Korkskruvar: En översikt över En Korkborr För Trä, Vi Gör En Korkskärare Med Egna Händer, Verktyg 35 Mm Och Andra Storlekar

Innehållsförteckning:

Video: Korkskruvar: En översikt över En Korkborr För Trä, Vi Gör En Korkskärare Med Egna Händer, Verktyg 35 Mm Och Andra Storlekar

Video: Korkskruvar: En översikt över En Korkborr För Trä, Vi Gör En Korkskärare Med Egna Händer, Verktyg 35 Mm Och Andra Storlekar
Video: Мало кто знает об этой функции ДРЕЛИ !!! 2024, Maj
Korkskruvar: En översikt över En Korkborr För Trä, Vi Gör En Korkskärare Med Egna Händer, Verktyg 35 Mm Och Andra Storlekar
Korkskruvar: En översikt över En Korkborr För Trä, Vi Gör En Korkskärare Med Egna Händer, Verktyg 35 Mm Och Andra Storlekar
Anonim

Mannen har kommit med många verktyg som hjälper honom att klara komplexa uppgifter. Träborrar finns i ett brett sortiment. I arbetet används inte bara skärare aktivt, utan även korkborrar.

Beskrivning

Korkborren, eller korkskäraren, används inte bara för tillverkning av träkorkar. En sådan borrfäste är avgörande för dem som måste arbeta på trä.

Bild
Bild

Kärnan i verktyget är enkel . Ett hål borras genom materialet och pluggen förblir inuti. Om det är nödvändigt (detta används vanligtvis i möbelindustrin), då är fräsen inte helt nedsänkt i träet, en bit kork plockas ut och den nödvändiga urtagningen i diameter kvarstår.

Den enda nackdelen med en sådan pluggutrustning är att den behöver centreras. Experter rekommenderar att arbeta på maskinen, du kan stå, det viktigaste är att materialet ligger på en plan yta.

Bild
Bild

Pluggar, som erhålls som ett resultat av att använda de beskrivna verktygen, används som dekorativ tätning av hål eller bultar inbäddade i trä.

Om vi pratar om applikationen inom yrkesområdet kan du ofta se hur befälhavaren enkelt och naturligt borrar ut knutar och andra defekter i trädet med hjälp av en sådan borr.

Trots sin mångsidighet gillar inte alla de övningar som beskrivs .… Många hantverkare hävdar att det inte alltid är säkert att använda dem, det är mycket bekvämare att använda Forstners borrar i arbetet.

Bild
Bild

Det finns modeller som kan användas i en handrouter, de skiljer sig från de vanliga genom närvaron av ett skaft. Det bör också sägas att sådana riggar levereras till försäljning i två versioner:

  • konisk;
  • cylindrisk.

Om du använder en korkskärare är det bättre att inte använda en handborr för detta . Anledningen är enkel. I detta speciella fall kan centreringen inte göras, vilket innebär att borren helt enkelt kan gå åt sidan när som helst. Det kommer inte att fungera för att uppnå en jämn kontakt på detta sätt.

Bild
Bild

Vidare, när man använder en handborrare, måste användaren utöva ytterligare kraft, men samtidigt behålla en rät vinkel mellan verktyget och materialet. Det skulle vara mer bekvämt i detta fall att använda en fräs eller en borrmaskin.

Sådana problem uppstår inte om du byter ut korkskäraren mot en Forstner-borr, eftersom riggen är självcentrerad, lätt går in i trädet och kan användas med en enkel borr.

Bild
Bild

Dimensioner

En av fördelarna med pluggborrar är att de finns i en mängd olika diametrar. I tillverkarens tabell kan du hitta alternativ för 15 mm, och 35 mm, och till och med 44 mm. Faktum är att denna parameter kan variera från 8 till 100 mm.

Men det bör förstås att utrustning, som har en diameter på mer än 5 centimeter, endast används för maskinborrning. Detta garanterar främst användarens säkerhet.

På marknaden för moderna enheter kan du hitta uppsättningar med flera borrar, olika i diameter, eller så kan du köpa varan i stycket. Vanligtvis är rotationsriktningen RH.

Diametrar på 15 mm och mindre anses vara bland de mest efterfrågade. Dessa är borrar för 8, 10, 12 mm

Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Om det inte är möjligt att köpa en korkskärare kan du göra det själv. För detta används en gammal mejselborr.

Verktyg kräver en cirkelsåg, en svarv, en klämma och en elektronisk kaliber.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att göra en korkskärare med önskad diameter är det värt att använda en fjäderborr som har en liknande parameter som den som krävs. I vårt fall tog vi bredden på skulderbladet 4, 1 cm.

Bild
Bild

Först tar vi ett träblock och gör ett hål i det med en skruvmejsel, lämplig för skaftet. Vi sätter in utrustningen där, som vi kommer att byta.

Bild
Bild

Avståndet mellan tänderna ska vara 3 cm, vi mäter det och gör ett snäpp. Vi sätter in ett block med en fjäderborr i klämman. Det är mycket viktigt att säkra delen väl, eftersom befälhavarens säkerhet beror på den.

Bild
Bild

På en slipmaskin skär vi först av punkten, på grund av vilken centreringen utförs. Det behövs ingen korkskruv. Två snitt görs enligt de markeringar som ritats i förväg. Det är viktigt att hantera borren upp och ner.

Bild
Bild

Den centrala delen tas bort helt. Detta gör att det ser ut som en gaffel med två tänder. Under drift borrar en sådan rigg enkelt en kork med en given diameter i ett träd.

Bild
Bild

Skärpning

Sådana produkter kan slipas utan specialutrustning . Detta kommer att kräva ett speciellt block, som måste fuktas med tvålvatten under processen.

Materialet rengörs med ett lösningsmedel.

Stavarna finns i olika kornstorlekar. Beroende på tjockleken på pluggskäraren och tjockleken som ska tas bort, väljs denna parameter oberoende av användaren.

Rekommenderad: