Bärnstenssyra För Orkidéer: Hur Man Späd Och Applicerar Bärnstenssyra Tabletter? Hur Man Vattnar En Orkidé Ordentligt?

Innehållsförteckning:

Video: Bärnstenssyra För Orkidéer: Hur Man Späd Och Applicerar Bärnstenssyra Tabletter? Hur Man Vattnar En Orkidé Ordentligt?

Video: Bärnstenssyra För Orkidéer: Hur Man Späd Och Applicerar Bärnstenssyra Tabletter? Hur Man Vattnar En Orkidé Ordentligt?
Video: Skötselråd för orkidé - hur du lyckas 2024, April
Bärnstenssyra För Orkidéer: Hur Man Späd Och Applicerar Bärnstenssyra Tabletter? Hur Man Vattnar En Orkidé Ordentligt?
Bärnstenssyra För Orkidéer: Hur Man Späd Och Applicerar Bärnstenssyra Tabletter? Hur Man Vattnar En Orkidé Ordentligt?
Anonim

Bärnstenssyra är ett naturligt, ofarligt preparat och används ofta för att behandla orkidéer. Verktygets popularitet beror på dess höga effektivitet, breda konsumenttillgänglighet och användarvänlighet.

Bild
Bild

Egenskaper och egenskaper

Bärnstenssyra är en färglös och luktfri kristallin substans som finns i naturliga ämnen som bärnsten, brunkol och hartser. Dessutom ingår ämnet i alla levande organismer som andas syre. Det är skyldigt sitt namn till bärnstensfärg, varifrån det först isolerades i mitten av 1400 -talet. Idag erhålls syra både genom kemisk syntes och på det gamla sättet - under bearbetning av bärnsten. Den senare metoden är emellertid den mest arbetskrävande och dyraste, därför tillverkas alla kommersiellt tillgängliga bärnstenssyraberedningar med en kemisk metod.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ämnet har två former av frisättning och produceras i tabletter och pulver för injektion. Produkten är helt löslig i vatten, alkohol och eter och används för medicinska ändamål. Den har en mild antioxidant, immunmodulerande och antihypoxisk effekt, bekämpar infektioner, lugnar nerverna och förbättrar ämnesomsättningen . Förutom medicin används ravsyra aktivt inom blomsterodling, i synnerhet för vård av orkidéer. Den höga effektiviteten för att återställa skadade blommor och mata friska individer beror på att bärnstenssyra deltar i cellulär andning. Tack vare detta accelereras metaboliska processer och växten börjar aktivt utvecklas, växa och blomma.

Läkemedlets effekt på växtceller leder till en förbättring av syreomsättningen i vävnader, eliminering av toxiner och en förbättring av blommans resistens mot olika typer av sjukdomar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvuddragen i bärnstenssyra är dess punkteffekt, som uteslutande gäller skadade och försvagade blomvävnader . Syra tenderar inte att ackumuleras i växtceller och i jorden och bryts snabbt ner till enkla, välassimilerade ämnen. Det bör noteras här att bärnstenssyra i sig inte är ett gödningsmedel; det främjar bara förbandets snabba smältbarhet och förbättrar cellandningen. Dessutom är det med hjälp av läkemedlet möjligt att återuppliva till synes hopplösa växter som har genomgått lång transport, misslyckad transplantation eller har förlorat sina livskraftiga rötter.

Sådana situationer uppstår ofta efter frostskador på växten eller på grund av felaktig vattning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom regenereringsfunktionen bidrar bärnstensyra till att öka växternas motståndskraft mot skållningseffekter av ultraviolett strålning, dålig vattning, frost och överdriven fukt, och har också en stimulerande effekt på intensiteten av rotbildning och skottväxt.

En viktig egenskap hos läkemedlet är dess kompatibilitet med de flesta vitaminer, tillväxtstimulerande medel, förband och andra medel. Detta gör att du kan använda en sur lösning i valfri kombination utan rädsla för att skada växten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördel och skada

Populariteten av att använda bärnstenslösning och ett stort antal godkännandegranskningar beror på ett antal betydande fördelar med denna naturläkemedel.

  1. Bärnstenssyra absorberas mycket väl av orkidéer, och därför är risken för överdosering praktiskt taget utesluten.
  2. Läkemedlet påskyndar avsevärt fotosyntesprocesserna och bidrar till mättnad av unga blad med klorofyll. Detta aktiverar tillväxt och utveckling av växter och förbättrar deras utseende avsevärt.
  3. Syran verkar också på det substrat där orkidén växer, återställer näringsbalansen i den och skyddar den från patogen mikroflora. Dessutom förstör medlet effektivt giftiga komponenter och förbättrar absorptionen av spårämnen från jorden.
  4. Tack vare användningen av bärnstenssyra accelereras rotningen av sticklingar avsevärt och överlevnadsgraden ökar. Dessutom finns det en signifikant ökning av blomningstiden på grund av aktiveringen av metaboliska processer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid olämplig användning kan dock ravsyra göra skada . Detta beror på det faktum att inte bara metaboliska processer, utan också patogena, accelereras från dess effekt. Därför, om växten redan är sjuk, kan syrabehandling föra sin död närmare. Felaktig vattning kan också spela en dödlig roll för orkidén . Så många experter noterar att överdriven entusiasm för bärnstenssyra ökar risken för svampinfektioner.

I detta avseende bör endast friska växter vattnas med en sur lösning, samtidigt som den nödvändiga dosen och behandlingsfrekvensen observeras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förbereder man lösningen?

Att använda en lösning av ravsyra för att behandla orkidéer är vanligtvis enkelt. För att göra detta behöver du bara lära dig att odla det korrekt. Som nämnts ovan är läkemedlet tillgängligt i pulver och tabletter, och båda formerna är lika väl lämpade för användning och är helt likvärdiga i sin effekt på växten.

Bild
Bild

Från piller

Denna metod för att göra en lösning innehåller två steg. Först ska syratabletten (250 mg) krossas till pulver. Detta kan göras utan att ta bort det från förpackningen, samtidigt som du agerar med en hammare eller använder en murbruk. Det resulterande pulvret löses i vatten vid en temperatur av 45 grader, efter fullständig upplösning bringas vätskans volym till 0,5 l. Men vid nödhjälp till växter är det tillåtet att minska volymen till 250 ml, och för sprutning och rotförband används ett förhållande på 1 tablett per liter vatten.

I de fall där återupplivning av blommor krävs efter förlust, frostskador eller skador på rötterna bereds lösningen i andelen 1 tablett per 100 ml vätska.

En förutsättning för framställning av en lösning av hög kvalitet är att endast använda varmt vatten för dessa ändamål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pulver

En pulverlösning är ännu enklare att förbereda. För att göra detta, ta 1 g av ämnet och lös det i 1 liter vatten. Om det inte finns några läkemedelsvågar i huset använder de en vanlig kökskniv. För att göra detta, skopa upp lite pulver med en knivspets och lös det i varmt vatten. För att ge blomman nödhjälp halveras vätskans volym.

En sådan komposition är lämplig för användning i 2-3 dagar, varefter den helt förlorar sina fördelaktiga egenskaper och blir helt värdelös.

Bild
Bild

Hur man använder?

Bärnstenssyra är ett verkligt fynd för nybörjare blomsterodlare och ger dem ovärderlig hjälp med att ta hand om orkidéer. Användningen av läkemedlet är inte svårt och består i att vattna, bearbeta bladplattor, spruta och mata roten.

Bild
Bild

För vattning

Vattna orkidéer som växer i en kruka utförs från en liten vattenkanna utan att använda spray. Lösningen ska flyta i en tunn ström och gradvis fylla hela jordytan. Så snart överflödigt vatten börjar lämna de nedre hålen stoppas vattningen och överskottet får rinna ut i pannan. Om blomman växer i en behållare som inte har dräneringshål, till exempel i en glaskolv, bör du vänta 15-20 minuter, varefter du håller anläggningen och underlaget där den växer, försiktigt tömmer överflödig vätska i diskbänken.

När den hålls inomhus kan du vattna orkidén när som helst på dagen . Om en blomma pryder en balkong eller loggia, bör vattning endast göras på morgonen. Detta krav beror på att växten måste torka helt innan kväll och nattemperaturer sjunker.

Lösningen för bevattning bör vara svagt koncentrerad: en tablett per liter vätska kommer att räcka.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att torka av bladen

Denna metod är ganska tidskrävande och kräver mycket tid, så dess användning är endast tillrådligt för behandling av skadade, plötsligt gulnade eller skrynkliga orkidéblad. För att kunna utföra behandlingen är det nödvändigt att fukta en mjuk trasa eller bomullsdus i en lösning av ravsyra och torka försiktigt av bladplattan. I det här fallet måste du se till att syran inte kommer in i arkets bas och inte bränner den . Torkningslösningen görs mer mättad medan en tablett av läkemedlet löses i ett glas varmt vatten. Ett par dagar efter applicering avlägsnas läkemedlet med servetter doppade i kallt vatten.

Bild
Bild

Besprutning

Sådan behandling, till skillnad från att torka av bladen, är inte en nödåtgärd för en döende växt och kan utföras regelbundet. För att göra detta, späd 1 tablett syra i 500 ml varmt vatten och spraya växtens antändning. Denna händelse främjar den aktiva tillväxten av nya skott och hålls tills orkidén blommar. Så snart de första knopparna dyker upp stoppas sprutningen och återupptas först efter att växten har bleknat och vilat efter blomningen.

För att förhindra sprutning utförs det en gång i veckan, för medicinska ändamål och för att få ett stort antal knoppar - en gång var 2-3 dagar.

Bild
Bild

För utveckling av rotsystemet

Behandling av rotbilagor med en lösning av bärnstenssyra utförs när växter transplanteras till en ny plats. Detta är nödvändigt för att tidigt anpassa blomman till nya förhållanden och för att förhindra rotruttning på grund av stress. För att göra detta, späd 1 tablett ravsyra i 0,5 liter vatten och sänk ner växtens rötter där. Efter en halvtimme tas blomman ur behållaren och torkas noggrant i luft i 2 timmar. Sedan planteras orkidén i färskt underlag och fuktas något.

Tack vare denna behandling aktiveras tillväxten av rotskott märkbart, vilket bidrar till uppkomsten av nya starka skott. Dessutom börjar orkidéer med ett behandlat rotsystem blomma rikligt och länge och utmärks av särskilt stora blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna metod kan också användas för medicinska ändamål . För att göra detta, undersök rötterna noggrant, ta bort ruttna och skadade processer och sänk växten i en gul lösning i 2-3 timmar. Uppehållstiden för rötterna i vätskan beror på blommans skick och kan i nödfall vara upp till 4 timmar.

Under blötläggningen bör växten tas bort från behållaren var 30: e minut, så att rötterna kan "andas".

Bild
Bild

Vissa experter rekommenderar att man kombinerar bärnstensyra med vitlök. För att förbereda vitlöksvatten krossas en vitlöksklyfta till vällingstillstånd, hälls med en liter varmt vatten och infunderas i 45 minuter. Sedan löses en tablett ravsyra i det resulterande vitlöksvattnet och orkidén vattnas. Det finns emellertid också den motsatta uppfattningen, enligt vilken det är bättre att alternera användningen av vitlök och syra, i inget fall blanda dem i en lösning . Men för att vara rättvis bör det noteras att både gemensam och separat användning av dessa två komponenter ger utmärkta resultat, så valet av ett alternativ beror på odlarens personliga preferenser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Oavsett orsakerna till behandling av inomhusorkidéer, oavsett om det är behovet att spara en vissnande växt eller sprutning i förebyggande syfte, Det är viktigt att följa instruktionerna för säker användning av produkten . Så, när du arbetar med en lösning, låt inte droppar av läkemedlet komma på slemhinnorna eller huden. Sådan kontakt kommer naturligtvis inte att medföra allvarliga konsekvenser, men det kan mycket väl orsaka klåda och irritation.

Därför, när du arbetar med lösningen, rekommenderas det att använda handskar, och vid oavsiktlig kontakt med ögonen måste du genast skölja dem med rinnande vatten och fortsätta att vara mer försiktig.

Vid allergiska reaktioner i samband med andningssystemet bör du omedelbart kontakta en medicinsk institution.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

För att behandlingen av orkidéer med en lösning av bärnstenssyra ska ge maximal effekt och inte skada växten, det finns ett antal enkla regler att följa.

  1. Det är förbjudet att använda lösningen för att vattna sjuka växter . Detta beror på accelerationen av ämnesomsättningen under påverkan av läkemedlet, vilket leder till en snabb multiplikation av patogena mikroorganismer och sjukdomens utveckling.
  2. Överskridande av den rekommenderade dosen av läkemedlet är strängt förbjudet . Detta kan få växten att överfodras, vilket kan stoppa blomning och reproduktion.
  3. Under blomningen av en orkidé kan den inte behandlas med ravsyra . Överdriven övermättnad med läkemedlet kommer att orsaka en snabb nedgång i färgen och bladen blir slöa och fula. Dessutom, om du samtidigt gödslar en växt med fosfat- eller kvävehaltiga preparat och ravsyra, kommer den snabbt att förlora sin attraktivitet och börja vissna.
  4. Det rekommenderas att förvara den nyberedda lösningen på en sval plats med glas av mörk färg . Användning av aluminiumbehållare är förbjuden. Blandningen kan förvaras i högst 3 dagar, varefter den tappar sina användbara egenskaper och måste hällas ut. En signal om att lösningen är oanvändbar är utseendet på vita flingor, som bildar en ojämn fällning.
  5. När du odlar orkidéer med frön, rekommenderas att blötläggas i en gul lösning i 12 timmar före sådd . Sedan måste fröna torkas noggrant och sås enligt reglerna för sådd av orkidéer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland finns det situationer när växten förlorar det mesta av sitt rotsystem. Detta händer av många skäl, varav den vanligaste är frysning eller ruttnande av rotprocesser eller allvarlig skada under transplantation. Den gula lösningen kan växa rötter på kort tid och därigenom förhindra att plantan oundvikligen dör. För akut hjälp bereds en lösning av 4 tabletter syra och en liter varmt vatten.

Behandlingen utförs genom att spruta skott, löv och blomsterhals, utföra proceduren varje morgon. Resultatet kommer inte att vänta länge - efter några dagar börjar den aktiva bildningen av en ny rotmassa, tydligt synlig för blotta ögat. Du bör inte oroa dig för en eventuell överdosering: växten kommer att absorbera så mycket av läkemedlet som det behöver för att regenerera rotsystemet. Det enda kravet i detta fall är användningen av en färsk lösning, som rekommenderas att beredas varje dag.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sprutning kan dock ersättas genom att doppa orkidén i lösningen .… För att göra detta hälls en nyberedd komposition i en transparent skål och en blomma placeras i den så att endast utloppet är dolt i vätskan, medan nacken förblir ovanför vattnet. I denna position är orkidén fixerad och hela "strukturen" placeras på ett väl upplyst ställe. Vid växande rötter bör en konstant temperatur på 25 grader och hög luftfuktighet upprätthållas i rummet.

Under behandlingen kommer lösningen att förångas gradvis, så varannan dag måste du lägga till en ny blandning. Som nämnts ovan är blandningens hållbarhet 2-3 dagar, så ju oftare den nya lösningen hälls, desto bättre. Efter 2-2,5 månader kommer orkidén att lägga ner nya rötter, och efter att de blivit upp till 5 cm kan växten transplanteras till ett sterilt substrat. 2-3 veckor efter plantering överförs blomman till den allmänna vårdplanen.

Bild
Bild

Du kan också odla rötterna torra. För att göra detta slipas 2-3 tabletter syra till pulverform och appliceras på orkidéns stjälk. Därefter placeras växten i en transparent kruka utrustad med ett ventilationshål och fylls med ett speciellt underlag. Att vattna skottet bör varvas med att bevattna bladen, fortsätta processen tills rötterna dyker upp.

Med hjälp av en gulaktig lösning för behandling av orkidéer bör det förstås att detta verktyg endast kan ge en hjälpeffekt och inte kan ersätta applicering av gödningsmedel och förband. Läkemedlet kan bara väsentligt förbättra plantans allmänna tillstånd och påskynda återhämtningen efter sjukdom och stress.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan ta reda på hur du använder bärnstensyra för orkidéer nedan.

Rekommenderad: