Sharafuga (24 Bilder): Beskrivning, Sorter Av Frukthybrid Av Persika Och Aprikos, Plantering På Hösten Och Vård På Det öppna Fältet, Trädhöjd

Innehållsförteckning:

Video: Sharafuga (24 Bilder): Beskrivning, Sorter Av Frukthybrid Av Persika Och Aprikos, Plantering På Hösten Och Vård På Det öppna Fältet, Trädhöjd

Video: Sharafuga (24 Bilder): Beskrivning, Sorter Av Frukthybrid Av Persika Och Aprikos, Plantering På Hösten Och Vård På Det öppna Fältet, Trädhöjd
Video: Persikor nektariner och aprikoser Tomatkungens rike 2024, Maj
Sharafuga (24 Bilder): Beskrivning, Sorter Av Frukthybrid Av Persika Och Aprikos, Plantering På Hösten Och Vård På Det öppna Fältet, Trädhöjd
Sharafuga (24 Bilder): Beskrivning, Sorter Av Frukthybrid Av Persika Och Aprikos, Plantering På Hösten Och Vård På Det öppna Fältet, Trädhöjd
Anonim

Sommaren har kommit - det är dags att smaka mogna saftiga frukter. Butikshyllorna är fyllda med olika typer av dem, inklusive exotiska. Jag vill alltid testa nya sorter. En av dem är sharafuga.

Detta fruktträd är en hybridvariant som erhålls efter att ha korsat andra stenfruktarter . Idag kommer vi att prata om hur en sharafuga ser ut, hur man odlar en växt, vård och reproduktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

De som vill bekanta sig med en ovanlig hybrid som följer av att korsa en aprikos, en plommon och en persika bör studera detta material. Sharafuga kallas också nectakotum på ett annat sätt; denna fruktväxt är mycket efterfrågad bland trädgårdsmästare . Detta beror på att denna kultur har utmärkta smakegenskaper, samtidigt som den har hög frostbeständighet och ganska tidig mognad av grödan.

Men för att odla en hybrid på din webbplats måste du veta vad en sharafuga är, hur högt trädet är och också ta reda på hur man planterar och sköter växten i framtiden.

Bild
Bild

Beskrivning

Sharafuga är en enstammad gröda med en spridande krona av medeltäthet. Trädet kan bli upp till 3-4 meter högt . Varje år kan plantans skott växa med 70 cm. Eftersom "föräldrarna" till trädet är plommon, aprikos och persika, ärvde det deras drag. Utåt liknar hybriden ett plommon; det finns taggar på dess grenar. Dess blad har den lockighet som finns i en persika, och fruktens form liknar en aprikos. Sharafuga -blad liknar utåt en plommon, liknande en aprikos - i barkens färg och skelettgrenens placering. Stora frukter når vanligtvis storlekar upp till 7 cm.

Mogna frukter är mycket saftiga och har en lätt aprikosarom . Massan i sig har en behaglig söt smak, märkbara toner av persika och till och med banan. Huden är något syrlig, påminner om smaken av ett plommon. Fruktens skal har en annan färg, som direkt beror på sorten, liksom på fruktens mognad. Dess sten är utåt liknande persika, men har ett mindre uttalat mönster. Det separeras lätt, vilket är mycket bekvämt när man äter frukt. Frukten mognar i augusti-september. Denna period beror vanligtvis på regionen där hybrid växer. Om skörden i varmare zoner börjar i augusti, utförs denna procedur i de norra regionerna senare, inte tidigare än september. Mogna frukter faller inte av. De bör tas bort från trädet med dina händer, skaka inte det, annars kan den fallna frukten skadas och börja försämras snart. Det är bättre att skörda i tid, annars börjar fåglarna hacka det. Jays älskar särskilt att njuta av saftiga frukter.

Färsk frukt används för beredningar . De gör utsökt aromatisk sylt, vitaminkompoter. Plockade frukter kan transporteras över en lång sträcka, de tål transport bra. Kulturens särdrag är att den kan planteras även i Rysslands centrala regioner. Växten tål små frost upp till - 3 grader. På grund av förhållandet till plommonet kan trädet tåla frost ner till -25 grader. Vid frysning av skotten kan hybriden snabbt återhämta sig.

Den första skörden från ett träd kan erhållas redan under det tredje året, och med 7-10 år blir växten den mest fruktbara.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avelhistoria

Nectacotum är en hybrid av persika, plommon och aprikos. Tanken att skapa en sådan "blandning" tillhör den amerikanska biologen Flod Seiger, som har försökt utveckla en sådan hybrid i 3 decennier . Totalt har uppfödaren patenterat nästan 500 olika växter med utmärkt smak under sitt liv. Uppfödaren utförde pollinering av grödor uteslutande för hand med borstar för kosmetika. Seiger trodde att på grund av att alla dessa grödor tillhör plommonundersättningen kan de korsas varandra. Resultatet är en korsad kultur som inte kan föröka sig med frön.

Uppfödaren lyckades föda upp ett fruktträd som har många positiva egenskaper:

  • hybriden ger bra utbyte;
  • frukterna av växten har utmärkta smakegenskaper;
  • kulturen är resistent mot frost och många sjukdomar;
  • frukter lagras väl, har hög transportbarhet.

De positiva egenskaperna inkluderar också det faktum att trädets frukter, även i en omogen form, är ganska välsmakande. I genomsnitt bär en hybrid frukt i 40-50 år. De bästa pollinatörerna för honom är plommon eller aprikos. Samtidigt har kulturen vissa nackdelar:

  • uteslutande bördig jord är lämplig för tillväxt av en sharafuga;
  • kräver regelbunden utfodring och vattning;
  • köp av plantor kommer att kosta ett betydande belopp;
  • oförmåga att få frömaterial.

Att plantera tidiga sorter av plommon eller aprikos, som kommer att blomma samtidigt som sharafuga, hjälper till att säkerställa den bästa fruktuppsättningen . Att odla en hybrid och ta hand om den utförs på samma sätt som att odla en plommon, persika eller aprikos, eftersom sharafuga har ärvt alla deras egenskaper. Externt kan plantan förväxlas med ett annat träd. En pelarplommon ser väldigt lik en hybridplanta, så det är viktigt att inte göra ett misstag när du väljer en planta. När du köper en original kultur är det lämpligt att kontakta specialiserade plantskolor.

Bild
Bild

Olika sorter

Det är fortfarande ganska svårt att hitta denna kultur på marknaden idag. Av de sorter som importerades från Amerika kan du oftast hitta sådana.

  • Bella Gold -sort . Det rekommenderas för hemodling. Bären av denna sort är gul, fruktköttet är saftigt, köttigt. Trots att frukten liknar en plommon, smakar den mycket sötare och liknar mer en aprikos.
  • Bella Cerise och Bella Royale . Vanligtvis används detta alternativ för kommersiella ändamål.
  • Velvet Sunrise . Inte konstigt att sorten har ett liknande namn, eftersom dess bär är mörkt, blått med plommonsmak.

Många förvirrar sharafuga och tror att det är frukten av nektarin. Det är inte så lätt att hitta en sådan hybrid på marknaden. Vanligtvis presenteras kulturen i två sorter med frukter av gula och blåaktiga nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Att plantera sharafuga på våren görs på ett visst sätt

  • Några veckor före plantering måste du gräva ett hål och förbereda det. För att göra detta läggs bitar av brutet tegel eller småsten på botten som dränering för att förhindra stagnation av vatten.
  • Därefter måste du köra en insats så att den stiger över marken.
  • Därefter måste du lägga till ett bördigt lager, täcka det med torv, humus och jord, tagen i lika delar.
  • En planta placeras på den förberedda jorden och rätar ut rötterna.
  • De fyller hålet med jord och tampar jorden.
  • En stam är knuten till en pinne.
  • Producera riklig vattning.

Att täcka stammen nära stammen med organiskt material hjälper till att minska avdunstning av fukt och förbättra jordens struktur.

Bild
Bild

En plats

Solsidan anses vara den bästa platsen för plantering. Växten kommer att slå rot bättre på en kulle eller ur det blå . Det är viktigt att skydda plantan från kalla vindar, liksom från fukt, annars kommer det att leda till att svamp uppträder. Av samma anledning rekommenderas det inte att plantera grödan i låglandet.

Bild
Bild

Tidpunkt

Växande i den mellersta klimatzonen är mest lämplig för en hybrid. I de södra regionerna kan växten planteras både på våren och på hösten. Innan frost kommer växten att hinna rota sig bra och anpassa sig till temperaturförändringar och andra förhållanden . I de centrala och mer norra regionerna rekommenderas att nektakotum planteras på våren och väljer ett väl upplyst, icke förtjockat område för detta.

Bild
Bild

Jorden

Efter att ha bestämt landningsplatsen är det nödvändigt att förbereda jorden för detta. För att göra detta, på hösten, gräver de upp jorden och applicerar mineralgödsel med en hink med humus. När det gäller jorden kommer grödan att växa bättre på bördig, andningsbar och fuktgenomsläpplig jord . Om marken på platsen är sur bör den vara kalkrik och lägga till 1 kvm. meter 300 gram släckt lime.

Bild
Bild

Vårdfunktioner

Att odla en sharafuga utomhus är omöjligt utan ordentlig växtvård. Tidig vattning och befruktning, regelbunden beskärning, lossning och skadedjursbekämpning gör att du kan få en bra skörd.

Vattning

Det är viktigt att regelbundet övervaka markfuktigheten genom att vattna. När du vattnar en hybrid, kom ihåg att proceduren utförs med varmt vatten . Vid bevattning av en gröda, se till att jorden på de övre skikten är jämnt torkad, annars kan överdriven fukt leda till rotsystemets sönderfall. Mängden vatten och procedurens frekvens beror på vädret.

På våren, med frekventa regn, kan vattning utelämnas . Detta görs endast på varma dagar. Under torra år, på våren, är det nödvändigt att bevattna nektakotum flera gånger, öka mängden vatten under bevattning och spendera upp till 15 liter. Trädet gillar inte överflödig fukt. Det är viktigt att vattnet når rötterna, det vill säga till ett djup av cirka en meter. Sprinklerbevattning är mer lämplig för denna gröda.

Du kan också vattna spåret genom att lägga till 2-3 hinkar vatten per 1 kvm. meter.

Bild
Bild

Toppdressing

Tidig utfodring gör det möjligt att öka avkastningen och förbättra tillväxten av grödor

  • Organiskt material förs in i jorden tills knoppar dyker upp på grenarna.
  • För att bygga upp grön massa används en kväveblandning och ammoniumnitrat. Läkemedel introduceras under bildandet av njurarna.
  • Potashgödselmedel och superfosfater appliceras under knoppning.
  • För att stimulera mognad av frukter, när de bildas, är det lämpligt att införa föreningar med kalcium, kalium, selen och mangan i jorden.

Skörden avslutas med införandet av organiskt gödningsmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lossar

När man planterar ett träd bildas en stamcirkel. Det utvidgas när kulturen växer och mognar. Om det är nödvändigt att behålla fukt eller när ogräs dyker upp, är det lämpligt att täcka stamcirkeln . För detta ändamål kan du använda torrt gräs, sågspån eller barrträd.

Lossning av jorden måste göras oavsett användning av mulch, detta kommer att mätta jorden med syre, göra det lättare. En sådan jord är perfekt för växttillväxt och rotutveckling.

Bild
Bild

Beskärning

Med tanke på att sharafuga växer i genomsnitt med 60 cm eller mer per säsong är det nödvändigt att utföra formationen genom att beskära skotten. Det är bäst att skära skotten på mitten, göra detta tidigt på våren, innan saftflödet . Sanitär beskärning utförs också inom den angivna tidsramen. Vid denna tidpunkt är det nödvändigt att ta bort torkade, utskurna trasiga eller sjuka grenar. Det första året efter plantering rekommenderas det inte att trimma sharafura. Efter detta skärs sidoskotten årligen. Efter proceduren är det bättre att smörja den skurna platsen med kaliumpermanganat eller applicera färg på torkande olja. Vattna sedan busken.

Om du skär grenarna på hösten kommer trädet inte att återhämta sig helt efter vinterfrosten . De första frosten efter höstförtunning leder ofta till att kulturen dör. Det är nödvändigt att utföra regelbunden kronbildning, med hänsyn till att trädet visar sig sprida sig, och onödiga grenar kan störa den korrekta utvecklingen av kronan. Det rekommenderas att förkorta grenar som växer inåt och onödigt tjockna kronan. När grödan börjar bära frukt, justeras beskärning för att upprätthålla balansen mellan hybridutbyte och grentillväxt.

Bild
Bild

Pestkontroll

Hybriden har hög resistens mot skadedjur och olika sjukdomar. Att bli av med problem när man odlar en hybrid kommer att tillåta vissa aktiviteter.

  • Att tvätta stammarna med en kalkbruk, utförd tidigt på våren och hösten, kommer att minska sannolikheten för att utveckla svamp- och andra sjukdomar, förhindra brännskador och förhindra gnagare. I det här fallet är det nödvändigt att vitna inte bara stammen, utan också skelettgrenarna.
  • Rengöring av den skadade barken, som utförs på hösten, kommer att rädda trädet från utvecklingen av sjukdomar. Det är viktigt att samla och bränna all skalad bark. Du bör också rengöra stamcirkeln genom att ta bort kvarvarande mulch, nedfallna löv eller ruttna frukter, annars kan resterande skräp bidra till att skadedjur och sjukdomar uppstår.
  • Bladbehandling med vitlök eller löklösning hjälper till att skydda mot skadedjur.

Det är värt att nämna att hybriden har hög resistens mot virussjukdomar; detta träd påverkas sällan av olika skadedjur. När curling visas på bladen, som är inneboende i persikor, eller om bladen på sharafuga är täckta med vita fläckar, utförs fungicidbehandling. Insektsangrepp använder insekticider.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Eftersom nectacotum är en hybridgröda är den inte fröavlad. Det kan bara förökas genom sticklingar. Materialet för detta bereds på hösten.

  • Det är nödvändigt att klippa sticklingar med en längd på 20 cm. Du måste ta bort de extra bladen och lämna 3 knoppar.
  • På vintern förvaras de i kylskåpet eller används för detta ändamål med en fuktig trasa. Sticklingarna bör planteras i en groddbehållare.
  • Efter att sticklingarna doppats i Kornevin i en dag och sedan skickats till en välfuktad näringsjord.
  • Det är viktigt att plantera sticklingarna snett.
  • Kulturen kräver snabb bevattning och regelbunden fukt.

I öppen mark kan plantor planteras på våren, efter frostens slut. Andra grödor som aprikoser, plommon och körsbärsplommon kan ympas på nektakotum, vilket många sommarboende framgångsrikt gör.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trädgårdsmästare recensioner

Eftersom inte många trädgårdsmästare kunde bekanta sig med sharafuga än, är recensionerna om trädet motsägelsefulla. De som kunde köpa en kvalitetssortiment från en pålitlig säljare kunde bara dela positiva recensioner om kulturen. Huvudkravet för denna kultur, enligt deras åsikt, är tidig vattning och vård . Viktigt är också bra jordberedning före plantering och rätt platsval. Om du följer alla rekommendationer kan du få den första skörden under det andra året. I 3-4 år kan du inte bara smaka på de första frukterna och utvärdera deras smak, utan till och med göra små förberedelser för vintern. För kompottar är det bättre att använda omogna frukter. Mjukare frukter äts oftare färska. Frukterna av sharafuga är mycket välsmakande och ovanligt saftiga. När den pressas, droppar juice direkt från dem.

Stenen separeras väl, vilket är mycket bekvämt när man äter färsk frukt och förberedelser i form av sylt . Smaken av frukten är behaglig. Under transporten skrynklas inte frukterna och tappar inte presentationen. Det finns också negativa recensioner, men de avser förvärv av plantor av låg kvalitet. En tid efter plantering erhölls endast små frukter med ett icke-separerande ben. Smaken av sådana frukter visade sig vara obegriplig, inte som plommon, aprikos eller persika. I allmänhet tror de flesta trädgårdsmästare att sharafuga kommer att vara ett riktigt fynd, särskilt för älskare av exotiska kulturer. Korrekt vård och vattning gör att du kan få saftiga frukter som har en intressant smak. Du kan också lära dig om hybridkultur genom att titta på en video på Internet.

Rekommenderad: