DIY Kultivator: Hur Man Gör Det Från En Kvarn? Tips Och Instruktioner För Montering Av En Hemlagad Jordfräs Från En Trimmer Eller Motorsåg

Innehållsförteckning:

Video: DIY Kultivator: Hur Man Gör Det Från En Kvarn? Tips Och Instruktioner För Montering Av En Hemlagad Jordfräs Från En Trimmer Eller Motorsåg

Video: DIY Kultivator: Hur Man Gör Det Från En Kvarn? Tips Och Instruktioner För Montering Av En Hemlagad Jordfräs Från En Trimmer Eller Motorsåg
Video: Hur fungerar en jordfräs 5,5 hk? 2024, April
DIY Kultivator: Hur Man Gör Det Från En Kvarn? Tips Och Instruktioner För Montering Av En Hemlagad Jordfräs Från En Trimmer Eller Motorsåg
DIY Kultivator: Hur Man Gör Det Från En Kvarn? Tips Och Instruktioner För Montering Av En Hemlagad Jordfräs Från En Trimmer Eller Motorsåg
Anonim

För att underlätta fysisk arbetskraft på personliga tomter kommer människor ständigt med olika enheter. En av dessa är kultivatorn. Fördelarna med denna enhet är uppenbara. Dessutom kan du antingen köpa det helt färdigt eller montera det själv från vad som finns till hands. Detta kommer att kräva ritningar, vissa detaljer och råd från dem som redan har byggt sådana enheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet

Lätta handodlare är mest efterfrågade bland bönder och sommarboende. Som regel väger de cirka 20 kilo, är små i storlek och hög prestanda. Odlaren kan lossa marken, ta bort ogräs och tunna ut växter. Det används till och med för befruktning. Med denna unika enhet förenklas inte bara plantering utan också vård av växter.

Naturligtvis är den bakomliggande traktorn bättre i kraft, men för så små uppgifter är kultivatorn bättre, eftersom den har mer manövrerbarhet och mindre vikt. Dessutom är den utmärkt för områden med svår terräng eller på svåråtkomliga platser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Odlarnas arbete beror till stor del på vilka skär som följer med, eftersom det är de som utför lossning och ett antal andra operationer. Bland arbetsredskapen för manuella modeller används följande ganska ofta:

  • för att lossa jorden;
  • för skärning;
  • för hilling;
  • för att göra fåror för sådd;
  • för att bryta en stark jordskorpa (speciell nålskiva);
  • för växtnäring (med dispensrar).

När det är klart vilken kultivator som behövs för vissa uppgifter kan du välja vilka delar den ska bestå av. Ritningarna av en hemlagad enhet kan hjälpa till med detta. Huvuddelen av kultivatorn är motorn, som kan vara elektrisk eller förbränning. Det är bäst att ge företräde åt pålitliga och hållbara installationer. Vid behov är det nödvändigt att tillhandahålla ett kylsystem eftersom det inte alltid är inbyggt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växellådan ansvarar för att kontrollera motorns vridmoment. Denna del minskar hastigheten och bidrar också till driften av kraftuttagsaxeln. När det gäller ramen och portalen för bilagor kan de tillverkas av det som finns till hands. Även den enklaste tvåhjuliga bilen kommer att göra detta. Det viktigaste är att tänka på diagrammet i förväg för att få en bra uppfattning om hur och var de enskilda elementen ska placeras.

Bekvämlighet och justerbarhet är viktiga parametrar för manöverspaken. Det ska inte bara vara bekvämt, utan också justerbart.

Som regel är handtagen utrustade med alla element som är ansvariga för att styra enheten. Därför är det viktigt att ha en bra idé i förväg om hur enheten som helhet kommer att se ut, så att det är bekvämt att använda den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man gör det?

En handodlare kan göras snabbt och enkelt med egna händer. Och var inte rädd för att du behöver specialkunskaper, material eller verktyg - i de flesta fall kan enheten monteras från det som redan finns till hands.

Om du hittar detaljerade instruktioner tar det inte mer än 20-24 timmar att montera enheten. En hemgjord odlare är också bekväm eftersom den är lätt att reparera eller förbättra.

Den enklaste modellen av en universell assistent är en modell som liknar "Tornado ". Sådana odlare fungerar utan bränsle och el. Allt arbete utförs med våra egna insatser och verktyg. En sådan anordning är gjord av en höna, medan tänderna är böjda med en hammare så att de ser ut som en gimbal. Sedan fästs det enklaste spadehandtaget, ett plaströr sätts ovanpå det, allt detta fixas med eltejp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på vilka skär som används kan kultivatorer skilja sig åt . Till exempel finns det nålmodeller, som är en slags roterande stjärnanordning. De gör ett utmärkt jobb med att lossa och döda ogräs. Ännu fler funktioner kan utföras av den monterade lansettodlaren, dess fräs liknar "kråkfötter" i sitt utseende. Ett sådant aggregat kan lossna, klippa ogräs, kamma ut växtrester, jämna ut ytskiktet på jorden.

Det är väldigt lätt att göra en kultivator själv idag. Många enheter kan användas för detta. Till exempel gör trädgårdsmästare assistenter av en kvarn, en cykel, en gammal tvättmaskin, en borrmaskin och till och med en snöslunga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från kvarnen

En utbränd kvarn kan framgångsrikt omvandlas till en kultivator. Naturligtvis kommer ett sådant verktyg inte att kunna hantera stora områden, men det kommer att hjälpa till att klara en sommarstuga eller till och med ett växthus. De främsta fördelarna är dess miljövänlighet, låga vikt och användarvänlighet. En sådan enhet fungerar från el.

För att montera enheten behöver du en svetsmaskin, samt åtminstone minimal kompetens för att arbeta med den. Material för tillverkning kommer att vara:

  • tvättmaskinmotor eller borrmaskin;
  • reducerare från kvarnen;
  • kedja och kedjehjul från en liten cykel;
  • kullager;
  • kultivatorfräsar, som är tillverkade av autofjädrar;
  • hjul;
  • hörn;
  • cirka 50 meter lång kabel;
  • tenn för att skydda motorn från smuts.
Bild
Bild
Bild
Bild

Strukturen kommer att vara en metallram med två hjul. I mitten kommer det att finnas en motor som måste anslutas till fräsarna. Rotation kommer att tillhandahållas av cykelhjul och en kedja. Utlösarkabeln är fäst vid handtagen.

Bild
Bild

Från trimmer

En vanlig bensinträdtrimmer, tack vare handens hand, kan enkelt förvandlas till en liten odlare. För att göra det behöver du följande material:

  • trimmer (nödvändigtvis fungerande);
  • trädgårdsgaffel;
  • ståltub.

Det kommer att vara mest bekvämt att bearbeta metall med en slipmaskin, svetsning och handverktyg. Arbetsdelen kommer att representera stavarna från höjden, endast böjda och platta. Innan arbetet måste de slipas med en skiva med låg nötningsförmåga. Fräsarna måste placeras lika långt från varandra med ett runt element med en diameter på 10 cm. Helst om kultivatorn är utrustad med tre skär.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från en motorsåg

Motorsågen är också lämplig för att tillverka en egen odlare. Motorn från Druzhba motorsåg är bäst lämpad. För att skapa en enhet baserad på en motorsåg krävs, förutom motorn, ett antal material:

  • förrätt;
  • ljuddämpare;
  • bränsletank;
  • kedja (du kan använda en cykelkedja eller från en lätt motorcykel);
  • axel;
  • stödhjul;
  • metallhörn eller stålrör;
  • hjul med lämplig diameter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Av verktygen är det lämpligt att ha till hands en slipmaskin, en svetsmaskin, skiftnycklar (set), tång . Först måste du montera ramen. Detta görs bäst med motståndssvetsning eller bultar. Sedan måste du svetsa tvärelementen som håller ihop ramarna. Det är på dem som motorn från motorsågen är installerad. Den nedre delen av ramen levereras med en axel med hjul, ett kedjehjul och en kedja. Som en arbetsdel görs en axel med skärare, vars fäste görs med fyrkantiga metallplåtar.

Bild
Bild

Roterande

Skivorna är en bra grund för odlaren. Att göra en roterande anordning är dock mycket svårt, särskilt om det inte finns någon speciell skicklighet för detta. Av detaljerna behöver du:

  • skivor;
  • häftklamrar;
  • axel;
  • ärm;
  • stock;
  • penna;
  • metallrör.

Skivor måste svetsas till bussningarna som är fästa på axeln. Med hjälp av en sprint är axeln fixerad i fästena. Ett rör med handtag och tvärstång måste passera genom det stora fästet. En stång måste skruvas fast i det lilla fästet, som sticker ut över tvärstången. En sådan odlare är pålitlig och praktisk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från en borr

Från en borr kan du göra en utmärkt kultivator som enkelt klarar många trädgårdsarbete. En sådan anordning kan tillverkas av:

  • borr (arbetar);
  • en stålstav (för pressning av borrchucken);
  • skärare.

Från verktygen behöver du en svetsmaskin, smörjmedel och en slipmaskin. Axeln i en sådan anordning kommer att vara en stång med en diameter på 10 mm. Det kommer att överföra rotation från motorn till fräsarna. Denna process utförs genom patronen.

Fräsar kan tillverkas av metallplåtar som är lämpliga för problemområden. Även hörn av metall 10-15 cm lång och 1 cm bred kommer att lossna. Med en slipmaskin förvandlas de till rektanglar som sedan böjs i en vinkel på 90 grader. Därefter måste du slipa skärarna på båda sidor och svetsa dem till stången.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från cykeln

Oftast gör sommarboende en kultivator av en cykel. Denna design kännetecknas av enkel installation och ingen svetsning. Av verktygen behöver du bara en kvarn och en uppsättning nycklar. Du kan montera denna enhet från:

  • framsidan av cykelramen;
  • cykelhjul;
  • tvåhands sågblad;
  • rör för handtag.

Sågbladet måste fästas på ramen. Den kan ersättas med en plog eller annan yta som har skarpa spikar. Kultivatorhandtagen är gjorda längre än cykelstyren och är fästa på ramen med bultar. Hjulet är också fäst vid ramen. Resultatet är en utmärkt enhet för att lossa jorden, som alltid kan utrustas med en motor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

Att montera kultivatorn på egen hand måste åtföljas av att alla säkerhetsåtgärder följs. När du använder svetsning är det mycket viktigt att skydda dina ögon på ett tillförlitligt sätt. Att arbeta med metall, inklusive hantering och skärning, kräver skydd för ansikte och händer.

Innan du fortsätter med tillverkningen av en enhet eller dess översyn är det nödvändigt att avgöra varför den behövs. Till exempel kan aggregat för att ta bort ogräs och helt enkelt lossa sängar vara väldigt olika. För växthus är det värt att välja lätta modeller med endast manuella kontroller. Om de odlade områdena är ganska stora bör du välja alternativ som drivs med bränsle eller el.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stadierna för tillverkning av en odlare är viktiga, men glöm inte reglerna för drift av denna enhet. Det viktigaste är att hålla drivmekanismen i fungerande skick.

Innan du börjar arbeta med enheten är det nödvändigt att kontrollera oljenivån. Det är värt att notera att det inte är värt att spara på smörjmedel, och deras byte bör utföras i tid.

När kultivatorn inte kommer att användas på en månad eller mer måste den förvaras. För att göra detta är det nödvändigt att ta bort bränsle från det, rengöra motorns yta och alla andra element. Det är oönskat att rengöra delar av enheten med ett starkt vattentryck. Metaldelar måste smörjas med olja för att undvika oönskad korrosion. Förvara enheten i en torr och dammfri miljö.

Rekommenderad: