Marigolds "Antigua" (24 Bilder): Beskrivning Av Sorten, Särdragen I Sorterna "Orange", "Primrose", "Yellow" Och Andra. Hur Planterar Man Pla

Innehållsförteckning:

Video: Marigolds "Antigua" (24 Bilder): Beskrivning Av Sorten, Särdragen I Sorterna "Orange", "Primrose", "Yellow" Och Andra. Hur Planterar Man Pla

Video: Marigolds
Video: Marigold Varieties A to Z 2024, April
Marigolds "Antigua" (24 Bilder): Beskrivning Av Sorten, Särdragen I Sorterna "Orange", "Primrose", "Yellow" Och Andra. Hur Planterar Man Pla
Marigolds "Antigua" (24 Bilder): Beskrivning Av Sorten, Särdragen I Sorterna "Orange", "Primrose", "Yellow" Och Andra. Hur Planterar Man Pla
Anonim

Ringblommor från familjen Astrov anses vara mycket populära representanter för trädgårdsodlingar. Blommornas naturliga livsmiljö är Sydamerika. Där fungerar de fortfarande som vilda växter. Hittills har uppfödare redan fött upp mer än 50 sorter. Antigua ringblommor är en av de mest populära sorterna av alla arter. En karakteristisk egenskap är stora dubbla blommor. Växten anses vara mycket populär och nästan ersättbar i landskapsdesign. Ringblommor fungerar alltid som grund för alla kompositioner i trädgården.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Ringblommor har det internationella namnet "tagétes" (lat. Tagétes). Dessa växter kan snabbt anpassa sig till klimatförändringarna. Blomman har denna förmåga att tacka sitt rotsystem, som är mycket välutvecklat. Stammen, som har en hög styrka, hjälper också blommorna att snabbt omorganisera till förändringar i klimatförhållandena.

  • Buskens planterings höjd växter kan nå max 2 meter.
  • Bladformen på ringblommorna är nålad . De är målade i en rik grön nyans. Ibland finns det representanter för denna art med hela blad.
  • Blommorna är gyllene, gula och bruna . Växtens kronblad liknar mycket sammet vid beröring.
  • Växten kännetecknas av sin förmåga att blomma länge . Vanligtvis sker denna process i början av sommaren och varar till slutet av höstsäsongen.
  • Ett enkelt sätt att reproducera . En växt kan producera ett stort antal frön.
  • Livslängd kan vara upp till 4 år.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om Antigua ringblommor, är det värt att betona att växten anses vara dvärg, dess maximala höjd är 30 centimeter. Blommornas blad är långsträckta och deras kant består av små tänder. De är målade gröna. Bladen är fästa vid stammen med en bladblad. Blomkorg är frotté, och den är målad i gula eller gyllene nyanser.

Blommor kan vanligtvis vara 10 centimeter i diameter. Tagetes blomning kan vara upp till 2 veckor. Om du rengör växten från knopparna som vissnat i tid kan du förlänga blomningen.

För att knopparna ska bli större rekommenderas det att plantera ringblommor på väl upplysta platser.

Bild
Bild

Olika sorter

Uppfödarna gjorde ett bra jobb med den här typen av växter, de lyckades få fram mer än femtio sorter av Tagetes. Det finns 3 av de vanligaste ringblommans sorterna.

Upprätt (afrikansk) . Representanter för denna kultur skiljer sig från resten i sin stora storlek, deras höjd kan nå 100 centimeter. Deras frottéblomställningar anses vara de största (upp till 15 centimeter), och färgen är mestadels monofonisk.

Bild
Bild

Avvisas (franska) . Ofta kallas sådana ringblommor för spridning. Buskarnas höjd skiljer sig inte i sin skala, deras max är 60 centimeter. Ett stort antal blommor blommar på buskarna, och deras färgpalett är mycket varierande. Blomställningens diameter (dubbel och icke-dubbel) kan nå 8 centimeter.

Bild
Bild

Tunnbladig (mexikansk) . Växten kännetecknas av sitt lyxiga utseende, som skapas av grenade skott. Höjden på ringblommorna kan variera från 20 till 40 centimeter. Formen är sfärisk, bladen är inte stora och blomställningarna kan nå 3 centimeter i diameter.

Bild
Bild

Det finns också hybridsorter av Antigua -sorten

Antigua F1 Primrose . Buskarna i denna växt kännetecknas av en kompakt storlek, i höjd kan den nå 30 centimeter. Avser att bygga upp representanter för kulturen. Knopparna, samlade i blomställningar, kan vanligtvis vara 9 centimeter i diameter. Blommor är målade i citronfärg. Denna sort blommar innan kallt väder börjar.

Bild
Bild

Antigua apelsin … Det är en representant för underdimensionerade Tagetes. Detta är ett mycket populärt alternativ bland blomsterodlare på grund av blomställningarnas kontrastfärg. Knopparna är tillräckligt stora och kan nå 10 centimeter, blomställningarna är tätt dubbla. Växtbuskens form liknar en sfär.

Bild
Bild

Antigua guld . Buskarna av sådana ringblommor är i form av en boll, direkt proportionella i höjd och bredd (cirka 30 centimeter). Blommorna är gula. Knoppstorleken kan vara 8 centimeter. Ganska opretentiös i vården. Skiljer sig i en långvarig blommande natur.

Bild
Bild

Antigua Mix . Hybridens grenar är basala. Växtens höjd överstiger inte 30 centimeter. Ett särdrag är vanans enhetlighet. Blomställningarna har ljusa nyanser. Det kännetecknas av hög motståndskraft mot dåligt väder.

Bild
Bild

Antigua Ellou . Det är en hämmad växt, dess höjd når 25 centimeter i genomsnitt. Tätt dubbla blommor är 10 centimeter i diameter. Kronbladen är ljusgula.

Bild
Bild

Växande funktioner

Som regel finns det inga speciella svårigheter vid odlingen av ringblommor. Grunden för intensiv tillväxt är bördig jord och bra belysning. Du kan befrukta den valda platsen med torv. Om det saknas näringsämnen på platsen rekommenderas att använda gödningsmedel. Vanligtvis utförs befruktning med gödningsmedel baserat på fosfor. Det är särskilt viktigt att använda den här rekommendationen under ringblommornas blomningstid. Jorden måste lossas då och då, detta kommer att bidra till syresättning av rotsystemet. Även om tagetes kännetecknas av sin torktolerans, behöver den fortfarande vattnas.

Regelbunden fuktmättnad under växtsäsongen kommer att bidra till bildandet av massiva stjälkar och lyxiga blomställningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Precis som många andra prydnadsväxter kan ringblommor planteras på två sätt.

Fröplantering

I detta fall planteras fröna i marken utan specifika förberedande steg. Såning av ringblommor rekommenderas i mitten av maj. Det är nödvändigt att gräva ett dike, vars djup inte får överstiga 5 centimeter. Efter den förberedda jorden är det nödvändigt att vattna och så frön. Den såda jorden är täckt med jord. Växtskott visas bara om de är tätt planterade . För att skotten ska dyka upp tidigare rekommenderas att fukta fröna några dagar före sådd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plantera plantor

Denna metod låter dig uppnå blomning vid ett tidigare datum. Frö bör sås tidigt på våren i en liten behållare. Denna metod kräver inte mycket ansträngning. Det är värt att överväga vilken sort ringblommorna tillhör för att korrekt bestämma såtiden. Upprätt tagetes rekommenderas att planteras i början av våren, men underdimensionerade planteras en månad senare. Innan man planterar frön för plantor är det nödvändigt att förbereda en jordblandning i förhållandet 1: 1. Torv, gräs, sand och humus bör blandas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas att behandla jorden med en manganlösning . För att undvika stagnation av vatten i marken bildas det första lagret i tanken från dräneringen. Det är nödvändigt att plantera frön från varandra på ett avstånd av minst 2 centimeter. Det bästa sättet att vattna växten är att använda en sprayflaska. Temperaturen ska vara cirka 25 grader. När de första skotten dyker upp ordnas blommorna om till en svalare plats, men belysningen ska vara på samma nivå. Det viktigaste är att temperaturen inte ändras med mer än 10 grader. Annars kan tillväxten av ringblommor sakta ner och blomningen stannar helt och hållet. Att nypa tagetes är starkt avskräckt. Sådana åtgärder kan provocera sen blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

Antigua är representativ för en kultur som kan trivas under alla förhållanden. För att säkerställa att växten ser vacker ut och blommar länge rekommenderas det att följa vissa grundläggande regler.

  • Bra belysning . Ringblommor måste få mycket värme. Skuggade områden bör inte användas för plantering av Tagetes. Skugga är inte ett stort problem för växten, men tillväxt och blomning saktar ner under dessa förhållanden.
  • Vattning . Under perioden med intensiv utveckling av Tagetes är det nödvändigt att utföra riklig vattning. Under de första 30 dagarna rekommenderas att vattna växten varannan dag. När knopparna börjar bildas måste du minska vattningen. Detta är nödvändigt för att undvika stillastående vatten. Som du vet kan detta orsaka sjukdomar i rotsystemet.
  • Toppdressing . När de första skotten dyker upp, börja befrukta ringblommorna. Växten kräver inte obligatorisk utfodring, det är nödvändigt för mer intensiv blomning av buskarna. Komplexa gödningsmedel är perfekta för detta uppdrag. Efter att mer än 10 blommor dyker upp på tagetes kan du befrukta växten igen.
  • Skadedjur och sjukdomar . Ringblommor är mycket resistenta mot olika sjukdomar och skadedjur. Saken är att knopparnas kronblad är mättade med en specifik lukt, som fungerar som ett skydd för växten. Hög luftfuktighet kan vara skadlig för den. I det här fallet dyker sniglar upp på ringblommorna. Dessutom är sniglar också en fara för växten. Blekmedel hjälper till att bli av med skadedjur. Burken med ämnet måste placeras på ett acceptabelt avstånd från blommorna.
  • Lagring . När växterna har bleknat måste du lossa jorden. Torkade knoppar, om sådana finns, måste tas bort. För vintern är buskarna täckta med folie. Lövverk kan också användas i vissa fall.

Processen att ta hand om blommor kommer inte att ta mycket tid och ansträngning, och vackra och friska ringblommor kommer att glädja dig med sitt utseende och glädja gästerna varje dag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Såar ringblommor för plantor med groddade frön - hur man gör detta, se videon.

Rekommenderad: