Skyddskläder: Beteckning På Arbetsklädernas Egenskaper, Kostymer För Skydd Mot Ljusbåge Och Andra Speciella Kläder, Skyddsklasser

Innehållsförteckning:

Video: Skyddskläder: Beteckning På Arbetsklädernas Egenskaper, Kostymer För Skydd Mot Ljusbåge Och Andra Speciella Kläder, Skyddsklasser

Video: Skyddskläder: Beteckning På Arbetsklädernas Egenskaper, Kostymer För Skydd Mot Ljusbåge Och Andra Speciella Kläder, Skyddsklasser
Video: Fashion meets function in bullet-proof suit 2024, April
Skyddskläder: Beteckning På Arbetsklädernas Egenskaper, Kostymer För Skydd Mot Ljusbåge Och Andra Speciella Kläder, Skyddsklasser
Skyddskläder: Beteckning På Arbetsklädernas Egenskaper, Kostymer För Skydd Mot Ljusbåge Och Andra Speciella Kläder, Skyddsklasser
Anonim

ZFO betyder "skyddande funktionskläder", denna avkodning döljer också huvudsyftet med arbetskläderna - skydda den anställde från eventuella arbetshinder. I vår recension kommer vi att prata mer detaljerat om huvuddragen i att använda speciella kläder, dess sorter och finesser i att välja vissa modeller, beroende på arbetsförhållandena.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

ZFO var ursprungligen utformat för att skydda anställda industri- och byggyrken, vars arbetsuppgifter är förknippade med fara för hälsa och liv.

Särskilda kläder skyddar arbetstagarna från de farliga effekterna av yttre ogynnsamma yttre faktorer, varför när du syr den på beställning eller köper den, se till att produkterna uppfyllde exakt följande krav.

  • Lös passform - overall, byxor och jackor bör inte begränsa rörelsen, en anställd som utför sina arbetsuppgifter bör inte känna obehag.
  • Funktionalitet - skyddskläder kan dessutom utrustas med remmar, karabiner, lappar eller inbyggda fickor för att förbättra ergonomin.
  • Bra fysiska egenskaper - ZFO ska vara lätt att rengöra, ha smutsavvisande egenskaper och inte bli blöt i regnet.
  • Värmeledningsförmåga - när du arbetar på vintern ska tyget skydda en person från värmeförlust, och på sommaren ska det absorbera och ta bort all överflödig fukt, samtidigt som det bibehåller fullt luftutbyte.
  • Slitstyrka - Alla arbetskläder ska vara tillverkade av slitstarka material som skyddar den anställde från mindre skador och mekaniska skador.
  • Till skillnad från vardagskläder sys overallerna på ett sådant sätt att en identisk kostym kan bäras av två personer i olika byggnader, så visuellt brukar de Överdimensionerad .
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudkategorierna i Western Federal District inkluderar följande

Byxor, jackor och byxor - de kan användas både inomhus och utomhus. Vintermodeller finns tillgängliga från isolerade material, samt alternativ från lätta tyger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särskilda skor - det viktigaste elementet i arbetsoveraller, som används för att skydda arbetstagaren mot mekaniska skador, elchock, låga eller höga temperaturer, skyddar fötterna från smuts.

Bild
Bild
Bild
Bild

Handskar och vantar - det mesta av arbetet relaterat till manuellt arbete utförs för hand. De bär de största belastningarna, så de måste dessutom skyddas. Vanligtvis används flera typer av handskar för att skydda händerna - de kan vara kemiskt resistenta, vattentäta, dielektriska och även isolerade.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hattar - denna kategori inkluderar basebollkepsar, hattar, mössor och hjälmar. På sommaren skyddar de huvudet från värme och överhettning, och på vintern - från snö och frost.

Om risken för mekanisk skada är hög, som på byggarbetsplatser, används starka hjälmar istället för vanliga hattar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elementen i ytterligare skydd är andningsskydd, masker, sköldar, skyddsglasögon, hörlurar och gasmasker .

Bild
Bild
Bild
Bild

Observera att inga kläder kan ge 100% skydd, oavsett hur hög kvalitet och praktisk det kan vara. Att bära ZFO befriar inte den anställde från skyldigheten att personligen följa säkerhetsstandarderna.

Översikt över typer och klasser för skydd av arbetskläder

Det finns flera typer och klasser av skyddskläder, beroende på typen av hot

Termisk - förutsätter skydd mot höga temperaturer, en sådan ZFO är särskilt relevant för svetsare och metallurger. Vanligt förekommande inom detta område är overaller gjorda av brandsäkra material som täcker hela arbetarens kropp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kemisk - används vid kontakt med syror, alkaliska lösningar, oljor, bensin och andra aggressiva ämnen som kan orsaka brännskador och vävnadsskador. Används vanligtvis i vissa industrier, liksom i laboratorier.

Sådana kläder är tillverkade av kemiskt resistenta material och ytterligare utrustning används i form av glasögon, andningsskydd och handskar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elektrisk - när du arbetar med utrustning på en ljusbåge finns det alltid risk för elektriska stötar för arbetaren. För att skydda dig från skador sys specialutrustning som inte leder strömmen bra. Vanligtvis inkluderar sådana skyddskläder speciella handskar, stövlar eller galoscher.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fysisk - i vilken produktion som helst är sådana farliga faktorer som föremål med vassa kanter, flis som flyger i en hastighet och andra fenomen uteslutna. De orsakar blåmärken, repor och skärsår. Under sådana förhållanden används olika typer av arbetskläder - vanligtvis är det kostymer och overaller tillverkade av särskilt slitstarka tyger, liksom ytterligare medel i form av glasögon och masker.

Bild
Bild
Bild
Bild

Biologisk - denna typ av hot möter vanligtvis arbetare på laboratorier och medicinska institutioner.

Rätt vald utrustning kan minimera risken för att drabbas av farliga sjukdomar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Overalls kan vara så här:

Signal … Sådan ammunition används av trafikpoliser, liksom representanter för vägtjänster. Reflekterande ränder är huvudelementet i sådana arbetskläder, tack vare vilka maximal synlighet säkerställs i mörkret.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från mekanisk påfrestning . För att beteckna denna kategori av overaller används ZMI -märkningen, vilket betyder "skydd mot mekanisk skada".

Denna typ av kläder skyddar den anställdes hud mot punkteringar och skärsår och skyddar huvudet från att träffas av tunga föremål. Som regel innehåller den en jumpsuit av extra tätt tyg och en hjälm på huvudet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från att glida … Vid val av halkskyddskläder bör särskild uppmärksamhet ägnas åt säkerhetsskor, särskilt dess sulor. För att ge arbetaren maximalt grepp på våta, smutsiga eller isiga ytor_ används oljebeständiga och frostbeständiga material.

Yttersulan skyddas vanligtvis av djupa slitbanor och ibland även dubbar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från höga temperaturer . Sådana kläder sys av material med ökade parametrar för brandmotstånd och styrka. Materialet måste tåla tändning i 40 sekunder. Dessutom levereras sådana kläder med handskar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från låga temperaturer . Overaller som används i kallt väder är utformade för att skydda en anställds kropp från frostskador, så en uppsättning isolerad jacka eller regnrock, byxor, overaller och naturligtvis vantar används här.

Bild
Bild

Från radioaktiv och röntgenstrålning . ZFO, designad för att motstå röntgen- och radioaktiv exponering, innehåller nödvändigtvis overall, handskar och speciella skor. Overaller är vanligtvis gjorda av ånga- och luftgenomsläppligt tyg, i fickorna finns insatsplattor av metaller som absorberar radioaktiv strålning. Absorptionskoefficienten bör i sina effektparametrar motsvara dosen av den mottagna strålningen.

Sådana kläder ger maximalt strålskydd, inklusive från joniserande strålning på platser med hög strålning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från elektrisk ström, elektrostatiska laddningar och fält, elektriska och elektromagnetiska fält … Ett oumbärligt villkor för tillträde till ljusbågen är att bära speciella kläder som skyddar mot elektriska stötar. Sådan ammunition inkluderar skor med gummerade sulor samt värmebeständiga handskar av dielektriskt material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från giftfritt damm . Dessa plagg är utformade för att skydda dig från de vanligaste typerna av föroreningar - damm, olja och vatten. Formen är tillverkad av filtrerande bomull, lätt tvättbara material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från giftiga ämnen . Dräkter som skyddar mot industriella gifter inkluderar overaller av luft och ånggenomsläppligt material, samt en hjälm med ett siktglas. En distributör finns här som levererar ren luft under kläderna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från vatten och lösningar av giftfria ämnen . Arbetare behöver vattentäta kläder för att utföra sina arbetsuppgifter i regn. Sådana kläder är gjorda av vattentäta material, och för att bibehålla sömmarnas maximala täthet är de täckta med nylon.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från sura lösningar . Sådana overaller är utformade för att skydda den anställde från aggressiva sura medel, det är obligatoriskt för alla anställda i företag som arbetar med tillverkning av hushållskemikalier, gödningsmedel och läkemedel.

Vanligtvis används kläder tillsammans med ytterligare skyddsutrustning: skoskydd, förkläden, glasögon och handskar.

Bild
Bild

Från alkalier . Specialdräkter som skyddar mot alkalier kan vara engångs- eller återanvändningsbara, beroende på skyddsklassen. Till exempel, klass 1 inkluderar engångsmodeller, de är sydda av fiberduk, de är lätta och ändå tillräckligt starka för att klara svagt koncentrerade alkaliska lösningar, där andelen kaustiskt material inte överstiger 20%. För att arbeta med mer aggressiva miljöer används klass 2 -overaller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från organiska lösningsmedel . Vid val av overaller för skydd mot organiska lösningsmedel gäller alla samma regler som gäller för Western Federal District mot syror och alkalier. Dessutom kan en andningsskydd eller gasmask användas här.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från olja, petroleumprodukter, oljor och fetter . Oljeskyddskläder skyddar arbetarnas hud mot oljor, bensin, petroleum, aromatiska kolväten och vissa typer av lösningsmedel. Det är vanligtvis tillverkat av högdensitetsmaterial av linne eller blandade fibrer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från allmän industriell förorening … För tillverkning av allmänna arbetskläder används bomulls- eller ulltyger, syntetfibrer är tillåtna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från skadliga biologiska faktorer . Sådana kläder förutsätter skydd för alla delar av kroppen, nämligen att de innehåller overall, säkerhetsskor, handskar, en mask, samt ett system som möjliggör rening av inandad luft - ett andningsskydd eller en gasmask.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mot statisk belastning . För att skydda kroppen mot statisk belastning används endast bomulls- eller yllekläder; täckduk och asbestväv är tillåtna.

Vanligtvis görs dukarna reflekterande, för detta är deras yta behandlad med det tunnaste lagret av aluminium.

Bild
Bild

Villkor

I enlighet med Rysslands nuvarande lagstiftning och de standarder som fastställts på vårt lands territorium, Personlig skyddsutrustning måste utan undantag utfärdas till följande arbetarkategorier:

  • arbetsledare och arbetsledare som utför arbetsuppgifter som arbetsledare;
  • bygg- och produktionsarbetare vars arbetsuppgifter på ett eller annat sätt innebär risk för skada.
Bild
Bild

Om en anställd på företaget kombinerar flera specialiteter samtidigt eller utför olika funktioner, är han utrustad med personlig skyddsutrustning för vart och ett av dessa yrken. Observera att varje ZFO har sin egen driftsperiod, den börjar räkna från det ögonblick då den faktiskt utfärdades . Varaktigheten av denna period fastställs genom ett dekret från Rysslands arbetsministerium och nuvarande industristandarder och beror på vilken typ av arbete som utförs. Perioden för att bära arbetskläder inkluderar också lagringen av vinterkläder under en varm årstid.

ZFO är föremål för obligatorisk certifiering, certifikatet är giltigt i 3 år och under denna period kan överallen bli föremål för ytterligare kontroller.

Bild
Bild
Bild
Bild

När är det förbjudet att använda?

Det är strängt förbjudet att använda overall som har alla tecken på fysiskt slitage eller mekanisk skada . Det är inte tillåtet att bära kasserade kläder. Att bära overall utan arbetstid är förbjudet. En anställd kan inte börja utföra sina uppgifter om märkningen av ZFO är avsedd att skydda dessa grupper från den fara som inte motsvarar de faktiska.

Till exempel kan kläder som skyddar mot mekaniska skador inte användas vid arbete med strålning, elektriska apparater eller kemiska lösningar.

Rekommenderad: