Mossa På Väggarna: Dekorativa Mosspaneler I Det Inre Av Lägenheten. Hur Odlar Man Levande Mossa För Väggarkitektur? Bevarade Mossmålningar

Innehållsförteckning:

Video: Mossa På Väggarna: Dekorativa Mosspaneler I Det Inre Av Lägenheten. Hur Odlar Man Levande Mossa För Väggarkitektur? Bevarade Mossmålningar

Video: Mossa På Väggarna: Dekorativa Mosspaneler I Det Inre Av Lägenheten. Hur Odlar Man Levande Mossa För Väggarkitektur? Bevarade Mossmålningar
Video: DIY How I Made My Own Moss Art Wall 2024, April
Mossa På Väggarna: Dekorativa Mosspaneler I Det Inre Av Lägenheten. Hur Odlar Man Levande Mossa För Väggarkitektur? Bevarade Mossmålningar
Mossa På Väggarna: Dekorativa Mosspaneler I Det Inre Av Lägenheten. Hur Odlar Man Levande Mossa För Väggarkitektur? Bevarade Mossmålningar
Anonim

Väggdekor kan ha olika former, och under de senaste åren har en ekologisk riktning i design kommit på modet. Ett av de mest slående exemplen på en sådan finish är en mossvägg. Idag anses denna trend vara en av de mest snygga och effektiva inom ekodesign.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Gröna mossväggar har kommit på mode ganska nyligen - efter att för några år sedan använde formgivare från Norge renmossa för att dekorera sängens huvud. Efter den framgångsrika presentationen av denna design fick mossa enorm popularitet . Levande gröna väggar har blivit en av trenderna i utformningen av bostäder och kommersiella utrymmen.

Dekorativ mossa är ett miljövänligt material. Det kan tas från skogen eller odlas på din webbplats. Materialets fördelar inkluderar:

  • absolut ofarlighet;
  • opretentiös vård;
  • original snygg look;
  • inget behov av ytterligare belysning;
  • tröghet i förhållande till extrema temperaturer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom den dekorativa komponenten har väggdekoration med mossa betydande praktiska fördelar. Till exempel ökar mossa ljudisoleringen av väggpartier. Växter - både naturliga och behandlade med substrat - utgör en betydande barriär för ljudgenomträngning.

Detsamma kan sägas om värmeisolering - mossa gör ett utmärkt jobb med att isolera väggar.

Det är viktigt att mossfinishen kan bibehålla normala luftfuktigheter inomhus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Numera installerar många människor specialutrustning för att skapa ett hälsosamt mikroklimat. Om det finns mossa på väggen i huset, kommer du att bli av med detta problem automatiskt - den mossiga inredningen ger all sin fukt i luften . Dessutom, genom att spraya det regelbundet, kommer du att utföra ytterligare fukt i utrymmet.

Nackdelarna med mossa är dess bräcklighet. Även under de mest gynnsamma förhållanden överstiger livslängden för sådana dekorer inte 10 år . Dessutom är sådana målningar inte billiga - en sådan design är inte tillgänglig för alla. Men om så önskas och med viss skicklighet kan sådana bilder göras med egna händer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka typer av mossa används?

För väggdekoration i rum används två typer av mossa:

  • naturlig, i sin naturliga form;
  • stabiliseras.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dekor av stabiliserat material har fått maximal distribution; dess driftsparametrar jämför sig positivt med kompositioner baserade på naturmaterial. Denna mossa är en slags ekodesigninnovation . Det är bara hälften levande, med hjälp av kemikalier, dess utveckling avbryts vid toppen av sin storhetstid, varefter allt vatten ersätts av en glycerinhaltig vätska.

Att stabilisera mossa liknar i själva verket frysning. Tack vare denna behandling slutar mossan växa och verkar frysa länge i ett tillstånd. Detta säkerställer praktiska och hållbara sådana kompositioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan göra din egen stabiliserade mossa hemma . För att göra detta fylls behållaren med en blandning av glycerin och vatten i förhållandet 1 till 2. Levande mossa placeras i den så att vattnet täcker alla villi av naturmaterialet. För att förhindra att det naturliga materialet mörknar under stabiliseringen är det lämpligt att lägga till ett färgämne på underlaget, stänga det tätt med ett lock och sätt på impregnering i ett par veckor.

Tänk på - denna mossa håller inte för evigt . Hans livslängd är begränsad, han lever 6-10 år. Efter det blir det ganska ömtåligt och måste bytas ut.

Bild
Bild

Intressanta väggdesignalternativ

Originalmönster görs på levande väggar, skär det mossiga materialet och lägger till färgämnen för att ge växten ovanliga nyanser. Ytan på en sådan vägg är mycket mjuk och sammetslen, det är trevligt att röra vid den. Dessutom är det inte skadligt eller allergiskt. Arrangemang av en grön vägg i ett hus är privilegiet för de människor som uppskattar naturlig skönhet.

Väggdekor görs vanligtvis i ett av tre alternativ

Fitostena Är en av de mest populära teknikerna för att använda dekorativt material i dekoration. I detta fall är väggen helt trimmad med mossa, oftast används stabiliserat material.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Panel - representerar en grön bild. I detta fall fungerar stabiliserad mossa som en grundläggande bakgrund, och själva inredningen kan hämtas från blommor och succulenter som också har förstabiliserats.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Insatser - spektakulära mossränder kombineras ofta med andra beklädnadsmaterial. De kan ha en mängd olika färger och anta olika former - beroende på den allmänna stilistiska lösningen i interiören kan de kontrastera mot väggens bakgrund eller omvänt gå ihop med den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Oavsett vilken väggdekorationsmetod du väljer, kommer levande inredning att dominera i alla fall. För dekoration använder de vanligtvis en av tre populära tekniker: färgning, omformning och kombination med andra växter.

Användning av färgämnen

Vid arbete med mossa används naturliga färgämnen. Deras användning gör att du kan måla designdetaljer i olika toner och nyanser. Färgad mossa används för att göra färgglada teckningar och inskriptioner, skapa spektakulära kompositioner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika former

Användningen av olika former ser mycket imponerande ut. För att göra detta behöver du bara ändra basens geometri, i det här fallet erhålls detaljer om de nya konfigurationerna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kombination

Mossor kommer bra överens med andra grödor, så kompositionen kompletteras ofta med element av växtursprung - vanligtvis succulenter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

Ekologiska älskare föredrar dekorativ mossa. Med rätt vård behåller sådan inredning sitt estetiska utseende i upp till 8-10 år, under ogynnsamma förhållanden överstiger livslängden inte 2-3 år. Tre faktorer är viktiga för mossigt material:

  • fukt;
  • brist på direkt solljus;
  • positiv lufttemperatur över +4.

Endast om alla villkor är uppfyllda kommer mossan att glädja sina ägare så länge som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mossan är lätt att ta hand om. Anläggningen behöver inte näringsrika foder- och konstgjorda belysningsinstallationer - naturlig insolering är tillräckligt för det . Om luften i huset är för torr blir mossan gul och ändarna torkar ut. I detta fall, spraya regelbundet utrymmet nära väggen med vatten från en sprayflaska.

I alla andra avseenden finns det inga svårigheter med gröna levande väggdekorationer . De är inte rädda för svampar och skadedjur. De behöver inte vattnas - mossan tar det ur luften, så har den porösa kulturen anpassat sig för att överleva i den naturliga miljön. Mossa är inte rädd för drag och plötsliga temperaturförändringar. Du behöver inte ändra vanliga levnadsvillkor och underordna dem kulturens nyckfulla natur.

Observera att en tillräcklig luftfuktighet normalt upprätthålls i en lägenhet eller bostadshus på grund av användning av vatten och ångor under tillagningen.

Bild
Bild

I kontorslokaler finns det inga faktorer som ökar fuktigheten. Fuktighet bör skapas här artificiellt, annars blir växten slö, tråkig och seg . För att göra detta kan du använda speciella luftfuktare eller lägga en kopp vatten bredvid väggen.

Dekorera inte väggen med mossa på vilken radiatorer eller luftkonditioneringar är installerade . - de torkar luften och växten får inte tillräckligt med fukt. Allt damm måste tas bort en gång i månaden, det är bäst att använda en kall fläkt för detta.

Men du ska inte röra den levande inredningen med dina händer. Taktil kontakt kan skada toppen av växten och därmed förstöra den . En annan faktor som kan vara farlig för inredning är husdjur. Se till att fåglar och djur skyddas från mossa, annars kommer de att börja äta det och få allvarlig matförgiftning. Om det finns djur i huset är det bäst att hänga fytopanelen högre eller täcka bilden med glas.

Bild
Bild

Vackra exempel

Moss i design kan användas både i form av en kontinuerlig beläggning och som ett lokalt element. Den kan monteras över en soffa eller över en säng, och kan också användas som ett rymdzonelement . Det ser särskilt bra ut på trä- och tegelväggar. Du kan utrusta en vägg av mossa i vardagsrummet, badrummet och i sovrummet - mossens dekorativa potential med vertikal trädgårdsskötsel är mycket stor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mossig dekoration ser väldigt imponerande ut och låter dig få riktigt unika interiörer . Denna typ av väggdekoration har ännu inte blivit utbredd, så du har en fantastisk möjlighet att imponera på dina gäster med en så extraordinär finish. Dessutom stärker vardagsytorna i ett rum alltid stämningen.

Rekommenderad: