Cedar (72 Foton): Hur Ser Ett Träd Ut? Hur Odlar Man Plantor? Var Växer Cedern? När Börjar Det Bära Frukt Med Kottar Och Hur Blommar Det?

Innehållsförteckning:

Video: Cedar (72 Foton): Hur Ser Ett Träd Ut? Hur Odlar Man Plantor? Var Växer Cedern? När Börjar Det Bära Frukt Med Kottar Och Hur Blommar Det?

Video: Cedar (72 Foton): Hur Ser Ett Träd Ut? Hur Odlar Man Plantor? Var Växer Cedern? När Börjar Det Bära Frukt Med Kottar Och Hur Blommar Det?
Video: How to grow Atlas cedar from the seeds? Part 1 2024, April
Cedar (72 Foton): Hur Ser Ett Träd Ut? Hur Odlar Man Plantor? Var Växer Cedern? När Börjar Det Bära Frukt Med Kottar Och Hur Blommar Det?
Cedar (72 Foton): Hur Ser Ett Träd Ut? Hur Odlar Man Plantor? Var Växer Cedern? När Börjar Det Bära Frukt Med Kottar Och Hur Blommar Det?
Anonim

Cedar är en sällsynt gäst i de centralryska öppna utrymmena, varför frågor ofta uppstår om hur ett träd ser ut och vilka funktioner det har. Men inom landskapsdesign har denna barrträdsjätt praktiskt taget inga konkurrenter - dess majestät lockar uppmärksamhet och låter dig ange tonen för hela kompositionen. De libanesiska cedrarna som nämns i gamla manuskript, relikt cedrarna på Krim och de unika högbergeta lundarna i Himalaya - alla lyckades bli riktiga attraktioner och idag locka tusentals turister till sina tillväxtplatser.

Bild
Bild

Innan du bestämmer dig för att köpa en planta från en plantskola är det värt att studera egenskaperna hos denna unika växt så detaljerat som möjligt. Endast i detta fall kommer trädet att må bra och kommer att bli en riktig dekoration av platsen.

Vad ser det ut som?

Det vintergröna cederträdet tillhör familjen Pinaceae, släktet Cedrus och är en riktig rekordhållare bland långlever. I genomsnitt lever ett träd från 500 till 1000 år och når en höjd av cirka 40-50 m. Den maximala höjden uppnås redan av en vuxen växt; i avsaknad av gynnsamma tillväxtförhållanden är den ganska kort . Rotsystemet för ett träd, enligt den botaniska beskrivningen, beror till stor del på jordtypen och växtförhållandena. Cedar anpassar sig enkelt till olika viskositet och löshet hos basen som den växer på. Det bildar ett grenat ytsystem som gör att växten får tillräckligt med näring. Men en så opålitlig grund gör dessa gigantiska träd benägna att blåsa, så det är bättre att plantera dem i områden skyddade från vindens påverkan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillväxthastigheten per år beror till stor del på trädets ålder. Det kan vara upp till 100% i unga träd och till och med överstiga denna siffra. Så, en planta 15 cm hög, under gynnsamma förhållanden, ger en vår- och hösttillväxt totalt upp till 30 cm per år. Mogna träd lägger inte mer än 20 cm i genomsnitt.

Beskrivningen av träd av släktet cederträ indikerar att de tillhör oligotypiska växter, det vill säga att de inte har en stor artdiversitet . Utseendet är också ganska enhetligt. Barrträdet har en spridande frodig krona med grenar som bildar rikligt sidoskott. Till en början är dess form pyramidformad, sedan tar den formen av ett paraply. Stammarna av unga cedrar är alltid släta, med en rik grå bark; i en vuxen växt blir den spräckt, får en fjällig struktur. På vissa grenar finns både långa och korta skott, på de långsträckta nålarna finns en spiral.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cedernålar har formen av en trihedron eller tetraeder, ganska styva och täta, spetsiga i ändarna. Färgen beror på arten-det finns träd med blågröna, grågrå och mörkgröna nålar. Nålarna växer i buntar om 5-30 bitar, det exakta antalet beror på arten. Cederträ tillhör enväxter som bildar både kvinnliga och manliga blomställningar.

Var växer den?

I Moskva -regionen, Sibirien och andra regioner i Ryssland som ligger norr om den subtropiska klimatzonen överlever cedrar inte på grund av långvarig frost. Men de klarar sig bra i förhållandena i Central Black Earth Region. Så, i Kaukasus reserver finns relikträd i blandningen av blandade skogar … I naturen kan de hittas på territoriet på Krimens södra kust, där även på vintern minsta temperaturvärden inte når -25 grader Celsius. På Ukrainas territorium kan cedrar ses i Odessa och nära andra städer vid Svarta havets kust.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under sina naturliga förhållanden finns dessa representanter för tallfamiljen i de bergiga områdena i Medelhavet, liksom på sluttningarna av Himalaya på västra sidan. Kort-barrträd sorter av den libanesiska cedern växer i Turkiet och Cypern.

Hur blommar det?

Cederträ blommar på hösten. Under denna period bildas kvinnliga och manliga spikelets på dess grenar. Deras plats är alltid ensam. Manliga i form av höga ljus, arrangerade vertikalt, singel, med buntar av nålar runt. Kvinnor, upp till 5 cm långa, är dekorerade med många ståndare arrangerade i en spiral. Pollinering sker med hjälp av vinden och kräver inte insekter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid vilken ålder bär det frukt?

Kottar dyker upp i en ganska mogen ålder. Cederns första frukter är inte tidigare än 25 år. Så länge trädet växer snabbt, bär det inte frukt. Från det ögonblick som den når mognad visas tunnformade kottar på grenarna två gånger om året. Du måste vänta länge på frömaterial. Konen mognar i 2-3 år, trädet fäller sina frukter gradvis och bara under höst-vinterperioden. Frukterna av växter av släktet Cedrus är oätliga, rika på harts . Liksom andra barrträd är fröet utrustat med en lejonfisk; fruktens längd överstiger inte 15-17 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Livslängd

Cederns livslängd beror på villkoren för dess tillväxt. Till exempel, i sitt hemland i Libyen, lever den libanesiska arten i flera tusen år, och när den odlas i den ryska södern - högst 80 år. Nålarna på trädet har också sina egna egenskaper - dess livslängd är 3-6 år , delvis förnyelse årligen når 15-20% av den totala kronvolymen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Riktiga cedrar tillhör kategorin värmeälskande växter som inte är vanliga norr om subtropen. De växer inte i tempererade klimat. MEN de träd som vanligen kallas cedrar i Ryssland tillhör cederträet … Dessutom ingår även den europeiska, koreanska sorten och cederträet här. Spansk, alaskansk gul, kanadensisk röd och orientalisk röd ceder är inte släkt med cederträdet - de representerar alla andra släktingar av barrträd, från tall till enbär och thuja.

Bild
Bild

Totalt 4 arter ingår i släktet Cedrus. Bland dem finns de välkända barrträd, liksom växter som finns i vissa områden och hotade.

Libanesisk ceder

Den mest kända cedertypen, i naturen idag, hotas av utrotning. I Libanon växer Cedrus libani i bergen på 1000-2000 m höjd. Idag finns det 6 bevarade lundar där detta träd kan observeras i dess naturliga livsmiljö. De bildar Khorsh-Arz-el-Rab-skogen eller den gudomliga skogen, som är skyddad av UNESCO . Besöket är strikt begränsat och kräver särskilt tillstånd.

Bild
Bild
Bild
Bild

I odlad uppfödning har den hittats sedan 1683. De första planterade exemplaren finns fortfarande bevarade i södra Frankrike och i Italien. Idag används vyn i stor utsträckning av europeiska designers inom landskapsdesign. Den libanesiska cedern rotar sig också bra på Rysslands territorium - i Svarta havsregionen, Kaukasusbergen, på Krim, odlas den aktivt i Centralasien . Bladen, närmare bestämt, trädets nålar är långsträckta, upp till 3,5 cm, det ändras vartannat år. Skott bildar en grenad krona, konisk i unga träd och umbellate hos mogna. Stammens maximala höjd är 50 m, dess omkrets når 2,5 m. Utanför de naturliga tillväxtförhållandena finns oftast stuntade former.

Bild
Bild

Den libanesiska cedern har 2 undertyper - huvudsakliga och turkiska (eller Ararat), som växer på sluttningarna av Taurusbergen. Dessutom finns det många odlade prydnadsväxter som kännetecknas av sin lilla tillväxt.

Glauca . En form med gråtskott av en blågrå nyans. Mycket dekorativ, populär bland landskapsdesigners.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sargentii . Träaktig halvdvärgform, kännetecknad av långsträckta gråtskott. Sorten kännetecknas av mycket långsam tillväxt, vid 10 års ålder, dess höjd överstiger sällan 1 m. Denna form av libanesisk ceder är lämplig för odling i skuggade områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var stenokom . Ett träd med en rak stam och en konisk kompakt krona, har en stor likhet med gran, växer upp till 3 m. Skott växer uppåt, nålarna är täta, mörkgröna i färgen. Sorten är lämplig för enkel- och gruppplantering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nana . Buskform av libanesisk ceder med asymmetriska breda skott. Den kännetecknas av långsam tillväxt, den maximala kronhöjden som nås är cirka 90 cm. Nålarna har en djupgrön färg.

Bild
Bild

Beacon Hill . Dvärg libanesisk ceder med gråtande grenar och dekorativ gyllene bark. Denna form är fotofil, behöver mycket sol. Nålarna är eleganta, ljusgröna, kronan ser ut som en smal kon.

Bild
Bild

Alla prydnadsformer är inte fruktbärande växter; att odla dem från frön är inte möjligt.

Cypriotisk eller kort barrträd

En art som växer uteslutande på Cypern och i vissa delar av Turkiet. En av de kortaste formerna. Höjden på stammen på en vuxen växt når 12 m, medan stamens omkrets förblir vanlig med andra underarter, upp till 2 m . Korta nålar växer till 5-8 mm, i kombination med upphöjda grenar, bildar en frodig paraplykrona. Cyperns ceder är erkänd som en sårbar art och är på väg att utrotas. Den vilda befolkningen utrotades nästan helt av människors ansträngningar, som använde trä för olika behov. Enligt vissa rapporter är den korta barrträdet en underart av den libanesiska. Men denna åsikt delas inte av alla botaniker.

Bild
Bild
Bild
Bild

Deodar

En av de vanligaste arterna är Himalaya -cedern, som växer i bergsområdena i den nordvästra delen av Himalaya och finns överallt från Nepal till Afghanistan. Trädet kan må bra även på en höjd av upp till 3600 m över havet, det kännetecknas av ökad frostbeständighet . Som en del av blandskogar kommer det bra överens med gran, gran, tallar av olika slag. Himalaya cederträ är en riktig jätte, stammens omkrets når 3 m och når 50 m i höjd. Trädets krona har en konisk form med horisontellt spridande skott, har en grågrön färg med en uttalad blåaktig blomning. Nålarna är långsträckta, upp till 5 cm, växer i buntar om 30-40 bitar, ganska mjuka. Kottar mognar snabbare än andra cederarter, efter 1-1,5 år vänds de upp på grenarna och hänger inte ner, som i andra barrträd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett särdrag hos Himalaya -cedern kan kallas motståndskraft mot skuggning och en betydande livslängd - i genomsnitt från 1000 till 3000 år. Arten är lämplig för odling för landskapsformål, som används i landskapsdesign. Under gynnsamma förhållanden rotar det sig väl på Krim, länderna i Östeuropa. Hög dekorativitet gör detta träd till ett utmärkt val för att dekorera platsen.

Bild
Bild

Atlas ceder

Denna art växer i Algeriet och Marocko, i nordvästra Afrika, i Atlasbergen. Atlas ceder är en av de sällsynta växtarter som kan växa på utarmade steniga jordar. Trädet finns på en höjd av mer än 1300 m över havet . Det kännetecknas av en spridande krona med en blågrön nyans, som avger en hartsaktig doft, träet är också rikligt mättat med naturliga eteriska oljor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Atlas ceder växer upp till 50 m i höjd, diametern på stammen på ett vuxet träd når 2 m . Denna art är lättare än libanesisk, tolererar torka, kan nöja sig med minimala mängder inkommande fukt. Det bör tilläggas att frost under -20 grader är kontraindicerat för Atlas -cedern; när temperaturen sjunker dör den. Denna art är lämplig för landskapsdesign, den odlas framgångsrikt av trädgårdsmästare i södra Europa, i Kina, på Centralasiens territorium och i Kaukasus berg. Atlas -cederns dekorativa gråtart, som rotar sig väl i Krimklimatet, ympas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Val av sittplats

För att välja rätt plats för plantering av cederträ måste du ta hänsyn till de speciella behoven hos denna växt när det gäller belysning och markkvalitet. På sommaren behöver alla arter, med undantag för Himalaya, ytterligare vattning, men större delen av året behöver trädet bara lätt jordfuktning utan vattensköljning och stillastående vatten . Det bästa valet skulle vara ett väl upplyst område på en kulle. I allmänhet är ljus mycket viktigt för korrekt tillväxt och utveckling av både vanliga, vilda och odlade raser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Marken måste också tillgodose plantans behov . Det är bra om platsen domineras av lera, väldränerad, så att fukt och luft kan passera till rötterna. Helt öppna områden som blåses av vinden är inte lämpliga för odling av cederträ. I det här fallet kan en kraftig vindkraft helt enkelt dra det unga trädet ur marken. Träd växer inte på torr mark med hög kalkhalt, eftersom det är hög risk för dödsfall på grund av kloros.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid plantering i grupper är unga cedrar vanligtvis arrangerade i klumpar, vilket skyddar växterna från negativa yttre påverkan. I detta fall måste ett avstånd på 2 m mellan enskilda träd respekteras. Detta beror på den ytliga typen av rotsystemet, där det får ett grenat utseende och växer starkt. Placera inte unga cedrar i omedelbar närhet av gråtande träd, mogna björkar eller asp . I starka vindar kan grenarna på dessa lövträd bryta plantan. Från hus och andra byggnader med en grund ligger cedrar, särskilt icke-dvärgformer, på ett avstånd av 3 m eller mer, eftersom det finns en hög risk att de vuxna trädens övervuxna rötter börjar förstöra byggnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Planteringstips

När cedrar placeras på platsen används metoden för plantering på en jordkotte - detta ökar sannolikheten för överlevnad och underlättar efterföljande vård avsevärt. Det första steget är att förbereda en plantgrop - den bör vara minst 1 m djup med en diameter 50% större än behållarens och jordkulans dimensioner . I botten måste dränering med en höjd av cirka 10 cm läggas, bestående av småsten, brutet tegel, expanderad lera. En sandkudde läggs ovanpå. Som en jordblandning används avlägsnat torv med sand, kombinerat i lika stora proportioner. För att förbättra tillväxten kan ett lager av mogen, väl ruttnad kompost placeras på botten av gropen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vidare kommer åtgärdssekvensen att vara följande

  • Runt gropen, inom en radie av 1,5 m från dess centrum, lossas jorden till ett djup av 2 spade bajonetter.
  • I mitten måste du hälla jord med en bild för att få en kon med en höjd. En planta som befriats från behållaren placeras ovanpå den. Dess rötter rätas ut, bör fritt falla nerför sluttningen.
  • Gropen är täckt med jord 10 cm ovanför plantens rotkrage. Detta beror på den naturliga krympningen av jorden. Detta tillvägagångssätt kommer att undvika att avslöja rötterna.
  • Marken runt stammen komprimeras noggrant för hand. Ovanifrån är den täckt med lövmassa för att bibehålla tillräcklig jordfuktighet.
  • Den planterade cedern måste vattnas. En planta innehåller 9-10 liter vatten, med torr jord fördubblas denna mängd. I avsaknad av regn den första månaden måste fukttillförseln regleras oberoende. Vattning kommer att behövas var tredje dag.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den bästa tiden att plantera cederträ är tidig höst, från mitten av september till det andra decenniet i oktober. Det är absolut nödvändigt att du hinner utföra proceduren innan de genomsnittliga nattemperaturerna sjunker under 0 grader. Valet av en planta måste också ägnas stor uppmärksamhet . Det är optimalt att köpa växter som är minst 7-9 år gamla. De har ett väl utvecklat rotsystem, är inte så krävande för belysningsnivån på platsen, de tål halvskugga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdfunktioner

Unga cedrar kräver intensivvård när de växer, annars kommer det inte att vara möjligt att odla ett starkt och vackert träd på platsen. Topdressing, beskärning och fungicidbehandling av växten utförs regelbundet . Börja odla en planta på det öppna fältet i landet eller i en behållare hemma, bör du noggrant övervaka jordens fukt. Att ta hand om en vuxen ceder behöver inte längre vara så intensivt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Medan träden är unga kan de förgrena sig, ge ytterligare rotskott . Om du vill säkerställa normal tillväxt av cedern är det nödvändigt att skära den andra stammen så snart som möjligt. Ett undantag är buskformer som bildas genom ympning. De kan ha ganska intensiv förgrening. Här, som en vårdåtgärd, kan avskärning av de nedre grenarna användas för att undvika kontakt med jorden och förfall.

Bild
Bild

De flesta cederarterna är inte alltför krävande när det gäller fuktnivå, de tål torra perioder bra. Frekvent vattning krävs endast för unga träd under den första månaden efter plantering, liksom vid extrem värme. Efter införandet av fukt lossas marken nödvändigtvis - detta förbättrar rötternas näring, säkerställer förebyggande av rotrötning och läggning av larver av insekter.

Hemma, i containerodling, är unga cedrar försedda med:

  • intensiv hydrering;
  • upprätthålla en konstant temperaturregim;
  • skydd mot drag;
  • ökad vattning på våren och sommaren, lätt skuggning;
  • strö med en spruta;
  • applicering av organiskt gödningsmedel på våren och hösten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid hemodling planteras dekorativa cederformar i keramiska krukor. En blandning av gräs, sand och humus används som substrat. En halvrotstransplantation utförs vart femte år.

Kronbildning

Beskärning av cederträ planterade i sommarstugan utförs främst för sanitära ändamål. Detta kan gälla bildandet av 2 stammar. För beskärning väljs en mindre utvecklad skott, den tas bort så lågt som möjligt, snittet behandlas med trädgårdshöjd. Kronan på ett träd bildas av sig själv och kan förändras med tiden - från ett pyramidalt till ett paraply . Under sanitär beskärning på våren avlägsnas torkade och döda skott. Trasiga grenar, liksom delar som påverkas av svampar eller sjukdomar, beskärs under hela säsongen. Resten avlägsnas endast under perioden med långsamt saftflöde. Om trädet odlas i en kruka måste det klämmas på våren och ta bort unga skott. Detta arbete utförs manuellt utan användning av ytterligare verktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man matar?

Det rekommenderas att mata cedern med komplexa kalium- eller fosforgödselmedel. Bland de lämpliga alternativen kan noteras fonder "Agricola", "Kemira ". De förs in i marken upplösta i vatten. Du kan också placera granulerna inuti den lossade jorden innan du vattnar. De bästa dressingtiderna under hela året är i maj, juli och september. Barrträd behöver inte kvävegödsling. Ammoniumnitrat, urea, örtinfusioner eller gödsel kan allvarligt skada rotsystemet. Av organiska gödningsmedel visas endast humus av hög kvalitet.

Bild
Bild

Fortplantning

Reproduktion av cedrar som är lämpliga för odling i den subtropiska zonen i Ryssland - libanesiska, Himalaya, Atlas, är fylld av vissa svårigheter. Om vi pratar om dekorativa arter kommer frömetoden inte att finnas tillgänglig alls . Dessa former reproduceras genom ympning på furu. Men fröna från en vild ceder kan gros, och själva trädet kan förökas genom sticklingar, om det finns tillgång till planteringsmaterial.

Bild
Bild

Sticklingar

När du själv förökar dig med sticklingar måste du ha tillgång till en vuxen växt. Den optimala perioden för att skära skott är från början av april till de första tio dagarna i maj. Under denna period börjar aktivt sapflöde. Klippning görs bäst tidigt på morgonen i kallt väder . Skott 5 till 15 cm långa är lämpliga för odling med transplantation på hösten. Det är nödvändigt att skilja dem från trädet utan hjälp av verktyg, manuellt, sedan kommer en del av barken på moderträdet att förbli på sticklingarna. Det är bättre att välja en moderväxt eller en donatorväxt bland unga cedrar cirka 8-9 år gamla. I tioåriga växter rotar sticklingar med lägre grad av framgångsrik överlevnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att tänka på att genom att skära av skotten från mitten av kronan kan du få ett högre träd uppåt. Laterala grenar kommer senare att ge en växt med en frodig krona och en lägre stamhöjd. Före planteringen i växthuset lagras sticklingarna i en plastpåse fylld med fuktig mossa vid temperaturer upp till +2 grader. Maximal hållbarhetstid är 7 dagar.

Under denna period förbereds en plats för sticklingarna. Innan de placeras i öppen mark behandlas sektionerna med pulvertillväxtstimulerande medel. Det är omöjligt att placera framtida plantor i vatten, annars kan barken flagna av . I växthuset förbereds lådor med lös jord bestående av hög torv, mark från barrskog, sand i lika stora proportioner för materialet. Hål grävs i jorden på ett avstånd av cirka 10 cm. Djupet för plantering av sticklingar är 3-5 cm, platsen runt körningen är täckt med jord, komprimerad. Vattning utförs genom droppbevattning, sedan plantorna skuggas, lämnas i växthuset. Underlagets och luftens temperatur bör hållas vid + 22-24 grader. Under rotningsperioden behandlas jorden med en blandning av tillväxtstimulerande medel och fungicider.

Bild
Bild

Växer från frön

Denna metod används för att få växter för hemodling. Innan de läggs i behållare måste fröna blötläggas i varmt vatten i 24 timmar efter tillsättning av en tillväxtstimulator i mängden 2-3 droppar. Planteringsmaterialet som framställs på detta sätt begravs i ett väl lossat underlag och placeras på en plats med en temperatur på cirka +4 grader . Massan blandas och lossas varannan vecka, behållarens yta med frön fuktas med en sprayflaska. Så snart plantorna kläcks överförs behållaren till ett väl upplyst ställe. Om en gemensam behållare ursprungligen användes planterades skotten i separata behållare.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Bland de farliga skadedjur som infekterar cederträ, flera insekter och patogener kan noteras.

Tallkotte . Denna fjäril lägger ägg, från vilka mycket glupska larver kommer ut. Trädet kan skyddas genom att spruta med Leptocid i början av blomningen och upprepa det efter 7 dagar.

Bild
Bild

Rotsvamp . Denna svamp angriper trädets rötter, stör stammens näring och kan helt förstöra växten inom flera år. Om ett träd påverkas är det viktigt att förhindra spridning av den patogena effekten till angränsande stammar.

Bild
Bild

Sågflyg . Denna skadedjur tillhör gruppen barkbaggar. Han lägger ägg i träets tjocklek, senare börjar larverna gnaga sig ut. Denna process varar i åratal och kan till och med förstöra ett vuxet träd. Svampdödande behandling rekommenderas som en kontrollåtgärd.

Bild
Bild

Rost . Denna svampsjukdom påverkar nålarnas yta och ser i ett tidigt skede ut som gula blåsor. Svampen är särskilt aktiv vid hög luftfuktighet och temperatur. Sjukdomen kan spridas av sporer från närliggande ogräs. En förebyggande åtgärd är regelbunden ogräsrensning av området runt trädet.

Bild
Bild

Hartscancer . Denna sjukdom utvecklas för andra gången mot bakgrund av rost, påverkar bark, bast och andra delar av trädet. Sjukdomen är farlig eftersom den intensivt påverkar tillståndet i trädets immunsystem. Den drabbade växten förstörs helt.

Bild
Bild

Bladlöss och tallhermer . De tillhör båda samma familj, särskilt farliga för unga skott och nålar. Utseendet av vit blomning på grenarna, gulning och vissning av nålarna vittnar om skadedjurets nederlag. De drabbade skotten skärs av, trädet behandlas med tobaksbladinfusion eller tvålvatten, karbofos.

Bild
Bild

Möjliga problem

När du odlar cedrar bör du vara uppmärksam på trädets allmänna tillstånd. Om barken har skalats av måste du noggrant undersöka platsen för skadan. Trädet kan ha fungerat som djurfoder under vintern. Förutom, uttorkning och fallande skalor kan tyda på växtens död, särskilt om det åtföljs av en färgförändring och nålfall … Knäckning av barken kan tyda på övermättnad av växten med fukt. Frekvent lossning av jorden hjälper till att öka avdunstningen. Det är värt att kontrollera rotkragen - den ruttnar när den är för djup.

Bild
Bild

Men gulningen av en del av nålarna kanske inte orsakar oro. I genomsnitt lever cedernålar bara 2 år, efter denna tid dör den och faller av. Om förändringen åtföljs av bildandet av apelsinsvampsporer, kommer svampdödande behandling av trädet att krävas. Kopparfungicider ger bra resultat.

Exempel inom landskapsdesign

Cederträ planterat i en keramisk trädgårdsbehållare. Dvärgformen ser kompakt ut och har en frodig pyramidkrona

Bild
Bild

Cederträ som en del av det allmänna landskapet. En ensam plantering omgiven av en välskött gräsmatta fokuserar på den ovanliga flerskiktade kronformen av ephedra

Rekommenderad: