Ortopedisk Stol (64 Bilder): Ergonomisk Designsadel För Korrekt Hållning Med Sittplats, Andra Ergonomiska Alternativ

Innehållsförteckning:

Video: Ortopedisk Stol (64 Bilder): Ergonomisk Designsadel För Korrekt Hållning Med Sittplats, Andra Ergonomiska Alternativ

Video: Ortopedisk Stol (64 Bilder): Ergonomisk Designsadel För Korrekt Hållning Med Sittplats, Andra Ergonomiska Alternativ
Video: Saddle Stool Introduction 2024, April
Ortopedisk Stol (64 Bilder): Ergonomisk Designsadel För Korrekt Hållning Med Sittplats, Andra Ergonomiska Alternativ
Ortopedisk Stol (64 Bilder): Ergonomisk Designsadel För Korrekt Hållning Med Sittplats, Andra Ergonomiska Alternativ
Anonim

Det är inte vanligt att man sparar på hälsan, och särskilt inte på sina egna barns hälsa. Statistik visar att cirka tio procent av studenterna efter examen har problem med ryggraden. Men om det är omöjligt att hålla reda på ditt barn i skolan, har en assistent länge uppfunnits för huset - en ortopedisk stol.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är ergonomi?

Ergonomin på arbetsplatsen anses vara en persons anpassning och föremålen runt honom till ett säkert tidsfördriv. Föremål bör finnas till hands, ingenting bör distrahera från arbete eller studier.

Denna unga vetenskap är baserad på sådana grundläggande discipliner som psykologi, medicin och fysiologi. Tack vare det sker förebyggande av sjukdomar i muskuloskeletala systemet, kvaliteten på arbetet ökar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under de senaste åren har den högsta nivån blivit intresserad av ergonomi. I stadskolornas grundskolor ersätts gamla skrivbord och stolar gradvis med ortopediska alternativ. Och detta är inte förvånande, för det är före vuxenlivet som den slutliga bildningen av barnets ryggrad äger rum. Om ryggraden redan vid skolavslutningen redan är böjd, kommer den med åren att märkas. Skolios är inte bara en paus från armén, utan också en allvarlig sjukdom. Under årens lopp kan detta resultera i andra komplikationer - hjärtsvikt, ischias, osteokondros.

Bild
Bild

Föräldrar till flickor bör vara särskilt uppmärksamma på denna fråga.

De måste trots allt föda. Under förlossningen upplever ryggraden enorm stress; nerverna får inte klämmas i något fall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Ortopediska stolar är indelade i flera typer. Var och en av dem är utformad för specifika ändamål och uppgifter:

  • Med en sadel (även kallad sadelstol) . En person sitter på den som på en häst och ryggraden "tänker" att den sittande står, så ryggen tar en rak position. Ryggraden i denna position stör inte blodcirkulationen, det är särskilt viktigt att andas korrekt och inte slinka.
  • Med knästöd . Personen lutar sig bakåt (på grund av sitsens vinkel), tack vare vilket han inte slumrar. All belastning överförs till benen, knäna vilar på en speciell kudde. Hela designen anpassar sig till en specifik person, därför är den lämplig för både vuxna och barn.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Stol på hjul vem vet hur man "dansar" eller "dansar" stol. Det skiljer sig från det första alternativet genom att sätet inte är fixerat, den vestibulära apparaten är ansluten till arbetet. Ryggraden vänjer sig vid rak rygg, vilket innebär att en person har för vana att hålla ryggen rak.
  • Barn med rygg . Baksidan av stolen upprepar det anatomiska mönstret på den sittande personens rygg. Armstöden gör att barnet kan vänja sig vid händerna. Denna stol "växer". Det ligger i linje med barnets höjd och höjd, och du kan styra lutningsvinkeln. Transformationsstolen säljs till ett högt pris och har stora dimensioner. Men att spendera pengar en gång, du kan använda dem fram till skolans slut, eftersom de är universella.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Ergonomisk dator . Används oftast på kontor och i miljön för datorspelare.
  • Dynamisk . En specialdesignad version för aktiva barn är en gungstol. Det är ingen hemlighet att efter en lång sittning vid bordet är det lämpligt att träna lite och sträcka ut benen. Med denna stol kan du göra övningar utan att lämna bordet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Oftast är ortopediska stolar gjorda av trä eller metallplast. Trästolar är som regel av inhemsk produktion, eftersom det inte finns några problem med råvaror på det tidigare Sovjetunionens territorium. Teknikerna för deras produktion har länge utarbetats.

Ortopediska stolar av metall-plast kom till oss från europeiska länder och Nordamerika. Plast är ett ganska billigt material, så produktionen av varor från det är utbredd i länderna i den kapitalistiska världen.

Metalliska sorter har fler kontrollmekanismer än trä. Fyllmedlet i sätet kan vara antingen naturligt eller konstgjort. Det vanligaste är ett syntetmaterial relaterat till polyuretanskum, stoppat med tyg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Det är inte meningsfullt för första klassarna att köpa en hög ortopedisk stol. Någon kanske tror att det är bättre att ta det direkt "för tillväxt". Tyvärr, och kanske lyckligtvis, är detta inte en pall, utan en medicinsk utrustning.

För sparsamma föräldrar producerar tillverkaren speciellt en stol som är justerbar i höjd. Den kan användas i mer än ett decennium och inte bara av ett barn, utan också av en vuxen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färg

Dagens val av färger är inte bara stort, utan enormt. Du kan plocka upp en trästol i klassisk stil eller i en ultramodern. Det är ingen hemlighet att barn älskar exotisk färgning. Gul, orange, ljusgrön - vilka färger du inte kan hitta i en specialaffär.

Kom bara ihåg att ljusa nyanser ofta blir smutsiga och mörka färger är inte bara mångsidiga utan också enkla att bearbeta. Det räcker att gå med en fuktig trasa, och produkten blir som ny igen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Komponenter

Det är bra om rullbasen för denna typ av stol består av fem rullar som inte glider i onödan över ytan. Annars är sannolikheten stor att stolen blir instabil. Om du bara behöver en stabil bas, bör du titta närmare på alternativen som inte har rullar. Tyvärr kan sådana stationära baser bara flyttas genom att lyfta. Detsamma gäller dynamiska ortopediska stolar.

Stativet, som finns på knästödda stolar, är tillverkat av samma material som sätet. Den ändrar höjd när huvudstolen justeras. Detta innebär att en stol av denna typ av konstruktion kan användas i många år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på att sittunderlaget säljs separat.

Om lägenheten redan har en kontorsstol kan den utrustas med detta överlägg. Effekten av dess verkan kommer att vara densamma som för en speciell medicinsk utrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom erbjuds en hållningskorrigerare i butiken. Detta är ett nät som fästs på baksidan av en kontorsstol.

Tack vare henne kan du:

  • Underlätta ryggraden.
  • Normalisera blodcirkulationen.
  • Förbättra det allmänna tillståndet och välbefinnandet, bli av med kronisk trötthet, eftersom det befintliga stödet av ryggraden bidrar till den totala normaliseringen av hela kroppen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns ofta fall där en ortopedisk stol eller en stol för korrigering föreskrivs av medicinska skäl.

Stolen hjälper till att omdirigera belastningen från ländryggen till höfter och knän, och i vissa fall till övre delen av ryggen. Dess dagliga användning tillsammans med andra medicinska recept leder till en förbättring av ryggradens tillstånd. Dess krökning kan stoppas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stil

Ortopediska stolar kan tillverkas i ungdomsstil. De är särskilt populära i spelmiljön. Förutom alla de tidigare beskrivna egenskaperna har dessa stolar en bekväm passform. Och detta är mycket viktigt för datorspelare som, kan man säga, tillbringar natten bakom bildskärmar.

Barnstilar är lämpliga för lekrum och barnrum. De kan installeras bland leksaker som en extra del av interiören.

Bild
Bild
Bild
Bild

Korrektionsstolar för kontorsutrymmen bör väljas i en mångsidig stil. De är lika lämpliga för både offentliga och privata företag.

Bild
Bild

Dekor

Vissa tillverkningsföretag träffar sina kunder halvvägs och utför individuella beställningar inom inredningsområdet. Tyget stoppat på sätet och ryggstödet kan ha ett unikt mönster.

En särskild fotoutskrift eller företagsfärg används oftast i kontorsutrymmen. De flesta företag har sin egen logotyp, slogan och färg. Företagets färger är den främsta skillnaden, tack vare vilken konsumenten hittar det företag han behöver bland konkurrenterna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Design

Vissa ändringar görs i utformningen av den ortopediska stolen. Så i synnerhet kan vissa modeller utrustas med armstöd, medan andra inte är det. Stolar för högre tjänstemän är utrustade med nackstöd på specialbeställning.

Om det är omöjligt att redigera färdiga lösningar, eftersom de är massproducerade, är det enkelt att designa sådana. Möblernas användbara egenskaper kommer att bevaras, men utseendet kan ändras radikalt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

En ergonomisk stol för korrekt hållning bör väljas i samråd med en specialist. I avancerade fall, som alla andra läkemedel, ordineras en ortopedisk stol av en läkare för korrigering. Om du bortser från detta kan du bara förvärra situationen.

Som en förebyggande åtgärd bör en stol för rätt ryggstöd väljas utifrån dina behov. För studenten kan du välja mellan en sadelstol och en knästödd stol. Sådana strukturer tar inte mycket plats och de kan alltid flyttas till ett tomt hörn under semestern. Förresten, en stol med stöd används ofta bland konstnärer och ritare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du väljer en ortopedisk stol för ett barn, bör du vara uppmärksam på en barnstol med rygg, eftersom de flesta skolor använder liknande mönster. Sådana stolar "växer" tillsammans med barn, du kan också köpa ett speciellt skrivbord för dem. Det är bäst att shoppa med dina barn. De väljer själva de möbler de gillar efter färg och design.

Armstöd är en viktig del av ortopediska stolar. I moderna modeller kan de enkelt tas bort och skruvas tillbaka. När läxan avslutas är det lämpligt att ta bort dem, detta gör att eleven kan hålla ryggen rak.

Bild
Bild

För dem som gillar att spendera sin fritid med en bärbar dator eller spela videospel, är en datorstol lämplig. Förutom att det är lätt att använda, förhindrar det också att ryggraden böjer sig. Stolen ska vara av medelhårdhet, om sätet och ryggen är hårda börjar de orsaka besvär. Och från den mjuka ryggen blir det ingen mening alls.

Det är mycket viktigt om produkten kan modifieras över tid . Till exempel om den har avtagbara lock. Det är ingen hemlighet att små barn gillar ljusa färger och tonåringar gillar måttliga färger. Och av detta följer att det är lättare att byta färg än att gå efter en ny ortopedisk stol. Och baserat på principerna för ergonomi är det vanliga arrangemanget av saker nyckeln till rätt hållning. Frekventa arbetsbyten har en negativ inverkan på studenterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nödvändigt att den pediatriska ortosen har ett fotstöd. Ben ska inte hänga i luften. Dess krökta rygg ska sluta vid axlarna. Denna design tvingar livmoderhalsen och ländryggen att vara i rätt position.

Kvalitetscertifikat måste garantera produktens miljösäkerhet. Du bör inte köpa den i de första möbelbutikerna som kommer över, det är bättre att besöka specialiserade. Men de flesta är vana vid att sitta i kontorsstolar, och för sådana människor bör vadderingsalternativ övervägas. De moderniserar inte bara arbetsplatsen, utan tar också belastningen från ryggraden. De är billigare än fullvärdiga ergonomiska mönster, och de sparade pengarna har råd att köpa något annat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Det är nästan omöjligt att förklara för barn varför det är nödvändigt att sitta rätt. De sitter som de vill. Samtidigt ligger den ena handen på bordet, den andra är i luften hela tiden, ryggraden är under enorm stress och följaktligen "kapitulerar", tar den position som ges till den. Vanan leder till irreversibla konsekvenser.

Från urminnes tider gjorde barn sina läxor på vanliga träpallar och hälsofrågan var inte så akut. Läget där barnen satt fick dem att behålla en hållning, särskilt eftersom många av pallarna var utrustade med en speciell fotstång. År gick, och sådana möbelprodukter passade inte in i lokalerna, folk föredrog att köpa vackra kökshörn och stoppade möbler. Men denna möbel är inte lämplig för en växande organism. Den största fördelen med speciella ortopediska möbler är att det inte förstör hälsan hos personen som sitter bakom det.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Många föräldrar anser att priset är den största nackdelen med ergo -stolen. Tyvärr har inte alla föräldrar råd med detta köp. Men är det värt att spara på ditt barns framtid, för om år på läkemedel kommer att ta flera gånger mer pengar?

Kända tillverkare och recensioner av ortopeder

På hemmamarknaden finns det ortopediska stolar från både ryska och utländska tillverkare. Bland dem sticker ut:

  • Oss Medica . Baserat på namnet är det lätt att gissa att detta företag ursprungligen kommer från USA. Det är en tydlig ledare inom segmentet medicinsk utrustning, inklusive ortopedisk utrustning. Företaget fokuserar på kvaliteten på sina produkter, tack vare vilket det med rätta har vunnit köparnas förtroende.
  • Gå på . En tillverkare från Tyskland, som har funnits på hemmamarknaden i mer än ett år. Förutom funktionella egenskaper passar möbler från detta företag in i vilken inredning som helst. Dess designers presenterar varje år nya artiklar inom segmentet ortos.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Yamaguchi . Japansk tillverkare. Det är ett välkänt faktum att japanerna är hundraåringar. För att upprätthålla hälsan hos sina anställda är kontorscentra i detta land utrustade med speciella ortopediska möbler. Robotproduktion låter dig avsevärt spara löner för anställda, tack vare vilket priset på Yamaguchi -produkter är mycket demokratiskt.
  • SmartStool . Det unga företaget är från S: t Petersburg. Trots att det grundades först 2011, tack vare sin ledares ihärdighet och de kvalitetsprodukter som erbjuds, tävlar varumärket med kända tillverkare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förresten, ortopedister skiljer just dessa tillverkare. Och valet, som alltid, kvarstår hos köparen. Någon väljer ett välkänt varumärke, och någon utgår från sin ekonomiska situation.

Men en sak är säker - de ergonomiska stolarna från dessa tillverkare håller hög kvalitet.

Framgångsrika exempel och alternativ

Många konstnärer som tillbringar en lång tid bakom sina verk är bekanta med känslan när deras fötter "brinner". Det är en belastning som känns precis så här. Ryggraden gör sig inte känd förrän nerven är i kläm. Därför är det mycket viktigt att välja rätt ortopedstol för dina fysiologiska egenskaper. Det är bäst om han har knästöd.

Bild
Bild
Bild
Bild

"Dans" -stolen är lämplig för både läxor och kreativt arbete. Sådana möbler tar inte mycket plats och kan enkelt tas bort under sommarlovet. Det är lätt att flytta runt i rummet tack vare rullbasen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den dynamiska stolen är speciellt utformad för hyperaktiva barn. Dess design gör att du kan avlasta belastningen på höfter och ryggrad under långvarigt sittande utan att resa dig från sätet. Detta kan göras på ett lekfullt sätt.

Bild
Bild

Särskild utveckling för kontorslokaler hjälper till att öka personalens arbetsförmåga. I slutet av arbetsdagen går de hem med gott humör, eftersom ryggraden inte har fått någon betydande belastning hela tiden.

Rekommenderad: