Plantera Körsbärsplommon: Hur Man Korrekt Planterar Plantor På Våren I Mittfältet Och I Moskva -regionen I öppen Mark?

Innehållsförteckning:

Video: Plantera Körsbärsplommon: Hur Man Korrekt Planterar Plantor På Våren I Mittfältet Och I Moskva -regionen I öppen Mark?

Video: Plantera Körsbärsplommon: Hur Man Korrekt Planterar Plantor På Våren I Mittfältet Och I Moskva -regionen I öppen Mark?
Video: Hard Honey - A Short Documentary on Australia’s Honey Industry 2024, Maj
Plantera Körsbärsplommon: Hur Man Korrekt Planterar Plantor På Våren I Mittfältet Och I Moskva -regionen I öppen Mark?
Plantera Körsbärsplommon: Hur Man Korrekt Planterar Plantor På Våren I Mittfältet Och I Moskva -regionen I öppen Mark?
Anonim

Körsbärsplommon är den närmaste släktingen till plommon, även om det är sämre i smaken än det med en lite besatt surhet, men det överträffar i många andra indikatorer . Trädgårdsmästare, som känner till plantans underbara egenskaper, försöker plantera den på sin webbplats. Dessutom konsumeras frukterna inte bara färska, de är perfekt för konservering. I den här artikeln kommer vi att berätta hur du odlar körsbärsplommon korrekt för att få en snabb och riklig skörd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tidpunkt

De flesta fruktträd planteras på våren eller hösten, körsbärsplommon är inget undantag. I de norra regionerna med långvariga frostiga vintrar är det bättre att plantera på våren, när det inte längre finns frost, men plantorna har ännu inte börjat rinna. Om du planterar plantorna på hösten kanske de inte hinner rota förrän i frost.

Fram till nyligen planterades inte körsbärsplommon alls i kalla områden. Men utvecklingen av nya sorter av avlägsen intergenerisk hybridisering idag gör det möjligt att göra detta.

Körsbärsplommon korsar lätt och anpassar sig till nya förhållanden . Dessa egenskaper tillät uppfödare att utveckla frostbeständiga sorter, såsom en hybrid av körsbärsplommon med Sino-Ussuri-plommon, sorter Yarilo, Zlato Scythians, Cleopatra.

Bild
Bild

I de södra regionerna (Kuban, Krim) och i mittzonen med ett tempererat klimat (Moskva -regionen) planteras körsbärsplommon på hösten och våren. Varje säsong har sina egna fördelar och nackdelar.

Det är på hösten som ett stort sortiment av plantor presenteras på trädgårdsmässor, du kan välja bra sorter, friska exemplar. Träden som planteras på vintern kommer redan att bli starkare till våren, de behöver inte anpassa sig, de riktar sina energier till utveckling och tillväxt. Dessutom, efter övervintring, blir körsbärsplommon starkare och mer frostbeständig.

Bild
Bild

Men under höstplanteringen måste du övervaka temperaturindikatorerna och plantera plantorna senast 2-3 veckor före den första frosten . Den här tiden kommer att ta körsbärsplommon att vänja sig. I södra landet planteras träd och buskar om från slutet av oktober till hela november. I mittfältet - under oktober.

Vårplantering har sina fördelar: du behöver inte lägga energi på vattning, snösmältning ger det helt. Endast de södra regionerna kommer att behöva arbeta hårt, där snöiga vintrar är sällsynta.

Bild
Bild

Vårplanteringen i söder börjar i början av mars och försöker fånga den innan blommorna blommar. I landets mittzon planteras körsbärsplommon i slutet av mars, efter de sista frosten, och under hela april, tills knopparna sväller. I norr är planteringsdatumet i slutet av april - maj. Huvudvillkoret är att plantera efter frost och innan plantans saftflöde startar.

Förresten, du kan köpa plantor för vårplantering på hösten, med ett stort urval av plantmaterial, sedan gräva dem i trädgården och placera växten i en vinkel . Täck sedan över körsbärsplommon med grangrenar eller annan isolering och låt stå tills våren. När snön smälter och frosten avtar transplanteras körsbärsplommon till sin permanenta växtplats.

Bild
Bild

Välja plats och "grannar"

Platsval och kompatibilitet med andra träd är viktiga kriterier för god avkastning. Låt oss stanna mer på detta ämne.

Upphämtningsplats

Körsbärsplommon är ursprungligen en sydlig växt, tack vare sin uthållighet rotar den sig lätt i centrala Ryssland och även i norr, men den ändrar inte sina preferenser, den älskar varma soliga platser, skyddade mot drag och vind.

Trädet rotar sig väl i sluttningar. Men i låglandet ska det inte planteras, nederbörd kommer att ackumuleras där, körsbärsplommon gillar inte överdriven fukt. Det finns ingen anledning att oroa sig för grundvatten, körsbärsplommon växer tyst även med ett meters djup av deras förekomst, eftersom det utvecklade rotsystemet är ganska kort, inte mer än en halv meter.

När det gäller jorden föredrar körsbärsplommon bördiga marker, grå skogsmark, leror med neutral syra … Det kommer att slå rot på andra jordar, men avkastningen blir lägre.

Om du känner till jordens sammansättning i trädgården kan du arbeta med det: alltför sur "släck" med aska eller dolomitmjöl, behandla för alkaliskt med gips, tillsätt torv till lerjorden.

Bild
Bild

Grannväxter

Eftersom de flesta körsbärsplommon inte pollinerar sig själva, bör träd planteras med växter av sitt eget slag. Men det är nödvändigt att välja sorter som blommar samtidigt som körsbärsplommon, till exempel Röd boll eller Snabbväxande plommon.

När det gäller den negativa påverkan händer det i de fall då rötterna på körsbärsplommon växer på samma nivå som växter som har samma grunda rotsystem. Det är tävling om mat. Vissa trädgårdsträd avger ämnen som uppfattas av körsbärsplommon som giftiga, du bör försöka undvika att vara nära dem.

  • Det finns en inkompatibilitet med päron, äpple, sötkörsbär, körsbär.
  • Du bör inte plantera en valnöt eller aprikos bredvid, de växer sig stora och förtrycker den omgivande vegetationen med sin kraft.
Bild
Bild

Hur planterar man rätt?

Schemat för att plantera körsbärsplommon på en tomt i öppen mark är enkelt och skiljer sig inte mycket från att odla andra träd. Det är nödvändigt att följa enkla regler, och plantornas överlevnad kommer att vara hög.

  • Om flera växter planteras, avståndet mellan dem måste vara minst två meter .
  • För att körsbärsplommon i framtiden ska behaga sitt utbyte är det nödvändigt välj till en början friskt plantmaterial med utvecklade starka rötter .
  • För höstplantering grävs och befruktas ett hål 2-3 veckor innan plantorna sänks ner i det .… För att plantera ett träd på våren är det bättre att ta hand om planteringsgropen på hösten, eftersom det på våren kanske inte hinner förbereda sig innan plantans saftflöde.
  • För körsbärsplommon grävs ett hål med en diameter på 60-70 cm … Humus, gödsel och nitrofosfat bör läggas till jorden som tas bort från gropen. Blanda allt noggrant. Fyll hålet med den resulterande kompositionen med 2/3 av volymen, vatten och låt stå i flera veckor för höstplantering. Om planteringen är vår, lämnas matgropen till våren. Glöm inte att jorden måste vara neutral, du kan behöva arbeta med den för att uppnå surhetsstabilisering.
  • På planteringsdagen bildas en hög i hålet från den återstående jordblandningen, lite bördig jord läggs ovanpå för att inte bränna rötterna med gödningsmedel . Innan planteringen hålls en planta med öppna rötter i en manganlösning i flera minuter, och sedan i preparat som stimulerar rotsystemet ("Kornevin", "Zircon"). En växt som odlas i en behållare transplanteras tillsammans med en jordklump.
  • En planta placeras på högen som bildas i hålet, rötterna är noggrant rätade och täckta med jord, lätt stampande , för att undvika tomrum och låta växten komma i kontakt med näringsjorden.
  • Under plantering får rotkragen inte begravas, den måste ligga på marklinjen … Om plantan redan är ympad bör ympplatsen stiga 5-7 cm över jorden.
  • För att bilda ett jämnt träd måste du lägga en horisontell stapel ovanpå hålet och fästa en vertikal pinne på den . Knyt växten till pinnen, ställ den så jämnt som möjligt och fyll först hålet med jord.
  • När planteringen är klar är det nödvändigt att hälla 2-3 hinkar vatten under plantan, strö sedan vattningsplatsen med torr jord så att jorden inte spricker när den torkar ut .… Det är bättre för dessa ändamål att täcka rotcirkeln med mulch (torv, sågspån, halm). Det rekommenderas inte att transplantera växter under dagen, bara tidigt på morgonen eller på kvällen.

Om allt görs korrekt, börjar körsbärsplommon efter 3-5 år att glädja trädgårdsmästaren med sin skörd.

Rekommenderad: