Bärnstensyra För Växter: Applicering I Tabletter För Blommor, Indikationer, Hur Man Späd Och Vatten, Dosering, Proportioner För Utfodring

Innehållsförteckning:

Video: Bärnstensyra För Växter: Applicering I Tabletter För Blommor, Indikationer, Hur Man Späd Och Vatten, Dosering, Proportioner För Utfodring

Video: Bärnstensyra För Växter: Applicering I Tabletter För Blommor, Indikationer, Hur Man Späd Och Vatten, Dosering, Proportioner För Utfodring
Video: കായകള്‍ പൊഴിയുന്നത് തടയാം - solution for flower dropping at vegetable plants 2024, April
Bärnstensyra För Växter: Applicering I Tabletter För Blommor, Indikationer, Hur Man Späd Och Vatten, Dosering, Proportioner För Utfodring
Bärnstensyra För Växter: Applicering I Tabletter För Blommor, Indikationer, Hur Man Späd Och Vatten, Dosering, Proportioner För Utfodring
Anonim

Människans antropogena inverkan på miljön, ogynnsamma klimat- och väderförhållanden leder till utarmning och sårbarhet av vegetation. Fröspridningshastigheten minskar, vuxna grödor lider av sjukdomar och skadedjur och ligger efter i utvecklingen. För att skydda växter från sådana problem använder trädgårdsmästare och trädgårdsmästare aktivt bärnstensyra, som kallas bärnsten sinsemellan.

Vad det är?

Bärnstenssyra (butandionisk) syra blev först känd på 1600 -talet. Idag är den isolerad i industriell skala från bärnsten, brunkol, levande organismer och växter. Ämnet är en viktig komponent i metaboliska processer i alla levande organismer och har etablerat sig som en multifunktionell energikälla, vilket har många indikationer. Butandionsyra består av vita eller transparenta kristaller, som pressas till tablettform eller används som pulver.

Ämnet är säkert för miljön och levande organismer, inklusive människor, det löser sig väl i varmt vatten och används för att vattna växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Fördelarna med att använda bärnstensyra för olika växtgrödor är förknippade med dess effekt på dem och är följande:

  • det påskyndar produktionen av klorofyll i växtceller;
  • främjar absorptionen av den maximala mängden näringsämnen från jorden;
  • aktiverar tillväxten av grön massa, stärker rotsystemet;
  • hjälper unga plantor att snabbt anpassa sig till nya förhållanden;
  • påverkar ökningen av immunitet hos växter, liksom deras återhämtning efter sjukdomar;
  • avlastar växtligheten från nitrater och giftiga ämnen.

Effektiviteten av fördelarna med bärnstenssyra beror på säsongens införande, överensstämmelse med dosen och andelen av läkemedlet . Experter rekommenderar att den första bearbetningen av grödor startar redan i förberedelsestadiet. När trädgårdsgrödor växer och utvecklas måste de regelbundet inte bara sprutas och vattnas med en näringsrik bärnstenslösning, utan också befruktas med de saknade mikroelementen.

Ytterligare fördelar med bärnsten är:

  • mångsidighet i applikationen;
  • ofarlighet;
  • överkomlig kostnad;
  • möjlighet att köpa på apotek eller specialaffär.

Enligt trädgårdsmästarna har läkemedlet inga nackdelar, förutom behovet av att följa instruktionerna, som beskriver alla funktioner i detta verktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det för?

Bärnstenssyra har en gynnsam effekt på hela växten helt, skadar inte, men tvärtom aktiverar och påskyndar de metaboliska processerna i den. Dessutom är den avsedd för:

  • fröberedning;
  • förbättra överlevnadsgraden för unga växter på en ny plats;
  • underlätta anpassningen av en kultur under ogynnsamma naturförhållanden för den: torka, hög luftfuktighet, sen frost, etc.
  • snabb återhämtning och tillväxt av rotsystemet efter transplantation till en annan plats;
  • förbättra assimileringen av alla näringsämnen från jorden av växten;
  • mer aktivt trädgårdsarbete i den yttre delen av kulturen: sprutning främjar skottets utseende;
  • normalisering och återställning av fördelaktig mikroflora i jorden;
  • påskynda början av blomnings- och fruktperioden, öka kvaliteten och kvantiteten av frukter;
  • ökad immunitet mot sjukdomar och skadliga insekter, skadade grödor återhämtar sig snabbare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förbereder man lösningen?

Som nämnts ovan är ravsyra tillgänglig i form av tabletter eller pulver. I trädgårdsodling används den i stora mängder i flytande form, så det är mer ändamålsenligt för detta ändamål att köpa en pulveranalog av toppdressing, som är förpackad i kapslar om 1 gram vardera . För inomhusväxter är det bekvämt att använda produktens tablettform. Även om den farmaceutiska bärnstenens sammansättning innehåller vissa föroreningar utgör de ingen fara.

Det är viktigt att ta hänsyn till att experter rekommenderar att du använder den beredda lösningen högst fem dagar efter tillverkningen . För att uppnå en koncentration på 1% är det nödvändigt att späda ut 1 gram pulver i varmt vatten (glas) efter 5-10 minuter. fyll på med rent vatten upp till 1 liter. För en 0,01 -procentig lösning mäter du 100 ml av bas -1 -procentskompositionen, späds med kallt vatten till 1 liter. En 0,01 -procentig lösning framställs från 100 milliliter av en 1 -procentig lösning utspädd i 10 liter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningsinstruktioner

Jordbrukare rekommenderas att ändra koncentrationen av syralösningen beroende på: typ av växt, dess bearbetade del, bearbetningsmetod. Att följa denna rekommendation kommer att göra matning så användbar som möjligt. Inom agronomi används olika metoder: vattning vid roten, blötläggning av frön, sprutning av plantans yttre del. Som redan sagt, bärnsten är inte ett gödningsmedel, utan hjälper bara växter att bättre anpassa sig till miljön.

Därför är det lämpligt att applicera huvudgödselmedlet under grödans rötter genom bevattning för att öka dess effekt, några dagar före behandlingen.

Bild
Bild
Bild
Bild

För grönsaker

  • Det är bättre att börja mata grönsaksgrödor under försåddstiden ., vilket kommer att göra fröna mer resistenta mot olika sjukdomar, öka deras grobarhet. Så här sparas gamla frön, liksom de som kräver speciella förutsättningar för groning. Inokulatet placeras i en 0,2% lösning i 12-24 timmar, varefter det torkas i frisk luft, men i inget fall i solen. Således kan du förbereda frön av tomater, zucchini, gurkor, äggplanter, potatisknölar.
  • Anpassning av plantor . För att en ung, ännu inte mogen planta ska rota sig så snabbt som möjligt efter att den har transplanterats till trädgården, är det nödvändigt att blötlägga sina rötter tillsammans med jordknölar i en 0,25% lösning av bärnsten omedelbart före plantering. Den ska inte vara mer än 1 timme i den. En alternativ metod består av 2 gånger extern behandling av plantor med en lösning med samma koncentration på dagen för plantering på en permanent plats.
  • Bygga upp rotsystemet . Växtens starka rhizom ger mer förtroende för att grödan blir frisk och skörden rik. Rotstimulering utförs med en 0,2% lösning av bärnsten, som införs i en vuxen växts rotzon till ett djup av 20-30 cm. Proceduren kan upprepas tidigast 7 dagar senare.
  • Förbättrad tillväxt och snabbare blomning . Sådan utfodring gör det möjligt att uppnå skottets utseende och aktivera spirande och efterföljande blomning. För dessa ändamål utförs extern sprutning av kulturen med en 0,1 procent lösning. För bildandet av blommor utförs denna procedur 2-3 gånger före början av den förväntade blomningen. Stärka vegetationen och utseendet på nya skott i icke-blommande grödor kan uppnås genom att spraya stjälkar och blad med preparatet var 14-20 dagar.
  • Antistress . Analfabetisk vård, sjukdomar, transplantation, frostskador etc. är faktorer som utgör en fara för växten. Hängande stjälkar, tröga löv, deras fallande är inte en fullständig lista över negativa konsekvenser som är resultatet av misstag i vården av grönsaksgrödor. En sjuk växt kan återupplivas med en lösning av ravsyra. För detta ändamål används en 0,2% lösning av bärnsten, som sprutas en gång var 2-3: e vecka på marken och rotdelarna av kulturen tills dess tillstånd förbättras.
  • Sjukdomsbekämpning . För att väcka försvagade växter till liv är det nödvändigt att använda den mest koncentrerade lösningen - 2,5 procent. I den i 10 minuter. "Bada" eller spraya växten rikligt. Proceduren kan upprepas efter 2-3 veckor.
  • Grönsaksgrödor avsedda för långtidsförvaring , efter deras höstbearbetning med en svag lösning, blir bärnsten mjukare utan att förlora hög smak.
  • Tomater, äggplanter och paprika sprutas med en 0,01% lösning 1 gång före blomningen och flera gånger efter, kommer att glädja dig med ett högt utbyte och fruktkvalitet.
Bild
Bild
Bild
Bild

För frukt

  • Sticklingar . De flesta trädgårdsmästare använder sticklingsmetoden för att föröka fruktträd och buskar. Lösningen används som stimulans för aktiv rotning av skott. Sticklingar med 2-3 löv, skurna, läggs under en dag i en 1% lösning till ett djup av 2 cm. På bräckliga skott är det lämpligt att linda snittplatsen med ett bandage eller bomullsull. Verktyget kommer att provocera bildandet av nya vävnader och stjälkar, och kommer också att bli en extra matning för de redan bildade.
  • Druvor reagerar positivt på matning med bärnsten . Att spruta lövverk tidigt på våren och hösten med en lösning på 0,01 procent förbättrar blomningen, ökar avkastningen och gör också växten mer motståndskraftig mot tidig frost.
  • Bearbetning av vuxna fruktträd (plommon, äpple, päron, aprikos, körsbär) skyddar dem mot svampsjukdomar och angrepp av skadedjur, aktiverar blomning och stimulerar skottets tillväxt.
Bild
Bild
Bild
Bild

För inomhusväxter

Fans av inhemska växter uppskattade omedelbart bärnstensyra, med vilken de kan matas och uppnå ett dekorativt utseende, riklig blomning. Denna säkra produkt är lämplig för alla färger och ökar avsevärt vårdens effektivitet.

  • Bladförband (sprutning) . Den vanligaste metoden, som är lämplig för en växt i alla utvecklingsstadier. För friska och högkvalitativa kulturer används en svag (0,01 procent) lösning, som används en gång var 2-3: e vecka. För de försvagade och sjuka ökar koncentrationen av den aktiva substansen och behandlingen utförs flera gånger dagligen. Effekt: ökad förgrening, accelererad tillväxt, mer aktiv bildning av peduncles, förebyggande och behandling av sjukdomar. Det rekommenderas inte att spraya växten under blomningen och på dagtid, särskilt om blomman är i direkt solljus.
  • Rotdressing . Att vattna inomhusväxter med en lösning av bärnstenssyra utförs för terapeutiska eller profylaktiska ändamål. För detta används ett medel med en baskoncentration av den aktiva substansen. Ett litet överskott av dosen är inte farligt för växten. Effekt: markens mikroflora återställs, förekomsten av svampsjukdomar förhindras, rotsystemet stärks även i skadade blommor.
  • I vissa fall, när krukväxter reproducerar sig genom frö, använder blomsterodlare blötläggning av frön i en svag lösning av bärnsten . Samma metod kan användas för att återuppliva växter med ett skadat rotsystem genom att placera den i en koncentrerad lösning i 1-2 timmar.
  • Du kan aktivera blomningen av en orkidé med bärnsten-vitlöksvatten . Du behöver: en vitlöksklyfta, 1 tablett bärnsten, 1 liter varmt vatten. Lös upp syran i vatten, tillsätt vitlöken som passerat genom en press och låt stå att infusera i en dag. Filtrera vätskan före vattning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Granskning av expertrecensioner

De allra flesta trädgårdsmästare och trädgårdsmästare som använde en lösning av ravsyra för vegetation i sina tomter var nöjda med resultatet. Experter som har använt detta prisvärda verktyg i mer än ett år delar gärna med sig av sina erfarenheter och hemligheter med att använda det . Till exempel är det inte alla som vet att långvarig användning av bärnsten som rotdressing leder till gradvis oxidation av jorden, vilket inte gillar alla grönsaksgrödor.

Enligt floristernas recensioner är ravsyra för växter ett slags "trollstav", med hjälp av vilken även en döende kultur kan återupplivas. En annan positiv egenskap är att den passar alla blommor, inklusive citrusfrukter. Speciellt positivt har det här verktyget visat sig i vården av en av de mest nyckfulla blommorna - orkidéer.

Trots ämnets naturlighet rekommenderar bönderna att följa de angivna proportionerna och villkoren för att använda lösningen . Den färdiga vätskan förlorar snabbt sina egenskaper, och om du använder en gammal lösning, men även om det inte kommer att skada kulturen, kommer det inte att vara till någon nytta heller. Erfarna experter rekommenderar också att kombinera behandlingen med bärnstenssyra med ett fullvärdigt gödselmedel. Detta gör att växten maximalt kan berikas med näringsämnen.

Vackra välskötta växter är stolthet för alla trädgårdsmästare eller blomsterhandlare. Trädgårdsgrödor behöver vård och uppmärksamhet, för vilka de tackar den frodiga och rikliga blommande, höga skörden.

Bärnstenssyra är en av de läkemedel som hjälper växter att nå sin fulla potential.

Rekommenderad: