Äkta Kaprifol (24 Bilder): Beskrivning Av Vanlig Kaprifol (skog). Växande Vildskog Vargbär Kaprifol

Innehållsförteckning:

Video: Äkta Kaprifol (24 Bilder): Beskrivning Av Vanlig Kaprifol (skog). Växande Vildskog Vargbär Kaprifol

Video: Äkta Kaprifol (24 Bilder): Beskrivning Av Vanlig Kaprifol (skog). Växande Vildskog Vargbär Kaprifol
Video: Black Goji / Black Wolfberry (Lycium ruthenicum) Plant Profile - Ninja Gardening - Episode 23 2024, April
Äkta Kaprifol (24 Bilder): Beskrivning Av Vanlig Kaprifol (skog). Växande Vildskog Vargbär Kaprifol
Äkta Kaprifol (24 Bilder): Beskrivning Av Vanlig Kaprifol (skog). Växande Vildskog Vargbär Kaprifol
Anonim

Äkta kaprifol är bättre känd som wolfberry, det är en opretentiös kultur och används ofta i landskapsdesign för arrangemang av personliga tomter, parker och torg. Kulturen är resistent mot ogynnsamma väderfaktorer, den är lite mottaglig för skadedjurattacker och svampinfektioner. Samtidigt växer växten aktivt och har dessutom ett extremt dekorativt utseende.

Bild
Bild

Beskrivning

Äkta kaprifol kallas också skog, vanlig och till och med vild. Under naturliga förhållanden finns den i barrträd och blandade skogar, den kan hittas på små skogskanter, i underväxt såväl som nära raviner och vid flodstränder.

Folk kallar denna typ av kaprifol för vargbär. Detta beror på att dess frukter är attraktiva men giftiga.

Växten är en kort buske. Den har en gråbrun bark; på mogna grenar exfolierar den i tunna längsgående ränder . Under gynnsamma förhållanden växer den upp till 2,5 m. Unga skott är ofta grönaktiga eller har en röd nyans.

Bladen på den gemensamma kaprifol är 5 cm breda och 7 cm långa . Bladplattornas form är helkantad, oval-elliptisk, något spetsig upptill. Färgning - mörk, matt. Dorsum har en uttalad gråaktig nyans, tätt täckt med små hårstrån. Den centrala venen är lila.

Bild
Bild

Vargbären blommar när de allra första blommorna precis börjar blomma på träden - i centrala Ryssland faller den här tiden i mitten av maj. Blommor-gulvita, små, samlas i blomställningar av 2-4 bitar, utstrålar en doftande doft. Sepal snittade, kan vara nakna eller täckta med villi, längd - upp till 10-13 mm.

Växten är bisexuell . Fruktmognad sker i juli. Bären är ljusröda i färgen, formen är sfärisk. Bär kan ha en karakteristisk glans. ofta fördubblas.

Viktig. Trots all den visuella attraktionen innehåller frukterna av skogspåfärg giftiga ämnen - de klassificeras som oätliga.

Det är denna toxicitet som har blivit orsaken till det ovanliga smeknamnet på växten "wolfberry ". Men inom folkmedicinen har växten blivit utbredd som ett kräkande, laxerande och sårläkande medel. Dessutom äts barken och gröna av denna växt ivrigt av små idisslare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsfunktioner

Skogkaprifol är en opretentiös växt. Men det är viktigt för henne att hitta den bästa platsen. Det utvecklas ganska bekvämt nära väggarna i byggnader och staket . I den naturliga miljön upptar kulturen det mellersta lagret av skogar, därför är den anpassad till delvis skuggning. Även om den i all sin ära visas i solbelysta områden.

Kort före plantering av vargbär bör ett landningshål förberedas-det bildas med en hastighet av 60-70 cm djup och 50-60 cm bred . Längst ner läggs dränering från expanderad lera eller krossad sten med ett lager på 5-7 cm. En blandning av 5-8 kg gödsel, 60-80 g superfosfat och 50-60 g kaliumsalt hälls överst. Jordblandningen framställs av torv, humus, torv och sand, tagen i förhållandet 3: 1: 1: 1. Den optimala nivån av jordens surhet ligger i intervallet från 7 till 8, 5 enheter.

Det är nödvändigt att plantera kaprifol på ett sådant sätt att rotkragen, efter packning och nedsänkning av jorden, ligger ungefär på marknivå . Vid bildning av en häck mellan plantor bör ett avstånd på 1,5-2 m observeras. Efter plantering måste växten vattnas noggrant och täckas med mulch i cirkeln nära stammen - detta kommer att bevara fukt och påskynda anpassningen av den unga plantan.

Bild
Bild

Den mest bekväma kaprifol ligger intill barr- och lövbuskar:

gran Konik

Bild
Bild

weigela

Bild
Bild

vårblommande spireas

Bild
Bild

förakta

Bild
Bild

thuja

Bild
Bild

enbär

Bild
Bild

hortensia

Bild
Bild

klätterrosor

Bild
Bild

blåsmask

Bild
Bild

idegran

Bild
Bild

Vård

Att ta hand om riktig kaprifol behöver inte mycket besvär. Hon behöver en uppsättning vanliga jordbruksförfaranden - regelbunden vattning, näringsdressing, lossning, mulching, sanitär och formativ beskärning, samt förberedelse för vintertid.

Toppdressing

För att kaprifol ska kunna växa framgångsrikt, utvecklas och glädjas med sitt dekorativa utseende, behöver den ytterligare utfodring. Tidigt på våren, innan saftflödet börjar, introduceras ett mineralkomplex med en hastighet av 20-30 g per buske . Kort före blomning utförs en trestegs flytande toppdressing, arbetskompositionen bereds av 10-15 g nitroammofos, löst i en hink med vatten. Under höstgrävningen införs aska i zonen nära stammen med en hastighet av 100-200 g per planta.

Bladbehandling ger en bra effekt, för detta tar de 1 del urea, 1 del superfosfat, 5 delar kalciumklorid . Den resulterande blandningen löses i en hink med vatten och sprayas. Det är bäst att utföra bearbetning på kvällen eller en grumlig dag. Bladförband utförs 3-4 gånger per säsong.

Bild
Bild

Vattning

Under det första året efter plantering måste växten vattnas oftare och rikligare, sedan minskar vattningen gradvis. Vid måttligt väder vattnas vargbär 7-10 gånger per säsong, medan 1,5-2 hinkar vatten ska tillsättas under varje buske . Mängden bevattning justeras efter väderfaktorer. Om det kommer kraftiga regn och åskväder på sommaren behövs inte extra kapacitet för kaprifol. På torr sommar behöver växten rikligare och mer frekvent vattning.

Råd. Vid varmt väder är det bäst att använda en sprinklerteknik. Vattning med slang kan bränna plattorna.

Bild
Bild

Lossning och mulching

Det är nödvändigt att lossa jorden 3-5 gånger per säsong. Detta görs också i de fall marken är kraftigt komprimerad från bevattning . Under lossning grävs jorden till 5-10 cm djup, parallellt tas allt ogräs bort. Denna procedur underlättar luftflödet till rötterna, förbättrar absorptionen av fukt och gödningsmedel.

För att bevara vatten i underlaget, efter lossning och vattning, är marken täckt med mulch . Den bästa lösningen är att använda torv i ett lager på 10 cm. Alternativt kan du ta halm, sågspån eller tallnålar.

Bild
Bild

Beskärning

Wolfberry tolererar lätt frisyr, formning och trimning. I slutet av vintern eller tidig vår tas alla gamla, skadade och sjuka grenar bort. Vid behov utförs gallring av kronan.

Det är lämpligt att vid denna tidpunkt ta bort toppen såväl som delen av skaftet till förgreningspunkten för den största stamtillväxten

Vid radikal föryngring avlägsnas alla stjälkar upp till området för maximal förgrening, det vill säga strax ovanför basen.

I slutet av blomningen förkortas blekta skott med halva längden

Wolfberry tillhör frostbeständiga grödor, så det behöver inte ytterligare skydd . Men för att göra busken lättare att uthärda kylan, är den täckt med grangrenar för vintern. En bra effekt ges av gödsel, som läggs i ett lager på 5-6 cm, i samband med smältning av snö, kommer det att skapa ytterligare toppdressing.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Trots det faktum att kaprifol tillhör hårda grödor, om jordbrukstekniken inte följs kan den påverkas av alla typer av infektioner:

  • Mjöldagg är en sjukdom av svampart som utvecklas snabbt vid brist på vattning. Dammiga ljusgrå fläckar på bladbladen blir ett karakteristiskt symptom. Om svampen inte behandlas kommer den att täcka alla blad på några dagar och sedan sprida sig till andra delar av kaprifol.
  • För behandling det är nödvändigt att ta bort alla drabbade skott och utföra förebyggande sprutning med fungicida preparat.
  • Svärta av grenar är en annan svampsjukdom som ofta påverkar immunkompromitterade skott. En svart blom från sporer och mycelium visas på dem, den kan raderas med fingrarna. För att rädda växten är det nödvändigt att skära av alla sjuka fragment och bränna dem. Friska vävnader sprutas med Bordeaux -vätska.
  • Ramulariasis Är en svampsjukdom i form av bruna fläckar med ett vitt centrum. Låg temperatur i kombination med hög luftfuktighet bidrar till spridningen. För att behandla busken är det nödvändigt att spraya den med en fungicid eller kopparsulfat.
Bild
Bild

Wolfberry kan bli offer för insektsattacker. Metoderna för att hantera dem varierar beroende på typen av skadedjur.

  • För förstörelse av skopor och malar, använd "Boverin".
  • Sprutning med tobaksinfusion med tillsats av grön tvål för att öka vidhäftningen är effektiv mot bladluskolonier. Bearbetningen utförs från botten och utsidan.
  • Skalet kan neutraliseras genom tre gånger sprayning med "Rogor" eller "Aktellik" med intervall om 1, 5-2 veckor.
  • Om planteringarna attackeras av en krusbärsfjäril hjälper formuleringarna "Fitoverm", "Fufanon" eller "Actellik" till att rädda växten.
  • Eliminera rosenbladrullen, vilket leder till vridning av bladen, tillåter behandling med preparaten "Eleksar" eller "Decis".
Bild
Bild

Tillämpning i landskapsdesign

Trots dess giftiga egenskaper har skogspåfyllning blivit utbredd i stads- och förortslandskap. Kulturen kännetecknas av exceptionell dekorativitet - den blommar länge, i slutet av blomningen blir ljusa röda bär dekorationen av busken, de ser väldigt imponerande ut mot bakgrunden av rikt grönt bladverk.

Andra fördelar med kaprifol inkluderar:

  • tork- och frostbeständighet;
  • förmågan att växa även på täta, infertila underlag;
  • växer framgångsrikt och utvecklas inom gränserna för stora städer och nära motorvägar, anläggningen anpassar sig snabbt även till den mest förorenade luften;
  • anses vara en bra honungsväxt och lockar pollinerande insekter till platsen.

Dessutom är wolfberry en långlever. På ett ställe kan det växa upp till 25 år, och ännu längre under gynnsamma förhållanden.

Växten har dock också en nackdel - den ger en ganska tät tillväxt, därför kräver den regelbunden gallring.

Skogs kaprifol används ofta för trädgårdsanläggning . Hon är inte rädd för beskärning, vargbärsbusken kan ta alla, även de mest invecklade formerna. Ändå används den oftast som en häck - den växer snabbt och tätt och bildar praktiskt taget oförkomliga snår. De dekorerar platsen och skyddar den också från damm och vind.

Bild
Bild

Vargbären har en exceptionell dekorativ effekt. den används ofta för att skapa snygga landskapskompositioner . För att göra detta kombineras det med andra kulturer. Bäst av allt ser det omgivet av rosor med långa skott, krypande blommande växter, liksom nära barrträd.

Rekommenderad: