Grafta En Aprikos På En Plommon? Hur Kan Du Vaccinera På Våren Och Sommaren? Datum I Förorterna Och Andra Regioner

Innehållsförteckning:

Video: Grafta En Aprikos På En Plommon? Hur Kan Du Vaccinera På Våren Och Sommaren? Datum I Förorterna Och Andra Regioner

Video: Grafta En Aprikos På En Plommon? Hur Kan Du Vaccinera På Våren Och Sommaren? Datum I Förorterna Och Andra Regioner
Video: Så familjebråkar du bäst - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, April
Grafta En Aprikos På En Plommon? Hur Kan Du Vaccinera På Våren Och Sommaren? Datum I Förorterna Och Andra Regioner
Grafta En Aprikos På En Plommon? Hur Kan Du Vaccinera På Våren Och Sommaren? Datum I Förorterna Och Andra Regioner
Anonim

Aprikos är ett fruktträd som är utbrett i olika regioner i landet, men det är inte så lätt att odla det . För att få en frostbeständig kultur är det nödvändigt att plantera plantor korrekt, och för detta finns det ett antal rekommendationer som inte kan undvikas. I artikeln kommer vi att berätta hur du planterar en aprikos, vid vilken tid på året, överväga alternativen för proceduren och den efterföljande vården av fruktträdet. Tack vare detta kan scion utföras oberoende utan hjälp utifrån, det kräver inte mycket tid eller pengar, men resultatet kommer att glädjas.

Bild
Bild

Vad det är?

Fruktträd odlas ofta inte från frön och frön, utan från plantor. Anledningen är att föräldrarnas positiva egenskaper är svåra att behålla. För att få önskat resultat ympas sticklingar från ett fruktbart träd på en gröda som kallas en stam, som måste ge växten de nödvändiga näringsämnena och öka frostbeständigheten. När det gäller scion är det avsett att ge en gröda med de önskade egenskaperna. Det ska noteras att om arbetsordningen följs kan fruktträdet bära olika sorter av samma art.

Det har blivit vanligt att erfarna trädgårdsmästare arbetar med aprikostransplantation på plommon, eftersom det finns många fördelar med att göra detta. Det senare trädet är mycket motståndskraftigt mot hårda klimatförhållanden, särskilt mot frost. Som ett resultat blir skörden rik och saftig.

Naturligtvis är det nödvändigt att följa vaccinationsvillkoren, välja den lämpligaste metoden och följa alla rekommendationer från proffsen för att uppnå det önskade målet. I praktiken har det bevisats att en aprikos ympad på en plommon börjar bära frukt mycket tidigare än de träd som odlades av frön . Det finns dock en risk att kulturen inte slår rot, så till en början är det viktigt att studera metoderna i detalj för att hitta den mest relevanta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tidpunkt

Timing är av stor betydelse och påverkar resultatet direkt … Du kan plantera en aprikos på våren och sommaren, varje alternativ har sina egna egenskaper och fördelar. Om vi pratar om erfarna trädgårdsmästare, är deras rekommendationer begränsade till sommarsäsongen, det är bättre att utföra proceduren på en inte för varm dag. Därför kommer det att vara användbart att studera väderprognosen för att hitta rätt period för framtiden. Vissa människor föredrar att göra vårtransplantation, eftersom trädsaften cirkulerar bra, vilket innebär att den levererar alla nödvändiga näringsämnen till transplantatet.

Under den varma säsongen hinner fruktträden bli bra, och sticklingarna slår snabbt rot på en ny plats. Mycket beror dock på väderförhållanden och ympningskunskaper. Om det inte fungerade under våren eller sommaren, kan proceduren utföras under en varm höst, det viktigaste är att fånga det före det kalla vädret och regnet.

Bild
Bild

Urval och beredning av scion

Det första steget är matlagning, som kan startas redan på våren . Förberedelsen av scion spelar en viktig roll, dessutom är det bättre att förbereda sticklingarna själv och inte köpa plantor på marknaden, för det finns ingen garanti för att de verkligen är från ett fruktbart och friskt träd. Först måste du välja vilken typ av gröda du vill ha en gröda från. Om proceduren utförs på våren förbereds sticklingarna på hösten eller vintern före frost. Du måste välja en växt från vilken du vill klippa årliga mogna skott. Var uppmärksam på de som ligger på södra sidan, på dem är frukterna alltid söta och saftiga. Sticklingarna ska ha tre tillväxtknoppar.

Bild
Bild

För att det framtida transplantatet ska bevaras fram till tidpunkten för ympningen är det nödvändigt att förbereda lämpliga förhållanden . Skivorna bearbetas med trädgårdshöjd, binds ihop och läggs i en plastpåse eller behållare, där lite luft kan komma in. Du kan förvara den i kylskåpet eller källaren, om detta inte är möjligt är det tillräckligt att hitta en plats på platsen under jorden, täck den med våt sågspån tills du kan få det.

Sticklingarna ympas medan de fortfarande är vilande, innan du måste kontrollera om de är lämpliga för proceduren. Detta bevisas av den fräscha och släta barken, sticklingarnas elasticitet samt träets färska snitt. Stjälken kan tas från den tjocka stammen på ett vuxet fruktträd, vilket ger en rik skörd.

Bild
Bild

Sätten

Som nämnts ovan kan aprikostransplantation vara på samma träd, men om du vill öka frostmotståndet är det bättre att använda en plommon. Detta kan göras på olika sätt, som beskrivs nedan, var och en har sina egna egenskaper och fördelar.

In i klyftan

Denna teknik är avsedd för de fall där diametern på rotstocken och scion varierar i intervallet 8-100 mm . Om måtten är desamma eller om tjockleken på scion är något mindre kan du säkert använda denna teknik. För att uppnå detta trimmas beståndet vid 90 °, mitten av sågsnittet måste delas till ett djup av 3 cm. Om diametern är tillräckligt stor kan du behöva göra två vinkelräta klyftor. Ett tips måste slipas och sättas in så tätt som möjligt för att uppnå en anslutning. Ibland händer det att diametern inte matchar, problemet kan lösas enligt följande - flera sticklingar sätts in i delningen. I slutskedet bearbetas ympningen med trädgårdslack.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kopulation

Följande metod är utformad för att arbeta med sticklingar där diametern är lika med tjockleken på grundstammen .… Om det finns en skillnad bör den inte vara mer än 10%. Tack vare copulation är det möjligt att ansluta en tunn stam med grenar på 4-15 mm i storlek. För att denna vaccinationsmetod ska fungera måste instruktionerna följas. En gren med samma diameter som scion är lämplig för beståndet. Platsen ska vara slät och utan njurar, ändarna skärs i samma vinkel med en speciell kniv, skärningar upp till 40 mm räcker. När du har anslutit handtaget, linda allt med eltejp eller använd ett annat fästmaterial. För att samlingen ska bli av bättre kvalitet rekommenderas att man gör serif-tungor så att de vid ingången ansluter till varandra och ger ett starkt band, så överlevnad garanteras … Dessa manipulationer bör utföras snabbt så att snittet inte förblir öppet för länge.

Bild
Bild

För barken

Kärnan i denna metod består i ett vertikalt snitt i barken på ett fruktträd med ett litet lager kambium på grundstammen. Det är viktigt att se till att diametern är större än skärets storlek . På ett träd kan du göra flera sådana hack på en gång på olika sidor. Ett tvärgående snitt görs i hälften av rotstockens diameter, varifrån ett snett snitt görs till själva basen. Barken måste böjas från olika sidor för att ge plats för skärning. När båda ympade föremålen är tätt förbundna pressas transplantatet mot stammen av barkens kant. Denna plats måste försiktigt förpackas med eltejp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Trots att vaccinationen kan utföras enligt alla regler garanterar detta inte ett fantastiskt resultat . Eftervård spelar en viktig roll, därför är det nödvändigt att noggrant övervaka trädets skick hela tiden. Under spirande lämnas platsen med selen kvar hela vintern för att ge skydd mot att bli blöt. I slutet av våren måste det vilda viltet med ympade sticklingar undersökas, bandaget tas bort och toppen klippas av innan saftflödet börjar. En flykt som växer från ympning är bunden där.

Experter gör den första strumpebanden längs skottets längd med 10 cm, den andra proceduren utförs tre veckor senare så att trädet inte bryts av. Om vi pratar om vild tillväxt som har växt under ympplatsen är det viktigt att ta bort den så att den inte undertrycker de odlade skotten.

Bild
Bild

Efter fullständig ackumulering trimmas scion strax under det behandlade området. När det gäller grundstammen skärs den högre, så att du kan få ett oberoende oberoende träd. Varje snitt är alltid täckt med trädgårdslack, som skyddar mot infektion och främjar snabb återhämtning. Alla fruktträd som har genomgått ympning måste vattnas noggrant, befruktas och behandlas från alla typer av skadedjur. Det bör noteras att ackumulering inte alltid kan ske omedelbart under den första säsongen, i vilket fall växten inte bör beskäras förrän nästa säsong.

Bild
Bild

Hjälpsamma ledtrådar

En exceptionellt frisk stjälk kan slå rot på en ny plats; den kan snabbt anpassa sig till icke-standardförhållanden. För att göra detta måste du studera trädet för att välja material av hög kvalitet, som har lyckats växa och bli starkare under sommaren. Skadade eller tunna grenar ska inte tas. De idealiska förhållandena för lagring av sticklingar kommer att vara en källare eller en grop, det viktigaste är att det finns sval och optimal luftfuktighet där, vilket hjälper till att säkerställa friskhet. Efter dessa enkla rekommendationer kan vaccinationen utföras oberoende utan inblandning utifrån. Det viktigaste är att korrekt samla sticklingar, spara dem före proceduren, välj den bästa metoden och gör allt steg för steg . Tack vare detta, nästa år kan du njuta av resultatet av ditt arbete, aprikoserna kommer inte bara att vara söta, utan också frostbeständiga, och skörden är mycket rikare. Lycka till!

Rekommenderad: