitet aktiveras och motståndet mot patologier ökar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Organisk

Att vattna eller på annat sätt mata jordgubbarna med organiskt material när växten bär frukt är ganska rimligt … Sådana kompositioner är relativt säker … Dessutom är de billiga och kan vara lättare tillgängliga än fabriksblandningar. Mycket bra resultat kan uppnås med hjälp av kull kycklingar . Eftersom det innehåller mycket kväve måste du späda ut gödningsmedlet med vatten.

Du måste vänta 180 minuter efter vattning . Även den utspädda blandningen ska inte komma på lövverk och rötter. Det hälls strikt i gångarna, och inte vid roten. Det rekommenderade utspädningsförhållandet är 20 delar vätska till 1 del torrsubstans. Infusionstiden är 240 timmar, medan behållaren måste vara öppen.

Ett bra alternativ kan övervägas träaska . Det används både i rent tillstånd och som en lösning. Lägg cirka 50 g av ämnet på 1 buske. Den torra massan används omedelbart före bevattning eller före regn. Vissa trädgårdsmästare föredrar också att späda ut 1 andel aska med 10 delar rent varmt vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka folkmedel att mata?

För att förstora frukten måste du arbeta på våren. Verksamheten börjar med en visuell inspektion av buskarna och en bedömning av deras tillstånd. Istället för rent naturligt gödningsmedel kan organiska-mineraliska föreningar användas. När du väljer toppdressing måste du se till att de får bearbeta växten samtidigt. Förbandens kompatibilitet är emellertid ett ämne för en separat konversation.

Årets första behandling kan göras:

  • 10% mulleinlösning;
  • 12 gånger utspädd kycklingavfall;
  • enkel mogen kompost, som läggs i en cirkel, undviker sprinkling av rosetthalsen.
Bild
Bild

Bortillskott spelar en viktig roll för den framgångsrika utvecklingen av jordgubbar. Vid förlängningen av pedunklarna späds 10 liter vatten:

  • borkelat (25 - 30 g);
  • apoteks jodlösning (5 g);
  • mjölkvassle (1 kg).

Men utfodring bör göras efter slutet av huvudskörden . Under andra halvan av juni kan trädgårdsjordgubbar fortfarande glädja bönder och sommarboende med läckra bär. De nödvändiga parametrarna kan tillhandahållas genom tillsats av kalium och spårämnen. Till exempel har en 1% lösning av träaska blivit populär. Cirka 500 ml av en sådan lösning bör hällas på 1 växt; efter 2 veckor dubbleras samma behandling.

Bild
Bild

Toppklädningstips

Om du är osäker på vilka växter som ska matas först, då den största uppmärksamheten måste ägnas åt dem som bär frukt just nu . Vi pratar om exemplar som lever i 2-4 år. Den första toppdressingen sker omedelbart efter att snön har smält, så snart jorden torkar. Att knåda smutsen och överkomprimera jorden runt busken är ingen bra idé. Huvudkomponenten för närvarande är kväve, och ingenting kan ersätta det.

Den bästa tidiga kvävegödslingen är kogödsel, som hinner gro . Ämnet måste spädas med vatten. 2-3 kg toppdressing späds ut i 10 liter vatten. Lösningen används i 1000 - 1200 ml per buske. Fjäderfägödsel används dock också med stor försiktighet.

Vid blomning och vikning av äggstockarna är det nödvändigt att använda bladborstillskott (enligt lövverket). 2 g borsyra läggs i en 10 liters hink. Varmt eller till och med varmt vatten hälls där. Ibland är det mer korrekt att späda ut reagenset i en liten massa varmt vatten och sedan hälla det i huvudbehållaren.

Blad och blommor bör vätas rikligt.

Rekommenderad: