Hur Byter Man Chucken På Borrhammaren? Funktioner För Att Ta Bort Och Demontera Patroner

Innehållsförteckning:

Video: Hur Byter Man Chucken På Borrhammaren? Funktioner För Att Ta Bort Och Demontera Patroner

Video: Hur Byter Man Chucken På Borrhammaren? Funktioner För Att Ta Bort Och Demontera Patroner
Video: Перфоратор слабо бьёт, как исправить? Полное обслуживание перфоратора Makita HR 2610 👍 Александр М 2024, April
Hur Byter Man Chucken På Borrhammaren? Funktioner För Att Ta Bort Och Demontera Patroner
Hur Byter Man Chucken På Borrhammaren? Funktioner För Att Ta Bort Och Demontera Patroner
Anonim

Orsaken till att chucken byts ut mot en borr kan vara både yttre och inre omständigheter. Det kommer inte att vara svårt för proffs att demontera, ta bort och byta ut önskad del, men nybörjare kan ha vissa svårigheter med denna uppgift.

I den här artikeln kommer vi att titta på hur man korrekt byter patron på borrhammaren.

Bild
Bild

Hur tar jag bort en patron från en borrhammare?

Först och främst måste du förstå vilken typ av chuck som används i ditt elverktyg. Det finns tre av dem: snabbspänning, kam och hylsa SDS.

Snabbklämning är dessutom uppdelad i underarter: enkelhylsa och dubbelhylsa. Det enklaste sättet att ändra en del är på SDS collet -versionen. I det här fallet behöver du bara vända borren. I kammen och snabbkopplingen är delen fäst med en nyckel, så du måste arbeta här.

Bild
Bild
Bild
Bild

När väl den typ av patron som har bestämts kan du gå vidare till nästa steg: det är nödvändigt att studera fästet på grund av vilket det hålls.

Borren monteras antingen på en skruvstång eller på en spindel. I regel sker analysprocessen tillräckligt snabbt och utan problem, men det finns fall av för tät fixering, vilket tar tid och några ytterligare verktyg att demontera. I det första fallet, för att ta bort delen, måste du fylla på en hammare, skiftnyckel och skruvmejsel.

För att ta bort patronen måste du utföra följande steg:

  • Minska fixeringen av borren genom att lätt knacka på spetsen med en hammare;
  • skruva loss med en skruvmejsel;
  • kläm in delen i ett skruvstycke eller en skiftnyckel och vrid sedan spindeln.
Bild
Bild

Hur fungerar en borrhammare inifrån?

Varje konstruktionsverktyg anses vara universellt, inklusive borrmaskiner, för vilka ett brett utbud av extra tillbehör, adaptrar eller utbytbara delar (patroner) erbjuds i moderna järnaffärer. Borren är grunden för alla åtgärder med borrhammaren, och adaptern används för att installera den. Reservdelar används beroende på det arbete som ska utföras.

Professionella hantverkare rekommenderar att du alltid har minst en ersättningsborrchuck i lager för att spela säkert, eftersom du kan behöva den när som helst. De rekommenderar också att man använder olika borrar för varje typ av byggnadsarbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns flera typer av patroner, men de viktigaste är snabbkoppling och nyckel … Det första alternativet är optimalt för hantverkare som byter borr flera gånger under ett arbetsflöde, det andra är lämpligt för stora delar. Inte alla som är nya inom reparationsbranschen förstår behovet av flera typer av patroner, men de är mycket viktiga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elektriska verktyg har olika krafter.

Modeller med hög prestanda behöver en stark fastsättning av munstyckena så att de inte faller ut under drift. I det här fallet är SDS-max-delen perfekt, vilket förutsätter en djup passform och förhindrar att patronen flyger ut från borrmaskinen.

Elverktyg med mindre kraft är konstruerade för mer exakta och små konstruktionsarbeten. För dessa modeller är fixering inte så viktigt, det viktigaste är att hammarborraren kan borra ett litet hål på rätt plats. Det är i alla fall nödvändigt att studera borranordningen inifrån för att bättre förstå hur delen exakt kommer att bytas ut.

Bild
Bild

Modern teknik har förenklat utformningen av många elektriska verktyg. För närvarande är patronerna säkrade med dubbla styrkilar och dubbla låskulor.

Vissa chuckar har en skillnad i antalet styrdelar, till exempel har SDS max en till. Tack vare denna enhet fixeras borrarna mer pålitligt och fast.

Framstegen har förenklat fästningen av delen. Du behöver bara sätta in önskad patron i hålet och trycka på den tills den klickar. Borren är ordentligt fixerad. Borren tas bort helt enkelt - du behöver bara trycka på ett av locken och ta bort borren.

Som regel är många elektriska bergborrar utrustade med ytterligare funktioner som avsevärt underlättar byggnadsarbetet. Till exempel har vissa ett elektroniskt eller penselväxlingssystem, möjligheten att reglera antalet varv, ett antivibrationssystem. Många företag utrustar också bergborrar med ett snabbt borrbytesystem, en startspärr, en funktion för att förhindra att chucken fastnar och speciella indikatorer som anger graden av slitage på chucken .… Allt detta bidrar till ett mer bekvämt arbete med ett elverktyg och låter dig påskynda processen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur demonterar man en borrchuck?

Ibland står arbetsledaren inför behovet att demontera patronen av olika skäl: oavsett om det är reparation, verktygsrengöring, smörjning eller byte av vissa delar. För korrekt demontering av stanspatronen måste du först och främst känna till tillverkarens företag, eftersom analysprocessen beror på just denna artikel.

Bland de moderna tillverkarna av elektriska bergborrar de mest populära är Bosh, Makita och Interskol … Dessa märken har lyckats etablera sig på byggmarknaden som tillverkare av kvalitetsprodukter.

I princip är det inte så stor skillnad mellan enheten för perforatorer från olika företag, men det finns små nyanser som snabbt löses när patronen demonteras.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på hur du demonterar en chuck från Bosh elektriska borrar, eftersom detta märke är det mest populära och köpta

Först måste du flytta plastdelen och ta bort gummitätningen. Med en skruvmejsel är det nödvändigt att mycket noggrant ta bort ringen som fixerar strukturen och brickan. Det finns en annan fästring under denna del, som måste vridas och sedan bända av med ett verktyg och ta bort.

Nästa är SDS -klämman, som innehåller tre delar: bricka, kul och fjäder. SDS måste demonteras strikt enligt reglerna: först och främst får bollen, sedan brickan, och den sista kommer våren. Det är viktigt att följa denna sekvens för att inte skada den inre strukturen.

Att montera chucken är lika enkelt och snabbt som att demontera. Du behöver bara upprepa de föregående stegen precis tvärtom - det vill säga från den sista punkten till den första.

Bild
Bild

Hur sätter man in chucken på borrhammaren?

För att sätta in chucken i borrmaskinen måste du göra följande: skruva borrmaskinen på verktyget (och det är viktigt att skruva den ända till slutet), sätt sedan in skruven i uttaget och dra sedan åt det till slutet med en skruvmejsel.

Att välja rätt reservkassett är viktigt .… Försök att inte snåla med en så viktig komponent i ditt elektriska verktyg som du kan behöva när som helst. När du går till en järnaffär är det bättre att ta med dig en borrhammare .så att säljaren kan hjälpa dig att välja rätt del för dig korrekt, eftersom inte alla chuckar och elektriska borrar är kompatibla med varandra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kommer att lära dig mer om varför borrar kan flyga ur hammarborrchucken i videon nedan.

Rekommenderad: