Sovrum-vardagsrumsdesign 18 Kvm. M (78 Bilder): Idéer I Det Inre Av En Ett-rums Lägenhet, Vi Skapar Ett Designprojekt För Att Kombinera

Innehållsförteckning:

Video: Sovrum-vardagsrumsdesign 18 Kvm. M (78 Bilder): Idéer I Det Inre Av En Ett-rums Lägenhet, Vi Skapar Ett Designprojekt För Att Kombinera

Video: Sovrum-vardagsrumsdesign 18 Kvm. M (78 Bilder): Idéer I Det Inre Av En Ett-rums Lägenhet, Vi Skapar Ett Designprojekt För Att Kombinera
Video: Så skapar du ditt drömsovrum - IKEA Heminredarna 2024, April
Sovrum-vardagsrumsdesign 18 Kvm. M (78 Bilder): Idéer I Det Inre Av En Ett-rums Lägenhet, Vi Skapar Ett Designprojekt För Att Kombinera
Sovrum-vardagsrumsdesign 18 Kvm. M (78 Bilder): Idéer I Det Inre Av En Ett-rums Lägenhet, Vi Skapar Ett Designprojekt För Att Kombinera
Anonim

Modernitet är tiden för storstäder och små lägenheter. Ett blygsamt bostadsutrymme indikerar inte alls ägarens fattigdom, och en kompakt inredning betyder inte brist på komfort. Tvärtom är ett ökande antal människor för kompakta och funktionella utrymmen, och kombination av ett sovrum och ett vardagsrum på en yta på cirka 18 kvm. m. har blivit en av de mest populära planeringslösningarna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bra tips innan renovering

Först och främst är det nödvändigt att prioritera: vad blir viktigare i det nya rummet? I första hand är ett mysigt sovrum, där gästerna bara kommer att dyka upp ibland eller tvärtom, allmän fritid är viktigare, och sovplatsen måste nöja sig med bara en tillfällig "nattposition", och det kan vara extremt viktigt att kombinera båda zonerna utan skador. Det kommer att bero på prioriteringen av om den traditionella fällbara soffan "framför TV: n" kommer att bli en sovplats eller om det kommer att vara nödvändigt att avsätta plats för en hel säng i rummet. Båda är ganska realistiska, men det är bättre att bestämma detta redan innan väggarna rivs och möbler beställs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hitta exempel på interiörer med liknande lösningar: färger, möbelstil, finish … Med en sådan uppsättning blir det mycket lättare att hitta ett gemensamt språk både med specialister från tredje part (designer, arkitekt, byggare) och helt enkelt med andra familjemedlemmar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Definiera en budget som du faktiskt kan lägga på omarbetning och prioritera dess användning. Till exempel: i vissa fall kan du köpa budgetmöbler, men väggarna och golven kommer bara att vara färdiga av högkvalitativa och dyra material, eller vice versa. Sådana kompromissbeslut, fattade redan innan arbetet påbörjas, kommer att bli en praktisk guide och hjälpa till att spara mycket nerver för alla deltagare i processen.

Bild
Bild

Layout

När du börjar planera är det nödvändigt att tänka på både de ovannämnda prioriteringarna och avvägningarna, liksom egenskaperna hos ett visst utrymme: antalet fönster, dörrar, takhöjder och själva formen på rummet har en speciell betydelse, som kommer att ställa de grundläggande konstanterna i planeringen.

Till exempel, som standard, är sängen placerad närmare fönstret så att sovhytten är närmare tillgång till frisk luft, men om ägarna till exempel är irriterade över den ljusa solen som träffar ögonen på morgonen, detta alternativ är uppenbarligen inte längre lämpligt och "sängen" skulle bättre flyttas till väggen. Om lägenheten har högt i tak är det möjligt att överväga alternativet med en säng på en inbyggd andra nivå eller på ett särskilt podium. En naturlig nisch eller väggfördjupning blir ett organiskt sätt att zonera. Det är vanligt att dela ett alltför långsträckt och rektangulärt rum i rutor på olika sätt, eftersom man tror att en sådan form är mycket trevligare för livet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I ett litet utrymme rekommenderar experter att inte bara förlita sig på papper i planeringen, för i en sådan situation finns det risk för att lämna för små gångar mellan möbler.

Det är bättre att tillämpa det planerade möbelschemat i verklig storlek i rymden, till exempel med maskeringstejp på golvet och "prova" hur bekvämt allt detta kommer att vara, med hänsyn till de specifika människorna som kommer att bo i rummet, deras höjd och sätt att röra sig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Zonindelning

Zoning är extremt viktigt för ett rum som kombinerar två funktionella uppgifter. Det är vanligt att skapa zonindelning på flera sätt:

  • Huvudstad … Skapad med hjälp av icke-rörliga skiljeväggar, till exempel från gipsskivor, tvåglasfönster, tunna murverk, golv på flera nivåer eller en bardisk;
  • Mobil … Visas vid behov, till exempel gardiner, persienner, fällbara skärmar eller hyllor på hjul eller skenor;
  • Möbelzonering … Som regel görs detta med hjälp av en soffa, bord, liten byrå, bröst, skåp eller hyllor;

Zoning kan indikeras helt enkelt genom efterbehandling av material eller inredning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Designprojektskapande

Skapandet av ett designprojekt börjar med definitionen av den exakta tekniska uppgiften, eftersom abstrakt "funktionellt och vackert" inte räcker här. I projektet är det absolut nödvändigt att ta hänsyn till den dagliga rutinen för alla framtida invånare i detta rum och deras individuella egenskaper. Till exempel är höjden på familjefadern en anledning att beställa en längre säng eller soffa. Och nattplanen kommer att lägga till mörkläggningsgardiner i fönstren och riktningsbelysning ovanför skrivbordet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gå vidare till planeringslösningen - en ritning som anger platsen för möbler och andra strukturer i inredningen . I detta skede blir budgeten för det kommande projektet mer konkret. När du planerar är det alltid värt att komma ihåg att icke-standardiserade möbelstorlekar vanligtvis ökar värdet betydligt. Ibland kan ytterligare 10 cm höja kostnaden upp till 40%.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

3D -rendering - oftast är det hon som ger en verklig uppfattning om den framtida inredningen och låter dig bedöma hur bekvämt det kommer att bli. Om en designer gör jobbet kommer han säkert att skapa en bild i det mest fotorealistiska formatet, ofta med prover av riktiga möbler som kommer att beställas till rummet. Men nu finns det många program, inklusive gratis, som gör att du självständigt kan skapa en 3D -visualisering av ett projekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Designprojektets sista uppgift är förvandla idén om den framtida inredningen till arbetsdokumentation för reparationsteamet … Helst, i slutet av arbetet, bör du ha det mest detaljerade projektet på dina händer med ritningar av alla noder, svep av alla väggar och bord med beräkning av alla nödvändiga material.

Bild
Bild

Alternativ för efterbehandling

När du väljer efterbehandlingsmaterial är det naturligtvis alltid bättre att föredra naturliga. Till exempel är massiva eller naturliga parkettgolv mycket säkrare och mer hållbara än laminat eller linoleum, precis som akrylfärger och klassiska papperstapeter är mer miljövänliga än vinylgolv. Det är viktigt att förstå att även en liten budget inte alls innebär att man överger effektiva lösningar. Oftast skapas inredningen av själva utrymmet: intressant tegel, resterande historiska stuckaturer eller till exempel en trevlig utsikt från fönstret, som bara måste betonas med färg och belysning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men även ett rum som inte har unika egenskaper kan få en speciell stämning om du använder flera efterbehandlingstekniker:

  • Det enklaste alternativet är en accentvägg . Tapeter med ett aktivt mönster orsakar oftast rädslor genom att det är överdrivet i rummets övergripande design, men det är fantastiskt att skapa stämningen på bara en av väggarna, särskilt den där det nästan inte finns några möbler eller det finns bara en stort föremål: en TV, stoppade möbler eller ett skrivbord;
  • Ett populärt sätt att skapa textur är efterbehandling med träpaneler med ett sår av tjocklek och färg , men mindre hackneyed och noggrann med att skapa ett sätt att avsluta - paneler av filt eller tyg. De är både smala och platta och luftiga med skärning och volym, de är gjorda i valfri färg, och deras ytterligare fördel (ljudisolering) kommer att vara en viktig bonus i en lägenhet med tunna väggar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färglösningar

Färguppfattning är en extremt individuell sak, varje nyans har personliga associationer, så det kan inte finnas några råd. Men i inredningen av sovrummen är det oftast en tydlig lutning mot naturliga naturliga nyanser och texturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den”skandinaviska stilen”, som har lyckats bli megapopulär, med sina vita och askgråa väggar, tappar gradvis mark och viker för samma ljusa, men varmare och friare stil från mitten av århundradet. Och experter inom färgpsykologi hävdar att även om du älskar allt ljust, är det bättre att skapa en plats att sova i ljusa och diskreta färger . Detta gäller särskilt för små rum, eftersom ju ljusare väggarna är, desto mer ljus och visuellt mer utrymme för ögonen.

Bild
Bild

Detta innebär att interiören domineras av sand, beige, grått och älskat av många vita, som sätter huvudbakgrunden för inredningen. Och i kombination med dem finns det aktiva: bruna, himmelsblå, gyllene och koppar, plommon och avokado.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Välja och ordna möbler

En stor utdragbar soffa och några fåtöljer runt ett soffbord är en standardlösning för ett sovrum-vardagsrum. Du bör dock inte neka dig själv nöjet att lägga en full säng i rummet och överföra gästfunktionen till en liten soffa eller ottomaner. Ibland kan det vara ännu mer ekonomiskt. Det är nödvändigt att tillhandahålla en plats för förvaring av saker. Standardlösningen - en garderob eller en byrå ersätts nu alltmer av designers med ett litet omklädningsrum bredvid sängen, stängt med gardiner eller en inhägnad skärm, vilket är särskilt bekvämt när ägarna behöver byta klädsel i närvaro av gäster.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning

Belysning i enrumslägenhet är en extremt viktig sak för multifunktionella utrymmen. Riktningsljus med flera nivåer kan ändra bilden på rummet med ett klick, till exempel genom att mörka sängen, markera vardagsrummet. Därför samlas uppsättningar spotbelysning för varje zon i de flesta moderna interiörer: en mysig golvlampa bredvid soffan, mjuka lampor vid sängen, flera ljusa lysdioder som översvämmar hela utrymmet om det behövs. Medan den vanliga kristallkronan, som strålar av ljus från mitten av ett litet rum, nästan har sjunkit i glömska.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vi dekorerar med gardiner och inredning

Som nämnts ovan används gardiner i ett litet utrymme inte bara som skydd mot solen och nyfikna ögon, de är också dörrar, skiljeväggar och bara designelement. Men när du väljer gardiner för små rum måste du komma ihåg det viktigaste - monotoni och naturliga tyger ser alltid mer fördelaktiga ut än ett stort mönster och iriserande lurex . Dessutom är det värt att placera gardinerna så att de upptar nästan hela höjden från tak till golv, detta sträcker visuellt utrymmet och höjer taket, vilket är särskilt viktigt för ett litet rum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I allmänhet finns det i ett så funktionellt rum som ett sovrum-vardagsrum vanligtvis inte tillräckligt med utrymme för inredning, särskilt ett stort, men du kan alltid tilldela ett par smala öppna hyllor ovanför sängen / soffan för några söta saker, eller använd fönsterbrädans område inte bara för blommor, utan för att förvara saker som är kära för hjärtat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Inredningsidéer

Mobil interiör. En situation när ett rum helt ändrar sin funktionalitet med flera manipulationer, till exempel visas en sovplats under ett podium eller en garderob, och borden och sittytorna i vardagsrummet går smidigt åt sidorna.

Bild
Bild

Direkt zonering med en partition till exempel glas, bokhylla och souvenirer, eller en skärm. Rummet är uppdelat i två praktiskt taget oberoende zoner, i den ena finns en säng i den andra - arbets- och gästytor. Den största skillnaden från separata rum här är bevarandet av det gemensamma rummet på grund av att ljuset tränger in i rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

9 bilder

Zoning med själva möblerna , till exempel en hög sänggavel, vänd bort från vardagsrummet och täckte själva sängen från gästernas utsikt. Eller bara soffor och fåtöljer på avstånd, riktade av ryggen till sängen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dölj sängen med lämpliga textilier och kuddar … Ibland kan du inte komplicera uppdelningen av "sovrum och vardagsrum" i rummet. Det räcker bara att passa in sovytan väl i den övergripande designen, till exempel med ett överkast kombinerat med gardiner eller klädsel av stolar och en spridning av dekorativa kuddar som kommer att tas bort på natten.

Rekommenderad: