Biogödselmedel: Bakteriegödselmedel För Grönsaksodling Och Trädgård, Typer, Värde Och Tillämpningsteknik

Innehållsförteckning:

Video: Biogödselmedel: Bakteriegödselmedel För Grönsaksodling Och Trädgård, Typer, Värde Och Tillämpningsteknik

Video: Biogödselmedel: Bakteriegödselmedel För Grönsaksodling Och Trädgård, Typer, Värde Och Tillämpningsteknik
Video: Två unga odlare i Norrland - ekologiska grönsaker och jordgubbar 2024, Maj
Biogödselmedel: Bakteriegödselmedel För Grönsaksodling Och Trädgård, Typer, Värde Och Tillämpningsteknik
Biogödselmedel: Bakteriegödselmedel För Grönsaksodling Och Trädgård, Typer, Värde Och Tillämpningsteknik
Anonim

Sjukdomar och skadedjur av växtgrödor, som trädgårdsmästare kämpar med årligen, kan inte räknas. I specialaffärer säljs olika medel för att bekämpa dem. Vissa sommarboende är anhängare av folkmetoder, medan andra är helt lugna om kemikalier och tänker inte på de negativa konsekvenserna. Men bland ett sådant överflöd av varor finns det gödselmedel som inte utgör någon fara för djur och människor.

Bild
Bild

Vad det är?

Jordens fertilitet handlar inte bara om närvaron av makronäringsämnen och andra näringsämnen i den. Mikroorganismer spelar huvudrollen i växtgrödornas livsprocesser: de hjälper till att tillgodogöra sig alla slags användbara komponenter . Om det saknas spårämnen och näringsämnen i jorden reduceras gödningsresultaten avsevärt. Men i specialaffärer för trädgården och grönsaksgården kan du hitta bakteriegödsel som förbättrar jordens kvalitet.

Biogödselmedel är en naturlig analog av kemikalier som säkerställer jordens bördighet på grund av innehållet av fördelaktiga mikroorganismer.

Bild
Bild

Alla komponenter i denna produkt anses vara miljövänliga och är inte på något sätt sämre än bekämpningsmedel. Dessutom mättar bakteriegödsel jorden med viktiga vitaminer och mikroelement.

Den utbredda introduktionen av ekologiska produkter började efter ett antal vetenskapliga studier . Som det visade sig bildar bakteriegödsel en symbiotisk interaktion med växtgrödor, det vill säga markens kvalitet förbättras avsevärt, fertiliteten ökar. Dessutom blir växter mer resistenta mot skadliga effekter av skadedjur och sjukdomar.

Bild
Bild

Typer och deras betydelse

Ekologiska produkter kan grovt delas in i tre grupper: gödningsmedel som främjar växttillväxt och mättnad med näringsämnen; preparat avsedda att eliminera skadedjur; biologiska medel mot växtodlingssjukdomar. Det är nödvändigt att noggrant bekanta dig med varje presenterad typ.

  1. Förberedelser för att stärka växtkulturer . Medlen är avsedda att stimulera tillväxt och utveckling. Gödselmedel i denna kategori berikar växter med vitaminer och mikronäringsämnen. Följande anses vara populära produkter bland trädgårdsmästare: Mikosan, Ecosil, Energen, Zdorovy Sad.
  2. Bakteriegödselmedel för växtsjukdomar . Läkemedlen är specifikt riktade mot patogener. Kompositionen innehåller olika mikroorganismer som förstör skadlig mikroflora, men som inte utgör någon fara för människor och husdjur. Följande varor efterfrågas: "Fitosporin-M", "Bio-Fungicide", "Glyokladin", "Pharmayod".
  3. Organiskt gödningsmedel från parasiter . Medel för denna kategori är ganska selektiva: de "rör inte" insekter som behövs i någon trädgård eller grönsaksodling, men förstör i sin tur skadedjur. Huvuddelen av bioskyddande gödningsmedel fungerar genom att verka på tarmarna i parasiten eller nervsystemet. Två dagar efter sprutning kan du använda bär, grönsaker och frukt till mat. Bland organiska gödningsmedel från parasiter är de mest populära: "Nematofagin", "Verticillin", "Bitoxibacillin", "Dachnik".
Bild
Bild

Ansökningsmetoder

Innan du använder något organiskt gödningsmedel för trädgården eller grönsaksträdgården måste du noggrant läsa instruktionerna på förpackningen. Det enda som är nödvändigt är att observera doseringen, eftersom ett överskott av näringsämnen och spårämnen kommer att göra mer skada än nytta. Det kommer att vara användbart att bekanta sig med särdragen i att använda medlen.

  • För inomhusväxter . Innan du använder produkten måste du se till att den är lämplig för en viss gröda. 5–20 droppar flytande toppdressing tillsätts till renat vatten och blandas noggrant. Det granulära preparatet hälls i jorden, effekten kommer att visas under vattning. För att uppnå önskad effekt används medlet en gång varannan vecka.
  • Trädgård . En lösning används för att befrukta fröna: 50 ml av produkten per 10 liter vatten. Cirka 3 liter konsistens faller på ett kilo frön. Blötläggning varar upp till 10 timmar. Bladmatning av växter utförs med en lösning: 40 ml per hink vatten. Kan användas 3 gånger per säsong.
  • Trädgård . Bakteriegödsel används för att säkerställa att träd och buskar slår rot snabbare. Innan planteringen är det nödvändigt att blötlägga sticklingarna i 2-4 timmar. Applicera en lösning i förhållandet 50 ml av produkten till 10 liter vatten. Du kan också spraya plantbladen högst en gång i veckan. Rotmatning utförs varannan vecka.
Bild
Bild

Man kan dra slutsatsen att organiskt gödningsmedel är ett budgetalternativ som kan ersätta alla kemikalier och bekämpningsmedel. Det är viktigt att ta ett ansvarsfullt förhållningssätt till valet av det nödvändiga läkemedlet och noggrant studera instruktionerna före användning.

Rekommenderad: