Transplantera Vinbär På Hösten: Hur Man Transplanterar Svarta Vinbär Till En Ny Plats? Kan Du Transplantera I Oktober? Tidpunkten För Transplantation Av Vuxna Buskar I Moskva -regi

Innehållsförteckning:

Video: Transplantera Vinbär På Hösten: Hur Man Transplanterar Svarta Vinbär Till En Ny Plats? Kan Du Transplantera I Oktober? Tidpunkten För Transplantation Av Vuxna Buskar I Moskva -regi

Video: Transplantera Vinbär På Hösten: Hur Man Transplanterar Svarta Vinbär Till En Ny Plats? Kan Du Transplantera I Oktober? Tidpunkten För Transplantation Av Vuxna Buskar I Moskva -regi
Video: FREE Fruit Plants. 2 EASY Ways To Take Cuttings Of Currant Bushes 2024, Maj
Transplantera Vinbär På Hösten: Hur Man Transplanterar Svarta Vinbär Till En Ny Plats? Kan Du Transplantera I Oktober? Tidpunkten För Transplantation Av Vuxna Buskar I Moskva -regi
Transplantera Vinbär På Hösten: Hur Man Transplanterar Svarta Vinbär Till En Ny Plats? Kan Du Transplantera I Oktober? Tidpunkten För Transplantation Av Vuxna Buskar I Moskva -regi
Anonim

I vissa fall är höstvinbärstransplantationen mycket mer lämpad för kulturen än våren. Det utförs i enlighet med flera villkor, vars huvudsakliga är att följa tidsfrister: det måste vara i tid innan den första frosten börjar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Behovet av att transplantera vinbär på hösten till en ny plats uppstår av många skäl. Detta kan till exempel motiveras av att kulturen inte mår bra i det ursprungligen utvalda området - den är sjuk eller bär lite frukt, trots regelbunden vård. En ganska vanlig orsak är utarmningen av jorden, förstörd av både vinbäret själv och dess grannar . Det händer att höstproceduren utförs för att föryngra en gammal buske eller för att bekämpa förtjockade planteringar, när vissa växande exemplar börjar störa andra. Slutligen är en överföring till en annan plats nödvändig om det ockuperade territoriet krävs för andra behov, till exempel konstruktion.

Ju yngre den transporterade växten desto snabbare anpassar den sig till en ny bostad . Men bara en vuxen växt är lämplig för transplantation på hösten: i sticklingar och unga buskar är rotsystemet så dåligt utvecklat att det helt enkelt inte har tillräckligt med tid för att rota på en ny plats. För att kulturen ska slå rot snabbare är det nödvändigt att observera den jordtemperatur som är lämplig för dess rotsystem - det vill säga att jorden inte ska frysas. En annan viktig förutsättning för höstplanteringen är att upprätthålla rotsystemets integritet.

Valet av den sista etappen av säsongen för proceduren låter dig räkna med skörden nästa sommar. Fallrörelsen är emellertid kategoriskt inte lämplig för regioner som är kända för tidigt ankomst av kallt väder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tidpunkt

Månaden och datumet då busken kommer att transplanteras bestäms vanligtvis av trädgårdsmästaren oberoende av de aktuella väderförhållandena och den observerade temperaturen. Till exempel, i mittfältet, inklusive i Moskva -regionen, kan du flytta buskarna från det andra decenniet i september till det första decenniet i oktober. Tidpunkten för proceduren i de södra regionerna skiftar som regel närmare november.

Ett för sent datum hotar med att kulturen inte kommer att kunna slå rot innan frosten börjar, och den kommer att dö, men ett för tidigt förfarande, före det andra decenniet i september, kan vara inte mindre problematiskt . I det andra fallet kommer vinbär, på grund av intensiv bevattning, snabbt att släppa färskt lövverk, som med kallt väder kommer att frysa allt, inklusive fruktknopparna. Återigen kommer alla ansträngningar att riktas mot att odla nya skott istället för att stärka rötterna, och allt kommer att sluta med att växten dör på vintern.

Bild
Bild

Träning

För att överföringen av kultur till ett nytt permanent livsmiljö ska bli framgångsrik bör proceduren vara ordentligt förberedd.

En plats

Bärbusken kommer att må bra i ett soligt, fuktigt område, men med närvaro av lite skugga. I princip kommer växten att överleva transplantationen i halvskugga, men då kommer dess avkastning att påverkas avsevärt - detta är särskilt viktigt för ljusälskande röda bär.

Vinbär bör planteras på en plan yta eller på en liten kulle . Förekomsten av lågland kommer att leda till stagnation av kall luft och vatten efter nederbörd eller smältande snö, och därför förfall av rotsystemet. Kullar och sluttningar kommer tvärtom att leda till otillräckligt fuktintag, plus att sådana platser är kraftigt blåsta och dåligt uppvärmda, och fukt avdunstar från rötterna för snabbt.

Grundvatten ska inte ligga nära ytan - dess minsta djup är 1,5 meter . Dessutom är det viktigt att hålla minst två meters avstånd från de befintliga fruktträden. Ett plus för kulturen kommer att vara skydd mot drag, till exempel i form av ett staket.

Det är bra om det kommer att vara den södra eller sydvästra sidan av platsen, belägen från stora träd. De bästa föregångarna till vinbär är bönor, majs och potatis.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jord och grop

För bärgrödor är sandig lerjord, rikligt smaksatt med organiskt material, lämplig. I grund och botten, lämpliga för växter är chernozemer och leror, som också matas med organiskt och mineralgödsel . Gropens dimensioner bestäms beroende på rotsystemets storlek - i genomsnitt är djupet 50 centimeter och bredden och längden är 60 centimeter. Tidigare, på ett par veckor, grävs jorden till djupet av spadebajonetten och rensas från ogräs och gamla rötter. Om du planerar att transportera flera buskar är det viktigt att lämna cirka en och en halv meter fri mellan dem.

Tung jord kräver nödvändigtvis organisering av ett dräneringslager av stenar, tegelstenar eller grus . Detta är särskilt viktigt för röda och vita vinbär. Det är till och med tillåtet att täcka en tredjedel av spåret med sand, vilket kommer att påskynda avlägsnandet av överflödig vätska. Botten av det grävda hålet är också nödvändigtvis täckt med en näringsblandning från torv, en hink med kompost, 250 gram superfosfat och en liter krossad träaska. Vissa trädgårdsmästare kommer omedelbart att fylla hålet halvvägs med denna förening.

Innan du planterar bör du inte glömma att kontrollera jordens surhet. PH måste vara antingen neutralt eller svagt alkaliskt, annars krävs ytterligare deoxidering.

Bild
Bild
Bild
Bild

buske

Beskärning av en vinbärsbuske utförs flera veckor före transplantationen. Under proceduren bör skadade skott, sjuka och försvagade skott, liksom de vars ålder har passerat 5-årsmärket, tas bort . Långa grenar ska dessutom skäras till en längd som är lika med 50 centimeter. En sådan lösning gör att busken kan rikta all sin energi till rotsystemets utveckling. Höjden på den skurna busken bör nå 50-55 centimeter.

Du kommer också att behöva gräva upp vinbär på ett visst sätt . Först och främst ritas en cirkel av kronprojektion på marken, som sedan expanderar med ytterligare 15-20 centimeter. Växten grävs in enligt markeringarna till ett djup av 40 centimeter, och sedan skjuts en jordklump, där rötterna är dolda, av med en bajonett. Spaden måste placeras i en vinkel för att bända på rötterna och lyfta dem tillsammans med jorden.

Samtidigt kan du använda händerna för att dra vinbären vid de tjocka grenarna vid basen. Om det visar sig att rotsystemet är ruttet efter att provet tagits ur jorden, måste det rengöras från marken och sedan frigöras från skadade områden. Det skulle vara bra att doppa rötterna i en tredjedel av en timme i en hink där en svag lösning av kaliumpermanganat späds ut. Förutom det kan du använda ett tillväxtstimulerande medel.

Om det behövs, i samma skede, är busken uppdelad i flera oberoende . Som regel bildas 2-4 delar, som alla har friska skott och utvecklade knoppar på rotprocesserna. Först undersöks busken noggrant och delas sedan upp i önskade fragment med ett slipat verktyg. Rötterna tvättas och bearbetas på samma sätt som för en konventionell vinbärstransplantation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Teknologi

För att ordentligt transplantera en vuxen vinbär måste du fylla det grävda hålet med ett par hinkar vatten. När all fukt har absorberats måste en liten hög bildas i mitten av fördjupningen . Busken är installerad direkt på den, och grenarna av dess rotsystem är jämnt uträtade längs sidorna. Det är viktigt att det i förhållande till kardinalpunkterna ligger på samma sätt som på det gamla stället.

Naturligtvis, om det beslutas att transplantera kulturen tillsammans med en jordklump, kommer en ytterligare höjd inte att behövas . Växten kommer helt enkelt att sänkas ner i ett hål, täckas med jordblandning och vattnas med vatten. En jordbollstransplantation är mer lämplig för friska buskar. När du har tagit bort vinbär, läggs det på en film eller i en skål. Eliminering av jordkoman är nödvändig när sporer av svampar eller skadedjurslarver kan observeras i jorden, eller när busken grävs upp för att dela sig.

Medan en person fixar vinbär i orörligt tillstånd, fyller den andra hålet med ett löst underlag . För att undvika att luftrum uppstår där vatten kan samlas måste växten skakas flera gånger utan att lyftas. Marken runt den transplanterade busken smäller. Det är oerhört viktigt att rothalsbandet slutligen stiger 5 centimeter över marknivå. Stammen är omgiven av en medelstor vallgrav som är fylld med 20 liter vatten. Efter slutförandet mullas både skyttegraven och utrymmet nära stammen med halm, torv och torkat lövverk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Ytterligare vård för svarta, röda och vita vinbär är något annorlunda. En växt som bär frukt med svarta bär är mycket förtjust i vätska och kräver därför riklig bevattning . Daglig vattning börjar omedelbart efter transplantationen och fortsätter tills busken rotar - minst 3 hinkar för varje instans. I framtiden kommer vinbär att kräva fukt en gång i veckan. Grenar av andra träd täckta med löv bör inte hänga över buskarna, annars finns det risk för infektion med svampsjukdomar.

Röda och vita grödor kommer också att kräva bra vattning de första två veckorna . Till skillnad från den svarta reagerar de dock dåligt på grumligt, och därför bör man inte glömma det preliminära arrangemanget av dränering från små stenar. Förresten grävs hålet för röda vinbär av en större storlek än för svart, på grund av rotsystemets olika struktur.

Att vattna grödan bör alltid åtföljas av att jorden lossnar, vilket påskyndar syreflödet till rötterna . Nära busken fördjupas spaden med 7-10 centimeter och nära diket-med 15-18 centimeter. Med frekvent nederbörd minskar mängden fukt som införs, annars blir växten våt. Topdressing efter höstens transplantation av kulturen krävs inte. Det skulle dock vara korrekt att utföra en förebyggande behandling med en 1% lösning av Bordeaux -blandning, som ger skydd mot sjukdomar och skadedjur, eller med en fungicid. Före vintern måste stamcirkeln stängas med färsk mulch från torv eller halm och bilda ett 20 centimeter tjockt lager.

Buskens grenar bör bindas i ett gäng och täckas med grangrenar. När den första snön faller kan den användas för ytterligare kronisolering.

Rekommenderad: