Urea (urea): Vad är Detta Gödningsmedel? Behandling Av Trädgården Med Urea På Hösten Och Våren, Besprutning Av Träd. Instruktioner För Användning Mot Skadedjur Och Sjukdomar

Innehållsförteckning:

Video: Urea (urea): Vad är Detta Gödningsmedel? Behandling Av Trädgården Med Urea På Hösten Och Våren, Besprutning Av Träd. Instruktioner För Användning Mot Skadedjur Och Sjukdomar

Video: Urea (urea): Vad är Detta Gödningsmedel? Behandling Av Trädgården Med Urea På Hösten Och Våren, Besprutning Av Träd. Instruktioner För Användning Mot Skadedjur Och Sjukdomar
Video: Gödsla gräsmattan, växter och träd med KRAV-godkänt gödsel! 2024, Maj
Urea (urea): Vad är Detta Gödningsmedel? Behandling Av Trädgården Med Urea På Hösten Och Våren, Besprutning Av Träd. Instruktioner För Användning Mot Skadedjur Och Sjukdomar
Urea (urea): Vad är Detta Gödningsmedel? Behandling Av Trädgården Med Urea På Hösten Och Våren, Besprutning Av Träd. Instruktioner För Användning Mot Skadedjur Och Sjukdomar
Anonim

För att få en anständig skörd är en förutsättning regelbunden utfodring och bearbetning av växter med agrotekniskt gödningsmedel. Användningen av olika organiska och mineraliska ämnen ger dock inte alltid ett positivt resultat och leder i vissa fall till en försämring av jordbruksvegetationens tillstånd. Ett universalgödselmedel som har etablerat sig som ett pålitligt och beprövat medel är karbamid eller karbamid.

Användningsområdet är tillräckligt stort: det är lämpligt för blommor, trädgårdar och grönsaksgrödor. Därför används den ofta som en organisk komponent i många komplexa gödningsmedel av mineraliskt ursprung.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Urea är en organisk substans som framställs kemiskt och används som gödningsmedel för olika jordbruks- och prydnadsgrödor. Låg kostnad i kombination med hög effektivitet och användarvänlighet gör urea populärt bland bönder i alla storlekar, från ägare till små sommarstugor till stora industriföretag. Sammansättningen av urea inkluderar kol, syre, väte och huvudkomponenten - kväve. I Alla komponenter av organiskt ursprung utgör därför ingen fara för människors hälsa. Urea ser ut som ett vitt pulver, från vilket tabletter och granulat härrör.

En ökning av skördeavkastningen med hjälp av urea kan endast uppnås om hastigheten och dosen av dess applicering motsvarar typen av växter och jordens surhet . Överskridande av den tillåtna koncentrationen av den aktiva substansen kan leda till brännskador i vegetationsrotsystemet. Urea löser sig lätt i alla vätskor som är vattenbaserade. Därför är tillämpningsområdet inte begränsat till dess införande i jorden, det används också för extern behandling av grödor.

Vid kontakt med luft förlorar gödningsmedlet inte sina egenskaper, men när det utsätts för fukt blir det till en fast monolit.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Bland de främsta fördelarna med urea är följande:

  • gödselmedel hjälper till att påskynda tillväxten av gröna grödor, öka fruktsmaken med sin fullständiga säkerhet för människor;
  • ökar andelen protein;
  • påverkar ogräs negativt;
  • att använda den i maximal koncentration befriar växter från sjukdomar och skadedjur utan att skada själva växterna;
  • bekvämlighet och praktisk användning;
  • miljövänlighet;
  • lång hållbarhet utan förlust av kvalitetsindikatorer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelarna med det agrokemiska är:

  • arbete med gödselmedel kräver försiktighetsåtgärder: att få lösningen på huden orsakar irritation;
  • felaktigt beräknad koncentration av lösningen leder till skador och död av växter;
  • den kalla sammansättningen, hälld i jorden, tömmer kulturs rotsystem, försvagar fröna;
  • gödningsmedlet kombineras inte med syrainnehållande jordbrukskemikalier, medan det förlorar de flesta av sina positiva egenskaper eller blir giftigt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Varför används den?

Urea har en positiv effekt på tillväxt och förstärkning av de flesta jordbruks- och prydnadsväxter. Användningen av organiskt gödningsmedel har följande positiva egenskaper:

  • främjar en ökning av protein i grödans sammansättning;
  • ökar produktiviteten hos grönsaks- och trädgårdsväxter avsevärt;
  • påverkar förbättringen av fruktens smaklighet;
  • är ett effektivt sätt att förebygga och bekämpa typiska sjukdomar, inklusive svamp, skadliga insekter som utgör en fara för växter;
  • ökar vegetationens immunitet och motståndskraft mot negativa yttre påverkan: atmosfäriska manifestationer (nederbörd, frost) och stressiga situationer som uppstår som ett resultat av analfabetisk vård och leder till ett deprimerat tillstånd av växten.
Bild
Bild
Bild
Bild

När det kommer in i jorden går organiskt gödselmedel in i en kemisk interaktion med enzymerna och bakterierna i det . Därför måste den appliceras på jorden direkt under bildandet och tillväxten av lövmassan för att uppnå den mest positiva effekten av befruktning. Dekorativa blommor efter applicering av urea kännetecknas av frodigt lövverk, full och lång blomningstid.

Tack vare toppdressing med organiskt gödningsmedel får växterna ett hälsosamt utseende, blir större och antalet och storleken på blomställningarna ökar också.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skiljer det sig från ammoniumnitrat?

Den första och främsta skillnaden mellan näringsämnen är att urea är ett organiskt foder, medan ammoniumnitrat eller ammoniumnitrat är ett mineralsalt av salpetersyra, som är en oorganisk förening. Skillnaden mellan ovanstående gödningsmedel är följande:

  • löslighetsindex för urea är bättre än för ammoniumnitrat;
  • trots att båda gödningsmedlen är kvävegödselmedel är mängden aktiv substans (kväve) i urea högre;
  • ammoniumnitrat är endast begränsat till dess införande i jorden, medan urea kan användas för bladbehandling av växter;
  • på grund av att urea är ett organiskt gödningsmedel är dess effekt på växter mjukare och sparsam;
  • för att avslöja effektiviteten av urea tar det mer tid än saltpeter, men ett positivt resultat efter att det varar längre tid;
  • urea är fast fast i jorden, därför är det inte benäget att läcka ut genom nederbörd
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man odlar?

Urea används som huvudgödselmedel eller toppdressing. För att ge växten den mängd aktiv substans den behöver är det viktigt att observera dosering, proportioner och förbrukningshastigheter, som anges på gödningsmedelsförpackningen. De beror på grödans art, dess ålder, struktur och fuktinnehåll i jorden, tid och befruktningsmetod.

Principen för att förbereda en vattenbaserad lösning är enkel och består i att fullständigt lösa upp den erforderliga mängden granulär substans i 1-2 liter varmt vatten . Därefter fylls den resulterande lösningen med den volym rent vatten som anges i instruktionerna. För sprutning av trädgårds- och inomhusväxter används en 0,5-1% lösning av ett agrokemikalie. Matlagningsrecept: du bör späda 5-10 g karbamid i 1 liter vatten (50-100 g per 10 liter).

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningsgrader

Urea är en mångsidig agrokemikalie som är lämplig för blommor (rosor, gladioli, krysantemum), grönsaker, frukt- och bärbuskar och träd (druvor, hallon, vinbär, äpplen, päron, plommon). De kan också matas inomhusblommor. Ungefärliga introduktionshastigheter är följande:

  • för grönsaker: högst 10 g per 1 m2 för vår och vegetativ matning, 30-50 g per 10 liter för bladbearbetning;
  • för träd och buskar: upp till 20 g per 1 m2 för toppdressingen, 50-70 g utspädd i en hink med vatten för sprutning.

Det bör genast noteras att ovanstående lösningshastigheter är ungefärliga och beror på olika faktorer. En mer exakt dosering av agrokemikalien kan göras på grundval av instruktionerna som bifogas gödselmedlet. För enkelhets skull kan du mäta urea i skedar eller glas. För att exakt bestämma hur mycket gödselmedel som ingår i en matsked kan du använda en enkel formel: du måste väga 10 matskedar hårdmetall, dela det resulterande antalet med antalet mätningar, det vill säga 10. Enligt ungefärliga indikatorer, 130 g gödselmedel läggs i 1 glas (200 g), 1 msk … l. - 10-13 g, i 1 tsk. - 3-4 g.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökan

Huvudsyftet med urea är att stimulera växternas vegetativa tillväxt, därför är den mest gynnsamma tiden för gödningsmedel tidigt på våren. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att du begränsar användningen av urea under spirande perioden - i detta fall ökar risken för minskad avkastning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rotdressing

Väl i jorden går urea in i en aktiv reaktion med enzymbildningar och bakterier i jorden, vilket resulterar i att koldioxid, gasformig ammoniak aktivt utvecklas från ämnet. Därför, om du lämnar granulerad urea på jordens yta, kommer de flesta näringsämnena helt enkelt att avdunsta, och effekten av sådan matning blir obetydlig. Det optimala djupet för vilket det är nödvändigt att bädda in gödningsmedelsgranuler i jorden för att få maximal effekt är 5-8 cm.

Funktioner vid rotmatning

  • Jordbearbetning med urea under höstperioden är ineffektiv på grund av att kvävet som frigörs av gödningsmedlet förstörs aktivt och i slutet av vinterperioden går det djupt in i jorden, varifrån det inte kommer åt rotsystemet växter. Under fleråriga grödor, till exempel vintervete, rekommenderas det inte att applicera karbamid på hösten alls.
  • Näringstillskottet ska appliceras korrekt på hålen och fårorna innan sådd av fröna. Det är lämpligt att täcka kväveblandningen ovanpå med ett tunt lager jord: detta kommer att utesluta direkt kontakt mellan granulerna och fröet och skydda det från eventuell skada. Det är möjligt att skydda växter från den frigjorda ammoniaken så mycket som möjligt genom att mata jorden 1, 5-2 veckor före sådd. Att kombinera karbamid med kaliumgödsel hjälper också till att eliminera de negativa effekterna av ammonium.
  • Du kan befrukta jorden inte bara med torra granulat av ämnet, utan också genom att vattna med en vattenbaserad lösning. Doseringen och proportionerna av kompositionen för varje växtart anges i föregående avsnitt.

Det är viktigt att se upp för tecken på kvävebrist i marken. Han deltar i processen för fotosyntes av växten, på vilken mängden klorofyll i grödans gröna massa beror.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utbytet och kvaliteten på frukten beror på hur mycket växten förses med alla nödvändiga näringsämnen. Brist på kväve i jorden kan ses på följande grunder:

  • växter utvecklas långsamt, är nedstämda i tillväxt;
  • lövverket är litet, ljusgrönt eller gulaktigt;
  • gulnande, trögt lövverk;
  • löv kännetecknas av en tendens att släppa;
  • unga skott är tunna, ser svaga och livlösa ut, svagt löviga, dåligt förgrenade;
  • växten utvecklar ett litet antal knoppar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Besprutning

Den yttre behandlingen av växter med urea är särskilt populär inom trädgårdsodling. Det är viktigt att komma ihåg att denna matningsmetod är ett tillägg till den huvudsakliga och inte helt kan ersätta den . Koncentrationen av den aktiva substansen beror på syftet med behandlingen och sträcker sig från 0,5% till 1%. Underlåtenhet att följa anvisningarna på gödningsmedelsförpackningen kan orsaka växtskador. Första gången att spraya kronorna på fruktträd bör vara på våren efter att bladbildningssteget har slutförts. Det rekommenderas att ombehandla varannan vecka under maj och juni.

För att uppnå maximal effekt fördelas lösningen med en liten droppspruta på arkets övre och nedre sida . Ju längre en film av en vattenhaltig näringslösning finns kvar på bladplattornas yta, desto mer aktivt absorberas kväve av växten. Därför är den mest gynnsamma tiden för vår- och höstsprutning av träd tidigt på morgonen, kvällstid eller grumligt väder.

Om det regnar inom 6 timmar efter att växten har behandlats med en agrokemikalie måste händelsen upprepas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från sjukdomar och skadedjur

Urea används i trädgården och grönsaksgården, i landet, inte bara som en näringsrik mat för växter, utan också som ett skydd för och bekämpa sjukdomar och skadedjur. Den första sprutningen av grödor bör utföras före spirande perioden, vid en omgivningstemperatur på minst 5 grader Celsius. Skadedjur vid denna tid är fortfarande vilande, därför är de inaktiva.

Urea är effektivt i kampen mot sådana skadliga insekter som skalbagge, honungsbagge, blommbagge, potatisnematod, Colorado potatisbagge, larv . Om det under den senaste säsongen var en hög aktivitet hos skadedjuret, ökade koncentrationen av ämnet till 700 g. Den genomsnittliga förbrukningshastigheten är 2,5 liter per 10 kvadratmeter. m.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att bli av med Colorado -potatisbaggar är det nödvändigt att sprida potatisknölarna som blötläggs i en lösning av urea och vatten i ett förhållande 1: 1 mellan raderna av grönsaker.

Bland de populära sjukdomarna i trädgårds- och fruktträd, som urea effektivt kämpar mot, finns lila fläckar, skorv och monilial brännskada . För en arbetslösning löses 500 g av en agrokemikalie i 10 liter vatten. Efter att ha kommit på den gröna massan hämmar ämnet utvecklingen av det infektiösa medlet, vilket förlorar sin förmåga att reproducera sig. Att bearbeta trädgården på hösten gör att du kan bli av med sjukdomar och skadedjur som vilar i fallna löv. Det är viktigt att minimera effekten av den koncentrerade lösningen på trädstammen - detta kan orsaka brännskador och allvarliga skador.

Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

När du arbetar med urea är det nödvändigt att följa de allmänna reglerna och rekommendationerna som hjälper till att skydda mot bekämpningsmedlets negativa effekter och är obligatoriska för genomförande:

  • sprutning måste utföras med en speciell sprutpistol, som jämnt sprider droppar av agrokemikalien över hela ytan av plantans gröna massa;
  • beredning och sprutning av jordbrukskemikalier bör utföras i handskar, andningsskydd och skyddsglasögon;
  • bara en torr, vindstilla dag är lämplig för evenemanget;
  • efter avslutad behandling är det nödvändigt att tvätta händerna, ansiktet och alla utsatta delar av kroppen noggrant, tvätta dina arbetskläder.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur kombineras med annat gödningsmedel?

Experter rekommenderar inte att blanda urea med ett antal andra gödningsmedel: superfosfat, kalciumnitrat, aska, kalk, krita, dolomitmjöl. Som ett resultat av reaktionen som uppstår mellan dessa komponenter ändrar de sina egenskaper, och i stället för ett positivt resultat för växter kan oönskade konsekvenser inträffa. Dessutom är urea ett mycket surt gödningsmedel, som, när det interagerar med alkaliska agrokemikalier, reagerar med dem, vilket helt neutraliserar näringssammansättningen för det kväveinnehållande ämnet.

Det rekommenderas inte heller att kombinera karbamid och monofosfater . Båda agrokemikalierna är baserade på syra, så deras kombination kommer att leda till försurning av jorden, vilket är oacceptabelt för vissa växter (till exempel kål, baljväxter, betor).

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland de mest acceptabla kombinationerna utmärks interaktionen mellan karbamid och fosfatsten eller ammoniumsulfat. Det bör dock komma ihåg att sådana formuleringar inte är avsedda för långtidsförvaring utan kräver snabb applicering.

Enligt trädgårdsmästare ger en kombination av urea och järn (koppar) vitriol, vilket avsevärt förbättrar tillståndet för även försummade träd och buskar, ett utmärkt resultat . Urea är ett prisvärt och populärt gödningsmedel bland trädgårdsmästare och trädgårdsmästare. Den korrekta användningen gör det möjligt att inte bara förbättra frukten och få en anständig skörd, utan också att skydda vegetationen från många skadedjur och infektionssjukdomar.

Rekommenderad: