Landskapsarkitektur Av En Liten Trädgård (46 Foton): Färdiga Kompositioner För En Liten Tomt, Gör-det-själv-trädgård

Innehållsförteckning:

Video: Landskapsarkitektur Av En Liten Trädgård (46 Foton): Färdiga Kompositioner För En Liten Tomt, Gör-det-själv-trädgård

Video: Landskapsarkitektur Av En Liten Trädgård (46 Foton): Färdiga Kompositioner För En Liten Tomt, Gör-det-själv-trädgård
Video: Odla jordgubbar -föröka enkelt och få nya plantor till trädgården! 2024, April
Landskapsarkitektur Av En Liten Trädgård (46 Foton): Färdiga Kompositioner För En Liten Tomt, Gör-det-själv-trädgård
Landskapsarkitektur Av En Liten Trädgård (46 Foton): Färdiga Kompositioner För En Liten Tomt, Gör-det-själv-trädgård
Anonim

En liten trädgård är annorlunda. Det är allmänt accepterat att det lilla området nära huset, planterat med träd, är själva trädgården. Allt är inte så enkelt: det kan delas direkt i lägenheten eller på verandan på flera nivåer.

Bli inte upprörd över storleken på trädgården, en liten är billigare, det är lättare att ta hand om den och det ser inte värre ut än stora dyra landskapsarkitekturer. Även ett litet utrymme rymmer ett stort antal träd, buskar och blommor. Och om de planteras korrekt kan du visuellt expandera territoriet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur organiseras det korrekt?

Att designa en liten trädgård är roligare än att designa en stor tomt. Frukterna av ditt arbete kan ses direkt, utan att vänta i flera år på att träden ska växa. Och viktigast av allt, det är skönt att göra det själv. Du behöver bara ta hänsyn till några av funktionerna i ett miniatyrutrymme.

En liten trädgård kan gå förlorad mot bakgrund av ett stort hus. För att förhindra att detta händer, isoleras det genom att höja jorden.

En liten, väl utformad vall runt huset minskar byggnadens betydelse och gör det möjligt för trädgården att locka uppmärksamhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du designar, tänk på att objekt ska vara jämförbara med webbplatsens storlek. Överbelasta inte den med storskaliga strukturer. Stigar, gungor, bänkar, terrasser är byggda med en preferens för lätta material. Det är bättre att använda häckar och buskar som dekor. Döva staket måste överges, detta kommer att orsaka en känsla av isolering.

Det är bra att tillämpa teknikerna för en vild och försummad trädgård i ett litet område . Det här är teknikerna, och inte det verkliga upploppet av ogräset.

Ett överflöd av tomma utrymmen ser dåligt ut i små områden, men övermättnad är oacceptabelt, allt ska planteras och byggas harmoniskt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer vegetation för en trädgård bör du ta hänsyn till dess tillväxt, därför är det att föredra att plantera underdimensionerade träd och små buskar. Vinstockar tar inte mycket plats, de behärskar vertikalt utrymme väl, maskerar väggar och staket. Vinterhärdiga växter bör väljas, då kommer det inte att plantera tomrum efter vintern.

Det är bättre att placera en ny grön gräsmatta i mitten av platsen, som omger den med vegetation. Om du planterar barrträd (enbär, idegran), kommer de att göra trädgården attraktiv även på vintern. Buskar måste spädas med rabatter med ljusa blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan också göra rabatter vid ingången till huset. Om du gör dem i olika storlekar kommer de visuellt att skapa volym. Växternas säsongsmässighet bör beaktas, de ska blomma från tidig vår till sen höst och ersätta varandra.

Smidiga linjer, till exempel slingrande banor, hjälper till att utöka utrymmet. Samma uppgift löses med blomkompositioner utspridda mellan träd och byggnader. Om du leder vägarna in i buskarna kan du skapa effekten av oändlighet i rymden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trädgården kommer att vara väl inredd med dekorativa element i form av bäckar, en liten damm, ett vattenfall eller figurer av sagofigurer. På lusthus, husväggar kan du hänga blomkrukor med blommor, ordna kompositioner av sten och trä, eventuella oegentligheter och slumpmässighet kommer att skapa ytterligare volym.

Det är bättre att plantera stora ljusa blommor nära husets väggar och i avlägsna områden, detta skjuter visuellt gränserna för platsen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stilval

Vilken stil som är att föredra beror på ägarens smak.

Vanlig stil älskar ordning i allt . Linjerna längs vilka rabatterna bryts ska vara symmetriska, vägarna ska vara raka, sängarnas alla former bör vara geometriskt korrekta och relatera till tomtens storlek. Gräsmattan och buskarna måste vara snyggt trimmade.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Naturstil ger mer utrymme för fantasi . Allt här kan vara ojämnt och strömlinjeformat. Inga raka linjer och tydlig geometri. Du kan leka med den naturliga reliefen och skapa olika tematiska zoner.
  • Miniträdgård i japansk stil . Hans princip är stor i liten. På ett litet utrymme planteras miniatyrträd, utåt liknande hundratals gamla jättar, en liten reservoar som imiterar havet, omgiven av stenar. I en sådan trädgård är figurer av pagoder, broar och japanska lyktor lämpliga. Fleråriga vintergröna väljs eftersom den japanska trädgården symboliserar evigheten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rastzon

Du bör också ta hand om rekreationsområdet. I en liten trädgård ser en liten terrass bra ut och kan användas för uteservering. Trädgårdens sammansättning bör byggas på ett sådant sätt att hela det omgivande rummet, som sitter på terrassen, är tilltalande för ögat.

Det är bra att ordna ett rekreationsområde i form av en liten innergård. Ett bord med en bänk och en liten gunga kommer att göra. I närheten finns en damm med en bro eller ett vattenfall. Det är på en sådan plats som integritet med naturen känns.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vertikala kompositioner

Den lilla trädgården saknar horisontella ytor. Vägen ut är enkel - du måste behärska vertikalen. Kompositioner gjorda av sten - alpina rutschbanor hjälper till att rikta trädgården uppåt. Det är bättre att placera dem i det bortre hörnet så att du kan uppskatta den övergripande bilden av trädgården.

För vertikala kompositioner är flerstegs rabatter, däckbäddar, växter på hyllor lämpliga. Bågar, staket, trädgårdsspalter, väggar på arbors är fyllda med grönska.

Klätterväxter behärskar höjden väl: vilda druvor, murgröna, humle, klematis.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När man planterar dem bör man ta hänsyn till jordens skick, skugga och andra faktorer.

Med hjälp av en lockig ros kan du dekorera bågen ovanför bänken i rekreationsområdet och, fortsätta temat, ordna färdiga kompositioner med rosor i behållare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I små områden är det bra att använda växter i blomkrukor. De utgör olika flerskiktade kompositioner, som alltid kan ändras om så önskas. Det är bra att hänga vaser med blommor på husets väggar, under taket på verandan, på terrassen. I sådana krukor mår penséer, begonia, petunia, fuchsia, purslane bra. Du kan också använda trädgårdsväxter genom att plantera olika salladsorter, sorrel eller till och med jordgubbar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Träd

Träden i trädgården kan matcha ägarens smak, men man bör komma ihåg att när man planterar barrväxter kommer trädgården att se levande ut under den kalla årstiden. Detta betyder inte att det bara finns plats för barrträd i trädgården. Vackra blommande träd kan planteras.

Snyggt, skört, med en frodig, saftig krona, träd är lämpliga för alla små områden. Men älskare av stora träd bör inte ändra sina preferenser. Du kan placera ett sådant träd mitt i platsen och bygga hela landskapsdesignen, utgående från denna vackra jätte. Rastplatsen, som ligger vid stammen, kommer att täckas med tjock skugga även på den hetaste dagen. Med en så kraftfull accent ser hela den lilla trädgården respektfull ut. Koppla av i skuggan och beundra hela trädgården.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trädgårdsvägar

När du skapar spår kan du använda valfritt material, både ultramoderna och naturliga (stenar, sand, trädskärningar). Men för en liten tomt är hur dessa stigar ligger i trädgården av stor betydelse. De slingrande stigarna böjer utrymmet och ser längre ut, resan längs dem är längre, och det får trädgården att se större ut.

Där platsen är tydligt synlig bör tvärgående vägar göras och låta längsgående banorna slingra sig mellan rabatter och blomkrukor, vilket skapar en illusion av ett stort utrymme. Vägar som går ingenstans ser mystiska ut. För denna effekt bör de riktas in i täta gröna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vatten

Så att en liten trädgård som går längs krökta stigar inte har möjlighet att fixa det helt, är det nödvändigt att tänka på distraktionerna. Varje vattenyta klarar denna uppgift väl. Hon fängslar, förtrollar, det är alltid trevligt att se din reflektion i den. En sådan reservoar kommer att ta liten plats, men fördelarna med den är påtagliga.

Du kan tänka dig en liten damm i två nivåer, åtskilda av en bro eller ett minivattenfall. När det gäller området nära vatten är det bättre att så det med fuktälskande vegetation, lägg ut det med små stenar (med stora stenar kommer reservoaren att verka ännu mindre).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Så med hjälp av små knep är det möjligt i en persons fantasi att göra ett obetydligt territorium stort och viktigt, på vilket du kan gå länge och titta mycket, varje gång du upptäcker något nytt. Detta är konsten att inreda en miniträdgård.

Du kommer att lära dig hur du planerar ett litet område korrekt i följande video.

Rekommenderad: