Persika (63 Bilder): Hur Växer Ett Träd? Hur Ser En Vanlig Persika Ut? Vård Och Odling. När Mognar Frukterna?

Innehållsförteckning:

Video: Persika (63 Bilder): Hur Växer Ett Träd? Hur Ser En Vanlig Persika Ut? Vård Och Odling. När Mognar Frukterna?

Video: Persika (63 Bilder): Hur Växer Ett Träd? Hur Ser En Vanlig Persika Ut? Vård Och Odling. När Mognar Frukterna?
Video: Plantering persikoträd - Grohuset 2024, Maj
Persika (63 Bilder): Hur Växer Ett Träd? Hur Ser En Vanlig Persika Ut? Vård Och Odling. När Mognar Frukterna?
Persika (63 Bilder): Hur Växer Ett Träd? Hur Ser En Vanlig Persika Ut? Vård Och Odling. När Mognar Frukterna?
Anonim

Persika - en växt som tillhör Plommusläktet, har saftiga, köttiga frukter i olika nyanser: från vitt och gulaktigt till rött, orange, rosa och vinrött.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att växa ett träd i många regioner i Ryssland verkar omöjligt, för även erfarna trädgårdsmästare har inte alltid frukter mogna, och om de lyckas uppnå doftande persikor är deras smak långt ifrån köpt i butik.

Beskrivning

Persiens vilda form finns i norra Kina och nordvästra Indien, avsiktligt planterades trädet först i Indien. Vanlig persika, känd för alla trädgårdsmästare, föddes i processen för introgressiv hybridisering mellan vanliga mandlar, kinesiska plommon, vanliga aprikoser, körsbärsplommon och följande persikor:

  • Hansuan;
  • Fantastisk;
  • David.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns tre sorter av detta träd:

  • nektarin;
  • vanlig persika;
  • persika.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Storskaliga persikaplantager finns i Turkiet, Japan, Armenien och Tjeckien . I Ryska federationen odlas en växt från familjen Pink i de södra regionerna (Krim och Krasnodar -territoriet) och i privata trädgårdar för amatörträdgårdsmästare i alla regioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Persikoträdet når en höjd av 3,5 m, och krondiametern varierar från 4 till 4,5 m . För att fullt ut kunna förse det rikliga bladverket med näringsämnen har växten ett välutvecklat rotsystem. Bladen själva ser ut som en lansett i mörka gröna nyanser, medan blommor som dyker upp i slutet av april är rödaktiga eller känsliga rosa nyanser.

Persikafrukter av olika sorter har olika former: runda, platta och långsträckta-elliptiska . Frukt kan vara både sammetslen och bar, som alla har ett stort, skrynkligt ben i mitten. För färsk konsumtion är endast frukter med fibermassa lämpliga; för sylt, kompott och juice är det bäst att använda konserverade sorter med broskig konsistens. Insidan av frukten kan vara vit, röd och till och med gul.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Frukten har ett lågt kaloriinnehåll - endast 39 kalorier per 100 gram, en frukt väger upp till 110 gram och är 89% vatten . En enorm mängd vitaminer, organiska syror, mineralsalter, pektiner och eteriska oljor i kompositionen gör persikan till ett idealiskt träd för odling i din trädgård.

Bild
Bild

Noggrann vård låter dig få en riklig skörd i 11-13 år.

Olika sorter

Beroende på sorten förändras inte bara fruktens form, smak och färg utan också andra egenskaper, inklusive mognadstiden.

De mest populära tidiga mognadssorterna inkluderar:

Vavilovsky . Den tillhör medelstora sorter och kännetecknas av ökad produktivitet. Massan av en frukt når 300 gram. Avrundade gula frukter med rodnad på sidorna används för färsk konsumtion, har en söt och syrlig smak och en hög provsmakning - 4, 8 poäng. Medium sjukdomsresistens, lämplig för odling i södra och centrala regioner.

Bild
Bild

Kiev tidigt . Ger en riklig skörd även utan pollinerande sorter. Frukterna är medelstora, har en tunn och sammetslen hud av ljusgula nyanser, delikat fruktkött och söt smak, vikten på varje persika är från 80 till 100 gram. Sorten rekommenderas för trädgårdsskötsel i centrala Ryssland och i de norra regionerna på grund av dess höga frostbeständighet och immunitet mot infektionssjukdomar.

Bild
Bild

Vit svan . Frukterna skördas från trädet 4 år efter plantering, medelvikten är 150-200 gram. Frukterna är gulaktiga, under den tunna skalet finns en saftig krämig massa med en dessertsmak utan syra. Den är avsedd för odling i de södra regionerna i Ryssland och Ukraina.

Bild
Bild

Saftig . Ett kraftfullt träd som börjar blomma i slutet av april. I genomsnitt väger frukter cirka 125 gram, massan av enskilda frukter når 200 g. De är täckta med en tät, sammetslen hud av en grönaktig nyans. Smaken uppskattas till 4,5 poäng. Rekommenderas inte för odling i de norra delarna av landet.

Bild
Bild

Grisboro . Trädet är mycket stort, har en spridande krona och riklig blomning. Frukterna är runda, upp till 5, 5 cm i diameter och väger cirka 130 g. Grov krämig hud med en hallonrosa döljer saftig massa och stora ben, smaken beräknas till 4, 8 poäng av 5. Hög vinterhårdhet låter dig att odla en persika i norra Ryssland.

Bild
Bild

Redhaven . Det är den mest populära sorten för plantering i norra Kaukasus -regionen. Blomningstiden börjar i slutet av april och varar fram till mitten av maj. Frukterna är glänsande och tillräckligt stora - upp till 200 g. Skalet är tätt, gult med en ljusröd rodnad. Har en mycket hög poäng - 4, 9-5 poäng.

Bild
Bild

Favorit från Moretini . Persikafrukter är små och runda, väger upp till 120 g. Gult skal med medeltäthet och beige kött utan syrlighet gör sorten till det bästa alternativet för färsk konsumtion. Lämplig för odling i varma områden.

Bild
Bild

Den genomsnittliga mognadsperioden kännetecknas av:

Collins . Denna sort kännetecknas av stora frukter som väger från 130 till 190 gram. De sammetslen, sfäriska apelsinfrukterna har en söt och syrlig smak och tillhör bordsorterna. Det behöver inte pollinerande sorter och utan dem från början av juli till början av augusti producerar upp till 200 centners frukt per hektar. Sorten rekommenderas för plantering i norra Kaukasus -regionen, men trädgårdsmästare försäkrar att sorten i nedre Volga -regionen, centrala Ukraina och Krim också ger en bra skörd.

Bild
Bild

Donetsk vit . Frukterna mognar vid olika tidpunkter, men redan under det första decenniet i augusti kan du prova dessa miniatyrfrukter. Persikor från detta träd väger cirka 80 g och utmärks av sin vita hud och genomskinliga kött. Smakarna rankade smaken till 4, 3 poäng. Under gynnsamma förhållanden ger trädet cirka 60 kg skörd, lämpligt för amatörodling på Ukrainas territorium och södra Rysslands regioner.

Bild
Bild

Jaminat . Persikoträdet av denna sort är medelstort, har stora gula frukter som väger upp till 160 g. Det är mycket resistent mot sjukdomar som klyasternosporios och lockighet. Den föddes upp för odling i de södra delarna av landet.

Bild
Bild

Kardinal . Frukt redan i 4-5 år och ger 30-35 kg persikor. Frukterna är runda, medelstora och väger upp till 140 g. Färgen på huden är karmin, medan köttet är blekgult och mycket doftande. Sorten i sig karakteriseras som opretentiös och kan odlas i nästan alla regioner i Ryska federationen.

Bild
Bild

Gyllene Moskva . Sorten är lämplig för odling både i privata trädgårdar och i industriell skala, eftersom frukterna kännetecknas av en vacker gul färg med en rik röd rodnad och inte förlorar sina egenskaper under långvarig lagring och transport. Vikten av en persika når 200 g, varav cirka 15 är stenens massa.

Bild
Bild

Massan är mycket saftig och har en behaglig söt smak med en liten syrlighet, från ett träd kan du få upp till 50 kg.

Sibirisk . Som namnet antyder kännetecknas det av hög frostbeständighet och lämpar sig för persikodlingar i alla Rysslands regioner. Frukt börjar vid 3 års ålder, och mängden skörd från ett träd ökar gradvis från 20 kg i en ung växt till 50 kg hos en vuxen. Frukterna väger upp till 140 g, gul, saftig massa och ruggig hud med gula nyanser med en rosa rodnad. Kärnan (fröet) är mindre än genomsnittet och separeras lätt från frukten.

Bild
Bild

Fluffigt tidigt . Träd av denna sort växer i Nordkaukasusregionen och glädjer trädgårdsmästare först med rosa blommor och sedan med frukter som väger 80-110 gram. Huden som täcker den känsliga och aromatiska massan kännetecknas av en grönaktig nyans och vinröd rodnad.

Bild
Bild

Saturnus . En av de bästa fikonpersikorna som blommar med vackra rosa blommor. Frukterna är tillräckligt små-60-80 gram vardera, har en saftig och söt massa, som uppskattas till 4, 9-5 poäng. Den första skörden kan erhållas redan under det andra året efter plantering; under det femte året tas upp till 40 kg frukt bort från en persika.

Bild
Bild

Trädet är kraftigt, tål frost ner till -29 grader, men är inte resistent mot bakterieinfektioner och vissa skadedjur.

Sena sorter kännetecknas av ökad frostbeständighet, bland dem är:

  • Irganayskiy sent . Den medelstora sorten kännetecknas av hög avkastning, medelfrukt (120-140 gram) och harmonisk smak. Perfekt för bearbetning i form av sylt, juice och kompott. Det är resistent mot sjukdomar och har ökat frostmotstånd, på grund av vilket trädgårdsmästarna i centrala Ryssland planterar det på deras territorium.
  • Glasera . Du kan förstå att denna sort är mogen av fruktens genomsnittliga storlek - 200-250 g. Före skörd (och den hålls i början av september) har persikor en djupröd färg. Sorten är inte lämplig för transport och långtidsförvaring, eftersom frukterna efter 4-6 dagar börjar förlora sin doft och ädla syrlighet. Den största fördelen jämfört med andra sorter är absolut sjukdomsresistens.
  • Veteran . Dess struktur liknar Saturnus-sorten: trädets höjd är 3-4 meter och kronan är sfärisk. De rosa blommorna blir till platta frukter som väger upp till 150 gram. Huden är gyllene i färg, täckt med en känslig fluff av en beige nyans, köttet är sött och döljer ett medelstort ben.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Att odla en persika utan trädgårdsupplevelse är en knepig affär. Planteringsinstruktioner och professionell rådgivning kan underlätta denna process.

Val av sittplats

Det är nödvändigt att börja plantera en persika genom att välja en plats. Eftersom persika är en finkornig gröda måste utrymmeskraven beaktas.

  • Det ska inte finnas frodigt lövverk i närheten, eftersom vår växt behöver mycket solljus - skuggan från buskar och träd kommer att förstöra den.
  • Området bör skyddas från vinden, helst - placera plantor nära byggnader.
  • Avståndet mellan växterna måste vara minst 5 meter.
  • Självfertila sorter (till exempel Yubileiny tidigt) kräver andra persikoträd på platsen.
  • För en persika är det bättre att välja en plats med lerig jord eller chernozem med låg surhet.
  • Grundvattnet bör inte ligga högre än tre meter från botten av planteringsgropen.
  • Det tolererar inte aprikos, päron, äpple, valnöt, körsbär och söt körsbär som grannar, eftersom de tar alla näringsämnen från jorden, utan vilken persikan inte kan växa.
  • Du bör inte plantera träd på platser där följande växter växte tidigare: jordgubbar och jordgubbar, tomater och potatis, paprika och äggplanter.
Bild
Bild

Beredning av planteringsmaterial

Inte alla specialister kan välja rätt persikaplant, men det beror på detta om växten kommer att rota eller inte. Innan du köper plantmaterial måste du bestämma tidpunkten för avstigning.

Du bör inte köpa en persika på hösten om du planerar att plantera den bara på våren.

Helst bör plantans ålder vara 1-2 år-under denna period når de 1,5 meter i höjd och tjockleken på stammen är 1,5-2 centimeter . En frisk planta har inga spår av skador och inga nedskärningar. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt växtens rötter - vid köpet ska de inte vara torra och ha tecken på sjukdom, och för att få hem plantan utan problem, linda rotsystemet med en fuktig trasa och plast slå in.

Bild
Bild

Planteringsmaterialet avlägsnas inte omedelbart från plastfilmen: de första 2-3 dagarna sker acklimatisering . Alla löv och kvistar måste tas bort för att det ska lyckas. 1-2 dagar före plantering avlägsnas polyeten och fuktig trasa och de skadade rötterna skärs till friska. Plantan placeras i en behållare med "Kornevin" i en dag, varefter den planteras på en permanent plats.

Bild
Bild

Bra förberedelse

För rotsystemet hos en persika krävs en grop, vars bredd och djup är 70 cm.

Vid plantering på våren är det nödvändigt att förbereda en grop på hösten; en pinne är installerad i mitten, som stöder persikan . För höstplantering rekommenderas det att gräva ett hål 2, 5 veckor före plantering. Dagen innan man planterar persikan fylls gropen 1/3 med mineralgödsel blandat med träaska. Plantan placeras i mitten av hålet och begravs i en blandning av vanlig jord och humus. Efter det måste du hälla 2 hinkar varmt vatten under persikan och binda den till pinnen.

Bild
Bild

Vårdfunktioner

Efter plantering måste persiken vårdas noggrant. Vård inkluderar tidig vattning, toppdressing och beskärning.

Vattning

Tidiga sorter kräver 2-3 vattningar per säsong, medelstora och sena-4-6. Varje träd hälls från 2 till 5 hinkar, mängden beror på storlek, ålder och väder. Det rekommenderas att vattna plantorna tidigt på morgonen eller kvällen.

Den första vattningen utförs, beroende på sort, i slutet av maj eller mitten av juni. Andra gången växterna vattnas i början av juli-mitten av augusti, när alla frukter togs bort, den tredje-i början av augusti eller september för att förbereda växten för övervintring.

Bild
Bild

Toppdressing

Det är nödvändigt att mata persikan under hela säsongen:

  • före svullnad av njurarna som profylax för svampinfektioner;
  • i början av knoppsvullnad för att bekämpa bladkrullning, skorv och skadedjur av knopparna;
  • under och efter blomningen utförs komplex utfodring för att förhindra sjukdomar och skadedjur;
  • på sommaren appliceras toppdressing vid behov;
  • efter skörd för att förhindra svamp.
Bild
Bild

Minerala ämnen introduceras både före och under blomningen, och efter och organiska - på hösten

  • I mars ska trädet matas med en 7% urea -lösning.
  • Kaliumdressing appliceras innan fruktbildningen startar.
  • Efter blomningen är det nödvändigt att bearbeta kronan med en blandning av mineraler (soda, kopparsulfat, borsyra, jod och mangan).
  • Under mognaden av persikor rekommenderas att undvika alla förband utom kalium (de används för att öka utbytet), men vid behov, tillsätt 100 g superfosfat och 50 g ammoniumnitrat.
  • Efter skörd tillsätts 50 g superfosfat och 60 g kaliumklorid per kvadratmeter.
  • I september befruktas persikor med gödsel, mulkas med torv eller kompost.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Persika behöver följande typer av beskärning:

  • ekonomiskt - gamla och skadade grenar tas bort;
  • återställande - att återställa ett träd efter svår frost;
  • reglerande - för att ta bort överflödiga ringlets;
  • föryngrande - låter dig förlänga fruktperioden;
  • formning - utförs för att stimulera tillväxt.
Bild
Bild

Vid vårbeskärning är det nödvändigt att förkorta skotten och bilda en bred krona . Grenarna skärs med högst 1/2, själva beskärningen utförs innan saftflödet börjar.

Bild
Bild

På sommaren ska torra kvistar och grenar som tappar färg tas bort. Beskärning utförs under fröläggningsperioden - i juni och början av juli.

Bild
Bild

Under höstperioden utförs andra typer av beskärning, eftersom trädet har tid att återhämta sig helt före kallt väder.

Bild
Bild

Fortplantning

Persika kan förökas på ett antal sätt

Frön . För detta används nyskördade frön, som stratifieras inom 3 månader. Därefter sänks benet i vatten, vilket måste bytas dagligen. Efter 5 dagar avlägsnas skalet och fröna placeras i den tidigare befruktade jorden till ett djup av 7 cm.

Bild
Bild

Vaccination . Det är nödvändigt att ta hänsyn till grundstamens och scionens kompatibilitet. Som en sammanfattning används plantor av vildplommon eller filtkörsbär 1-2 år gamla, sticklingarna skördas på hösten och lagras i källaren under hela vintern. På våren ansluts scion och grundstammen och lindas in i folie, och efter en månad skärs grenen 7 cm över transplantatet.

Bild
Bild

Filmen tas bort när handtagets längd är minst 20 cm.

Sticklingar . För förökning med denna metod samlas gröna sticklingar på morgonen och läggs omedelbart i vatten med en rotbildningsstimulator. När nya löv dyker upp kan du plantera persiken i trädgården.

Bild
Bild

Luftskiktning . En stark lignifierad gren med en tjocklek av 1-1,5 cm väljs. På den skärs ett lager bark och fruktknoppar tas bort, varefter en flaska placeras på den med nacken nedåt, fylld med jord och mossa. Tills rötterna dyker upp behöver substratet vattnas, sedan kan skottet transplanteras till en permanent plats.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Persikoträdet är mottagligt för svampsjukdomar, som kan förebyggas av fungicider. Följande sjukdomar är vanligast:

  • lockighet av blad;
  • monilios;
  • clotterosporia;
  • mjöldagg;
  • cytoporos.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De viktigaste skadedjur av persika:

  • bladlus;
  • vivlar;
  • fästingar;
  • fruktrandig nattfjäril;
  • fjäril.
Bild
Bild
Bild
Bild

Som en förebyggande åtgärd vidtas följande åtgärder:

  • förstörelse av fallna löv och ogräs;
  • sanitär beskärning;
  • gräva jord i cirklar nära stammen;
  • rentvå;
  • spruta kronan med en 3% lösning av kopparsulfat;
  • insekts- och fungicidbehandlingar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rykten om att persikor inte kan odlas i centrala Ryssland är kraftigt överdrivna . Korrekt plantering, tidig vattning, toppdressing, beskärning och förebyggande av sjukdomar och skadedjur är nyckeln till framgång även i en så svår händelse.

Rekommenderad: