Blodröda Vinbär: "King Edward VII" Och Dekorativa "Pulborough Scarlet", "Atrorubens" Och Andra Sorter, Beskrivning Av Buskar

Innehållsförteckning:

Video: Blodröda Vinbär: "King Edward VII" Och Dekorativa "Pulborough Scarlet", "Atrorubens" Och Andra Sorter, Beskrivning Av Buskar

Video: Blodröda Vinbär:
Video: The King Edward VII Enclosure at Ascot Racecourse 2024, Maj
Blodröda Vinbär: "King Edward VII" Och Dekorativa "Pulborough Scarlet", "Atrorubens" Och Andra Sorter, Beskrivning Av Buskar
Blodröda Vinbär: "King Edward VII" Och Dekorativa "Pulborough Scarlet", "Atrorubens" Och Andra Sorter, Beskrivning Av Buskar
Anonim

Den blodröda vinbären, enligt beskrivningen av busken, tillhör de allestädes närvarande prydnadsväxterna, kännetecknas av blomningens speciella skönhet. Det används ofta i landskapsdesign, i trädgårdar och parker; i en sommarstuga kan du rama in ingången med sådana planteringar. De mest populära sorterna - "King Edward VII", "Pulborough Scarlet", "Atrorubens" och andra, liksom särdragen i deras odling bör övervägas mer detaljerat.

Bild
Bild
Bild
Bild

allmän beskrivning

Den prydnadsbuske som kallas "blodröd vinbär" är av naturligt ursprung. Vilda arter av denna växt är utbredda i hela USA - i stater längs västkusten. Här når buskarna 4 m i höjd, medan de i kulturella former sällan visar sig vara högre än 2-3 m. Busken fick sitt namn på grund av den rika färgen på rörformiga blommor av en ljus skarlet nyans som samlas i en pensel. Sådana kransar bildas på växten i maj.

Följande tecken är också karakteristiska för blodröda vinbär:

  • upprätt rödbruna stjälkar;
  • bladen är tre-flikiga eller fem-flikiga;
  • hängande blomställningar;
  • oätliga svarta bär.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bladen i buskens krona är gröna, med en ljusare undersida . De har en stark karakteristisk lukt. Vinbär av denna underart utanför naturen kan ha en större bladplatta, långsträckta blomkluster.

Växten lämpar sig bra för odling i tempererade klimat, men den tål inte en överdriven mängd kalla dagar och behöver skydd i de norra regionerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

De bästa sorterna

Idag används blodröda vinbär lätt som trädgårdskultur för landskapsarkitektur eller för att skapa häckar. Dess popularisering i europeiska länder har lett till framväxten av många sorter med en uttalad personlighet. Den mest kända av dem inkluderar följande sorter.

  1. Kung Edward VII . En vackert blommande form med röda blommor som sticker ut väl mot bakgrunden av en gles krona.
  2. Pulborough Scarlet . En elegant buske med ett rikt smaragdgrönt lövverk och rosa blommor blir en riktig dekoration av trädgården. Kluster av blomställningar är frodiga, stora, tydligt synliga mot kronans bakgrund.
  3. White Icicle . Trots att denna buske tillhör de blodröda underarterna av vinbär, är blommorna på den vita, mindre. I maj förvandlas växten bokstavligen till ett moln av vitt skum av kronblad.
  4. Atrorubens . Under blomningsperioden glädjer kompakta buskar ögat med mörkröda borstar.
  5. " Variegata ". En vacker sort, förutom frodiga borstar, känd för bladens spektakulära färg.
  6. Carneum . En av de mest lyxiga sorterna av prydnadsvinbär. Frodiga blekrosa borstar ser otroligt eleganta ut mot bakgrund av grönt lövverk.
  7. Strybing rosa . Lyxig, vackert blommande sort med känsliga rosa blommor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom enskilda sorter har blodröda vinbär hybrider och former som skiljer sig åt i graden av dekorativitet. Varianter med gula löv och frodiga rosa blomställningar, liksom dubbla, anses särskilt populära.

Bland hybrider föredrar trädgårdsmästare Gordons vinbär. Blommorna har en gul nyans och borstarna är långa och frodiga.

Bild
Bild

Landning

För plantering, ta friska starka buskar med rotskott upp till 200 mm och en total höjd av mer än 30 cm. Vinbär ska inte visa tecken på röta eller mögel, veck eller obehaglig lukt . Väl upplysta områden väljs ut för plantering, även om växten vid behov kan utvecklas normalt i halvskugga. När du väljer en plats för en grop är det värt att ge företräde åt områden med naturskydd på lässidan och förekomsten av grundvatten vid en nivå av 2 m. Överfuktande prydnadsvinbär är kontraindicerat.

De optimala markegenskaperna är något sura eller neutrala, lätta och lösa, tillräckligt bördiga . Det är bättre att börja förbereda för landning i förväg, försiktigt gräva upp jorden på hösten till djupet av spadebajonetten. För varje kvadratmeter yta appliceras 1/2 av en hink humus, 30 g superfosfat och 200 g träaska. Den förberedda platsen får vila till våren.

Bild
Bild

Efter att ha valt ögonblicket för plantering är det nödvändigt att bilda gropar senast 7-14 dagar före det, med hänsyn till storleken på buskens rotsystem - minst 50 cm i diameter. Upp till hälften av brunnen laddas med ett näringssubstrat baserat på torv och gödsel (1 hink vardera) med marken borttagen och träaska (0,3 kg). Alla ingredienser måste blandas väl, hällas i hål, vattnas och får sedimentera.

Själva planteringen sker efter att den fyllda jorden har packats ihop i hålet. Handlingssekvensen kommer att vara följande.

  1. Jorden i hålen lossas, formad i form av en kon som är riktad uppåt med en skarp ände.
  2. En planta placeras ovanpå vallen. Dess rötter är spridda över kottens sluttningar.
  3. Planteringshålen är fyllda med jord till toppen. Grundligt tampad.
  4. Växten vattnas vid roten med 10 liter vatten.
  5. Nära stammen är mulched med färsk spån eller torv.

Efter det kommer plantorna att behöva lite tid för att anpassa sig till de nya förhållandena. De behöver inte bli störda ett tag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Den största oron för växter manifesteras i regelbunden vattning och utfodring. Det är nödvändigt att införa fukt varje vecka under perioder av svår torka, i stamcirkelns område, för att försöka utesluta kontakt med vatten med skott och löv. Resten av tiden utförs vattning mindre ofta, med pauser på 14 dagar. Efter proceduren lossas stamcirkeln, kompostskiktet förnyas.

Topdressing krävs inte heller för växter för ofta. Det räcker med att applicera gödselmedel 2 gånger under säsongen.

  1. Organik innan blomning . Denna period faller i mitten av maj. För bevattning, använd en lösning på 2 kg gödsel per hink vatten. Den här delen räcker till 1 buske. Gödsel i extrem värme kan ersättas med örtinfusion.
  2. På hösten, under det tredje decenniet i september , grävs jorden upp samtidigt som potatisbaserad mineralgödsel och träaska appliceras.

Om växter är dåligt utvecklade, inte tolererar klimatförhållanden, kan de stödjas. För att göra detta, före blomning, utförs bladsprutning med järn och borsyra i kelatform.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Blodröda vinbär kan påverkas av olika sjukdomar och skadedjur. De flesta problem kan förebyggas om förebyggande åtgärder vidtas i tid. I skedet av vilande knoppar rekommenderas att vattna buskarna med kokande vatten, så att varm ånga inte kommer in i rötterna. Han ska bara vara i kontakt med njurarna. Med början på tillväxten av skott är det dags att bekämpa svampsjukdomar med hjälp av läkemedlet "Topaz ".

Efter bildandet av bärklustren rekommenderas att sanera buskarna med preparatet "Fufanon ". Han kommer att hjälpa till att hantera glaset. Om infektionen redan har ägt rum måste några av de sjuka skotten förstöras genom att klippa av dem. Under utseendet på peduncles är buskarna sårbara för septoria. Att spraya med 1% kopparlösning på bladen hjälper till från det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växande fel

Dekorativa underarter av vinbär, med rätt jordbruksteknik, kan bli en sann dekoration av trädgården. Men om misstag görs vid avresa eller landning kan problem knappast undvikas . Oftast väljer oerfarna sommarboende fel plats att placera busken på. För våt mark eller svagt ljus är ett säkert sätt att döda en växt.

Ett lika vanligt misstag är övermatning av buskarna . När planteringen har skett måste du vänta 2-3 år innan den första befruktningen sker. Om detta inte görs blir bladen gula och buskarna själva utvecklas onormalt. I växande processen bör du också regelbundet uppmärksamma beskärning och bildande av växter.

Sanitära åtgärder hjälper till att hålla planteringar inom önskad bredd och höjd.

Rekommenderad: