Gödselkaliumsulfat: Bruksanvisning Och Sammansättning, Vi Använder I Trädgården På Sommaren, Våren Och Hösten, GOST. Vad Det är?

Innehållsförteckning:

Video: Gödselkaliumsulfat: Bruksanvisning Och Sammansättning, Vi Använder I Trädgården På Sommaren, Våren Och Hösten, GOST. Vad Det är?

Video: Gödselkaliumsulfat: Bruksanvisning Och Sammansättning, Vi Använder I Trädgården På Sommaren, Våren Och Hösten, GOST. Vad Det är?
Video: Identifiera ogräs i din trädgård -ogräs hos Fru Magdas 2024, April
Gödselkaliumsulfat: Bruksanvisning Och Sammansättning, Vi Använder I Trädgården På Sommaren, Våren Och Hösten, GOST. Vad Det är?
Gödselkaliumsulfat: Bruksanvisning Och Sammansättning, Vi Använder I Trädgården På Sommaren, Våren Och Hösten, GOST. Vad Det är?
Anonim

För att skörden ska bli rik och stabil använder erfarna trädgårdsmästare specialmatning. De mättar växter med användbara mikroelement, aktiverar utvecklings- och fruktprocesser. Både organiska och mineraliska föreningar används som gödningsmedel.

Vad det är?

Kaliumsulfat används aktivt inom jordbruket. Det är en mineralbete som har många positiva effekter.

Följande processer accelereras:

  • fotosyntes;
  • sockerbildning;
  • intracellulär metabolism.

Detta gödningsmedel används också för att skydda växter mot svamp, mögel och öka frostbeständigheten hos grödor. Det finns inget klor i toppdressingen, så det rekommenderas att applicera det under olika växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Liksom många andra föreningar har kaliumsulfat funnit sin användning i gödsling av trädgårds- och trädgårdsfloraföreträdare. Produktens huvuddrag är dess rika kaliumhalt. Dess volym når 54%. Detta element har en positiv effekt på mognad av frukter, liksom på utvecklingen av stark immunitet. Regelbunden applicering av kompositionen hjälper växter att tolerera fukt och angrepp från skadedjur.

Produkten är mycket populär i form av ljusa diamantformade kristaller. De kan ha vitt eller grått ljus. Agroprodukten löser sig snabbt i vatten, på grund av vilken den lätt absorberas i marken och tränger in i rotsystemet.

Kemisk sammansättning av mineralbete (enligt GOST -standarder):

  • kalium - dess andel varierar från 46 till 54%;
  • svavel - upp till 18%;
  • magnesium - maxinnehåll 3%;
  • kalcium - 0,4%.

Fysiska egenskaper hos läkemedlet:

  • gödningsmedlet har en bitter smak med sura och salta toner;
  • pulvret löser sig snabbt i vatten.

Kemisk formel - K2SO4.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördel och skada

Varje komposition har positiva och negativa egenskaper som måste beaktas före användning. Idag används sulfatgödselmedel aktivt inom jordbruksområdet, på grund av vilka deras egenskaper länge har studerats och testats i praktiken.

Den positiva effekten av läkemedlet:

  • processerna för uppkomst och utveckling av unga skott aktiveras;
  • koncentrationen av vitaminer i växtstammar ökar (socker, kväveämnen och andra komponenter);
  • risken att drabbas av olika sjukdomar minskar;
  • avkastningen ökar avsevärt;
  • användbara ämnen och spårämnen är jämnt fördelade över hela växten på grund av den aktiva cirkulationen av juicer;
  • toppdressing kan användas för växter som inte tål klor (pepparrot, vindruvor, potatis, kål och andra representanter för floran).

Det är också en prisvärd produkt som finns i alla jordbruksbutiker. Som nackdelar är det nödvändigt att notera den effekt som kommer att få på växten till följd av brist eller överskott av kalium. Om växten behöver kalium stör kolmetabolismen märkbart. Som ett resultat minskar sockernivån i stjälkarna och processen med stärkelsebildning saktar ner. Allt detta påverkar utbytet negativt, liksom fruktens smak och fördelar.

Erfarna agronomer applicerar regelbundet toppdressing för att bibehålla bekväma förhållanden för växternas tillväxt och frukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om fotosyntesen börjar minska, påverkar detta immunsystemet negativt. Trädgårds- och trädgårdsodlingar börjar tappa motståndskraften mot sjukdomar och attacker från skadliga insekter. Tecken på nedsatt fotosyntes manifesteras aktivt i potatis, majs och bovete.

Bristen i denna komponent kan upptäckas genom följande ändringar:

  • den gröna massan på plantans botten tappar färg;
  • lövets kanter blir gula och torra;
  • stimulering av styvbarn;
  • klorotiska fläckar dyker upp;
  • skott förlorar sin elasticitet;
  • stammarnas bräcklighet ökar;
  • tillväxten avtar betydligt;
  • avkastningen sjunker;
  • fruktens smaklighet är markant reducerad.

Negativa konsekvenser framkallas också av ett överskott av kalium, därför måste användningen av mineralgödsel observeras korrekt och noggrant i optimala proportioner.

Överdrivna mängder kalium har följande konsekvenser:

  • unga löv blir svaga och tunna, klorosstrimmor visas på dem;
  • rotsystemet förstörs;
  • växten absorberar dåligt och assimilerar användbara mikroelement.
Bild
Bild
Bild
Bild

När behöver du sätta in?

Det är nödvändigt att använda mineralförband så snart tecken på brist på denna komponent har märkts. Erfarna agronomer, som har använt olika typer av gödningsmedel länge, applicerar dem vid vissa tidpunkter. Innan kompositionen används måste många faktorer beaktas:

  • för vilket syfte används kompositionen (för att skydda växten före övervintring, för att stärka dess immunitet, för att öka produktiviteten eller för att uppnå ett annat resultat);
  • individuell tolerans mot läkemedlet och plantornas skick;
  • säsong;
  • jordtyp.

Den senare faktorn är väsentlig och påverkar vilken effekt betet kommer att ha. Jordtypen påverkar också tiden för införlivande av den kemiska sammansättningen. Experter rekommenderar att kaliumsulfat appliceras på lösa torvmarker. Så läkemedlet kommer att vara så effektivt och säkert som möjligt.

Bild
Bild

På leriga jordar används den också, men sällan, på grund av den höga koncentrationen av lera. Denna komponent förhindrar att fördelaktiga spårelement tränger in i marken och når växtens rotsystem. Funktioner vid användning av mineralförband och behovet av att lägga till det för olika typer av jordar.

  • Lansering av tillväxt och utveckling av de viktigaste växtsystemen, ökande frukt. För att uppnå sådana resultat används gödselmedel på torv-, sand-, översvämnings- och röda jordar.
  • För att hjälpa unga groddar tillsätts toppdressing av denna typ till lerig jord eller bördig svart jord. Det är lämpligt att fukta jorden innan den appliceras. I det här fallet är det särskilt viktigt att följa tidpunkten och schemat för regelbunden befruktning.
  • För att öka surhetsgraden blandas kaliumsulfat i kalkjorden.

Som praktiken visar brukar denna typ av mineralgödsel användas för torvjord och podzoliska markytor som behöver en portion näringsämnen. Agronomer använder praktiskt taget inte sulfat på saltslickar. Detta beror på att jorden är mättad med olika typer av salter. Vid användning av gödselmedel för svart jord bör inkorporeringen endast utföras i förhållande till enskilda grödor.

En produkt introduceras för att ge näring åt växter som behöver betydande inmatning av mikroelement. Det här är grödor som betor och solrosor. De inkluderar också fruktträd.

Bild
Bild

Ansökan

Tidpunkt

Professionella agronomer följer alltid deadlines när de applicerar olika typer av gödningsmedel. Det som är bra med kaliumsulfat är att det kan användas under alla säsonger utan att begränsa dig till en viss tid på året. Vid bearbetning av tung jord rekommenderas att gödsla på hösten . För att beredningen ska nå plantans rotsystem snabbare är det nödvändigt att göra små fördjupningar nära stammen.

För ett lätt och löst underlag utförs subcortexen på våren . Det rekommenderas att göra detta när du gräver en tomt i trädgården eller i grönsaksgården. Med början av växtsäsongen tillsätts mineralkompositionen en andra gång. Detta ökar grödans tillväxt och har också en positiv effekt på rotfrukternas kvalitet. På sommaren tillsätts kompositionen efter behov. Till exempel om tecken på kaliumbrist har märkts eller om det är nödvändigt att skydda växten mot skadedjur och andra negativa effekter.

Gödsel av denna typ används aktivt för att mata blommor . Kompositionen appliceras under öppnandet av knopparna eller i början av blomningen. För fruktträd och buskar tillsätts kaliumsulfat under fruktningen. Detta kommer att förbättra skördens kvalitet och öka fruktens gastronomiska kvalitet.

Obs: dressing med mineralsammansättning på hösten hjälper växterna att förbereda sig för frost och ökar deras vitalitet.

Bild
Bild

Applikationsalternativ

Det finns många metoder för befruktning när man väljer vilka specialister som tar hänsyn till årstiden, beredningens form, växternas skick och andra faktorer. När de använder kaliumsulfat väljer agronomer mellan häst- och bladmetoder.

Den torra mineralkompositionen blandas med vatten eller används i sin ursprungliga form . I det första fallet injiceras det bredvid växtstammen, omedelbart under roten. I det andra sprutas kulturen med en mineralisk lösning. För att uppnå maximal effektivitet sprutas förplöjd jord. Proceduren utförs i början av vintern eller före transplantation. För att förbereda en flytande komposition måste den spädas med rent vatten i enlighet med instruktionerna i instruktionerna. Sedan förs det under roten. Många erfarna agronomer och trädgårdsmästare tror att detta alternativ är det mest praktiska och effektiva.

Sprutning med en minerallösning mättar både grön massa och frukt med användbara mikroelement. Beräkningen av lösningen i detta fall är följande: 40 gram torr produkt per 10 liter vatten . Den resulterande blandningen sprayas från ett munstycke.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur används det för olika grödor?

Natriumsulfat anses vara ett av de vanligaste gödningsmedlen. Det används aktivt både för bearbetning av stora jordbruksmarker och för små grönsaksodlingar eller fruktträdgårdar. När du köper ett läkemedel i en butik får du en kort bruksanvisning med pulvret, men det rekommenderas att studera sätten att använda produkten för olika kulturer mer i detalj.

Kompetent användning av kaliumsulfat vid befruktning av följande fruktgrödor

  • Tomater . Den optimala förbrukningen är 20 gram av kompositionen per kvadratmeter markmark. Detta hjälper dig att odla mycket saftiga och välsmakande tomater. Det rekommenderas att införa den första delen av gödningsmedel ett par veckor efter att plantorna planterats. Nästa gång bör mineralsammansättningen endast tillsättas om en blå nyans visas längst ned på stammen.
  • Gurkor . Vid bearbetning av ett område där gurkor växer måste kompositionen appliceras 3 gånger under en säsong. För första gången tillsätts kaliumsulfat före sådd. Nästa betesprocedur är i färd med att plantera fruktgrödor. Det sista gödningsmedlet läggs till så snart blomningen börjar. Den optimala förbrukningen är 100, 200 och 400 gram för varje steg.
  • Rotfrukter (morötter, betor och andra grödor) . Använd i så fall ett torrt preparat. En kvadratmeter av platsen tilldelas 30 gram pulver. Det rekommenderas att lägga till det på hösten eller våren, medan du gräver.
  • Kål och olika grönsaker . I det här fallet måste du använda den metod som beskrivs ovan.
  • Fruktbuskar . Innan växten börjar blomma måste den matas. För att göra detta, använd 20 gram produkt per kvadratmeter mark.
  • Druva . För druvor av olika sorter är detta utfodringsalternativ också lämpligt. Till 20 gram sulfat, tillsätt 40 gram superfosfat (proportioner per kvadratmeter). Kemiska komponenter måste spädas i 10 liter vatten. Toppdressing görs bäst efter skörd eller med vårens ankomst.
  • Träd . För att få en riklig fruktskörd är det nödvändigt att applicera 220 gram gödselmedel på varje planteringshål.
  • Jordgubbe . Kaliumsulfat tillsätts bäst under bär äggstock. Detta händer vanligtvis i maj. För en buske räcker det med 20 gram komposition.
  • Potatis . Torrt pulver tillsätts till brunnarna med en hastighet av 7 gram per brunn.
  • Trädgårdsblommor . 18 gram per kvadratmeter tomt kommer att räcka för att få frodiga och levande knoppar. Den bästa tiden att ansöka är på våren, medan du arbetar på marken med verktyg.

Obs: Separata befruktningsregler har utvecklats för rosor. De måste befruktas 2 gånger per säsong. Första gången måste 75 gram läggas till varje brunn när du planterar växten. Andra gången utfodring appliceras i början av juli. I det här fallet vattnas blomman med en komposition, för vilken du måste späda 25 gram sulfat i 10 liter rent vatten.

Dessutom används läkemedlet aktivt för vete och andra spannmål.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur kombineras det med andra gödningsmedel?

Vanligt gödselmedel kan kombineras med andra gödningsmedel. Genom att kombinera olika formuleringar kan en speciell effekt uppnås. När du använder kaliumsulfat måste du följa följande regler:

  • denna typ av utfodring bör inte appliceras tillsammans med honung eller urea;
  • om det är nödvändigt att förbereda en komposition med kalium- och kvävegödselmedel bör komponenterna blandas i förväg;
  • vid topdressing för behandling av sura jordar rekommenderas att blanda kalium med kalk;
  • maximal effektivitet kan uppnås genom att kombinera läkemedlet med fosfor.

Säkerhetsåtgärder

Vid användning av mineraltillskott bör vissa försiktighetsåtgärder vidtas. Var noga med att använda arbetskläder och annan skyddsutrustning. Du måste arbeta med gödningsmedlet med handskar. En respirator används för att skydda luftvägarna . Sulfatet får inte komma i kontakt med ögats hud eller hornhinna. I slutet av bearbetningen av mark och växter måste du tvätta händerna och ansiktet noggrant med tvål. Gödningsmedlet ska förvaras i ett rum med låg luftfuktighet, utom räckhåll för barn. Dessutom ska rummet vara fritt från dammansamlingar.

Det är lämpligt att använda den torra komponenten utspädd i vatten omedelbart. Det är inte avsett för långtidsförvaring.

Rekommenderad: