Isolering Av Loggia (71 Bilder): Hur Man Isolerar Golvet Och Glasar Balkongen, Dekoration

Innehållsförteckning:

Video: Isolering Av Loggia (71 Bilder): Hur Man Isolerar Golvet Och Glasar Balkongen, Dekoration

Video: Isolering Av Loggia (71 Bilder): Hur Man Isolerar Golvet Och Glasar Balkongen, Dekoration
Video: DMH–Effektiv och snabb isolering som sparar tid och utrymme! 2024, April
Isolering Av Loggia (71 Bilder): Hur Man Isolerar Golvet Och Glasar Balkongen, Dekoration
Isolering Av Loggia (71 Bilder): Hur Man Isolerar Golvet Och Glasar Balkongen, Dekoration
Anonim

Den rymliga öppna loggian är ett bra ställe för att torka kläder, förvara husgeråd och koppla av på en sommarkväll med en kopp te. Men dess kapacitet är inte begränsad till detta. En modern loggia är ett fullvärdigt vardagsrum i alla lägenheter.

Där kan du ordna en sovplats, ett arbetsområde, en matplats eller lekplats och ett litet gym.

Bild
Bild

Damm, insekter, fåglar, stadsbuller, atmosfärisk nederbörd och låga höst- / vintertemperaturer kan dock störa dessa planer. Förr eller senare måste de flesta lägenhetsägare isolera loggian.

Bild
Bild

Särdrag

På senare tid förblev frågan om loggiaisolering öppen för många invånare i flerbostadshus. Idag är svaret på denna fråga nästan otvetydigt - att isolera. Detta gör att du kan skydda ditt hem, skydda det från gatubuller, irriterande insekter, atmosfäriska fenomen och låter dig också fullt ut använda loggias funktionalitet året runt.

Bild
Bild

För invånare i små lägenheter i ett panelhus kommer isolering av en loggia eller balkong också att väsentligt utöka sitt bostadsutrymme:

  • Du kan till exempel överföra en del av garderoben, biblioteket, husgeråd till balkongen.
  • En varm loggia är ett bra ställe för odling av prydnadsväxter eller att sätta upp ett litet växthus.
  • Det är en utmärkt plats för vila, avkoppling och en rymlig veranda för familjen middag.
  • Loggian låter dig använda ledigt utrymme för att skapa en mängd olika lokaler - inte bara bostäder utan även industriella ändamål. Detta gäller särskilt panorama -loggior som pryder fasaderna på kontors- och industribyggnader. Dessa lokaler används som fullvärdiga kontor, arbetsområden och rekreationsområden för anställda.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur isolerar man?

Moderna tillverkare av bygg- och efterbehandlingsmaterial erbjuder ett stort urval av olika alternativ för isolering av loggior och balkonger för varje budget. Material har en annan sammansättning, dimensioner, olika i installationsmetoden, fysikalisk -kemiska och driftsegenskaper . Det återstår bara att välja och köpa en lämplig isolering. Bland de mest populära, praktiska och tillgängliga materialen idag kan två alternativ urskiljas.

Bild
Bild

Penoplex

Strukturen hos Penoplex liknar mycket den skumplast som är bekant för alla. Penoplex är ett av de kommersiella namnen på extruderat polystyrenskum, som används för isolering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dess fördelar inkluderar:

  • utmärkt styrka (när du skär ett ark med en prästkniv, smulas inte materialet, och snittet är jämnt och slätt);
  • hög värmeisoleringskoefficient;
  • motståndskraft mot mekaniska skador (stötar, böjningar, raster) - på grund av detta kan materialet också användas för golvisolering;
  • brandmotstånd;
  • bra ångspärr.
Bild
Bild

Nackdelarna med detta material inkluderar en relativt hög kostnad. Skumblocket finns i flera densitetsalternativ, så att det kan användas i olika klimatzoner, i ett eller i flera lager.

Izolon

Izolon är ett folieklätt material som avsevärt kan minska värmeförlusten (på grund av effekten av värmereflektion tillbaka in i huset). Finns som rull, ark eller hylsa, beroende på applikation.

Bild
Bild

Fördelar:

  • en lätt vikt;
  • elasticitet (materialet kan enkelt skrynklas med händerna, och det kommer snabbt tillbaka till sin ursprungliga form);
  • enkel installation;
  • höga värme- och ljudisoleringskoefficienter;
  • miljövänlighet;
  • ångpermeabilitet;
  • motståndskraft mot kemikalier.

Dess nackdelar inkluderar en ganska låg mekanisk hållfasthet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frigolit

Polyfoam är ett plattmaterial som är en stelnad skummassa.

Dess fördelar inkluderar:

  • hög ljud- och värmeisoleringskoefficient;
  • motståndskraft mot extrema temperaturer;
  • lättviktig;
  • låg kostnad (jämfört med analoger);
  • enkel installation och användarvänlighet;
  • varaktighet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland dess nackdelar är lufttäthet (materialet”andas inte”), låg hållfasthet, instabilitet för effekterna av kemiskt aktiva ämnen, brandfarlighet.

Penofol

Penofol är ett material som har en hög värmeisoleringskoefficient och en tvåskiktsstruktur gör att det kan användas inomhus och utomhus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar:

  • brandmotstånd;
  • miljövänlighet;
  • utmärkt ljudisolering;
  • låg värmeledningsförmågaskoefficient;
  • liten tjocklek.

Nackdelar: låg mekanisk hållfasthet och installationskomplexitet.

Bild
Bild

Mineralull

Mineralull är ett fibröst material, som enligt sin sammansättning är uppdelat i sten, glas och slaggull.

Bild
Bild

Fördelar:

  • brandmotstånd;
  • motståndskraft mot extrema temperaturer;
  • hög mekanisk hållfasthet;
  • motståndskraft mot kemikalier;
  • bra vattenavvisande (inte alla material har den här egenskapen).
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland nackdelarna kan noteras närvaron i kompositionen av formaldehydhartser som avger giftig fenol. Dessutom innehåller materialet partiklar som är skadliga för det mänskliga andningssystemet, därför installeras materialet endast i särskild skyddsutrustning.

Minvata används för både inomhus- och utomhusarbete. Den finns i ett stort antal tjocklekar.

När du väljer en värmare är det nödvändigt att uppmärksamma inte bara värmeisoleringsegenskaperna utan också dess tjocklek. Denna punkt är mycket viktig för små lokaler, där varje extra kvadratcentimeter yta är praktiskt taget dess vikt i guld.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att utföra arbete som rör isolering kan du behöva följande material och verktyg: gips, metallprofil, fästelement, polyuretanskum, plan, tång, brevpapper, skruvmejsel, trälister, självutjämnande golvblandningar, tätskikt, lack- och putsutrustning.

Bild
Bild

Hur isolerar man?

Denna fråga uppstår för alla som först möter arrangemanget av en loggia. För att snabbt, effektivt och korrekt utföra isoleringen måste du noggrant följa instruktionerna steg för steg.

Bild
Bild

Det bästa stället att börja är genom att definiera en arbetsplan:

  1. Förberedande steg (rensning av området från främmande föremål och avlägsnande av den gamla beläggningen, utjämning av golvet, tätskikt av ytor).
  2. Glasrutor.
  3. Elektrifiering.
  4. Isolering av alla ytor (golv-tak-väggar).
  5. Inredningsarbeten.

Om en stationär uppvärmningskälla finns i rummet, måste installationen omedelbart förutses i det första arbetet.

Glasrutor är en obligatorisk del av arbetet; utan det är isoleringstekniken helt enkelt inte meningsfull. Det är inte värt att göra inglasningsarbetet själv, det är bättre att överlåta det till proffs.

För glasering rekommenderas dubbelglasade fönster med en glastjocklek på minst 3,2 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utanför

För att få det bästa resultatet är det nödvändigt att isolera loggian också från utsidan. Det är mycket svårt att göra detta på egen hand på grund av bristen på professionell utrustning och den ökade komplexiteten och risken för arbete.

Bild
Bild

Innan isoleringen av loggian påbörjas är det nödvändigt att bedöma parapets tillstånd, vilket är dess yttre staket. Detta är den mest sårbara delen av strukturen. Det bör inte störa inträngning av solljus, utan bör skydda rummet mot damm, fåglar, insekter, kall luft, vind, buller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om loggian är inhägnad med metallstavar, uppstår vanligtvis ytterligare ett skumblock eller tegelskikt. Använd efterbehandling metall- eller vinylfasad, galvaniserat järn.

Om en armerad betongplatta fungerar som en parapet, är det nödvändigt att stänga stora luckor med tegel innan det inre arbetet påbörjas, och små sprickor bör betongas. Efter inglasning är det nödvändigt att isolera alla fönster.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den visuella processen att isolera en loggia eller balkong från utsidan visas i följande video:

Inifrån

Efter slutet av inglasning och isolering av fönster kan du gå vidare till fasen av internt arbete. Processen börjar också med förberedande förberedelser.

Bild
Bild

Ytförberedelse

Först måste du bestämma vilka ytor som behöver isolering. Oftast är det "kalla" golv som inte kommer i kontakt med det uppvärmda rummet.

Bild
Bild

Interiören kontrolleras med avseende på sprickor eller luckor i taken som behöver skummas.

Bild
Bild

Därefter väljs önskad isolering. Dess tjocklek, typ och kvantitet är direkt relaterade till klimatförhållandena i regionen. För kalla platser är plattformstyper av isolering att föredra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Väggisolering

Vanligtvis väljs alla väggar och hörn som gränsar till gatan för isolering. Det valda materialet (till exempel polystyrenskumskivor) läggs ut i ett eller flera lager så att inga genomgående hål bildas under installationen.

Plattorna placeras med en liten förskjutning i förhållande till varandra.

Bild
Bild

Värmeisoleringen fästs direkt i taket med skivpluggar och nästa lager limmas på det första monteringsskummet.

Området under tvåglasfönstren, liksom insidan av parapet, måste isoleras.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att isolera de inre hörnen används ett material med en tjocklek på minst 20-30 mm. Ovanifrån stängs isoleringen med ett ångspärrmaterial (folieyta i loggian). Då utsätts inte förinstallerade galgar för en metallprofil.

Detta görs på ett sådant sätt att ett luftgap kvarstår mellan det och isoleringen.

En detaljerad process för väggisolering kan ses i följande video:

Nästa steg är dekorativ trim . Som material för väggbeklädnad används plast, träpaneler, fuktresistent gips för ytterligare puts, målning eller tapetsering, liksom andra material.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Takisolering

Först installeras upphängningar, på vilka en låda gjord av en galvaniserad profil placeras. Därefter fästs ark med värmeisolering med hjälp av pluggar. Dowels kan ha en plast- eller metallkärna (beroende på materialets densitet och vikt).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sista steget - takdekoration med efterbehandlingsmaterial. Det kan vara ett undertak eller undertak. En läktare av trä eller aluminium fungerar, liksom plastpaneler och andra material.

En viktig punkt: det måste finnas ett litet luftgap mellan isoleringsskiktet och ytfodret. Det kan erhållas med hjälp av en trä svarv fäst vid värmeisoleringen med självgängande skruvar.

Bild
Bild

Golvisolering

Golvarbete är kanske den viktigaste delen av hela processen. Detta är den kallaste ytan, så den behöver obligatorisk och mycket noggrann isolering.

Hela arbetsprocessen kan villkorligt delas in i flera steg:

  1. Demontering av det gamla golvbeläggningen (upp till betongbeläggningen). Detta görs för att hålla rummet så högt som möjligt. Skräp tas bort, ytan rengörs noggrant.
  2. Om den ursprungliga beläggningen inte behöver repareras kommer den befintliga betongbeläggningen att ligga till grund för det nya golvet. Om oegentligheter är synliga med blotta ögat, hälls betongen med ett lager av självutjämnande blandning och lämnas tills den stelnat helt.
  3. Det jämna golvet behandlas med en svampdämpande förening. Sedan läggs ett lager vattentätande material - till exempel penofol.
  4. Lägga remsor och tvärbalkar, som fästs med självgängande skruvar. Jämnheten hos de separat liggande elementen kontrolleras. Höjden på lamellerna måste vara minst 5 mm över isoleringens yta. Isoleringsplattor placeras i utrymmet mellan lagren, som är täckta med folieångspärr ovanpå. Alla anslutningssömmar på filmen är fixerade på varandra med konstruktionstejp.
  5. Lägga golvbeläggningar - till exempel euro -plankor, plywood eller spånskiva. Ovanifrån kan golvet täckas med linoleum eller matta. Utrusta vid behov ett "varmt" golv - särskilt om loggian är planerad att användas som en förlängning av vardagsrummet (till exempel för barnlekar).
  6. I slutskedet av arbetet monteras uttag, strömbrytare, sockeln läggs.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga misstag

Innan du planerar konstruktion och efterbehandling av isolering bör du definitivt lyssna på några rekommendationer som hjälper dig att undvika misstag:

Eventuella ändringar i utformningen av en bostadslägenhet (och loggian är en del av den) bör endast utföras efter överenskommelse med berörda myndigheter. Det spelar ingen roll om det är rivning av den intilliggande väggen mellan loggian och rummet eller den yttre isoleringen av parapet. Hur som helst bör BTI -specialister meddelas detta i enlighet med detta, så att obehagliga situationer i framtiden (till exempel vid försäljning av en lägenhet) bör undvikas på grund av skillnaden mellan designen och det tekniska passet

Bild
Bild

Byggföreskrifter tillåter inte borttagning av batteri eller radiatorrör utanför byggnadsväggen . Värmeförlust på loggian är mer än betydande, och felaktig installation eller isolering leder till frysning av radiatorer och möjliga olyckor.

Vägen ur denna situation är ett "varmt" golv eller en oljeradiator.

Bild
Bild

Användning av ramlösa glas . Utifrån ser en sådan loggia väldigt intressant ut: en slät, transparent, solid duk. Vid behov viks skärmen som ett dragspel, utan att minska utrymmet i rummet. För en varm loggia rekommenderas dock inte detta alternativ: enda glas och sprickor gör att du inte kan bibehålla den optimala inomhustemperaturen under den kalla årstiden.

Dessutom är denna typ av inglasning inte särskilt praktisk: du kan inte fixa ett myggnät, glaset blir snabbt smutsigt.

Bild
Bild

Ibland, för att öka loggiens yta, avlägsnas den inglasade ramen utanför byggnadsväggens plan . Ovanifrån stängs en sådan loggia av ett speciellt visir. Den samlar snö på vintern, istappar bildas på den på våren och på sommaren ger det ljud i ösregn.

Det är mycket dyrt och problematiskt att på ett tillförlitligt sätt isolera en struktur utanför fasaden.

Bild
Bild

Ett lager isolering . Ibland är parapet och väggar isolerade med skumblock från 70 till 100 mm tjocka. Värmeisoleringsegenskaperna hos detta material är helt enkelt anmärkningsvärda, men för att skapa bekväma temperaturförhållanden är det nödvändigt att använda ett extra lager isolering.

Bild
Bild

Ångspärr . Om mineralull väljs som värmare måste den läggas med ett ångspärrmaterial. Annars ackumuleras fukt på den, och den blir helt enkelt fuktig.

Bild
Bild

Polyuretanskum . Sömmar förseglade med tätningsmedel eller skum måste skyddas från direkt solljus. Annars kommer det skyddande lagret att kollapsa med tiden och avslöja sprickor och sprickor igen.

Bild
Bild

Användningen av ett tjockt lager sandbetongblandning för utjämning och uppvärmning av golvet är ett av de vanligaste misstagen … Överbelasta inte golvplattan. Ovanpå golvet kommer ytterligare ett lager lim att ligga, och sedan porslinstengods eller annan beläggning.

Det är klokare att välja ett värmeisolerande material med en mycket låg specifik vikt (penoplex eller mineralull).

Bild
Bild

Isolering av den intilliggande väggen mellan loggian och rummet . Vanligtvis utförs det inte på grund av bristande mening. Klimatförhållandena inuti lägenheten och på loggian kommer inte att förändras nämnvärt från den, men kostnaderna för pengar, ansträngning och tid för värdelöst arbete kommer att bli ganska stora.

Bild
Bild

Uppmärksamhet på små detaljer . Redan i planeringsstadiet kan och bör du vara uppmärksam på sådana bagateller som placeringen av handtagen nära glasenheten, användning av myggnät och arrangemanget av en bred fönsterbräda.

Bild
Bild

Ett annat problem som ägarna till loggior står inför efter felaktigt utfört isoleringsarbete är utseendet av kondens på väggarna. Den "gråtande" väggeffekten uppstår av flera skäl:

  • felaktigt vald och installerad isolering;
  • brist på ett luftgap med ramens isoleringsmetod;
  • felaktig ånga och vattentät film.
Bild
Bild

Som ett resultat kondenseras varm luft från rummet på de kalla ytterväggarna. Våt isolering minskar avsevärt dess värmeisoleringsegenskaper, börjar ruttna och täcks av svamp och mögel.

Recensioner

Ägarna till lägenheter och privata hus, som står inför arbete med isolering av loggior, noterar vanligtvis ett positivt resultat av arbetet. Rummet blir bekvämt att stanna även på de kallaste vinterdagarna

I en varm loggia kan du odla blommor och andra växter året runt; dess utrymme används som matsal, lek och arbetsplats.

Bild
Bild

För bästa resultat rekommenderas ägarna av isolerade loggier att förutse användningen av "varma" golv och oljeradiatorer i förväg, om loggian kommer att användas som ett fullvärdigt bostadsutrymme.

Kostnaden för el kommer säkert att öka avsevärt, men målet motiverar medlen.

Bild
Bild

Design exempel

En genomtänkt inredning och högkvalitativt isoleringsarbete gjorde loggian till ett mysigt hörn för avkoppling. En liten soffa, ett hängande bord, blommande grönska - allt detta ser väldigt harmoniskt ut. Interiören är designad i varma sandfärger. Rullgardiner gör att du kan dämpa solljuset om det behövs.

Bild
Bild

Ett rymligt och ljust hörn där du kan arbeta med dokument eller viktiga projekt i lugn och ro. Loggiens lediga utrymme är genomtänkt till minsta detalj. Den inre delen av parapet används som en helväggshylla (för förvaring av böcker eller dokument). En lampa och rullgardiner hjälper dig att justera ljusintensiteten.

Bild
Bild

En ljus, mysig loggia kan också användas som matplats. Ett litet bord och ett par stolar gör att du kan tillbringa en romantisk kväll för två eller träffa din älskade flickvän. En bred fönsterbräda längs med parapet ersätter bordsskivan perfekt.

Rekommenderad: