Dowels-clamps (37 Bilder): 5-10 Mm Och 19-25 Mm, 11-18 Mm Och Andra Storlekar, "bug" För Fastsättning Av En Platt Kabel Och Andra Typer

Innehållsförteckning:

Video: Dowels-clamps (37 Bilder): 5-10 Mm Och 19-25 Mm, 11-18 Mm Och Andra Storlekar, "bug" För Fastsättning Av En Platt Kabel Och Andra Typer

Video: Dowels-clamps (37 Bilder): 5-10 Mm Och 19-25 Mm, 11-18 Mm Och Andra Storlekar,
Video: Dowel jigs for 8mm and 10mm 2024, April
Dowels-clamps (37 Bilder): 5-10 Mm Och 19-25 Mm, 11-18 Mm Och Andra Storlekar, "bug" För Fastsättning Av En Platt Kabel Och Andra Typer
Dowels-clamps (37 Bilder): 5-10 Mm Och 19-25 Mm, 11-18 Mm Och Andra Storlekar, "bug" För Fastsättning Av En Platt Kabel Och Andra Typer
Anonim

Det finns många sätt att säkra kabeln. För att inte visuellt förstöra utseendet på väggen eller taket, inte bryta mot säkerhetsreglerna, bland dem måste du välja det bästa alternativet. En av dessa metoder är användningen av en klämma.

Bild
Bild

Särdrag

Typen av fästelementsklämma uppträdde på byggmarknaden för inte så länge sedan. På grund av deras funktionalitet, bekvämlighet och enkelhet fick hårdvaran omedelbart erkännande från professionella elektriker. Klämman är utformad för att lägga och fästa kabeln på ett öppet eller stängt sätt. Det gör det möjligt att fästa huvudledningarna för kablar, ledningar, tunna och flexibla rör till stödstöd av material som betong, sten, skumbetong, tegel samt trä eller gips.

  • Användningen av en pluggklämma möjliggör betydande besparingar i fallet när det gäller stora volymer-istället för en uppsättning spikspik används bara ett fästelement. På grund av samma funktion är installationen mycket snabbare.
  • Plasthårdvara, och ännu mer metall, tål stora temperaturfall. Ett så brett sortiment tillåter användning av fästelement både för inomhus- och utomhusarbete i nästan alla regioner i landet.
  • Tillverkningsmaterialet är i de flesta fall resistent mot ultravioletta strålar.
  • Fästelement kan hålla en stor massa, och att byta ut de som har misslyckats är inte svårt.
Bild
Bild

Spindelklämman har också vissa nackdelar, men inte för allvarliga, jämfört med ett stort antal fördelar

  • Materialet som plastfästena är gjorda av brinner inte utan blir plastiskt och deformeras vid en brand.
  • Visuellt ser hårdvaran inte särskilt attraktiv ut. Men om vi anser att själva kabeln inte är en väggdekoration, kan denna nackdel med klämman anses vara obetydlig.
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Denna typ av hårdvara är högspecialiserad, så sortimentet, även om det inte är för stort, är ganska tillräckligt och gör att du kan göra det nödvändiga valet.

Spindelklämman är en enkel plastfäste, på vilken ena sidan finns en klämma i form av en ögla, på den andra - distanständer, den kan vara rund eller platt . Tillverkare producerar denna typ i två färgalternativ - svart och vitt, köparen väljer ledningens färg. Hårdvara med skruv är i princip ett VVS -alternativ. Brandbeständiga fästelement har en speciell polymerbeläggning. I allmänhet klassificeras fästelement enligt olika parametrar. Låt oss överväga de viktigaste.

Bild
Bild

Genom design

Först och främst skiljer sig klämmorna i designfunktionerna

" Insekt " - universella fästelement som används i många fall. Detta är en hårdvara i ett ben kombinerat med en metallfäste och en pressbricka. Användningen av en "bugg" kräver övervakning av isoleringens integritet och ytterligare isolering med värmebeständig tejp vid fogarna. Fästelementen kan bära upp till 10 kg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den runda klämman har en expanderande eller tandad konsol . Den platta typen är gjord i form av en tandad platta med en kabelslinga. Metallversionerna finns i mässing eller zinkstål. Dessutom varierar fästelementen i design.

Bild
Bild

Hårdvara med en trådbeständig tejpklämma, belagd med polymer . Tillsammans med tejpen finns en låsanordning i form av ett spänne, vilket gör det mycket lättare att fixa linan.

Bild
Bild

Stag med motspårständer i ändarna . Detta fästelement används för att installera en linje med ett tvärsnitt på 6 till 25 millimeter. Lämplig för arbete med korrugering och elektriska ledningar, antalet fästa delar beror på linans vikt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Komplicerad vy - monteringsplattform med en klämma . Denna hårdvara har en nylonplatta med motdrivning, i slutet av vilken det finns en slinga. En klämma är fäst vid öglan och produkten fästs. Slingan utökar möjligheterna för montering av korrugeringar och trådar med olika diametrar.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Helikopter " - ett sådant namn mottogs populärt av expansionsklämman. Dess öppna kronblad liknar verkligen helikopterpropellrar. Fästning sker på bekostnad av ändarna, spricker med en kil som drivs in mellan två kronblad. "Helikoptern" kan täcka ett tunt rör eller en kabel upp till 32 mm i diameter. Designad för användning av fästelement med en ögla i vilken linan sätts in, samt för en last på 8 kg, avsedd för montering av korrugeringar. Den är indelad i ytterligare två underarter.

Den första underarten är en konstruktion i ett stycke, när stången redan är i pluggen . Samtidigt ökar styrkan för hela modellen, men kraven på försiktighet blir strängare, eftersom pluggen monteras i väggen tillsammans med kabeln.

I det andra alternativet har den T-formade fästelementet en bågform utan en slinga . Hårdvara av detta slag används för att installera en kabel av en viss storlek, vars diameter exakt motsvarar bågens diameter. Denna typ av distanshållare finns med en eller två bågar, vilket möjliggör parallell installation.

Bild
Bild
Bild
Bild

VVS -plugg med en klämma skruvad på skruven, består av två delar-häftklamrar. Häftklamrarna kan tillverkas med en gummipackning. Optimal lösning för hantering av lätta rör med stora diametrar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klämma . Den används för montering av korrugeringar på en vertikal yta. Designen är utrustad med förstärkta spärrfästen. Deras diametrar är 16, 20, 25, 32, 40 och 50 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter material

Den mest efterfrågade och populära typen av nylonfästen, på grund av dess höga hållfasthet. Polyamidkomponenter är involverade i produktionen av nylon, de är mycket starkare än polyester, tål temperaturer plus 85 grader Celsius. Idealisk för routning och fixering av flera trådar . Fästdon kan dock inte användas i fall där heta rörledningar ska användas.

Bild
Bild

Universalmodeller av polyeten med skruv gjorda av det mest hållbara materialet, men används endast inomhus, eftersom de inte tål exponering för solljus. Stabiliserad polyeten är mer hållbar, men den blir också spröd med tiden och därför mindre effektiv

Bild
Bild

Metallklammer används ofta som en av de mest pålitliga fästelementen. Ett tekniskt hål finns i fästet för fixering med självgängande skruvar. De två benen är anslutna med skruvar. Den nedre delen är markerad med den europeiska diameterbeteckningen. Metall- eller mässingsprodukter används vid arbete med heta rör, till exempel i ett värmesystem.

Bild
Bild

Metallgummi tillverkad av galvaniserat stål för klämma, tapp eller mutter och gummi för EPDM -packningar.

Bild
Bild

Klämrem har en glasfiberförstärkt polymertejp vars uppgift är att fixa trådbuntarna. Remlängd 140 mm. Remsan används på ett sådant sätt att genom den självgängande skruven kommer in i pluggen. Denna typ används för montering på vertikala lagerstöd. Tejpen klarar en vikt på upp till 15 kg.

Bild
Bild

Polypropylen hårdvara De är särskilt styva och hållbara, men tyvärr är de också känsliga för solljus. Men tack vare de stabiliserande tillsatserna ökar UV -motståndet medan kostnaden ökar.

Trots nackdelarna med plastpluggar används de oftast inomhus, vilket minimerar deras känslighet för UV-strålar.

Bild
Bild

Dimensioner

Det vanligaste fästet, som är mest efterfrågat för ledningar, har standard omkretsdiametrar på 5-10, 11-18, 19-25 mm. Den nödvändiga borrdiametern för dessa dimensioner är 6 mm och det minsta nedsänkningsdjupet är 35, 40, 45 mm.

Dimensionerna på pluggarna väljs beroende på kabelns parametrar. För en rund kabel med en storlek på 5x10 är en klämstorlek på 5-10 mm lämplig; 11x18 kabel behöver en klämma 11–18 mm i storlek. Kabelns storlek 6x40 kräver köp av hårdvara 6–40 mm. Mått 6x12; 5x10; 6x17 behöver respektive klämmor 12, 10, 17 mm.

För en platt kabel är fästelement av följande storlekar lämpliga: 19x25, 12x6, 12-6, 32, 14, 6x35, 26, 8, 50, 100x12, 8x45, 20 mm

Bild
Bild

Nyanser av val

För att göra rätt val av monteringshårdvara är det nödvändigt att ta hänsyn till flera parametrar: från kabelns diameter och tvärsnitt, vikten av den framtida linjen till den bärande basens struktur. De tekniska egenskaperna hos metallklämmor regleras endast av staten i vissa fall - den klumpiga GOST har inte tid att reagera på den ständiga uppdateringen av specialmonterade fästelement. Köparen bör vägledas av de accepterade europeiska DIN- och ISO -standarderna . Fästelement av multikomponentstrukturer har fått GOST 26998-86-förordningen.

Bild
Bild

När du väljer fästelement bör du använda råd från proffs:

  • ankartypen av hårdvaruklämmor väljs enligt önskad diameter och önskad längd;
  • för en kabel med en platt sektion väljs klämmor med en platt slinga;
  • för korrugering är det bästa alternativet ett klipp;
  • för en rörledning med ökad diameter väljs en VVS-klämma med hopfällbara fästen;
  • för flera stamledningar är en plattform med en klämma idealisk;
  • om det är nödvändigt att fixa kabeln på en solid bas, väljs en metall "bugg" med ett enbensfäste.
Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkning

Vid beräkning av erforderligt antal pluggar är det mest korrekt att använda informationen från tillverkaren. Den tekniska handboken innehåller vanligtvis nödvändiga rekommendationer för rätt sätt att montera fästelement. Baserat på de tillgängliga parametrarna är det enkelt att beräkna det erforderliga antalet hårdvara.

Beräkningen utförs enligt indikatorer som ledningens vikt, vilket påverkar en fästpunkt för fixering, den maximala belastningen som fästelementet tål och avståndet mellan förankringspunkterna.

Bild
Bild

Installations instruktioner

Installationen av klämmor är nästan densamma som installationen av vanliga pluggar - den lilla skillnaden är att först sätts en klämma på kabeln och sedan hamras den försiktigt i den förberedda urtagningen. Det borrade hålet ska matcha fästelementets diameter, men djupet görs 10 mm mer än pluggens längd . Det maximala avståndet mellan de installerade fästelementen får inte överstiga 25 cm, för svängar - högst 10 cm.

Varje typ av beslag har sin egen installationsmetod . Fixeringspunkterna bestäms med hänsyn tagen till staketets parametrar, ledningens horisontella och vertikala riktningar, hörnas antal och radie, kabelns vikt och miljön. Dessa data är avgörande för det optimala valet av metod för exakt hur man fixar hårdvaran, deras erforderliga kvantitet, installationsteknik, samt kablar och installationsscheman.

Bild
Bild

Dold

Den dolda metoden för bagageläggning används i bostadslokaler om materialet i stödbasen låter dig lägga spår. För att lägga trådar i spår eller förberedda kabelkanaler är det möjligt att installera klämmor ytterligare. En enda kabel är oftast fixerad med alabaster, men den här metoden är ineffektiv när det gäller en stor specifik vikt eller många trådar. Alabaster ersätter framgångsrikt klämmor som krossar många trådar i en systemgrupp . Ofta markerar elektriker kablarna med taggar installerade på screed. På samma sätt fixeras kablar installerade i specialboxar.

Installation av en platt kabel med hjälp av en klämma

Med en nivå och ett sådant hjälpverktyg som en sladd markeras punkter på väggen för fixering av hårdvaran. Borra hål för pluggar med en elektrisk borr i förväg.

Klämmorna är fixerade på plats . Kabelkroppen gängas genom klämramen och dras åt så att det inte hänger ner.

Bild
Bild

Fixering på en självhäftande kudde

På målade eller lackerade ytor täckta med plastfasader, klistrade över med tapeter, måste du använda en självhäftande kudde. Basen för en sådan plattform är dubbelsidig tejp. Det måste komma ihåg att limmet kommer att "flöda" vid temperaturer över 450 grader, och vid låg luftfuktighet kommer det att tappa sin elasticitet, basen kommer att torka ut, härda och falla av väggen. Självhäftande kudde är det snabbaste sättet att installera. Skyddsfilmen avlägsnas från baksidan, själva plattformen pressas kraftigt mot ytan på stödbasen. En slips sätts in i fästelementets spår, med vilka trådarna och kablarna är fixerade.

  • Kabelklämmor . För en sådan fixering upprättas en allmän installationsplan, fästpunkterna är markerade på ytan. Monteringshålen är borrade för pluggfästpunkterna. Klämmor installeras med hänsyn till den valda typen. De kan fixeras med självgängande skruvar eller skruvar i en fästanordning, som sätts in i hålen med tandade ändar. Ankare skruvas fast i träytor.
  • Dowel "helikoptern" är förmonterad från två halvor och väntar på det sista klicket . Den monterade "helikoptern" sätts in i det förberedda hålet, distanskilen körs försiktigt in. Därefter fixeras linan med en ögla av klämman.
Bild
Bild

Öppen

En liknande metod för att lägga ryggradsnät används i icke-bostadshus som är avsedda för produktion eller lagring.

Fixering av den tunna kabeln

I sådana fall är det vanligt att använda klämmor med en spik. Tunna TV- och internettrådar är lätta och kräver ingen förstärkt struktur. Små dubbar installerade i klämmor gör ett bra jobb med detta.

Klipp styling

Klämmor används för att montera lågspänningskablar på den mjuka ytan av träväggar. Hårdvaran är fixerad på ytan med självgängande skruvar, varje produkt har ett par hål. Kabeln pressas in i fästet tills den sitter fast ordentligt.

  • Metallpinne "bug " tar tag i ett rör eller en kabel med ett enda benfäste, fixerar det på ytan och skruvar sedan fast det i ett rent borrat hål.
  • Sanitär skruvklämma demonterad med gummikuddar. Pinnen monteras på väggen, varefter fästet skruvas fast på hårnålen, röret sätts in i det och fixeras med det andra fästet.
  • Klämma med tejp . Det är ganska enkelt att montera sådan hårdvara på väggen - en slinga görs från tejpen, trådar sätts in i den, varefter tejpen fixeras på stödstödet, de överflödiga ändarna skärs av.

Efter att ha övervägt alla typer av klämmor, installationsmetoder kan du enkelt bestämma vilken typ av fästelement som krävs och utföra huvudledningarna.

Rekommenderad: