Beskärning Av Plommon På Våren: Hur Man Beskär Korrekt För Nybörjare? Vårbeskärning För Kronbildning, Beskärning Av Unga Och Gamla Plommon

Innehållsförteckning:

Video: Beskärning Av Plommon På Våren: Hur Man Beskär Korrekt För Nybörjare? Vårbeskärning För Kronbildning, Beskärning Av Unga Och Gamla Plommon

Video: Beskärning Av Plommon På Våren: Hur Man Beskär Korrekt För Nybörjare? Vårbeskärning För Kronbildning, Beskärning Av Unga Och Gamla Plommon
Video: Beskär ditt fruktträd -så här gör du! 2024, April
Beskärning Av Plommon På Våren: Hur Man Beskär Korrekt För Nybörjare? Vårbeskärning För Kronbildning, Beskärning Av Unga Och Gamla Plommon
Beskärning Av Plommon På Våren: Hur Man Beskär Korrekt För Nybörjare? Vårbeskärning För Kronbildning, Beskärning Av Unga Och Gamla Plommon
Anonim

Beskärning av plommon är en viktig del av god fruktträdsvård, men många tycker att det är överväldigande. Faktum är att när trädgårdsmästaren fick bekanta sig med de grundläggande reglerna, lyckades studera de tillgängliga systemen, blir allt klart och förståeligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behovet av ett förfarande

Det finns många anledningar till att beskärning av plommon på våren är nödvändig. Deras relevans beror på faktorer som trädets ålder och tid på året. Vårbeskärning stimulerar ny tillväxt, och detta är dess huvuduppgift. Att öppna kronan på ett träd och begränsa dess storlek genom att ta bort onödiga grenar har många positiva aspekter:

  • beskärning främjar god luftcirkulation, vilket minskar risken för sjukdom;
  • borttagning av döda, skadade eller sjuka skott minimerar också sannolikheten för infektion;
  • frukter får mer solljus, vilket hjälper dem att bli större och godare;
  • ökat solljus bidrar till uppkomsten av nya grenar;
  • Det är lättare för trädgårdsmästaren att komma till plommonet under skörd, eftersom kronan får en kompakt form efter beskärning och det inte finns några tvärgående grenar som stör att nå frukterna.

Kronans gallring är oerhört viktig för gamla träd; den utförs även för unga exemplar. Förutom att stimulera ny tillväxt får unga träd en vacker dekorativ krona genom beskärning.

När plommonen är ung bör odlaren ägna mer uppmärksamhet åt detta förfarande för att skapa rätt skelett.

Bild
Bild

Tidpunkt

Beskärningstiden beror på odlingsområdet och väderförhållandena. I Moskva -regionen och Leningrad -regionen rekommenderas proceduren att utföras tidigast i april . Unga träd som håller på att bildas bör endast genomgå proceduren en gång om året - tidigt på våren. Mogna plommon, som redan har formats, beskärs på våren och mitten av sommaren. Beskärning ska vara lätt, förutom i de sällsynta fall där du måste ta bort en av trädets huvudgrenar.

Det finns specifika skäl till varför proceduren krävs på unga träd tidigt på våren: det stimulerar bildandet av nya skott i början av växtsäsongen, vilket ger dem en chans att växa sig starka . Före det kalla vädret bör de sår som trädgårdsmästaren åsamkat läka. Under nästa säsong börjar trädet växa aktivt under våren. Den tidigaste beskärningen av ett plommonträd sker vanligtvis i plantskolan. När en planta hämtas hem behöver den bara planteras.

Det är plommonen som är mest sannolika att bli infekterade med en svampinfektion efter ingreppet. Det är därför du kommer att behöva spraya desinfektionsmedel på snittet vid beskärning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Instrumentförberedelse

Från inventeringen behöver trädgårdsmästaren följande

  • Beskärare . Det är nödvändigt att ta bort små skott.
  • Lopper . Det är bekvämt att ta bort tjockare grenar med en sådan enhet.
  • Fick syn på . Med dess hjälp kan du ta bort tjocka skott som är skelettformade.
  • Trappa . Det hjälper att komma till de grenarna som ligger högst upp.

All inventering måste desinficeras. Den enklaste lösningen är en lösning av vanlig blekmedel. Du kan använda kaliumpermanganat. Om det är nödvändigt att byta från ett avlopp till ett annat, desinficeras hela instrumentet varje gång. Dessutom kommer du definitivt att behöva en trädgårdshöjd. Det läker sår och skärplatser.

Bild
Bild

Vyer

Det finns flera typer av beskärningsplommon på våren. Var och en har sin egen uppgift, så du kan inte använda dem alla på en gång, annars överlever trädet helt enkelt inte den nya säsongen. Beskärning måste göras korrekt.

Sanitär

Träd kan klippas för sanitära ändamål. Om arbetet utförs på våren är det bäst att ta bort grenarna innan knopparna har blommat. Döda, svaga och sjuka skott tas bort. Trädet rengörs så mycket som möjligt från grenar som har infekterats med svampen.

Bild
Bild

Gallring

Denna metod är nödvändig när det finns en stor förtjockning av trädets krona. Det är värt att ta bort grenar som:

  • visa onormal tillväxt;
  • växa inuti kronan;
  • överlappning;
  • riktas vertikalt uppåt (toppar).
Bild
Bild

Formande

Bildandet av en krona på en plommon är en av de viktiga delarna av trädgårdsarbete. Varje vår har trädgårdsmästaren tre olika beskärningsjobb att utföra:

  • ta bort alla utom de starkaste skotten;
  • förkorta dessa skott;
  • bestäm ledaren, det vill säga huvudstammen.

Efter att ha planterat plantan måste du bestämma vilka fyra av dess skott som ligger cirka 30-40 cm från marken. Det här är de som måste lämnas och trimma resten nästan till själva stammen. De korrekta skotten för kronbildning kan bestämmas enligt följande:

  • de riktas uppåt från stammen i en vinkel på cirka 45 grader;
  • de är välformade och blir inte sjuka;
  • de är belägna ungefär lika långt från varandra i horisontalplanet;
  • även i det vertikala planet bör dessa grenar inte placeras för nära varandra: ge mellanrum 5 till 10 cm.

Tillsammans bildar skotten en ram eftersom de är de primära grenarna . De bildar en sfär runt stammen. Minska längden på var och en av de fyra skotten med cirka 50% (men se till att du har minst ett par knoppar kvar). Skär direkt över den övre knoppen, som blir kvar på grenen. Minska ledarens höjd till 50 cm genom att klippa precis ovanför knoppen. Därifrån kommer en ny bagageutrymme att dyka upp nästa säsong. Proceduren kommer att vara liknande nästa vår. Tanken är att skapa en andra krullning av skott, som ligger cirka 30 cm över den översta grenen av kronans första cirkel.

Återigen, minska ledarens höjd med 30-60 cm, gör ett snitt strax ovanför njuren. Dessutom upprepas processen med att välja grenar för det framtida skelettet med samma kriterier som första gången. Den enda skillnaden är att odlaren kommer att behöva se till att denna andra uppsättning är placerad så att ingen av de fyra skotten växer direkt ovanför bildskottet från den första uppsättningen. Klipp av skotten i kronans första cirkel igen till hälften, och förkorta också grenarna på den andra raden . Eftersom de senare är yngre bör de vara kortare. Resultatet är formen på en julgran.

Bild
Bild

Föryngrande

Tiden kommer när plommonen behöver föryngras. För detta finns det också beskärning. Tack vare det kommer trädet att kunna ge den tidigare rika skörden, och kvaliteten på frukterna kommer att förbättras avsevärt. Föryngring utförs efter 10 års ålder. Från och med nu blir beskärningen mer subjektiv. När plommonträdet når önskad höjd skärs mittskottet . Alla gamla och sjuka grenar tas bort. Detta är den mest radikala beskärningen av plommon, när du vill klippa av de flesta skott från det förflutna.

Se upp för sporrar. Sporer är kluster av (mestadels) blomknoppar på korta, knotiga grenar som sticker ut från äldre skott. Om de är mer än ett år gamla kommer de att ha frukt på dem, så du måste se till att odlaren inte skär dem av misstag.

Bild
Bild

Hur beskärs olika plommon korrekt?

För nybörjare trädgårdsmästare finns det system för beskärning av plommonträd. Beskärning av en planta kommer att vara annorlunda än att klippa ett moget eller försummat träd.

Bild
Bild

Årliga

En ung plommon på våren ger många grenar, men tills den har bildat en krona finns det fortfarande inget speciellt att klippa. Behandlingsschemat för denna typ av fruktträd är följande:

  • det bör inte finnas en enda gren på stammen på en höjd av 50 cm från marken;
  • skär av mittskottet där det finns en bra knopp;
  • alla kvarvarande grenar görs hälften så korta.
Bild
Bild

Tvåårig

Med vårens ankomst måste du beskära och tvååriga plommon. Allt arbete med avlägsnande av skott börjar innan saftflödet. Det är värt att arbeta enligt följande schema:

  • stammen förkortas av njurarna (det är absolut nödvändigt att den är på andra sidan förra året);
  • grenar 60 cm långa förkortas med en tredjedel;
  • alla grenar som växer inåt i en spetsig vinkel skärs helt.
Bild
Bild

Tre år

Plommon vid 3 år beskärs också tidigt på våren. Den centrala stammen avlägsnas till njuren, alla skott på sidorna skärs med 20 cm och de skärande proverna tas bort. När trädet har nått en höjd av 3 meter slutar arbetet med att forma sin krona . Den centrala skottet överförs till sidogrenen. Om ytterligare två år kommer kronan att vara helt formad.

Bild
Bild

Gammal

Gamla plommon måste tämjas. Detta begrepp förstås att avlägsna alla skott som anses vara överflödiga. Skelettskott är också föremål för beskärning. Skelettgrenar måste tas bort ända upp till toppen.

För gamla plommon föryngras inte, de tas bort helt från platsen och ett nytt träd planteras.

Bild
Bild

Pelar

Populariteten hos denna päronsort beror på trädens lilla storlek. I pelarformade plommon är kronan inte tillverkad, varför formning inte krävs. Torra, sjuka och trasiga grenar tas bort. Huvudskottet ska beskäras endast om plommonen inte längre växer och trädet inte har nått önskad höjd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Mängden och frekvensen av vattning av plommonträd beror på vädret. Regelbunden vattning tillhandahålls under de varma sommarmånaderna; på hösten reduceras mängden vatten som förs in i marken . Om plommon lämnas utan vatten under lång tid, krullar deras blad och blir bruna. Att vattna unga träd är särskilt viktigt under den första och andra säsongen, men var försiktig så att du inte översvämmar rötterna eller ruttnar. Fruktträd reagerar bra på djup vattning när jorden blir våt upp till 40 cm. För att göra detta kan du helt enkelt lägga en slang bredvid den och lämna den där i en timme.

Mogna plommon är torktoleranta, men de kommer att behöva tillräckligt med vatten under fruiting . Först då kan du få en bra skörd och hälsosamma frukter. Efter vattning är det lämpligt att täcka jorden, särskilt om trädet planteras i den södra delen av landet. Mulch hjälper till att behålla fukt och förhindrar ogräs från att växa, vilket i sin tur förbrukar mycket näringsämnen från jorden. Dessutom kräver fruktodling energi från träd, så se till att plommon får tillräckligt med näringsämnen från vatten och solljus. Vattenlösligt gödningsmedel av komplex typ används ofta. Det kan appliceras med en spruta, spraya på jorden runt träden.

Träd kan matas med organiska eller oorganiska gödningsmedel . Undvik att använda produkter med hög kvävehalt (första nummer). Ekologisk mat och kompost är vanligtvis kemikaliefria, så de är hälsosammare. Även om kväve är ett viktigt näringsämne för växter, reagerar plommonträd och de flesta andra fruktgrödor kraftigt på överskott av kväve i jorden. Kväve omdirigerar energi från fruktproduktion till lövverk och skott. Om det finns för mycket av detta ämne i jorden kan plommon falla för tidigt till marken utan att ha tid att mogna helt. Mata plommonträd så snart nya löv dyker upp tidigt på våren.

Om du bestämmer dig för att använda oorganiskt gödselmedel kommer basen med formeln 10-10-10 eller 8-8-8. Storleken på trädet avgör mängden som ska appliceras. Alternativt kan du använda ett lager av organisk kompost (komposterad kogödsel).

Rekommenderad: