Benmjöl Som Gödningsmedel: Applikation För Växter I Trädgården. Vad är Organiska Benmjölksgödsel För I Landet?

Innehållsförteckning:

Video: Benmjöl Som Gödningsmedel: Applikation För Växter I Trädgården. Vad är Organiska Benmjölksgödsel För I Landet?

Video: Benmjöl Som Gödningsmedel: Applikation För Växter I Trädgården. Vad är Organiska Benmjölksgödsel För I Landet?
Video: Trädgården, Mars 2021 2024, Maj
Benmjöl Som Gödningsmedel: Applikation För Växter I Trädgården. Vad är Organiska Benmjölksgödsel För I Landet?
Benmjöl Som Gödningsmedel: Applikation För Växter I Trädgården. Vad är Organiska Benmjölksgödsel För I Landet?
Anonim

Varje sommarboende och trädgårdsmästare använder gödselmedel på sin plats och i trädgården för att få bra utbyten av grönsaker och frukter, samt för att se vackra blommor och buskar. De använder både traditionella hemlagade förband och de som säljs i butiker. Det finns många gödningsmedel, och det kommer att vara användbart för nybörjare trädgårdsmästare att veta hur benmjöl används för befruktning.

Bild
Bild

Vad det är?

Benmjöl avser organiskt gödselmedel , som trädgårdsmästare måste använda på sina tomter för att ge näring åt växterna med användbara ämnen. Denna typ av gödselmedel är en torr blandning av animaliskt ursprung.

För att få pulvret bearbetas ben från nötkreatur, fåglar, fiskar och skalrepresentanter. Vanligtvis är det en torr blandning med en brunaktig, gulaktig eller gråaktig nyans.

Bild
Bild

Det finns två alternativ för att göra mjöl

  1. I det första fallet krossas råa ben tills de blir till ett homogent pulver.
  2. Det andra alternativet innebär att man kokar eller ångar benen, så att alla fettkomponenter tas bort från dem. Sedan krossas benen.

Innan råvaror används bearbetas och steriliseras de noggrant . Detta görs för att förhindra att skadliga bakterier kommer in i benmjölet.

Bild
Bild

Förening

Benmjöl innehåller ett stort antal näringsämnen som har en gynnsam effekt på växternas tillväxt och utveckling. Om du använder den här produkten som gödningsmedel kommer den att förse plantorna med järn, kalium, magnesium, zink, koppar, kalcium, som är en del av mjölet.

Den innehåller också fosfor .… Mängden av dess innehåll beror på hur produkten tillverkades. Vid normal slipning kommer fosforhalten att vara högst 12 procent, med ångning - 25 och med avfettning - 30–35.

Samtidigt är den första metoden den vanligaste och billigaste, den andra är bättre när det gäller egenskaper, och den tredje antar en produkt av hög kvalitet och är därför den dyraste.

Bild
Bild

I sin sammansättning är benmjöl nära superfosfat . Detta innebär att sådant gödningsmedel inte används tillsammans med sådana komponenter som urea, saltpeter, dolomitmjöl. Om dessa förband används, måste du ta minst en veckas paus mellan dem och benmjöl.

Spårelement som utgör mjöl, har en gynnsam effekt på växten, detta återspeglas i förstärkningen av rötterna, frodig blomning, ökad immunitet … Men du bör inte dras med sådant gödselmedel. För hela säsongen är det tillräckligt att sätta in det en gång … Spårelementen i kompositionen assimileras gradvis.

Bild
Bild

Olika sorter

Benmjöl är indelat i typer, där innehållet av näringsämnen kan variera något. Beroende på detta används gödselmedel i trädgården eller på landet för vissa växter.

  • Fiskbenmjöl tillverkad av åsar, fenor, fiskhuvuden. I denna form kan fosforhalten vara upp till 20 procent. Denna toppdressing används en gång per säsong.
  • Hornad hov innehåller pulver som erhållits genom bearbetning av nötkreaturs horn och hovar. Vid denna typ av utfodring observeras en hög kvävehalt - cirka 10%. Gödsel kan appliceras varannan månad.
  • Kött och ben är tillverkad av olämpliga för slaktkroppar för livsmedel och produktionsavfall. Förutom andra element finns det en hög askhalt (30%); det räcker med att applicera den på platsen 1-2 gånger per säsong.
  • Blod tillverkad av flytande avfall, som torkas och sedan förvandlas till pulver. Det kännetecknas av en hög kvävehalt - upp till 15%. Du kan begränsa dig till en eller två förband per säsong.
  • Carapace innehåller kitin på grund av att det är en produkt för bearbetning av skal av skalldjur. Oftast används detta gödningsmedel i länder som ligger vid havet.
Bild
Bild

Tips för ansökan

Användningen av någon form av benmjöl i trädgården innebär rotväg … Vanligtvis under förberedelse av plantering på vintern appliceras gödselmedel på jorden i torr form … Pulvret strös helt enkelt med nypor nära växterna och gräver lätt upp jorden. Detta är särskilt fördelaktigt gödselmedel påverkar fruktträd och buskar, liksom fleråriga blommor.

I växthus grävs jorden inte upp, bara utspridd på toppen och lossas något med en kratta.

Det kommer att vara användbart för grönsaker om gödningsmedel appliceras vid plantningen av plantor … För att göra detta hälls torrt pulver i hålet som är förberett för växten, blandas med marken och växten planteras. En matsked räcker för varje hål.

Under växtsäsongen av växter kan du späda mjölet med vatten och vattna plantorna. Du kan använda denna metod två gånger per säsong.

Sådan matning kommer också att vara användbar för hemblommor . Det räcker att använda den två gånger om året. Detta gäller särskilt om blomman vissnar, ser sjuk ut.

Bild
Bild

Vissa trädgårdsmästare rekommenderar att man lägger benmjöl till kompost eller gödsel för att förbättra jordkvaliteten .… Oftast rekommenderas blodmåltid för sådana ändamål.

Denna typ av utfodring kan användas för alla grödor , du behöver bara ta hänsyn till de proportioner som beror på vilken typ av mjöl som används.

För grönsaksgrödor fiskbenmjöl kräver en tesked för plantor och två för en växande växte. Andelen hornad hov kommer att vara 2 respektive 3 teskedar.

För buskar applicera 50-100 gram pulver för varje buske - oavsett mjöltyp.

Bild
Bild

När man planterar fruktträd 300 gram gödningsmedel läggs till planteringshålet. Vuxna träd befruktas genom att placera upp till 200 gram gödselmedel i stamcirkeln, något gräva upp jorden.

Men det är värt att överväga några av nyanserna. Alla växter gillar inte fosfortillskott . Till exempel kommer blåbär, lingon och blåbär inte vara bra för dem. Dessutom behöver inte alla blommor ett sådant tillägg. Till exempel inkluderar dessa ljungar som rododendron och azalea.

Bild
Bild

Den flytande formen kan användas flera veckor före skörd . För att göra detta, späd hundra gram mjöl med två liter kokande vatten, rör om väl och komplettera sedan lösningen med fyra hinkar kallt vatten. Sedan kan du vattna plantorna. Grönsaksgrödor hälls en liter under en buske, bärbuskar - 2-3 liter, träd - 4-5 liter.

Rekommenderad: