Dowels För Ihåliga Strukturer: Metall För Väggar Av Plåtar Och Andra Pluggar För Ihåliga Block

Innehållsförteckning:

Video: Dowels För Ihåliga Strukturer: Metall För Väggar Av Plåtar Och Andra Pluggar För Ihåliga Block

Video: Dowels För Ihåliga Strukturer: Metall För Väggar Av Plåtar Och Andra Pluggar För Ihåliga Block
Video: How to Install Metal Stud Framing / Drywall 2024, Maj
Dowels För Ihåliga Strukturer: Metall För Väggar Av Plåtar Och Andra Pluggar För Ihåliga Block
Dowels För Ihåliga Strukturer: Metall För Väggar Av Plåtar Och Andra Pluggar För Ihåliga Block
Anonim

Ihåliga tegel, MDF, gips, plattor med tunga har speciella egenskaper, och när du behöver fästa någon struktur på dem är det omöjligt att uppnå fästelement av hög kvalitet med en enkel plugg. En porös eller ihålig bas tål inte höga mekaniska belastningar. Som ett resultat kan en självgängande skruv eller annat olämpligt fästelement helt enkelt flyga ut ur uttaget och lämna ett trasigt hål. Vid arbete med sådana baser används speciella fästelement - pluggar för ihåliga strukturer.

Bild
Bild

Funktioner och syfte

Det unika med en sådan plugg är att den har en hylsstruktur med flera sektioner . Fästelementet har initialt en metrisk skruv med ett Phillips-huvud, ring och liknande.

Den ihåliga kärnan är lätt att installera. Detta kan göras med en skruvmejsel eller en tång. På grund av dess användning i ihåliga material har fästelementet ett stort öppningsbart dragvingeområde, vilket säkerställer tillförlitligheten vid fixering. Föreskrift görs för att åter använda skruven efter att ha tagit bort den från pluggen. Den återstående pluggen förlorar inte sina fästegenskaper.

Sortimentet av ihåliga väggproppar innehåller mer än ett dussin typer. Det kan vara svårt för en lekman att göra ett val om han inte vet vad som är rätt för honom i ett visst fall.

Vissa av dem kräver förborrning, andra är självgängande.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För ihåliga väggar

En sådan plugg är gjord av nylon, zink-aluminiumlegering, galvaniserat stål. Fästteknik är:

  • programmerbar deformation;
  • tråd och programmerbar deformation;
  • tråd plus vridbar.

Vissa är återanvändbara, men de flesta är engångsbruk

För att installera pluggen med förborrning, använd en borr (borr eller skruvmejsel).

Bild
Bild
Bild
Bild

För fjäderplatta

Denna typ av fästelement är också tillverkad av metall eller nylon, har en tvådelad design - distans och utan mellanrum . Distansdelen ändrar sin konfiguration under installationen. En sådan plugg kan ha en begränsning i form av en cylindrisk eller rund manschett, som inte tillåter att den faller ner i hålet. Enligt installationsmetoden är fästelement indelade i drivna och skruvade. Dowels för GWP-genomgående typ har en långsträckt icke-expansionsdel. Distanstypen är installerad i väggen i hela dess längd.

Typer av fästelement för ett gassilikatblock, luftbetong och luftbetong:

  • ram;
  • nylon;
  • plast;
  • metall.

Detta val tillåter användning av pluggar i enlighet med den kommande belastningen. För lätta konstruktioner är nylon eller plast idealiska. Tung utrustning och möbler är fästa på metallpluggar. Detta är den mest hållbara och brandsäkra typen av fästelement.

I grund och botten har dessa fästelement en skyddande hylsa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Den vanligaste metoden för montering av fästelement är friktionsfäste. När du arbetar med fiberboard eller gipsskivor, andra ihåliga material, är denna metod inte lämplig. Med gips fungerar inte distanstekniken, och för GWP kan du missa och falla i tomrummet och fixering kommer inte att ske. Därför väljer de fästelement med handlingsprincipen - fastsättning med en form.

Molly metallankare med skruv … Ankaret sätts in i det borrade hålet med en bussning med slitsade flikar, som expanderar när bussningen dras till panelens bakre yta.

Bild
Bild

Fjärilspindel - polyamid och stålstav med metrisk gänga. Genom att dra åt skruven dras kronbladen åt och expanderas. Skruvens längd tillåter användning av fästelement med tjockare ytor, med flera ark gips.

Bild
Bild

Dowel Fischer PD har en avsmalnande distans och är monterad i PPG och paneler. Medan den skruvas in dras konen åt, och den "dragkedja" tätt, samtidigt som kronbladet expanderar. Valet till förmån för denna typ av fästelement görs vid arbete med plåtmaterial från 6 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metallplatta för upphängda konstruktioner - ljuskronor, målningar, hyllor, ljusa väggskåp och mer. Fästelement väljs utifrån materialets tjocklek och zonen utan expansion. Installera med en skruvmejsel eller specialtång. Återanvändning är möjlig. Består av en hylsa med distans- och icke-distanszoner, samt en skruv med en metrisk gänga, en ring eller en halvring.

Bild
Bild

Speciell plugg . Dess syfte är att fästa lättkonstruktioner i ihåliga tegelstenar, porösa betongfundament. Har en polypropylenhylsa med en försänkt kant, skåror över hela ytan och en distans mustasch. Metallspiken har en tråd.

Bild
Bild

Spikspik avser speciella pluggar som används för att fästa strukturer och föremål på fasta material - tegel, betong. Det hamras inte bara i pluggen, utan också direkt i basen. Det används oftare under ytbehandlingen för installation av hjälpskenor.

Bild
Bild

Dimensioner

För en kvalitetsinstallation måste du välja rätt storlek på fästelement. Standardstorlekar är 4, 5, 6, 8 mm. 10 mm fästelement används mycket mindre ofta. Produktens längd beror på diametern: om den med en diameter på 10 mm är lika med från 100 till 200 mm, då med en diameter på 6 mm, kommer den att vara från 35 till 80 mm. Varje tillverkare har utvecklat sin egen standardstorlek, men allmänna värden är fortfarande tillgängliga. De visas i tabellen och hjälper dig att navigera i valet . Dessutom för att fästelementet ska hålla ordentligt måste dess storlek matcha storleken på plattan eller teglet.

Metallpluggar märkta M6x52, M6x65 hänvisar till fästelement … Deras syfte är installation av lätta konstruktioner, gips, spånskiva till massivt tegel, vild sten och betong. De har en begränsande sida, vassa tänder och slitsade element i ärmen.

Bild
Bild

Montering

Erfarna tekniker använder en beprövad installationsmetod. Markera platserna för framtida hål för fästelement . Detta kan göras med en penna eller penna. Med hjälp av en knivspets repas små fördjupningar vid dessa märken. De kommer att hjälpa borren att hålla sig på märket. Borrens diameter väljs exakt med pluggens diameter så att den passar tätt in i hålet. Lösa fästelement är ett tecken på dålig installation.

På samma sätt bör hålets djup och längden på fästelementet vara lämpliga i storlek, samma kriterier gäller för skruven och pluggen. Håll borren i en vinkel på 90 grader, vid låg hastighet, borra ett djup på 1 cm med en chockfri metod. Öka sedan hastigheten. Om borren inte har en djupmätare, placeras en markering med önskad längd på själva borren.

Det färdiga hålet blåses för att ta bort damm och smulor. Spindeln drivs försiktigt in med hjälp av en hammare som ett slagverktyg. Vid montering av väggskåpsfästet finns ett 2 mm mellanrum kvar när skruven skruvas in. För andra typer av infästningar är skruven eller spiken infälld i linje med ytan.

Efterlevnad av alla nödvändiga villkor kommer att möjliggöra högkvalitativ och pålitlig installation av strukturer.

Rekommenderad: