Kultivatorfräsar: Installation. Behöver Jag Slipa Knivar? Valet Av Fräsar För Rotorkultivator. Egenskaper Hos "kråkfötterna"

Innehållsförteckning:

Kultivatorfräsar: Installation. Behöver Jag Slipa Knivar? Valet Av Fräsar För Rotorkultivator. Egenskaper Hos "kråkfötterna"
Kultivatorfräsar: Installation. Behöver Jag Slipa Knivar? Valet Av Fräsar För Rotorkultivator. Egenskaper Hos "kråkfötterna"
Anonim

Fräsar är en nyckelkomponent i en motorodlare och kan avsevärt förenkla trädgårdsmästarens arbete och påskynda arbetsprocessen. Beroende på sorten kan de hantera olika funktioner. De kan dock inte kallas universella, vilket beror på komplexiteten hos den behandlade jorden och typen av denna eller den här enheten. I artikeln kommer du att läsa om sorterna av knivar och deras egenskaper, ta reda på om de behöver slipas och vilken som är bättre för olika jordarter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utnämning

Idag har trädgårdsmästare lärt sig att utföra olika typer av arbete med hjälp av fräsar. Till exempel används knivar för att förstöra täta ogrässkogar, odla jord och blanda jordlager med gödningsmedel. Dessutom är användningen av jordfräsar viktiga när du behöver jämna ut markytan. Samtidigt kan sorterna effektivt manifestera sig när man plöjer jungfruliga marker i betesmarker och ängar.

De påverkar kvaliteten på plöjning, enkel kontroll av odlaren i processen att odla marken .och även påverka tillförlitligheten för enhetens överföring. Dessutom påverkar de funktionen hos kultivatorns arbetsenhet.

Beroende på sorten kan de minska antalet ogräs och mätta jorden med syre. Samtidigt skiljer sig fräsarna åt i antalet skär, deras placering och utformning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Hittills är två typer av fräsar kända: beroende på deras placering är de på sidan och monterade. Om du klassificerar dem efter form kan du skilja på sabelvarianter och alternativet "kråkfötter". När det gäller produkten av sabeltyp är dessa de vanligaste odlingsredskapen, som ofta är utrustade med de flesta motorodlare. Beroende på tillverkare kan produkterna levereras demonterade eller monterade.

Dessa alternativ representerar en axel till vilken plattor svetsas med knivar i form av sabrar fästa på dem . Sektionerna är identiska och är bultade ihop. Ju mer sektionen har tillbehör, desto större täckning av jorden och därmed odlingsbredden. Dessa fräsar fungerar bra på tidigare bearbetad mark.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller "kråkfötter" -modifieringen är dessa fräsar, till skillnad från den tidigare versionen, oskiljbara. Därför kan de inte repareras vid ett sammanbrott av ett element. Här måste du byta bilagor helt. När det gäller antalet sektioner väljs det individuellt, anpassat till deras egna intressen. Det är dessa munstycken som fungerar med svår jord.

Bussningar för sådana modeller är runda eller sexkantiga . Dessa modifieringar klarar avbrott av växter i processen att odla jorden. De kännetecknas av en minskad belastning på växellådan.

Produkter av denna typ tillhandahåller arbete med motorfordon där det finns ett luftkylningssystem. Dessutom är dessa fräsar enkla att använda i processen.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan typ av knivar för en motorodlare är de så kallade "jungfruliga markerna". Dessa skär är ganska kraftfulla och pålitliga. Det är vanligt att de bearbetar jorden på större djup. När man överväger den bästa av de tre knivtyperna är jordtypen värd att överväga.

För lätt jord räcker det med en fabrikssabelprodukt . För att minska belastningen på kultivatorn är det värt att köpa "kråkfötter". Om du verkligen behöver odla svår jord bör du titta närmare på alternativet "jungfru mark".

Bild
Bild
Bild
Bild

Behöver jag slipa?

Det finns inget entydigt svar på frågan om det är nödvändigt att slipa en kniv. Trädgårdsmästare har sin egen åsikt, men det är också motsägelsefullt. Enligt dem kan behovet av slipning bero på vilken typ av jord som odlas. Om jorden till exempel är sandig eller torvig behöver du inte slipa kultivatorns kniv. Om odlad jord odlas mer än en gång kan du höra om behovet av att slipa knivarna. När det gäller tillverkarnas uppfattning indikerar det tydligt att skärpning inte är nödvändig för skärare.

Ofta noterar trädgårdsmästare att knivarna inte blir trubbiga under drift. Tillverkarna påpekar dock att det är viktigare att ta bort ogräs från bladen, eftersom det är från detta som kvaliteten på markodlingen försämras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Experter noterar att skärpningen av fräsarna åtföljs av krossning av ogräs . Detta bidrar till deras förbättrade vegetativa reproduktion och kräver också demontering av knivar.

Naturligtvis kommer enheten att fungera mer effektivt i två eller tre timmar, men då måste bladen demonteras och slipas igen. Och detta kommer att kräva överensstämmelse med monteringsreglerna, för efter slipning måste du montera arbetsenheten korrekt, och detta kan inte göras av varje trädgårdsmästare. När det gäller en tung kultivator med ganska kraftfulla fräsar, behöver du inte slipa. Förutom att det kommer att ta mycket tid och ansträngning kommer användaren knappt att känna effekten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Val för rotationsodlare

När du väljer en fräs för en kultivator bör du ta hänsyn till hur knivarna monterade på axeln monterades. Till exempel kan modeller böjas i en, olika riktningar. Versioner med en riktning i en riktning är praktiska genom att det på detta sätt är möjligt att förhindra skador på växter under lossningsprocessen. Sådana modifieringar har dock en mindre täckning av den odlade jorden.

För odling av lövmarker täckta med tät vegetation behövs pålitliga skärare . Sådana skärs arbetskroppar är lamellknivar fixerade på roterande axlar.

Här är det nödvändigt att köpa produkter som effektivt kan krossa jorden med en liten fördjupning i marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fyrrotorns vertikala fräsar med hydraulisk sidoförskjutning och sidoförskjutning är bra för att bearbeta nära bagagerumslister vid låga radavstånd. Förutom att de är relevanta för ogräsborttagning med grunda arbetsdjup, är de bra för odling mellan rader utan att skapa fåror i sidorörelsen.

För att välja rätt alternativ måste du överväga själva typen av odlare . Dessutom måste du välja en produkt med hänsyn till det kommande arbetet och tekniska egenskaper. Men under alla omständigheter ska nedsänkningen i enhetens mark vara jämn. Det är också viktigt att göra detta långsamt, eftersom rusning kan göra att knivarna går sönder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation

Om användaren har köpt fräsarna utan montering måste de vara korrekt monterade. Idag är detta inte svårt, eftersom köparen inte bara har detaljerade instruktioner från tillverkaren till förfogande, utan också ett brett utbud av videomaterial som kan erhållas på Internet. Vid montering av produkten är det viktigt att se till att den aktiva delen av maskinen kommer in i jorden under drift. Sidalternativ är installerade på båda sidor av den bakomliggande traktorn, de arbetar från drivaxlar och hjul. I det här läget är fräsarna en praktisk ersättare för hjulen på en motorodlare, det är de som sätter motorfordon i rörelse.

Kraftuttagsfräsarna är placerade bakom kultivatorn. De deltar inte i enhetens rörelse.

För att installera valfritt alternativ på en kultivator är det lämpligt att använda hjälp av en partner. Detta undviker personskador, fall och skador på utrustning. I början måste du höja den bakomliggande traktorn.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att installera fräsarna på kultivatorn är det nödvändigt att använda speciella träbockar med en höjd av cirka 50 cm. I detta fall måste utrustningen inte bara lyftas utan också vila på öppnaren och även lutas mot en 45 graders vinkel. Därefter tas hjulen bort från kultivatorn och fräsar placeras på denna plats. Vidare bör specialplattor installeras på de yttre ändarna på båda sidor, på grund av vilken enhetens rörelse blir jämn och stabil.

Ytterligare sektioner installeras till de huvudsakliga med hjälp av stift . Den fasthållande metallskivan är ansluten till ramen med hjälp av bultar. I detta fall bör antalet blad väljas för kultivatorn, baserat på dess effekt. För att montera skärbladen är det tillåtet att använda en eller flera axlar. När du monterar en fyrbladskniv är det viktigt att ta hänsyn till sekvensen för höger och vänster blad som placeras på monteringsplattan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse

Kråkfötterna är lämpliga för tät mark. Den kan användas på olika modifieringar av motorkultivatorer på grund av hylsans variation. Dessa modeller är lättare att kontrollera under drift, men de är rädda för ryck och stötar under jordbearbetning. Aktiva analoger eller produkter av fabrikstyp klarar inte alltid tung jord. Detta gäller särskilt alternativ med kinesiska knivar, där metallens kvalitet lämnar mycket att önska. Det kommer inte bara att vara svårt för användaren att hålla utrustningen i sina händer, men dessutom kommer belastningen på växellådan att öka avsevärt.

Dessa skär kan repareras genom att ta bort skadade delar och ersätta dem med nya . Dessutom finns det ett breddlås här. På begäran av operatören kan ytterligare par av fräsar placeras i rad.

Om det är känt i förväg att bearbetning av svår jord behövs, här måste du antingen välja högkvalitativa skär från tillverkare från Ukraina och Polen, eller leta efter andra ändringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller spiralfräsarna, kallade "jungfrulig jord", så är denna design helsvetsad, vilket görs just för att öka dess styrkaegenskaper under drift. Det är därför den tål tung belastning. Det enda som användaren kanske inte gillar är arbetets långsamhet. Det är dock förståeligt: du kommer inte att kunna accelerera på jungfrulig jord, oavsett hur du vill.

Om du vill köpa just en sådan version av skär, är det viktigt att ta hänsyn till en annan av dess nackdelar . - under odlingen kommer jorden att skjutas ut från mitten till kanterna. Detta kommer att bilda en grund får, vilket ytterligare kan kräva utjämning av marken. För resten anses spiralfräsar vara mer pålitliga enheter jämfört med andra motsvarigheter. De är starka, pålitliga och hållbara. Om du behöver jordbearbetning av hög kvalitet i ett svårt område kommer de att bli den optimala hjälpen för trädgårdsmästaren.

Rekommenderad: