Användbara Blommor För Hemmet (52 Bilder): Vilka Inomhusväxter Måste Vara I Varje Hem? De Bästa Blommorna Till Plantskolan

Innehållsförteckning:

Video: Användbara Blommor För Hemmet (52 Bilder): Vilka Inomhusväxter Måste Vara I Varje Hem? De Bästa Blommorna Till Plantskolan

Video: Användbara Blommor För Hemmet (52 Bilder): Vilka Inomhusväxter Måste Vara I Varje Hem? De Bästa Blommorna Till Plantskolan
Video: Hur jag planterar om mina växter 2024, Maj
Användbara Blommor För Hemmet (52 Bilder): Vilka Inomhusväxter Måste Vara I Varje Hem? De Bästa Blommorna Till Plantskolan
Användbara Blommor För Hemmet (52 Bilder): Vilka Inomhusväxter Måste Vara I Varje Hem? De Bästa Blommorna Till Plantskolan
Anonim

Varje krukväxt växte en gång i en naturlig miljö. Om någon gillade det, kom en liten exotisk växt in i hemkulturen. Kulturen för odling av inomhusväxter har vuxit fram med sin egen mytologi, som gav vissa av dem ovanliga egenskaper, som senare bekräftades eller motbevisades av vetenskaplig forskning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är inomhusväxter för?

Under en lång vinter förblir inomhusväxter som en sommarö och håller sina blad gröna och de som kommer från de heta tropikerna, där dagen alltid är kort, blommar till och med under den kallaste årstiden. Kanske var det detta som fick invånarna i kalla länder att odla exotiska växter hemma.

Mycket senare, med en ökning av befolkningens allmänna utbildningsnivå, lärde sig älskare av inomhusväxter om deras fördelar för människor. Det visade sig att växter avger syre, vilket är så nödvändigt för allt levande.

Och här blev det helt enkelt omöjligt att hindra hemmafruarna från att odla en mängd inomhusvegetationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det var på 1900 -talet som den verkliga storhetstiden för inomhusodling ägde rum . Växter köptes, byttes och till och med stulits. Man trodde att växten som förvärvats med den senare metoden växer mycket bättre. Och naturligtvis, utöver denna myt, har många andra dykt upp som fortfarande är utbredda. Till exempel är många säkra på att flera, även om de är mycket frodiga, övervuxna växter på fönsterbrädan finns inte bara för skönhet, de är här för att rena luften. Faktum är att luftrenande växter, som det visade sig, tack vare vetenskaplig forskning, existerar.

Bland dem finns det även de som släpper ut fytoncider som är användbara för lungorna i luften, vilket ytterligare driver upp intresset för inomhusväxter. Det är bara för att få en påtaglig helande effekt måste du befinna dig i en riktig skog fylld med en mängd olika vegetationer, och det är bättre att göra detta under den varma årstiden när saftflödet är mest aktivt i växter och följaktligen avdunstning från deras yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utvecklingen av elektroniska system och kärnteknik åtföljdes av sökandet efter anläggningar som kan neutralisera flödet av laddade partiklar. Naturligtvis har de hittats. Det visade sig att taggarna på vissa växter kan fånga de joner de behöver från luften. Tack vare detta har kaktusar blivit ett oumbärligt attribut för ett rum där en dator eller TV finns.

Men de medicinska egenskaperna hos vissa inomhusväxter är obestridliga. De flesta professionella botaniker tror att det var med deras odling i hus och växthus som den riktiga inomhusodlingen började. De första samlingarna av sådana växter dök upp på europeiska universitet och kloster . Snart började dessa samlingar fyllas på med växter, vars egenskaper krävde ytterligare studier. Som ofta är det så att dessa växters attraktiva eller exotiska utseende tillät dem att bli populära och snabbt spridas till andra växthus och hemsamlingar.

Bild
Bild
Bild
Bild

I vilken hobby som helst är de främsta känslorna kvar som den ger.

Växande krukväxter kan fylla livet med välbehövlig glädje, utan vilken det aldrig kommer att finnas en känsla av sann lycka.

En översikt över friska blommor

Att rekommendera inomhusväxter, som måste finnas i varje hem, är naturligtvis ganska hopplöst. Många amatörer har länge haft en egen uppfattning om denna fråga. Vi vågar dock ge en lista, ett slags topprankade växter som är vanligast både i vårt land och runt om i världen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Geranium

En traditionell invånare i fönsterbrädor i många hem under andra århundradet. Ett slags attribut för mys och komfort. En av faktorerna för den här blommans största förekomst är legenden att den kan harmonisera familjeförhållanden. Rosa pelargoner gavs till brudar för att göra deras familjeliv lyckligt . Dessutom tror man att denna blomma väcker lycka till alla hushållsmedlemmar.

Ämnen som släpps ut av pelargoner, vars lukt lätt fångas upp, även om det bara finns en buske i huset, stöter bort några insekter, särskilt malar och myggor. Flyktiga fytoncider kan minska huvudvärk, lindra irritabilitet . Man tror att de också normaliserar sömnen. Detta gjorde att pelargoner kunde bli en av invånarna i sovrummen.

Bild
Bild
Bild
Bild

I närvaro av pelargon hämmas många patogena bakterier. När förkylningar börjar rekommenderar vissa hemmafruar att gnugga ett pelargonblad och försöka andas in dess doft. I mitten av 1900 -talet var det vanligt att odla växten på sjukhus och kliniker, eftersom man trodde att den hade en desinficerande effekt.

Men efter att ha bestämt dig för att odla denna växt måste du lyssna på både dina känslor och familjemedlemmars åsikter. Inte alla tycker att doften av pelargon är trevlig, och vissa kan uppleva huvudvärk som framkallas av utsöndrade ämnen. I det här fallet måste du vägra det. Naturligtvis är det möjligt att vänja sig vid lukten av pelargon, men kroppens individuella reaktioner på fytoncider kan inte ändras.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sansevieria

Sansevieria (eller svärmors tunga eller gäddsvans) blev populärt på grund av den utbredda tron att det rengör luften perfekt genom att fylla den med syre. Man tror också att anläggningen återvinner olika orenheter som kan fylla luften i moderna lägenheter och kontor.

En märklig spiral bildad av långa köttiga löv gav upphov till tron att en växt har förmåga att positivt omvandla strålning från en TV och en dator. Så svärmorens språk flyttade från fönsterbrädorna, först till den hyllbreda ytan på tv-apparater under det sista kvartalet av 1900-talet, och sedan till datorbord.

Alla likadana spiralen bidrog till uppkomsten av myten att sansevieria normaliserar energiflödet i huset och är mycket användbart för alla som är engagerade i kreativa aktiviteter.

Detta förstärkte hennes position ytterligare som invånare i ett datorbord eller studie.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om de esoteriska och bioenergiska egenskaperna hos sansevieria kan man argumentera länge och oftast utan resultat är det mycket svårt att bevisa eller motbevisa dem, men växtens medicinska egenskaper är tveksamma. Dess juice kan användas för att behandla små sår, skrapsår och skärsår - den har en desinficerande och hemostatisk effekt.

Det bör noteras att flytta runt i rummet, till exempel från fönsterbrädan till TV: n, datorn eller skrivbordet och sedan tillbaka till fönsterbrädan, för gäddans svans passerar utan några yttre konsekvenser. Växten är mycket opretentiös och känns bra både i starkt ljus och med en minskning av ljusflödet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sparris

En annan växt som anses vara mycket användbar för hemmet. Det är allmänt troligt att det rengör luften perfekt och fytonciderna i dess blad, som verkligen släpps ut i atmosfären under perioden med aktiv tillväxt , hjälper till att lindra förloppet av lungsjukdomar, inklusive kroniska, såsom astma.

Och naturligtvis, hur skulle en sådan underbar växt kunna klara sig utan att balansera energiflöden. För närvarande är sparris nästan en obligatorisk invånare i vardagsrum, eftersom det enligt vissa hemmafruar kan neutralisera besökarnas negativa energi och översätta alla konversationer till en positiv riktning och bibehålla harmoni i huset.

Växten är opretentiös, dess vackra fjädrande löv kan dekorera alla rum . Med rätt vård växer den ganska brett, det är bättre att odla det samma i rymliga rum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Aglaonema

Det anses vara en utmärkt luftrenare från alla typer av luktande ämnen som fyller rummet, till exempel efter att ha köpt nya möbler eller lagt linoleum. Bladen på denna växt fångar också flygande damm från luften. För att förhindra att aglaonema förlorar sin dekorativa effekt måste bladen torkas regelbundet.

Växtsaften innehåller ämnen som hjälper till att lindra depressiva tillstånd . Man tror att saften har desinficerande egenskaper. Handskar måste bäras när du arbetar med växten, eftersom dess juice innehåller farliga gifter. Det är av denna anledning som det är bättre att inte placera aglaonema i barnrummet.

Växten kräver inte starkt ljus och reagerar bra på periodisk besprutning av löv, för hemma i Indien lever den i den nedre delen av en fuktig skog.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pepparmynta

Mynt växer bra både utomhus och som krukväxt. Några myntbuskar kan fylla ett rum med en behaglig doft . Dessutom kan dess blad användas som kryddor för vissa rätter eller läggas till te, så det är oftast vanligt att plantera det i små krukor och placera det på köksfönster.

Pepparmynta eteriska oljor tros ha förmågan att öka humöret. Mynten ligger i sovrummet och hjälper dig att somna lätt och njuta av en skön sömn. Växten påverkar också insekter. Den växande myntbusken kan avvisa flugor, myggor och nattfjärilar.

Vissa hemmafruar är säkra på att denna växt lockar pengar till huset, och det kommer alltid att finnas ett överflöd av produkter i köket där det odlas. Med hjälp av mynta kan du snabbt fräscha upp andan, bara tugga på bladet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ficus

Den tropiska vintergröna ficusen har länge och fast etablerat sig inte bara i växthus utan också i lägenheter. Att ta hand om honom är enkelt: förutom regelbunden vattning måste ficusens breda blad, som ger mycket syre, periodiskt torkas från damm som lägger sig på dem . Det senare faktumet blev grunden för tron att ficus kan rena luften i rummet och samla alla slags föroreningar från det, inklusive damm. Vissa hemmafruar är säkra på att växten, tillsammans med dammet, samlar olika virus från luften.

Feng shuiälskare hävdar att ficus styr vissa energiflöden på ett sådant sätt att det börjar locka in pengar i huset. Vissa tycker att det är bäst att ha ficus i sovrummet .eftersom det ger mycket syre under dagen, och de ämnen som det släpper ut på natten kan främja hälsosammare sömn och lättare uppvaknande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kaktus

Under 1900 -talets sista kvartal har kaktusen blivit ett nästan oumbärligt attribut för kontorslokaler. Att ta hand om det är ganska enkelt, och samtidigt ger växten en viss vitalisering av rumsutrymmet, inte bara på grund av dess rika gröna färg, utan också tack vare den ursprungliga formen av skott och löv, omvandlade till nålar. Vanligtvis är anläggningen placerad i alla rum med datorutrustning.

Tron att törnen på något sätt kan omvandla och omdirigera energiflöden från datorer och tv -apparater är mycket stark

Bild
Bild

Man tror att växter utrustade med olika typer av taggar och nålar framkallar en förvärring av familjekonflikter … Av denna anledning placeras inte kaktusar i sovrummet eller vardagsrummet. Du bör inte heller lägga dem i barnkammaren för att undvika besvären i samband med injektioner och splitter. I vissa växter är törnen väldigt små och lätt att lossna, och om de inte tas bort i tid kan detta orsaka suppuration. Men i köket, nära mikrovågsugnen, är kaktusen platsen, allt av samma anledning - effekten på strålning.

Att ta hand om kaktusar är enkelt . Det är viktigt att komma ihåg att några av dem kan komma från södra halvklotet, och de har en vilande period under vår sommar. Genom att observera vattningsregimen, utan att vända eller omorganisera växten i onödan, kan du skapa förutsättningar för dess blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Begonia

De många färgalternativen för både blommor och blad har gjort begonia till en mycket populär prydnadsväxter. Den blommar i den sorgligaste tiden - på vintern . Vissa hemmafruar förstärker sin kärlek till detta vackra och opretentiösa gröna husdjur med tron att det kan förstöra nästan alla sjukdomsframkallande bakterier och, som en kaktus, styra och reglera energiflöden från olika enheter.

Man tror att begonia placerad i ett barnrum balanserar psyket hos dess invånare . Det är känt att denna blomma, som älskar riklig vattning under perioden med aktiv tillväxt och blomning, perfekt avdunstar fukt. Denna faktor, tack vare populärt rykte, gjorde begonia till en växt som underlättar förkylningen, vilket i kombination med tron på dess antibakteriella egenskaper gjorde växten till en av de mest kraftfulla hemläkarna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rosmarin

En annan stor grön healer. Under perioden med aktiv tillväxt utsöndrar växten faktiskt en mängd eteriska oljor, och de kan faktiskt påverka många mänskliga system. Först och främst på andningsorganen. Värdinnorna är dock säkra på att i ett rum med rosmarin är det inte bara bättre att andas, utan också att tänka.

Växtens blad kan läggas till te - detta ger drycken toniska egenskaper. En infusion av flera rosmarinblad kan användas för att gurgla för förkylning.

Växtvård är ganska enkelt

Rosmarin är en utmärkt prydnadsväxt som glädjer inte bara med blommor utan också med en trevlig nyans av skott.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spathiphyllum

Älskarinnor har länge lagt märke till denna växt, av någon anledning beslutat att den hjälper kvinnor att hitta familjen lycka. Så här framträdde dess inofficiella namn - "kvinnlig lycka ". De försökte också placera den i rummet där den ogifta tjejen bodde utan några speciella förklaringar, i hopp om att blomman skulle påskynda förloppet.

Nyligen har anläggningen populariserats som invånare i kontorslokaler . Man tror att en älskare av ett fuktigt mikroklimat är spathiphyllum, under tillväxtperioden absorberar den aktivt olika orenheter direkt från luften, rensar rummet, inklusive från obehagliga tekniska lukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var ska man lägga den?

Den mest populära platsen för att placera inomhusväxter, antagen för en stadslägenhet, är fönsterbrädan - det finns mer ljus där. Ett annat argument till förmån för fönsterbrädan är att krukorna som placeras på den inte tar plats i rummet. Glaserade och isolerade balkonger och loggior har blivit ett alternativ till fönsterbrädan . Men gradvis har inomhusväxter behärskat hyllor, väggar och möbler och blivit tillsammans med krukorna som innehåller dem en del av interiören. Numera är det inte längre så lätt att välja en plats för en kruka med en krukväxt. Låt oss försöka ta reda på var och vilka växter som är bäst att plantera, så att de egenskaper som de faktiskt togs in för fullt manifesteras.

Bild
Bild
Bild
Bild

På köket

I köksutrymmet är det vanligt att placera växter utåt, oftast anspråkslösa, men med ett antal egenskaper som är användbara specifikt för köket. En av de viktigaste kan vara användningen av en eller annan del av växten för mat . Man kan inte låta bli att komma ihåg den ofta odlade dill, sallad eller gröna lök på köksfönster. De sistnämnda dekorativa egenskaperna är naturligtvis tveksamma, men deras närvaro i köket motiveras av de helt nyttiga behoven av färska örter under säsongen när de annars inte är tillgängliga eller för dyra.

Bland traditionella krukväxter kommer pepparmynta eller rosmarin att se väldigt organiskt ut i köket, deras blad kan användas som kryddor eller för att läggas till te. Listan över "köks" växter är dock inte begränsad till denna lilla lista. Chlorophytum, bastard eller kaktusar kommer att dekorera köket perfekt.

Det bör också noteras att de tre sista blommorna, enligt populärt rykte, är utrustade med ett antal användbara egenskaper

De renar inte bara luften, utan hjälper också till att organisera kaotiska energier och leder dem till fördel för ägarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

I barnrummet

Växter placerade i plantskolan måste först och främst vara säkra för barn. Törnen och nålar är inte tillåtna. Det är också viktigt att ta reda på om det finns några gifter i saften innan de placerar blommor i plantskolan. Resten av barnrummet är ett bra ställe för olika växtligheter; som regel ger det inget annat än nytta.

Men populärt ryktet identifierade fortfarande ett antal växter som nästan är oumbärliga för rummet där barn leker och sover. Här är en kort lista över dessa "baby" växter:

  • begonia;
  • sansevieria;
  • citron;
  • Kalanchoe;
  • klorofytum;
  • Saintpaulia (violett).
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla listade växter är giftfria. Även om barnet bestämmer sig för att smaka på bladet kommer det inte att orsaka obehagliga konsekvenser . Dessutom innehåller några av plantorna på listan nyttiga ämnen i sin juice, och under tillväxtperioden släpper de ut dem i luften.

I sovrummet

Många blomsterodlare rekommenderar inte att placera vegetation i sovrummet alls, eftersom fotosyntesprocessen på natten stannar och växten, liksom alla levande saker, fortsätter att andas och absorberar bara syre, som det borde vara. Under dagen balanseras denna process av frisättning av syre . Om växten växer aktivt, släpper den som regel mycket mer syre än den absorberar under andningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns en lika många motsatta åsikter, vars anhängare försäkrar att vissa växter i sovrummet helt enkelt är nödvändiga. Först och främst är det blommorna som avger användbara fytoncider som lugnar nervsystemet: alla samma begonia, pelargon, sansevieria, chlorophytum . Alla, enligt populär tro, fyller rummet med syre och några användbara ämnen som ger en lugn hälsosam sömn.

Bland de växter som rekommenderas för att växa i sovrummet finns det växter som är helt motsatta i sin handling - de stöder makarnas dragning till varandra. De flesta blomsterodlare kommer enhälligt att påpeka att det i det här fallet borde finnas peperomia i sovrummet - en kärlekens blomma. Vissa människor, av någon anledning, rekommenderar en kaktus som en växt som höjer sinnena.

Rekommenderad: