Skruvar, Skruvar Och Bultar: Hur är De Olika? Skillnad Mellan Självgängande Skruvar Och Skruvar, Muttrar Och Spikar

Innehållsförteckning:

Video: Skruvar, Skruvar Och Bultar: Hur är De Olika? Skillnad Mellan Självgängande Skruvar Och Skruvar, Muttrar Och Spikar

Video: Skruvar, Skruvar Och Bultar: Hur är De Olika? Skillnad Mellan Självgängande Skruvar Och Skruvar, Muttrar Och Spikar
Video: PATTA Self-Drilling Screw Series 2024, April
Skruvar, Skruvar Och Bultar: Hur är De Olika? Skillnad Mellan Självgängande Skruvar Och Skruvar, Muttrar Och Spikar
Skruvar, Skruvar Och Bultar: Hur är De Olika? Skillnad Mellan Självgängande Skruvar Och Skruvar, Muttrar Och Spikar
Anonim

En mängd olika fästelement används i industri- och inhemska sektorer. De används för att ansluta enskilda delar till varandra, vilket gör det möjligt att montera strukturer av olika storlekar . Antalet fästelement inkluderar spikar, skruvar, bultar, skruvar. Dessa fästelement skiljer sig från varandra i utseende, struktur och tillämpning.

Bild
Bild

Definition av begrepp

Hårdvara i olika former och storlekar är metallfästen som används för att utföra reparationer, inom konstruktion, i industriella och inhemska sfärer. Inom byggbranschen används metallelement som konventionellt kombineras till en grupp fästelement. Den innehåller följande produkter:

  • naglar;
  • självgängande skruvar;
  • spikspikar;
  • förankringsbultar;
  • bultar;
  • skruvar;
  • skruvar;
  • nötter;
  • brickor;
  • hårnålar.
Bild
Bild

Varje typ av fästelement har en metrisk standard som fastställts av GOST, som används av tillverkare av dessa produkter vid tillverkning. Metrisk hårdvara har sin egen beskrivning.

Nagel utåt ser ut som en metallstav med ett platt huvud i ena änden och en spetsig andra ände. Spik används för att sammanfoga delar av trä eller annat mjukt material. Hårdvara kan ha olika diametrar och längder, ytan på arbetsstången vid spiken kan vara slät eller ha en skruvgänga. Och det finns också spikar med stegade hack. Sådana hårdvarukonfigurationer gör att du kan göra tillförlitliga anslutningar som används vid montering av möbler, konstruktion av träkonstruktioner, för installation av efterbehandlingsmaterial.

Ett räfflat eller vridet spikskaft ökar styrkan hos fogen som görs med det och gör att belastningen på fästelementet kan ökas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Självgängande skruv - en metallanordning som kan skruvas in i mjuka material som trä, plast, metallprofil. Den självgängande skruvens arbetsdel ser ut som en tunn metallstav med en metrisk gänga på den. Hårdvaran har en urtagning som passar en skruvmejsel.

Den självgängande skruvens änddel har en lätt skärpning, vilket underlättar skruvningsprocessen utan förberedelse av borrhålet genom borrning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Spikspik är en variant av spiken, som är utformad för att driva den med en viss ansträngning till en hård yta av betong, metall, tegel. Spikspiken består av 2 element: själva spiken och pluggen av plast. För att fixera spikspiken i arbetsytan är det nödvändigt att utföra förborring, där pluggen först installeras, och sedan spikas eller spikas in spiken. Det finns en tråd på spikens arbetsstång, hårdvarans huvud är platt och spetsen har en konisk form.

Efter att spiken kommit in i plugghålrummet, avviker väggarna i den senare till sidorna, vilket ger en pålitlig distansfäste.

Bild
Bild
Bild
Bild

ankarbult i sin design liknar den en spikplatta, eftersom den innehåller en plastpinne och en gängad bult. I processen med att skruva in ankarbulten expanderar väggarna i pluggen i det tidigare förberedda hålet, vilket skapar en tillförlitlig fastsättning. Förankringsfästen har ökad styrka, med deras hjälp kan tunga och stora föremål fästas på ytan.

Det säregna med ett sådant fästelement är att det är svårt att demontera om det behövs, och återanvändning tillhandahålls inte heller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bult Är en fästelement med en rullad metrisk tråd. Dess mått kan variera, och syftet är att med hjälp av detta fästelement är löstagbara delar sammankopplade. För att fixa bulten måste du använda en skiftnyckel, eftersom huvudet på denna hårdvara har formen av en sexkant.

Bulten kan återanvändas eftersom anslutningen med den kan demonteras om så önskas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skruva - hårdvara, med hjälp av vilka två delar är anslutna ihop. Externt är skruven en stång på vilken det finns en gänga, och i slutet finns ett huvud med en spår för en skruvmejsel. Skruvanslutningen är hopfällbar, hårdvaran kan användas upprepade gånger tills kanterna för skruvmejseln på huvudet är helt slitna.

Skruvar används ofta inom maskinteknik och vid tillverkning av enheter och utrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träskruvar i utseende liknar de självgängande skruvar, men ett utmärkande drag är att skruven skruvas fast i ett tidigare förberett hål. Gängan för alla skruvar är gjord med räffelmetoden, den har ingen speciell styrka, därför används denna typ av fästelement för att arbeta med mjuka material: plast, trä, metallämnen med förberedda hål.

Bild
Bild
Bild
Bild

skruva har formen av en sexkantsbricka med en gänga i det centrala hålets område. Denna hårdvara används för att förstärka anslutningar gjorda med dubbar, skruvar eller bultar. För att dra åt muttern måste du använda ett specialverktyg: en skiftnyckel. Utseendet kan muttern vara platt, långsträckt, halvcirkelformad, i form av en cylinder. Med hjälp av gängan bildar muttrarna, som skruvas på bultar eller skruvar, starka fästelement med dem, som vid behov kan skruvas loss och hårdvaran kan återanvändas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bricka ser ut som en platt ring av legerat stål. Denna hårdvara används för att installera den på huvudet på en bult eller skruv, vilket ökar deras kontaktstödyta. Denna typ av fästelement används när fästelement är tillverkade på mjuka material, som trä. Dessutom hjälper brickan till att fästa om hålet är större än bulthuvudets diameter. I detta fall kommer brickan att förhindra att huvudet faller ner i hålet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hårnål i utseende ser det ut som en cylindrisk stång, i vars båda ändar det finns en tråd. Hårnålen skruvas in i hålet på anslutningsdelen så att båda ändarna är åtkomliga för att skruva muttrar med motsvarande diameter på dem. Längden på reglarna kan vara olika.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ordet "hårdvara" täcker alla slags metallelement, som inte bara inkluderar fästelement.

Vad är skillnaden mellan en bult, skruv och mutter?

Till skillnad från en bult har en skruv, även om den liknar den, ett runt huvud och en speciell urtagning för en skruvmejsel. Vid bulten ser huvudet ut som en sexkant, och det finns ingen urtagning, eftersom denna hårdvara är fastsatt med en skiftnyckel . Under fästprocessen skruvas skruven fast i materialet och fixeras i det med hjälp av dess gänga. Medan fästning av bulten kräver användning av en mutter, är det denna mutter som är låset på fästbultanslutningen.

Oftast används skruvfäste där det inte finns någon åtkomst från baksidan av delarna som ska anslutas för att dra åt muttern . Det kan till exempel vara vilken hushålls- eller industriell mekanism som helst, liksom en struktur i form av ett lock. För konventionella anslutningar används en stålskruv, men om arbete utförs på elektrisk utrustning används skruvarna i detta fall av mässing, brons eller koppar.

Dessa material ger inte bara en pålitlig anslutning, utan har också egenskapen hos en elektrisk strömledare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skiljer sig en självgängande skruv från en skruv?

Till skillnad från en skruv har en självgängande skruv förmågan att skära en tråd i materialet medan den skruvas in. Jämfört med en skruv har en självgängande skruv en tunn stång, på vilken gängan har en ökad höjdindikator, om vi jämför 2 hårdvara med samma diameter: en skruv och en självgängande skruv.

Tillverkare för tillverkning av självgängande skruvar använder en starkare stålkvalitet, eftersom denna hårdvara skruvas in i arbetsstycksmaterialet utan förberedelse av borrhålet. När det gäller skruven är det inte möjligt att skruva in den utan ett färdigt hål, och själva hårdvaran har låg hållfasthet: under påverkan av den applicerade kraften kan den bryta av. För att underlätta att skruva in har den självgängande skruven dessutom en spetsig ände, som ingen av skruvarna har.

Båda dessa hårdvaror är en typ av skruv, de har små skillnader, men essensen i applikationen är densamma - att göra en pålitlig fästelement.

Rekommenderad: