Epoximassa: Fördelar Och Nackdelar, Injektering Av Keramiska Plattor, Applicering Och Borttagning Av Harts

Innehållsförteckning:

Video: Epoximassa: Fördelar Och Nackdelar, Injektering Av Keramiska Plattor, Applicering Och Borttagning Av Harts

Video: Epoximassa: Fördelar Och Nackdelar, Injektering Av Keramiska Plattor, Applicering Och Borttagning Av Harts
Video: Epoxy Grout Vs Cement Grout | Uses | Pros & Cons | Tile Solutions | 2024, Maj
Epoximassa: Fördelar Och Nackdelar, Injektering Av Keramiska Plattor, Applicering Och Borttagning Av Harts
Epoximassa: Fördelar Och Nackdelar, Injektering Av Keramiska Plattor, Applicering Och Borttagning Av Harts
Anonim

Epoxi kakelbruk är mycket efterfrågat på grund av dess unika egenskaper och egenskaper. Det tillhör material med särskild styrka, därför bör ett antal faktorer beaktas vid urvalsprocessen. Men om du gör allt rätt blir resultatet en produkt som snabbt kommer att löna sig. Täckningen behöver inte uppdateras på länge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Detta material är en unik blandning av följande komponenter: harts och härdare. Det är därför som injekteringsbruk ofta kallas en tvåkomponentkomposition. Produkten kan också innehålla kvartssand, olika pigment och några hjälpkomponenter. Epoximut har ett antal unika egenskaper, bland annat följande:

  • hög hållfasthet som många andra liknande material kan avundas;
  • motståndskraft mot påverkan av rengöringsmedel;
  • förmågan att inte absorbera fukt, vilket gör att den kan användas även under förhållanden med hög luftfuktighet;
  • utmärkt slitstyrka och imponerande vidhäftning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett särdrag hos detta material i vardagen är att det klarar extremt lätt påverkan av vatten, fett och smuts. Förutom, epoxi kan användas som kakellim eller under mosaik när du dekorerar en pool . Detta blev möjligt på grund av det faktum att materialet stelnar nästan omedelbart, vilket gör det helt enkelt oersättligt vid sådant efterbehandling.

Epoxiharts anses också vara extremt elastiskt, men det har också förmågan att fixera keramiska plattor i den position där befälhavaren frågade . På marknaden idag kan du hitta ett stort urval av alternativ och färger med olika dekorativa skär och glitter, guldpartiklar eller färg som lyser i mörkret. Detta är extremt användbart när du behöver skapa en panel eller något i den här stilen.

Tvåkomponents epoximut kan användas för kakel eller porslinsgolv. För att täta plattorna i badrummet är det bäst att inte använda cellulosa, men fuktresistent, vilket ger ett tillförlitligt skydd mot fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Den enorma populariteten hos epoximassage beror på ett antal fördelar med detta material

  • Unika styrkaegenskaper. Under påverkan av ökade mekaniska belastningar förändras eller försämras inte lagret på något sätt.
  • Mångsidighet. Den resulterande blandningen kommer att vara en utmärkt lösning för efterbehandling av beläggningar från alla material. Dessutom kan denna injekteringsbruk användas för både exteriör och inredning.
  • Lätt att arbeta. Du behöver inte ha speciell erfarenhet, kunskap eller specialverktyg för detta. Det är inte heller nödvändigt att utföra beräkningar. Allt detta har tillverkarna redan gjort för användaren. Det är bara nödvändigt att späda ut kompositionen enligt instruktionerna på förpackningen och använda den.
  • Varaktighet. När det appliceras korrekt kommer detta material inte att förlora sina egenskaper även många år efter applicering.
  • Motståndskraft mot påverkan av ultraviolett strålning, vilket på ett fördelaktigt sätt skiljer den från andra liknande blandningar. Dessutom är det tack vare detta att injekteringen inte bleknar och inte tappar sin färg.
  • Ett stort urval av färgscheman, så att varje person kan välja det mest optimala alternativet för honom, beroende på efterbehandlingen som utförs.
  • Utmärkt vidhäftning, där injekteringsmedel överträffar även cement.
  • Beläggningen kan snabbt och enkelt rengöras från smuts som kan uppstå under användning. Faktum är att detta material har en slät yta, så att eventuell förorening är lätt att se.
  • Möjligheten att motstå effekterna av alkalier och syror, så att blandningen kan appliceras inomhus där det är hög risk för kontakt med sådana ämnen.

Till skillnad från andra material kan epoximassa användas för olika ändamål. Det förbättrar kraftigt beläggningens attraktivitet och gör det också möjligt att dölja några brister. Dessutom ger den skydd mot fuktiga miljöer och kan användas som lim.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller materialets brister finns de också

  • Blandningen stelnar extremt snabbt, därför behöver den ökad uppmärksamhet och snabb reaktion, eftersom det är nödvändigt att omedelbart ta bort överflödigt ämne från brickan.
  • Det är bäst att använda specialverktyg för arbete, liksom speciella kemikalier.
  • På grund av dess snabba vidhäftning blir det mycket svårt att rengöra ytan om problem uppstår.
  • Den höga kostnaden är dock helt berättigad med tanke på injekteringsbrukets hållbarhet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Färgpalett

Det finns ett stort antal lösningar för färgning av epoximassage på den moderna marknaden - från de ljusaste till mörkaste nyanserna. Förutom, Varianter där glitter läggs till är mycket populära idag . Om det behövs kan du också köpa en metalliserad blandning. Vissa hantverkare använder färglös injekteringsbruk när de dekorerar affärsinstitutioner. Valet bör endast göras på grundval av nyanserna i beläggningen som bearbetas, liksom interiörens färgegenskaper.

Kombinationen av olika färger gör att du kan göra ytan neutral eller vice versa . Allt beror på inredningens egenskaper, liksom ägarens personliga preferenser.

Fugen bör vanligtvis ha samma färg som plattorna själva. Tack vare detta val är det möjligt att uppnå en beläggningseffekt i ett stycke.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nyligen är användningen av injekteringsmedel också populär, vilket kommer i kontrast till beläggningen . Det är värt att vara extremt försiktig här, eftersom det är ganska svårt att skapa accenter och du kan göra fel val och därmed försämra utseendet på rummet. De mest populära idag är vit, transparent och svart injekteringsbruk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära märken

Det finns ett stort antal företag på den moderna marknaden som erbjuder epoximassage. Deras produkter kännetecknas främst av närvaron av ytterligare komponenter som har en direkt effekt på materialets egenskaper.

En av de mest kända tillverkarna är Ceresit företag , som erbjuder sina konsumenter torra blandningar baserade på teknik SILICA AKTIV … Tack vare detta kommer märkets produkter att vara en utmärkt lösning för att fylla skarvar på både horisontella och vertikala ytor.

Ett kännetecken för varumärket är en hög grad av hydrofobicitet . Detta ger ett tillförlitligt skydd av injekteringen mot fukt. Det är därför produkten används aktivt på platser som kännetecknas av hög luftfuktighet. Dessutom har Ceresit epoximassage visat sig utmärkt i processen med kakling av ytor som kan utsättas för deformation. Till exempel när golvvärme avslutas. Ceresit -företaget använder ett stort antal ytterligare komponenter i produktionen av sitt injekteringsbruk. Det var därför hon kunde uppnå maximalt skydd mot effekterna av mögel och mögel, färgstabilitet och motståndskraft mot sprickbildning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat populärt företag som erbjuder tvåkomponents epoximassa är Kerapoxy Design . Den unika sammansättningen av produkterna gör dem till ett utmärkt val för kritisk efterbehandling på ytor med särskilda estetiska krav. När injekteringen har härdat bildar den en slät skarv.

Bland de främsta fördelarna med Kerapoxy Design -produkter är utmärkt vidhäftning, motståndskraft mot aggressiva miljöer och förmågan att motstå mögelbildning. Alla företagets produkter innehåller två huvudkomponenter - epoxi och härdare . Kompositionen aktiveras endast under blandningsprocessen. Tack vare de unika komponenterna är den färdiga blandningen mycket plastisk, så applicering är inte svår.

Bild
Bild
Bild
Bild

En av de mest kända och beprövade på hemmamarknaden är Litokol företag … Det erbjuder sina kunder tvåkomponentformuleringar som perfekt motstår syror och andra aggressiva ämnen. Det bör noteras att produkterna från detta företag är de enda som är resistenta mot UV -strålar. Det är tack vare detta som injekteringsbruk kan användas både i de inre och yttre delarna av rummet. Du behöver inte oroa dig för att materialet tappar sin färg eller blir gult.

Bland de särpräglade fördelarna med epoximut kan särskiljas vattenresistens, elasticitet, motståndskraft mot effekterna av syror, alkalier och andra liknande ämnen. Förutom, närvaron av unika komponenter gör tillverkarens injekteringsbruk motståndskraftigt mot mögel och mögel samt mekanisk belastning.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan välkänd tillverkare är Osnovit företag , som erbjuder kvalitets- och pålitliga produkter. En av företagets fördelar är att det lägger till unika komponenter i sina produkter som förhindrar skador från mögel och olika mikroorganismer. Dessutom har Osnovit epoximassa imponerande mekanisk styrka samt dess förmåga att skapa en stark skarv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mapei företag är ett av de mest betrodda varumärkena för epoximassor i rankningen. Den erbjuder en mycket hygienisk epoxigrupp som är stark och hållbar. Bland de särdrag är det extremt låga VOC -innehållet, liksom den släta ytan. Dessutom är injekteringen känd för sin styrka och motståndskraft mot mekanisk belastning.

Bild
Bild

Hur väljer man?

För att epoximutlingen ska vara effektiv och bäst lämpad för specifika ändamål måste du vara mycket uppmärksam på valet. Först och främst uppmärksammar vi vilken typ av komponenter som ingår i produkten . Vanligtvis anges alla på förpackningen. Beroende på tillverkare och kompositionstyp kan det innefatta cement, olika typer av tillsatser som har en positiv effekt på materialets elasticitet eller styrka. Det bör noteras att produktens pris huvudsakligen beror på mängden av dessa tillsatser.

Det är också värt att uppmärksamma kostnaden för injektering . Ibland är sammansättningen av ett billigt alternativ inte sämre än ett dyrare. Allt beror på märkets egenskaper.

Det är dock värt att komma ihåg att cement försämras snabbt, men epoxi kan glädja ögat i många år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användarmanual

Omedelbart efter öppnandet kan epoximassan verka tjock och detta kommer att påverka dess användning negativt. men vid anslutning av detta material till andra komponenter kommer konsistensen nödvändigtvis att förändras . Faktum är att hartset inte är lika visköst som det ursprungligen var.

Det är därför det är extremt viktigt för korrekt användning att späda ut produkten korrekt och strikt följa instruktionerna. Endast i detta fall kommer det att vara möjligt att få ett material med anmärkningsvärda egenskaper. Du måste uteslutande arbeta med handskar, vilket förhindrar att blandningen kommer i kontakt med huden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid användning av injekteringsbruk bör noggrann uppmärksamhet ägnas åt utspädning, för vilken en plastbehållare används . Komponenterna måste spädas enligt de proportioner som anges av tillverkarna. På marknaden idag kan du hitta blandningar som produceras i olika mängder, så du kan välja det mest optimala alternativet. Detta är nödvändigt för att blandningen inte ska torka ut i förväg, särskilt när du förbereder en stor mängd produkt. Det kommer inte att vara möjligt att använda hela volymen direkt, vilket resulterar i att den blir förstörd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hela härdningsprocessen tar 60 minuter och den beredda produkten börjar stelna direkt efter blandning . Det är därför experter rekommenderar att inte förbereda mer än 250 gram av ämnet för första gången, eftersom det är tillräckligt för en kort tid. För matlagning kan du använda en borrmaskin och ett speciellt tillbehör för den. Det är värt att komma ihåg att du kan aktivera läget "högst 300 varv / min".

Om en konstruktionsblandare används är det bäst att föredra alternativ som har ett minsta antal blad . Detta påverkar direkt kvaliteten på den resulterande blandningen. Om det finns för många blad, kommer produkten att få en stor mängd syre, och detta kommer att orsaka missfärgning av injekteringsbruk och kan också leda till en allvarlig förändring i dess struktur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökan

Innan du börjar använda lösningen måste den överföras till en ren behållare för att säkerställa att strukturen och kvaliteten på injekteringen inte äventyras på något sätt. När allt arbete är slutfört kan du börja foga sömmarna. Det är inte värt att fördröja, eftersom detta material härdar mycket snabbt . Det idealiska verktyget för detta skulle vara en gummispatel, med vilken du kan lägga rätt mängd ämne i utrymmet mellan brickorna. Överskottet bör avlägsnas omedelbart, annars blir det extremt svårt att göra detta efter torkning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tar bort

Ibland händer det att du måste bli av med injekteringen. Med tanke på dess unika härdningsegenskaper blir detta svårt att göra. Det mest populära sättet är att använda ett lösningsmedel. Det är ett verktyg som tack vare sina unika komponenter kan ta bort alla epoxibaserade blandningar från ytan . Ett särdrag hos lösningsmedlet är närvaron av en alkalisk struktur, så att ämnet kan appliceras utan rädsla på alla typer av plattor, oavsett tillverkningsmaterial.

Om ett koncentrerat lösningsmedel används är det bäst att tunna det något.

Detta kommer inte att påverka dess egenskaper på något sätt, men det kommer att bidra till att avsevärt minska förbrukningen . Dessutom kommer denna metod att minska ämnets negativa effekt på brickan. Den största fördelen med ett sådant lösningsmedel är dess mångsidighet, så det kan användas i nästan alla rum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också gelalternativ på marknaden som erbjuder minimal förbrukning och maximerar utrymmet. Behållaren är utrustad med en speciell sprutpistol, så ämnet kommer att vara bekvämt att använda även för bearbetning av en vertikal yta.

Var noga med att späda ut ämnet, för om du gör det fel kan du förneka produktens alla egenskaper . Varje tillverkare skriver på förpackningen egenskaperna vid utspädning och flera koncentrationsalternativ. Valet av ett visst alternativ beror på hur hårt smutsad plattan är. Glöm inte heller att ju mer tid som har gått sedan sömmarna var färdiga, desto svårare blir det att bli av med injekteringen. Vanligtvis är det tillräckligt att helt enkelt applicera murbruk och vänta cirka 15 minuter, varefter det är nödvändigt att helt enkelt torka av plattorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det inte finns något lösningsmedel till hands kan du begränsa dig till vanligt vatten. Denna metod är inte särskilt effektiv, men i vissa fall kan den hjälpa till att lösa problemet . För att göra detta behöver du en svamp, som kännetecknas av ökad styvhet. Detta kan dock bara bli av med färsk injektering. Det fungerar inte att torka av eller tvätta bort ett ämne som redan är flera dagar gammalt. Ett särdrag hos epoximassan är att borttagning och rengöring är extremt enkel. Tvätt innebär att man använder ett vanligt rengöringsmedel, och det är viktigt att koka ytan på brickan ordentligt för att tvätta bort alla rester innan de härdar helt.

Rekommenderad: