Bensinodlare: Vilken är Bättre Att Välja För Ett Sommarboende? Betyg Av Modeller: Funktioner I Sterwins-2, FPTP123 Och Andra. Kännetecken För Trädgårdsodlare

Innehållsförteckning:

Video: Bensinodlare: Vilken är Bättre Att Välja För Ett Sommarboende? Betyg Av Modeller: Funktioner I Sterwins-2, FPTP123 Och Andra. Kännetecken För Trädgårdsodlare

Video: Bensinodlare: Vilken är Bättre Att Välja För Ett Sommarboende? Betyg Av Modeller: Funktioner I Sterwins-2, FPTP123 Och Andra. Kännetecken För Trädgårdsodlare
Video: Arbrå Stugan Instruktionsvideo Svensk version del 2 2024, Maj
Bensinodlare: Vilken är Bättre Att Välja För Ett Sommarboende? Betyg Av Modeller: Funktioner I Sterwins-2, FPTP123 Och Andra. Kännetecken För Trädgårdsodlare
Bensinodlare: Vilken är Bättre Att Välja För Ett Sommarboende? Betyg Av Modeller: Funktioner I Sterwins-2, FPTP123 Och Andra. Kännetecken För Trädgårdsodlare
Anonim

Plöjning är att vända jorden med hjälpverktyg. Gasdrivna odlare tar en speciell plats i detta fall, eftersom de hjälper till att snabbt och enkelt odla stora områden och bryta större partiklar till små. För att välja rätt odlare för ett sommarboende måste användaren noggrannare förstå fördelarna och nackdelarna med denna typ av teknik.

Fördelar och nackdelar

Den bensindrivna kultivatorn är en jordbruksmaskin som är utformad för att plöja marken. Det fungerar i mjukare och svårare jordar. Den har en kraftfull motor som gör att du kan plöja fler områden på kortare tid.

Det finns tre typer av odlare:

  • främre;
  • tillbaka;
  • vertikal.

Framklövermotoblock har tänder framtill och är den lättare versionen av de tre presenterade. De är idealiska för små trädgårdar.

Maskiner där skärelementen är placerade på baksidan är svårare att arbeta med. Dessa maskiner är tunga och kräver därför mer kraft från operatören. I designen kan tillverkaren tillhandahålla en elektrisk start, 4-taktsmotor. Tänderna kan bytas för framåt och bakåt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Av fördelarna är det nödvändigt att lyfta fram de viktigaste, som gör bensinodlare till verkliga hjälpare på land

  • Bearbetar enkelt tung jord, så sådana odlare gör alltid jobbet effektivt. Kan användas på humus, lerig, lerig och till och med stenig jord. Beroende på hur stor trädgården är kan du dessutom välja en modell med lämpliga funktioner.
  • Perfekt för stora ytor. Dessa kultivatorer har en kraftfullare motor och bredare tänder. Även om den exakta tandbredden och kraften beror på det specifika märket och modellen, kommer alla odlare att få jobbet gjort snabbare än en man på egen hand.
  • En miljövänlig 4-taktsmotor som skiljer sig markant från en 2-taktsmotor.
  • Längre taggar som har en lång livslängd. De tillåter djupare jordbearbetning.

I det här fallet fanns det också negativa aspekter

  • Dessa odlare är vanligtvis större och tyngre. Detta gör dem svåra att transportera, lagra och underhålla.
  • Svårare för operatören att kontrollera. Även om de flesta modellerna är utrustade med ytterligare funktioner, ger de ibland bara komplexitet till arbetet. Användningen av en sådan odlare kräver erfarenhet och viss kunskap.
  • Bensindriven utrustning är dyrare, men den har också fler möjligheter.
Bild
Bild

Typer och deras egenskaper

För att köpa en bensinodlare av hög kvalitet för plöjningsbäddar måste du känna till och förstå denna teknik. Alla modeller kan delas in i motortyp i två stora grupper:

  • fyrtakt;
  • två slag.

Det är typen av motor i kultivatorns konstruktion som bestämmer kostnaden för enheten med 60%. I en 4-takts består arbetscykeln av 4 cykler, därav namnet. Följaktligen finns det två av dem i två-takts. Den största skillnaden ligger i gasutbyte, det vill säga i hur luft-bränsleblandningen tillförs och avgaserna släpps ut. I en fyrtaktsmotor finns det en speciell mekanism, den ansvarar för driften av avgas- och insugningsventilerna, därför är en sådan motor tyngre och svårare att underhålla.

Bild
Bild

Tvåtaktsmotorn är mycket sämre när det gäller ekonomi, därför används den inte så ofta vid konstruktion av bensinodlare. För att skapa en bränsleblandning måste användaren dessutom självständigt blanda bensin och olja - i en fyrtaktsmotor är allt detta automatiserat.

Om vi pratar om att jämföra dessa två typer av kraftenheter, så har två-takts en högre liters kapacitet, liksom en specifik, men de senare har en gasfördelningsmekanism.

Miljövänlighet hos motorer bör inte förbises, eftersom tvåtaktsavgaser är mycket giftiga. När det gäller mängden buller som genereras skiljer sig fyrtakts övervägande, de har också en högre livslängd, men tvåtakt tar fart snabbare.

När man köper en sådan enhet bör användaren inte bara lita på motorns typ, utan också på tekniska indikatorer som arbetsbredd och nedsänkningsdjup. Ju snabbare du vill bearbeta området, desto bredare bör kultivatorns grepp vara, men i detta fall bör det ha mer kraft.

Bild
Bild

Om vi tar hänsyn till produktiviteten, är odlare av följande märken särskilt populära idag:

  • Elitech;
  • DDE;
  • MTD;
  • Mästare;
  • Texas.

Strukturens vikt och dimensioner är också direkt relaterade till utrustningens kraft. När du väljer en bra odlare måste användaren först bestämma vilket område på platsen som måste bearbetas och vilken typ av jord som ska bearbetas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du måste välja mellan följande modeller:

  • lungor;
  • medium;
  • tung.

Modeller som är stora i vikt är mycket svåra att använda, eftersom de kräver ström från användaren.

Lätta kultivatorer har låg effekt (endast upp till 4,5 hästkrafter). De är idealiska för små områden (upp till 6 tunnland), eftersom de har begränsad prestanda. Små dimensioner och vikt gör det möjligt att använda utrustningen i ett växthus eller i sängarna. Fångningsbredden för denna teknik är 20-30 centimeter. Knivarna sjunker 8 centimeter i marken.

Det är opraktiskt att använda sådana odlare för att odla jungfruliga marker. Deras kraft och vikt är inte tillräckligt för att sänka skäret tillräckligt djupt i marken. Utrustningens vikt överstiger inte 40 kilo. Kultivatorn passar enkelt in i bagageutrymmet på en bil - det här är fördelen med de lätta modellerna.

Bland annat är sådana modeller ganska manövrerbara. Odlare av denna typ är utrustade med snäckväxel, därav deras korta livslängd, eftersom den är tillverkad av plast.

Tillverkare rekommenderar att regelbundet kontrollera smörjmedlet på sådana enheter. Mer specifikt var 60: e arbetstid. Av nackdelarna kan man också peka ut bristen på backväxel på de flesta modeller av lätta kultivatorer. Utrustningen säljs med en extra monterad hiller, som hjälper till att skapa fåror för att plantera frön.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I kategorin medelstora odlare ingår modeller med upp till 6,5 hästkrafter. Deras vikt överstiger inte 60 kilo, men även detta är tillräckligt för att minska manövrerbarheten och öka kvaliteten på bearbetning av tung jord. Sådana odlare hoppar inte, de sänker sina blad till ett djup av 250 mm och deras arbetsbredd varierar från 400 till 850 mm.

Om du väljer en sådan modell för en sommarstuga eller trädgård, är det önskvärt att det finns en kedjeväxellåda inuti, eftersom den har en längre livslängd, högre effektivitet, det finns möjlighet att backa. Just för att denna teknik har mer kraft har operatören möjlighet att använda fler redskap. I den kompletta uppsättningen levererar tillverkaren en plog, en harv, en kullar och en gräsklippare för utrustningen.

Tunga kultivatorer är en separat kategori av utrustning som uppvisar upp till 10 hästkrafter . Sådana enheter kan säkert användas på jungfrulig mark, liksom för att bearbeta stora områden med deras hjälp. Deras vikt når 120 kilo, i designen finns det oftast en öppnare eller ett speciellt stopp, som under utrustningens rörelse framåt störtar ner i marken. Arbetsbredden varierar beroende på modell och kan vara upp till 12 meter.

Bild
Bild

Populära modeller betyg

Bland det stora utbudet av erbjudna modeller är en sak säker-det finns tillverkare som har etablerat sig i många år som pålitliga leverantörer av högkvalitativ och lättanvänd utrustning. Bland dem, när det gäller tillförlitlighet, sticker Mac Allister, Stihl, Lifan, La Zappa, Salut ut.

Lungor

Den bästa odlaren i denna kategori är FPTP123. Den har en liten vikt och dimensioner, passar enkelt i bagageutrymmet på en bil, visar en effekt på 3 hästkrafter. Strukturens vikt är bara 33 kilo, så det är bäst att använda denna teknik på välskött mark. Knivarnas nedsänkningsdjup är 150 mm och bredden är 400 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Echoteknik är mycket uppskattat. I detta fall väger modellen TC-210 endast 9,5 kg, medan tillverkaren visar hög byggkvalitet. Effekten hos en sådan enhet är bara 1 hästkrafter och bränsletankens volym är 0,5 liter. Bredden är 21 cm och djupet är 25 cm. En sådan odlare är idealisk för arbete i ett växthus eller trädgårdsbäddar. Av nackdelarna kan en hög kostnad särskiljas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Medelklass

Pålitliga Sterwins-2 har en kapacitet på 6,5 hästkrafter, medan konstruktionens vikt är 69 kg. De arbetar med samma hastighet, en fyrtaktsmotor finns i designen. Tekniken kan användas för att hantera stora områden med svår mark. Arbetsdjup - 32 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns en annan modell i denna kategori som användaren bör vara uppmärksam på - Remo XH360. Av fördelarna är det värt att lyfta fram:

  • kompakthet;
  • manövrerbarhet;
  • liten storlek.

Tack vare de perfekt anpassade dimensionerna är det möjligt att använda en sådan teknik, vars effekt är 4 hästkrafter, även på svåråtkomliga platser. Designen innehåller sexbladiga skär med en diameter på 270 mm. Jordtäckning - 360 mm, djup - upp till 260 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hammer RT-40A-kultivatorn är också i medelklassen, vilket visar kraften hos kraftenheten på 4 hästkrafter, medan arbetsbredden är 38 cm och djupet är 26 cm. Utrustningen är av hög kvalitet eftersom den är monterad i Tyskland, men den har en liten bränsletank - 1, 2 liter. Med en totalvikt på 35 kilo kan en sådan odlare endast arbeta med en hastighet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du bör definitivt uppmärksamma Stiga Tellus 50 R, som kan visa en effekt på 5,5 hästkrafter. Bränsletankens volym är 1,5 liter, vilket inte är så mycket, men bearbetningsbredden är tilltalande - upp till 550 mm. Fördjupningsdjupet är 330 mm, medan det finns en omvänd, det vill säga möjligheten att flytta tillbaka.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tung

Den stora men relativt billiga MegArsenal WMA-900 väger 85 kilo när den är fullastad. Bredden på plogområdet är upp till 1, 2 m, vilket innebär att det blir lättare och snabbare att bearbeta ett stort område med en sådan teknik. Skivornas nedsänkningsdjup är justerbart från 15 till 30 cm. Bränsletankens kapacitet, som är 6,5 liter varm, kan inte annat än tillfredsställa användaren. Motoreffekt - 7 hästkrafter.

Den professionella tungvikten Asilak SL-82B väger 98 kilo (och detta är utan extra redskap). Motoreffekt - 7,5 hästkrafter, medan bränsletankens volym bara är 3,6 liter. Arbetsbredden vid bearbetningstidpunkten, som är 95 cm, kan inte annat än behaga. Bearbetningsdjupet når 30 cm.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Det finns flera faktorer att tänka på när du köper en kultivator:

  • prestanda;
  • pris;
  • mått;
  • utseende;
  • prestanda;
  • motor;
  • växellåda typ.

Prestanda är en ganska bred term, men avser hur bra en given tillverkares utrustning presterar vid en given uppgift. Detta koncept inkluderar: motoreffekt, tandkonfiguration, arbetsdjup, olika funktioner och mycket mer.

Det finns ett ganska brett utbud av storlekar, så det är inte lätt att välja direkt. Det är ett direkt beroende av storleken på effekten, eftersom motorerna är starka och väger mer. Dessutom är valet av en person inte bara begränsat till storlek - det är värt att förlita sig på tillförlitlighet och märkesrecensioner, tändernas konfiguration, eftersom de har sina egna unika fördelar och nackdelar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Prisklassen mellan konventionella odlare och professionella odlare är mycket bred. Frågan om pris spelar en viktig roll vid köpet. Användaren måste förstå om den presenterade tekniken är värd pengarna som tillverkaren ber om, baserat på funktionalitet, möjligheten att "uppgradera".

När det gäller utseendet, här bestämmer alla själva . Design kan vara ett stort problem för vissa, eftersom en person som är van vid komfort vill att det höjdjusterbara handtaget på kultivatorn ska vara ergonomiskt, huset skyddar huvudkomponenterna från smuts och de befintliga öppningarna täpper inte till gräs och smuts.

När användaren ser hur dyr en odlare kan vara vill den att den ska ha obestridlig tillförlitlighet och hållbarhet. Detta uppnås endast genom användning av kvalitetsmaterial och komponenter. Den effektiva designen gör att du kan gömma eller skydda svaga punkter i kultivatorn.

Bild
Bild

Användaren bör komma ihåg att större produkter kan vara ganska skrymmande och tunga, så det är värt att noga utvärdera deras funktioner och tillbehör, vilket ökar komforten under användning. Det är önskvärt att modellen ger följande:

  • ergonomisk kontrollpanel;
  • självgående mekanismer;
  • stora däck med bra grepp och svängradie;
  • enkelt underhåll eller reparation.

Det huvudsakliga beslutet att fatta vid köpstadiet är att välja en 2-takts kultivator eller en tung 4-takts kultivator. Vissa modeller har en användbar funktion som kallas omvänd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användarmanual

Ibland har användaren en fråga om varför olja börjar rinna ut under driften av utrustningen. Svaret är enkelt: häll inte för mycket av det i fatet, särskilt när ytan är ojämn. För att kontrollera nivån levereras en speciell oljesticka med de flesta modeller.

Koppla loss tändkabeln från gnistan innan du sätter upp kultivatorn. För att justera ratten, sänk två rattar på den inre ytan. Var försiktig så att du inte klämmer fast gasreglaget eller byter ledningar. Dra åt handtagen för att säkra styret på plats.

För att justera höjden, ta bort handtagen och monteringsbultarna och sätt tillbaka dem genom hålen i styrets ovansida eller botten. Glöm inte att skärpa situationen.

Tandens djup kan också justeras av operatören. För detta:

  • stoppa motorn och koppla bort tändstiftet för att undvika oavsiktlig start;
  • ta bort stiften från fästet;
  • flytta stödfästet upp eller ner, det viktigaste är att justera hålen i höjd;
  • skjut tappen tillbaka genom hålet.

Det är mycket viktigt att kunna fylla och byta olja korrekt när du använder en bensinodlare. Fyrtaktsmotorn kan fungera under förhållanden från + 40 till -15 grader. SAE 10w30 -olja av hög kvalitet används vid låga temperaturer ute.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skruva loss toppen av flaskan och ta bort papperstätningen som täcker öppningen. Placera kultivatorn horisontellt på en plan yta. Ta bort oljepluggen / oljestickan från vevhuset. Häll hela flaskan olja i hålet. Tillsätt aldrig vätska i bränsletanken. Ta bort taggen från kontakten. Torka av ytan om olja har spillts. Sätt tillbaka kontakten.

Motorn startar enligt följande:

  • kontrollera oljenivån i vevhuset;
  • fyll bränsletanken med färsk, ren, blyfri bensin;
  • vid kalla väderförhållanden (under 15 grader), vrid startspaken och ställ upp den;
  • kopplingen släpps långsamt, lite bränsle ska vara synligt i bränsleledningen;
  • håll i ratten med en hand, dra i startmotorn, använd foten för att hålla kultivatorn;
  • luta enheten något bakåt för att ta bort tapparna från marken i början;
  • Tryck på gasreglaget när du startar motorn för att värma upp motorn i 15 till 30 sekunder.

Om det är nödvändigt att stänga av motorn, släpp handen från gasreglaget.

Använd inte lösa kläder eller smycken när du använder den här enheten - se till att ha glasögon, långbyxor, stövlar och handskar. Flytta kultivatorn till arbetsområdet innan arbetet påbörjas. Fordonet transporteras genom att trycka på hjulen och skjuta det framåt. Lyft aldrig enheten medan motorn är igång.

Bild
Bild

Med motorn igång trycker du på gasreglaget för att öka hastigheten. Håll det övre handtaget med båda händerna och sänk sakta ner kultivatorn tills tänderna sjunker ner i marken - slå sedan på motorn.

Om tänderna gräver för djupt eller inte tillräckligt djupt är det värt att justera hjulfästet. Det bör komma ihåg att när du ändrar inställningar, stäng av motorn först.

Bild
Bild

Vård

Odlare hjälper utan tvekan till att hålla trädgårdarna städade med mycket mindre ansträngning från användaren. Men om du inte tar hand om utrustningen på rätt sätt slutar det snabbt att utföra de tilldelade uppgifterna.

Det är alltid värt att använda utrustningen i enlighet med tillverkarens instruktioner . Underlåtenhet att göra det kan snabbt förkorta livslängden för dyr utrustning. När du köper en kultivator måste du se till att du köper en modell som har en solid konstruktion, särskilt handtaget.

Varje gång efter arbetet måste utrustningen rengöras noggrant. Vi får inte glömma att jordpartiklar, smuts och andra element kvar på strukturen kan förstöra metallytan. Vissa ägare väljer att använda en trädgårdsslang och stålborste för att ta bort smuts och skräp som har fastnat på knivarna. Kultivatorns metallkomponenter måste hållas rena för att förhindra skador orsakade av korrosion.

Det rekommenderas att smörja in alla huvudkomponenter innan du rengör kultivatorn för vintern så att de inte blir rostiga. Förvaringsområdet ska vara torrt och så varmt som möjligt. Oljan dräneras som bränslet.

Rekommenderad: