Aprikosplantning: Hur Kan Nybörjare Ympas På Körsbär, äppelträd Och Andra Träd På Våren? Datum I Förorterna Och Andra Regioner

Innehållsförteckning:

Video: Aprikosplantning: Hur Kan Nybörjare Ympas På Körsbär, äppelträd Och Andra Träd På Våren? Datum I Förorterna Och Andra Regioner

Video: Aprikosplantning: Hur Kan Nybörjare Ympas På Körsbär, äppelträd Och Andra Träd På Våren? Datum I Förorterna Och Andra Regioner
Video: UPPBYGGNADSBESKÄRNING AV UNGA FRUKTTRÄD 2024, Mars
Aprikosplantning: Hur Kan Nybörjare Ympas På Körsbär, äppelträd Och Andra Träd På Våren? Datum I Förorterna Och Andra Regioner
Aprikosplantning: Hur Kan Nybörjare Ympas På Körsbär, äppelträd Och Andra Träd På Våren? Datum I Förorterna Och Andra Regioner
Anonim

Fruktträd förökas vanligtvis genom ympning. Inga andra metoder - att dela trädet, som en buske, enligt dotterrotskott på andra ställen, med hjälp av skiktning - kan ge en skörd av samma höga kvalitet som på moderprovet, som också erhålls genom ympning.

Bild
Bild

Vad behöver du göra?

Att yta en aprikos betyder att "plantera" en välutvecklad knopp - en scion - på alla grenar eller stammar som är en stam. Det kommer att tillåta det förnyade trädet att förvärva många positiva (sorter) kvaliteter.

  1. Motståndskraft mot betydande frost på vintern gör det det möjligt för träd att röra sig upp till -20 vid långvarigt dåligt väder.
  2. Aprikos blir hårdare - den motstår effektivt iskall vind, patogener och svampar samtidigt som den anpassar sig till det lokala klimatet. Denna åtgärd kallas sortfrisättning.
  3. Frukterna från samma träd är lämpliga för vidare förökning . - fröna får möjlighet att förvandlas till nya plantor.
  4. Flera sorter av aprikos kan ympas på ett träd .… Detta sparar plats på platsen och frigör värdefullt utrymme för odling av helt olika grödor.
Bild
Bild

De listade egenskaperna för ympning påminner om en sak - du måste försöka. Även vid en misslyckad genomförd session, när några av de ympade skotten kanske inte slår rot, kommer trädgårdsmästaren att få ovärderlig erfarenhet som gör att han inte längre kan göra de mest irriterande misstagen.

Tidpunkt

Den tid på året vid vilken ympning utförs bestämmer antalet skott som har slagit rot. Ju fler regler som följs, desto mer hållbar blir den ympade knoppen när det gäller tillväxt och utveckling av grenen . Den exakta tidpunkten bestäms av de specifika parametrarna för varje växtart.

Den bästa tiden för ympning är innan trädet "vaknar" och knopparna sväller upp och öppnas . Till exempel på våren i Moskva -regionen kan det vara i slutet av mars. Denna regel gäller nästan hela Rysslands centrala zon. På sommaren rekommenderas det inte att ympa en knopp: det minsta misstaget kommer att leda till att det inte är livskraftigt och trädet skadas. På senhösten och tidig vår kan proceduren endast utföras i södra Ryssland och i regionen på södra kusten av Krim, där bergen stänger området från nordvinden och klimatet liknar subtropiskt. Men klimatet, särskilt de plötsliga väderförändringarna, gör sina egna korrigeringar.

Bild
Bild

Till exempel om hela mars i söder visade sig ha betydande frost (onormal vinter), borde aprikosen ympas i början av april - även vid en kraftig uppvärmning kommer vegetationen inte att reagera direkt på en signifikant temperaturökning.

Ympning av aprikoser i Altai kan flyttas till slutet av augusti eller maj. Men i Ural -regionen, liksom i den nordvästra delen av Ryssland, växer aprikos och rotar sig illa, klimatet tillåter det inte. Det kommer bara att överleva i ett växthus av hög kupoltyp, där det maximalt skyddas från vinden, och det är möjligt att öka temperaturen med flera grader jämfört med det som observeras under utomhusförhållanden.

Bild
Bild

Du kan gissa om aprikosens beredskap för ympning med några tecken

  1. Ingen frost på natten: den lägsta temperaturen på morgonen ska vara över noll. På eftermiddagen kommer det att stiga till minst +7.
  2. Knopparna är redan svullna, redo att blomma

  3. Marken tinar på två spade bajonetter - stenfruktarter är redan redo för ympning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Erfarna trädgårdsmästare är extremt försiktiga med ympning på sommaren: de kan inte ympas före skörd. Efter skörd är barken lättare att skilja från träet. Endast gröna skott ympas, inte knoppar.

I regioner som inte tillhör den södra delen av Ryssland ska sticklingar inte ympas på hösten. Trädet behöver ytterligare näringsämnen för fusion: sticklingarna kommer inte att ha tid att träna och växa ihop helt. På hösten förbereder trädet sig för vintern - alla åtgärder som syftar till att öppna barken, separera den från träet kommer att leda till att stjälken inte kommer att rota sig, och själva trädet kan bli sjukt, vilket kraftigt minskar dess förväntad livslängd.

Bild
Bild

Vilket träd ska man välja till grundstammen?

Några av följande typer är lämpliga för en aprikosfond: körsbär, äpple, sötkörsbär, körsbärsplommon, mandel och ett dussin andra. Ett försök att yta på vilt som akacia eller lila kan leda till artinkompatibilitet - inte alla rotstamtransplantationer slår rot.

Kultivarer teoretiskt lämpliga för ympning av aprikoser har vissa begränsningar. Djuret utmärker sig genom sin opretentiöshet, till exempel att plantera andra aprikosarter på en manchurisk aprikos är en idealisk lösning.

För att plantera en aprikos på alla stenfruktarter och olika frukter, körsbärsplommon, plommon, svartorn, körsbär - förutsatt att dessa arter visade sig vara zonerade … Nackdel - efter två år kommer scionen att vara oförenlig med beståndet, och det kanske inte blir någon skörd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Starka och unga träd väljs till beståndet . Det rekommenderas inte att använda exemplar äldre än 3 år som ett träd. Träd äldre än 10 år kan inte användas entydigt. Endast skelettgrenar utsätts för ympning. Hållbar intergrowth med äldre träd garanteras inte.

Bild
Bild

Ymp så nära platsen för den första bifurkationen som möjligt . Beståndet bör inte avvika avsevärt från den vertikala positionen - den bästa överlevnadsgraden och ytterligare hållbar tillväxt förklaras av processens naturlighet att växa uppåt, och inte i sidled. Som ett resultat kommer scion att växa till en stor längd, vilket indikerar dess goda livskraft.

Bild
Bild

Handtagets tjocklek överstiger inte 7 mm, längden är 25 cm . Antalet knoppar bör inte överstiga 3. Sticklingar bör innehålla vegetativa knoppar. Ett exceptionellt hälsosamt material väljs ut, där det inte finns några områden som påverkas av sjukdomar och skadedjur. Snittet på sticklingarna ska inte vara torrt. Du kan se till att skärningen fungerar genom att böja den. Om segmentet böjer sig lätt utan att spricka, är det livskraftigt.

Bild
Bild

Regionen där trädgårdsmästaren (ägare till förortsområdet) är belägen spelar en viktig roll i det korrekta valet av rätt bestånd … Så i söder använder de persika, i den centrala delen av Ryssland - körsbärsplommon, körsbär, någon annan kalltålig typ av aprikos, plommon och svarttorn. Altai och South Ural - Manchurian aprikos. Om du bryter mot den här regeln kommer både grundstammen och scion att vara osynligt. Pome -arter är helt olämpliga för ympning - en bestånd baserad på ett äppelträd kommer att leda till avvisning av scion. Men användningen av körsbärsplommon och plommon ger positiva resultat: aprikosen får ytterligare en söt eftersmak. Användningen av körsbär och söta körsbär är inte motiverad huvudsakligen på grund av bräckligheten hos dessa två typer: när trädets totala vikt kan växa med mer än hundra kilo, bryts små grenar av på grund av grödans betydande vikt. Transplantatet måste produceras på en stam som är minst flera år gammal.

Bild
Bild

Brist på taggstock - trädet släpper ut helt onödig tillväxt och tar bort värdefulla näringsämnen från sina "odlade" motsvarigheter som ligger på den ursprungliga stammen.

Ympning av aprikos på persika har en hög kompatibilitet på grund av det genetiska sambandet mellan persika och aprikosgrödor … Nackdelen med denna metod är att för lågt frostbeständighet kan leda till att beståndet inte är livskraftigt: med början av betydande kallt väder fryser beståndet helt. Därför kan det rekommenderas för sådana regioner och distrikt som Dagestan, Tjetjenien, Greater Sochi eller den södra delen av Krim. För andra regioner är det oönskat att använda persika som rotstock, även om dess styrka är mycket högre än körsbärs eller sötkörsbärs.

Bild
Bild

Att yta aprikos på körsbärsplommon gör det möjligt att kringgå många sjukdomar som påverkar "rena", "odlade" aprikoser . Körsbärsplommonbas är resistent mot många skadedjur. Körsbärsplommonodlingen utförs tidigt på våren. När det gäller plommon är det bättre att använda den semi-vilda sorten. Plommonbestånd gör det möjligt att mogna grödan mycket tidigare. Det rekommenderas inte att ta ett plommonträd äldre än 4 år som grundstam. Ju äldre trädet är, desto mindre överlevnad och anpassningsförmåga för scion till de befintliga miljöförhållandena.

Bild
Bild

Mandel och aprikos tillhör samma släkt - plommon . Trots detta är ympning av aprikosknoppar på grenarna och mandelstammen nästan omöjlig på grund av dessa artars inkompatibilitet.

Bild
Bild

Utan att bryta mot dessa regler kommer en erfaren trädgårdsmästare att kunna föröka plantor på egen hand utan att behöva tillgripa jordbrukarnas tjänster.

Sätten

Nybörjare bör definitivt prova en av flera metoder som har bevisat sig väl under många decennier, som har använts av bönder i flera generationer. Du behöver inte uppfinna något. För att göra ympningen korrekt, använd copulation, ympning i springan och bakom barken, kila in i sidoskäret. Och det är också möjligt att inokulera med broens metod eller genom spirande. Resultatet är att rotstammen som har vuxit tillsammans med scion kommer att leda till att snart kommer en skott från knoppen, på vilken löv blommar när den växer. Det rekommenderas att endast använda steriliserade instrument och färska sticklingar, på vilka det inte finns några tecken på röta eller sjukdom.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är lämpligt att förbereda sticklingarna på senhösten, innan frostperioden börjar . De bör förvaras vid en temperatur som inte överstiger +2 - i kylskåp eller i ett kallrum. En gång var 2-3: e vecka kontrolleras påsen där sticklingarna lagras för materialets sönderfall - sticklingar som påverkas av svamp och mikrober kastas bort eftersom de har tappat sin livskraft. En död stjälk har inte elasticitet, återgår inte till sitt ursprungliga läge, det är lätt att bryta den. Sticklingar lagras i fuktigt men andningsbart tyg: en fullständig brist på ventilation kan skada dem genom att skapa mögel och / eller svamp, som kan leva och utvecklas i fukt utan tillgång till luft.

Bild
Bild

Du kan till exempel begrava sticklingar i sågspån steriliserat och behandlat med folkmedicin mot mögel och mögel.

Du behöver en okularkniv och beskärare som verktyg . Välj en märkesprodukt - båda verktygen ska vara bra finslipad … För bandning är det oönskat att använda eltejp eller tejp med ett klibbigt lager inåt (till förrådet) - både ympade knoppar och grenar kan skadas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kopulation

Sammansättning utförs innan saftflödet börjar. I detta fall måste tjockleken på skikten på den ympade knoppen och rotstammen kombineras. Med en större stammdiameter bör kambiet sammanfalla på rotstocken och på scion.

  1. I stället för scion, gör ett snitt i en vinkel på 35-40 grader.
  2. Gör samma snitt på scion. Längden på båda snitten måste vara densamma.
  3. Knyt grundstammen och scion ihop och binda den med eltejp.
  4. Smörj öppna ytor med trädgårdshöjd.
Bild
Bild

Efter tre veckor kommer rotstammen att växa tillsammans med scion.

In i klyftan

Klyvning är inte lämplig för ung tillväxt - använd mogna träd. Årets period är densamma som för den tidigare metoden. Detta tillvägagångssätt är lämpligt när beståndet är tjockare än scion. En extrem metod är att ympa ett par ämnen samtidigt. Steg-för-steg-processen är följande.

  1. Klipp en gren från stammen på önskad plats.
  2. Utför en delning med en kniv - på skärplatsen, vinkelrätt mot dess plan. Djupet överstiger inte 5 cm.
  3. Ge transplantatet mycket skärpa så att det går in i sprickan.
  4. Sätt in sticklingarna i klyftan och se till att de är jämna. De bör ha minst tre aktiva njurar.
  5. Slå in området med gaffatejp, applicera ett lager av trädgårdsvar.
Bild
Bild

När bladen dyker upp kan tejpen tas bort.

För barken

Handlingen ger maximal effekt omedelbart före blomningen. Sticklingar ska skördas på hösten - knopparna ska vara i vilande tillstånd. Vårens värdighet för barken är räddningen av ett träd som behöver föryngras.

  1. Ta bort huvudstammen eller grenen.
  2. Skala bort kanten på barken, sätt in några sticklingar med förskurna snitt. Minst tre knoppar ska finnas kvar.
  3. Immobilisera sticklingarna, täck ympplatsen med trädgårdshöjd. Det fungerar inte att använda bandet - diametern på den sågade grenen är för stor.
  4. Stöd grenarna så att de inte skadas under fruktningen.
Bild
Bild

Nackdelen med denna metod är sårbarhet för starka vindar: grenar som har vuxit nära sågsnittet har bra vind, men dålig stabilitet.

Sidoskärning

Årets period för denna metod är densamma som för den föregående analogen. Använd sticklingar som ännu inte "vaknat". Fördelen med metoden är lämplighet för mogna träd och vilda djur. Fusionen är så stark som möjligt.

  1. Gör ett snitt på en av huvudgrenarna.
  2. Gör ett kilsnitt på handtaget.
  3. Ta bort toppen av skäret och lämna tre knoppar.
  4. Sätt in skäret i snittet, se till att grundstammen och scion har samma snitt.
Bild
Bild

Knyt ympplatsen, fyll de öppna områdena på snittet med trädgårdshöjd.

Vid bron

Det är möjligt att göra en aprikosplastbro på ett träd som har gnagts av skadedjur av däggdjur

  1. Rengör och behandla bettområdet med antibakteriella folkmedicin.
  2. Skär grundstammen och skär i rät vinkel. Skala bort kanten på barken och sätt in sticklingarna.
  3. Fixa dem, förstärka dem med eltejp.
Bild
Bild

Täck dessa områden med trädgårdslack.

Gryende

Knoppning utförs under den sista sommarmånaden, då tillväxten av grenar stannar. Metoden är lika bra för unga och mogna träd.

  1. Vattna plantan på kvällen.
  2. Desinficera njurtransplantationsstället på morgonen.
  3. Gör ett T-format snitt i barken.
  4. Skrapa bort överflödiga knoppar runt snittplatsen.
  5. På skärningen, ta bort bladen, men lämna benen.
Bild
Bild

Kombinera kambium på scion och grundstam, bind, täck ympningsplatsen. Efter att scion och grundstammen växer ihop kommer nya blad från knopparna att dyka upp först nästa vår: på hösten blommar inte knopparna.

Uppföljningsvård

Att ta hand om ett ympat träd skiljer sig lite från att ta hand om en planta, som redan har erhållits genom ympning i en plantskola. Det går ut på följande rekommendationer.

  1. Se till att de ympade trädens plats är skyddad från husdjur och lösa djur . Området bör inte ha tillgång till dem utifrån.
  2. De ympade träden måste skyddas från starka vindar

  3. Scion ska inte utsättas för direkt solljus . Solens strålar kan torka ut de ympade platserna, och rotstammen kommer inte att växa tillsammans med scion. Och för att utesluta överhettning, använd vit, reflekterande elektrisk tejp, trädgård var av en ljus nyans (vad du än kan få).
  4. Begränsa tillgången för barn och främlingar till territoriet

  5. Vattna och gödsla ympade träd i tid , använd folkmedicin för skadedjur som kan komma in i området för de ympade sticklingarna eller knopparna.
  6. Ett idealiskt alternativ när, för att fullt ut skydda mot många yttre destabiliserande faktorer, är den ympade plantan omgiven av ett tillfälligt växthus . Det är lätt att göra en sådan skyddande struktur av lödda rör och ljusgenomsläppande (spridande) vit (men inte transparent) film.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Träd som är mer än några år gamla kan inte transplanteras. Under denna tid växer de igen med kraftfulla rötter - även en grävmaskin hjälper inte här: en sådan händelse som hålls på senhösten, på vintern vid minusgrader eller tidigt på våren kommer definitivt att förstöra trädet. Om du vill transplantera en aprikosort du gillar, ymp sedan dess grenar på unga vilda fåglar för 1-2 år sedan: det är mycket lättare att transplantera dem än exemplar som är väsentligt rotade i jämförelse med dem.

Bild
Bild

Odla den vilda plantan i förväg på rätt plats så att du inte behöver plantera om den.

Rekommenderad: