Ankerskruvar Med Ring Och Krok: M8 Och M10, M12 Och M16, Fällbart Fjäderankare 12x100 Och 10x60, 10x100 Och 12x150, Andra Modeller För Betong

Innehållsförteckning:

Video: Ankerskruvar Med Ring Och Krok: M8 Och M10, M12 Och M16, Fällbart Fjäderankare 12x100 Och 10x60, 10x100 Och 12x150, Andra Modeller För Betong

Video: Ankerskruvar Med Ring Och Krok: M8 Och M10, M12 Och M16, Fällbart Fjäderankare 12x100 Och 10x60, 10x100 Och 12x150, Andra Modeller För Betong
Video: Pumpe Düse EInheit ausbauen, abdichten und einbauen tutorial 2024, April
Ankerskruvar Med Ring Och Krok: M8 Och M10, M12 Och M16, Fällbart Fjäderankare 12x100 Och 10x60, 10x100 Och 12x150, Andra Modeller För Betong
Ankerskruvar Med Ring Och Krok: M8 Och M10, M12 Och M16, Fällbart Fjäderankare 12x100 Och 10x60, 10x100 Och 12x150, Andra Modeller För Betong
Anonim

Ankerskruv är ett förstärkt fästelement som har hittat den bredaste tillämpningen i de typer av installationer där höga statiska och dynamiska krafter krävs. I den här artikeln kommer vi att fokusera på förankring med en krok eller ring.

Bild
Bild

Funktioner och omfattning

Fästelement i träkonstruktioner har aldrig varit svåra. Även en enkel spik är ganska lämplig för detta, än mindre ett fästelement som har en skruvgänga - skruvar eller självgängande skruvar gör ett utmärkt jobb med fästelement i trä . Kan fästas på trä och fästelement med krokar eller ringar. I detta fall kommer fästningens tillförlitlighet direkt att bero på tjockleken och kvaliteten på trästrukturen i vilken fästelementet utförs.

Huvudelementen i ankarmekanismen, som krusar ankarfästet i det borrade hålet, är en metallhylsa med slitsar som delar den i två eller flera kronblad och en konmutter som, när den skruvas på en roterande tapp, öppnar kronblad, som faktiskt håller fästelementen. Detta enkla schema används framgångsrikt för betong eller massiva tegelstenar.

För ihåligt och ihåligt material kan ett ankare med två eller flera hylsor användas som bildar flera förankringszoner, vilket ökar dess tillförlitlighet avsevärt.

Bild
Bild

Varför behöver du ett så smart fästelement när det finns billigare skruvar och pluggar? Ja verkligen, i vissa fall är det ganska motiverat att fästa med en självgängande skruv och en plastpinne, särskilt om du måste använda fästelement på många punkter , till exempel vid installation av beklädnad eller dekorativa material. Du kan också tillgripa denna metod om det inte ställs högre krav på fästelementen: installation av hyllor eller väggskåp, ramar eller målningar. Men om du måste fästa ganska tunga och skrymmande föremål är det fortfarande bättre att vara uppmärksam på ankarbultarna.

Kryckor eller L-formade ankare är oumbärliga för att hänga pannan . Ett ankare med en krok i slutet kan vara användbart om du behöver hänga en tung ljuskrona eller stanspåse. Fästelement med en ring är användbara för att fästa kablar, rep eller killar.

Det är viktigt att exakt beräkna placeringen av ankarinstallationen, eftersom dess konstruktion inte innebär demontering. Även om det är möjligt att skruva loss stiftet är det omöjligt att ta bort den kilhylsan från hålet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Utvecklingen av ankarfästen har lett till att flera sorter av det har uppstått. Med ett försänkt huvud för en Phillips -skruvmejsel används de vanligtvis för montering av ramkonstruktioner . Med en mutter i slutet kan den användas för att fästa föremål och utrustning med monteringshål. För tung utrustning används ofta bulthuvudankare.

En ankarbult med en ring kan antingen förstärkas eller böjas . En något kortare ring bildar en krok. Krokankaren är oumbärlig om du inte bara måste fixa föremålet utan också montera och demontera det. Ett slags utveckling av kroken var en enkel böjning i slutet av hårnålen. Ett sådant L -format ankare - en krycka - har också ett brett spektrum av applikationer. Arbetsdelen är inte mindre varierad, den som är fixerad i det borrade hålet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den vanligaste ankarbulten har redan beskrivits ovan, det finns ingen anledning att upprepa den. Den ursprungliga lösningen - dubblering av distanshylsor - ledde till utvecklingen av en speciell design av ankaren, kallad två -distans och till och med tre -distans . Dessa fästelement kan fixas framgångsrikt även i poröst material.

För tillförlitlig fixering kan distansdelen ha en fällbar fjädermekanism, som inte bara expanderar fästelementet, utan skapar en tonvikt på insidan av locket till exempel en plywood eller annan skiljevägg, för vilken andra fästelement med korrekt tillförlitlighet helt enkelt inte kan användas på grund av materialets egenskaper.

Bild
Bild

Material (redigera)

Ankarets material kan också vara annorlunda:

stål

Bild
Bild

Cink Steel

Bild
Bild

rostfritt stål

Bild
Bild

mässing

Bild
Bild

Det är klart att varje material har sina egna fördelar och nackdelar. Stålfästen med hög hållfasthet kan inte användas i aggressiva miljöer, inklusive hög luftfuktighet . Galvanisering förlänger avsevärt livslängden för stålfästen, men ökar också kostnaden. Rostfria stål av kvaliteterna A1, A2 eller A3, som används för tillverkning av ankarbultar, korroderar inte, har hög hållfasthet, men utmärks av höga kostnader. Mässing, trots inte de bästa hållfasthetsegenskaperna, kan användas inte bara för fästelement i fuktig miljö, utan också under vatten.

Bild
Bild

Dimensioner

GOST -dimensioner (längd och diameter) för ankarbultar existerar inte, legeringarna från vilka de är gjorda är föremål för obligatorisk standardisering. men alla tillverkare följer de föreskrifter som dikteras av de tekniska förutsättningarna . Och här är det redan möjligt att urskilja ett antal storleksgrupper som först delade fästelementen efter diameter och sedan efter längd.

Den minsta storleksgruppen består av ankare med en hylsdiameter på 8 mm, medan gängstångens diameter är mindre och som regel är 6 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

De minsta ankare-krokarna och ringarna har mycket blygsamma dimensioner och motsvarande styrka: 8x45 eller 8x60 . Alla tillverkare tillverkar inte sådana fästelement, eftersom det ofta framgångsrikt ersätts av en plastpinne med en självgängande skruv som har en ring eller krok i slutet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Storleksgruppen för produkter med en diameter på 10 mm är något mer omfattande: 10x60, 10x80, 10x100 . Studtråd är standardiserad med M8 -bult. Vid försäljning kan sådana förbrukningsvaror hittas mycket oftare än den tidigare gruppen, eftersom tillämpningsområdet är mycket bredare är tillverkarna mer villiga att producera just sådana ankare.

Bild
Bild

Ankerskruvar med en diameter på 12 mm (12x100, 12x130, 12x150) och en diameter på en gängad stång M10 har praktiskt taget inga konkurrenter alls . De unika fästegenskaperna tillåter inte att de byts ut mot plastdynor. Det är i denna storleksgrupp som dubbel-expansionsförstärkta ankare kan presenteras.

Bild
Bild

Riktiga fixande "monster" är ankare med dubbdiametrar M12, M16 med mera . Sådana jättar används för seriösa konstruktions- och installationsarbeten och används vanligtvis inte i vardagen, därför är de mycket sällan representerade i järnaffärer. Ännu mindre ofta kan du hitta fästelement med en dubbdiameter M24 eller ännu mer M38.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är klart att ju större diametern på gängstången är, desto mer kraft måste läggas på för att kila hylsans distansflikar.

Bild
Bild

Hur fixar man det?

För att installera fästelement av ankartyp spelar det ingen roll, med en ring eller en krok måste du göra följande

  • Efter att noggrant ha bestämt platsen (eftersom det inte längre kommer att vara möjligt att demontera fästelementen), borra ett hål som motsvarar ytterdiametern på distanshylsan med en slag- eller slagborr.
  • Ta bort materialfragment och annan slagg från hålet, det bästa resultatet kan uppnås med en dammsugare.
  • För in en ankarbult i hålet, eventuellt med en hammare.
  • När distansdelen av ankaret är helt dolt i materialet kan du börja dra åt distansmuttern - du kan använda tång för detta. Om ankaret har en speciell mutter under ringen eller kroken är det bättre att använda en skiftnyckel och dra åt den exakt. Det faktum att fästelementet är fullt kilat kan bedömas med en kraftig ökning av motståndet hos den inskruvade regeln.
Bild
Bild

Om fästelementen har valts korrekt i enlighet med materialet och de applicerade krafterna kan de tjäna på obestämd tid.

Rekommenderad: