Kaliumsulfat För Gurkor: Applicering Av Gödningsmedel I Växthuset Och Det öppna Fältet. Hur Späds Ut För Utfodring? Dosering

Innehållsförteckning:

Video: Kaliumsulfat För Gurkor: Applicering Av Gödningsmedel I Växthuset Och Det öppna Fältet. Hur Späds Ut För Utfodring? Dosering

Video: Kaliumsulfat För Gurkor: Applicering Av Gödningsmedel I Växthuset Och Det öppna Fältet. Hur Späds Ut För Utfodring? Dosering
Video: Tegelstensgolv i växthuset 2024, Maj
Kaliumsulfat För Gurkor: Applicering Av Gödningsmedel I Växthuset Och Det öppna Fältet. Hur Späds Ut För Utfodring? Dosering
Kaliumsulfat För Gurkor: Applicering Av Gödningsmedel I Växthuset Och Det öppna Fältet. Hur Späds Ut För Utfodring? Dosering
Anonim

Gurkor, liksom många andra växter, behöver gödsla för att förse dem med nödvändiga näringsämnen och mineraler. En av dessa förband är kaliumsulfat, vilket är nödvändigt för planteringar som växer i ett växthus och de som odlas i det öppna fältet. Vad det kan ge växten och hur man använder den korrekt, kommer vi att berätta nedan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och vad ger det?

Kaliumsulfat är ett komplext mineralgödselmedel som används för att mata många växter, inklusive gurkor. Det stora pluset med detta gödningsmedel är att det inte finns något klor bland dess komponenter, vilket kan störa assimilering av många nödvändiga ämnen och element . Denna toppdressing innehåller 50% kalium, syre, 18% svaveloxid, 3% magnesium och 0,4% kalcium.

Bild
Bild

I allmänhet är alla gödningsmedel uppdelade i 2 typer: organiskt och mineraliskt . De kan presenteras på olika sätt, både torra och flytande. Om vi pratar om mineralförband inkluderar dessa ämnen som kaliumnitrat, kaliumhumat, kaliumklorid och andra. Du kan använda sådana förband, men du måste strikt följa instruktionerna.

För grönsaksgrödor är det fortfarande bättre att använda organiska ämnen med ett kaliuminnehåll: träaska, gödsel, kycklingspillning och liknande.

Bild
Bild

Kalium är ett viktigt element för alla växter . Gödsling med gödningsmedel med dess innehåll bidrar till en ökning av markens fertilitet, hjälper till att stärka immunförsvaret hos planteringar, vilket gör dem mer resistenta mot olika sjukdomar och attacker av skadedjur. Kalium förbättrar också gurkans smak och metabolism, så att de bättre kan absorbera de mineraler de behöver. Dessutom accelererar det fotosyntesen och tillväxten av rotsystemet, och när det används under vintern eller sen höst utlöser det arbetet med skyddande processer, vilket gör att planteringar kan tolerera även svåra frost normalt.

Med brist på kalium börjar växten aktiv tillväxt av lövverk och fransar utan äggstockar. Dess löv ändrar färg, blir mörkare och en gul kant bildas på dem, och frukterna får formen av ett päron.

Bild
Bild

Överskott av kalium är också dåligt . Det kan bränna rotsystemet, nekros av bladkanterna och minska tillförseln av många näringsämnen, vilket inte på bästa sätt påverkar dina växters hälsa.

Hur späds?

Vid spädning av gödningsmedel, både mineraliska och organiska, är det viktigt att observera proportioner och dosering. Annars finns det risk för att plantan skadas.

För att späda mineralgödsel behöver du 2-3 msk. l. (20-30 g) pellets och 10 liter vatten . Allt detta måste blandas väl, varefter den resulterande lösningen kan användas för rotmatning, vattna plantan strikt vid roten.

Bild
Bild

För att spraya med samma gödselmedel måste du minska mättnaden av lösningen. För att göra detta måste du använda en mindre mängd granulat - 1, 5-2 glas.

När det gäller organisk gödsling, så beror receptet här på vilken typ av gödselmedel du planerar att använda

Så om du använder färsk gödsel behöver du ett kilo av denna komponent per 10 liter vätska. Allt detta måste blandas noggrant och vänta 3-4 dagar för att låta lösningen bryggas. Dessutom måste den omröras varje dag. Efter några dagar ska lösningen spädas med 4 liter vatten, varefter den kan användas.

Om du planerar att göra ett gödningsmedel baserat på fjäderfägödsel måste du späda ut denna komponent med vatten i förhållandet 1 till 1. Därefter ska lösningen infunderas, vilket tar flera timmar. Innan den resulterande blandningen används måste den spädas med vatten i förhållandet 1 till 10.

Bild
Bild

Den enklaste lösningen är träaska . För att göra detta behöver du bara en matsked av denna komponent och 10 liter vätska. Efter att ha rört om allt detta kan du börja mata planteringarna. Lösningen kan antingen sprutas på växter eller vattnas.

Ett grönt gödningsmedel är också lämpligt som ett organiskt kaliumtillskott . Den är beredd av saftigt klippt gräs. Den måste läggas i en svart polyetenpåse och stängas ordentligt. Påsen ska placeras på en plats som är väl upplyst av solen och lämnas där i 2 dagar. Efter denna tid ska hälften av hinken fyllas med detta gräs, och det återstående utrymmet ska fyllas med vatten. Den resulterande blandningen måste infunderas i 2 timmar, varefter den kan appliceras. Under varje gurkbuske är det nödvändigt att göra 1,5 liter lösning.

Bild
Bild

Ansökan

Det finns två sätt att mata växterna: rot och blad. I det här fallet är rotmatningen den viktigaste, och bladmatning är ytterligare, men det bör inte försummas. Det är särskilt viktigt att kombinera dessa två metoder under plantans fruktperiod för att stärka den.

Observera att växtmatning bör ske efter god vattning på kvällen. Före användning måste lösningen värmas till +20 grader.

Bild
Bild

Rotdressing

Den största fördelen med sådan matning är att de ämnen som är nödvändiga för växten snabbt når rötterna. Om du använder torra gödningsmedel måste de placeras på planteringsplatsen och grävas upp tillsammans med marken. Flytande gödningsmedel måste bevattnas mellan raderna.

Samtidigt rekommenderas det inte att överdriva med en dos gödselmedel: det kommer inte att gynnas av detta.

Bild
Bild

Bladdressing

Denna toppdressing innebär sprutning av växter med användbara lösningar. Det är bäst att använda dem under en sval tid, när solen inte slår ner, för att inte orsaka brännskador vid plantering.

Sådana förband hjälper till att bli av med lövverkets tidiga gulhet, bidra till accelerationen av fotosyntesen och öka växtsäsongen för växten.

Rekommenderad: