Ammoniumnitrat (15 Bilder): Gödningsmedel Och Sammansättning. Vad är Det Och Vad är Det För? Egenskaper Och GOST, Ansökningshastigheter I Trädgården I Landet

Innehållsförteckning:

Video: Ammoniumnitrat (15 Bilder): Gödningsmedel Och Sammansättning. Vad är Det Och Vad är Det För? Egenskaper Och GOST, Ansökningshastigheter I Trädgården I Landet

Video: Ammoniumnitrat (15 Bilder): Gödningsmedel Och Sammansättning. Vad är Det Och Vad är Det För? Egenskaper Och GOST, Ansökningshastigheter I Trädgården I Landet
Video: Nässelvatten/ ogräsvatten -naturlig gödning 2024, Maj
Ammoniumnitrat (15 Bilder): Gödningsmedel Och Sammansättning. Vad är Det Och Vad är Det För? Egenskaper Och GOST, Ansökningshastigheter I Trädgården I Landet
Ammoniumnitrat (15 Bilder): Gödningsmedel Och Sammansättning. Vad är Det Och Vad är Det För? Egenskaper Och GOST, Ansökningshastigheter I Trädgården I Landet
Anonim

Nästan varje sommarbo vet med erfarenhet vad ammoniumnitrat är och hur det ser ut. Du bör veta vilka fördelar detta ämne ger och vad det är till för.

Vad är det och vad är det för?

Detta läkemedel har visat sig vara mycket effektivt. mineraliskt kvävegödselmedel av universell typ … Det produceras vanligtvis i granulär form, blandningen är gulaktig-vit. Omedelbara granuler med svavel i kompositionen. På ett annat sätt kallas detta gödningsmedel ammoniumnitrat eller ammoniumnitrat. Andelen ammoniumnitrat är följande:

  • svavel - upp till 13%;
  • ammoniak - upp till 52%;
  • kväve - upp till 35%.

Under naturliga förhållanden är kväve en flyktig substans, det vill säga att den snabbt förlorar sina fördelaktiga egenskaper. I genomsnitt, efter att förpackningen öppnats, bör ämnet användas inom 14-20 dagar.

I trädgårdsodling används ammoniumnitrat för att:

  • allmän markmineralisering;
  • öka skördeavkastningen (upp till 50%);
  • skydda växter mot bakterie- och svampsjukdomar;
  • förbättra processen för fotosyntes;
  • förbättra smaken av frukter;
  • påskyndar tillväxten av grön massa av växter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Gödsel har ett antal skillnader i sammansättning, tillverkare och total koncentration

  • Chilensk saltpeter . Dess sammansättning domineras av natrium, på grund av vilket rötterna mognar snabbare.
  • Magnesium saltpeter Är ett bra alternativ att mata baljväxter.
  • Enkelt ammoniumnitrat som används inom jordbruket.
  • Gödsel för norsk produktion med tillsats av kalcium … Det används framgångsrikt om rotsystemet klart förfaller.
  • Kalk typ . Den kombinerar kalcium och magnesiumoxider. Användningsområdet är utarmad jord.
  • Läkemedlet är märke "B ". Vanligtvis förpackade i små påsar, matas de med inomhusväxter. Innehåller inte svavel, det är rent kväve.
  • Kaliumnitrat . Förbättrar smaken av frukter från olika grödor.

Ammoniumnitrat är bland de billigaste gödningsmedlen på marknaden. Detta är ett mycket prisvärt alternativ för både den allmänna trädgårdsmästaren och den industriella skalan. De specifika egenskaperna hos detta gödningsmedel kan tillskrivas dess otvivelaktiga fördelar:

  • är en bra jordsyra;
  • löser sig i vatten utan nederbörd;
  • innehåller 2 typer av kväve: en verkar snabbt, den andra - gradvis;
  • absorberas väl oavsett jordtemperatur.

Glöm inte heller nackdelarna:

  • om jorden är sur, använd inte saltpeter;
  • vid överdosering, bränner plantornas rötter;
  • det är omöjligt att spruta löven med gödselmedel - detta leder till deras brännskador.

Observera att denna förband är ganska stark, den kan både hjälpa och skada grödor. Om den används fel kan du helt enkelt bränna grödan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningsgrader

Mängden nitrat som appliceras beror på två huvudfaktorer:

  • på kulturtypen;
  • på jordens sammansättning.

Främst för maximal effekt gödningsmedel appliceras på våren , eftersom den stora mängden nederbörd på hösten helt enkelt kommer att tvätta saltpetern ur jorden. Läkemedlets varaktighet är i genomsnitt 2 veckor, och efter 30 dagar kan utfodring upprepas.

Toppdressing från ammoniumnitrat kan användas både torrt och som lösning . Tidigt på våren kan preparatet användas direkt på snön. Efter grävning hälls granulerna i marken och lösningen kan spädas för träd och buskar. Du kan göra en matningslösning genom att följa följande instruktioner:

  • kom ihåg att 1 matsked innehåller 13 g saltpeter;
  • blanda inte produkten med annat gödningsmedel;
  • lösa upp granulat i varmt vatten, fyll dem i små portioner;
  • om du behöver mata buskar, är appliceringshastigheten 20 g av läkemedlet per 10-liters behållare med vatten;
  • vid gödsling av grönsaker, använd 10-12 g per 10 liter vatten.

Om vi pratar om införandet av torrsubstans, så är normen för grönsaksgrödor 30-40 g per kvadratmeter jord, för buskar lägger vi till 10-15 g till varje brunn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad kan du mata?

För att mata unga plantor används ammoniumnitrat extremt sällan, eftersom det helt enkelt kan bränna groddarna . Därför bör dess användning för plantor åtföljas av riklig vattning. Observera att det är bättre att inte mata zucchini, pumpa och squash med saltpeter, eftersom dessa grödor är benägna att ackumulera nitrater. Men användningen för bärbuskar, gräsmattor, växter inomhus, olika färger är bara välkommen.

Vanligtvis på landet och i trädgården finns det alltid något att gödsla. Till exempel rosor älskade av ett stort antal trädgårdsmästare. I det här fallet är algoritmen för åtgärder följande:

  • i början av maj spädar vi en matsked av läkemedlet i 10 liter vatten;
  • under varje buske tar vi cirka 6 liter lösning;
  • efter 3 veckor upprepar vi utfodringen för att stimulera utvecklingen av knoppar;
  • efter utseendet på de första blommorna lägger vi inte till mer saltpeter.

När det gäller inomhusväxter befruktas de med ammoniumnitrat för att påskynda tillväxten . En nypa granulat späds ut i en vattenkanna med en volym på 1,5 liter. Oftast utförs sådana förband på våren, när växterna behöver kväve mest av allt och växer aktivt. Sprutning av växter med en lösning av nitrat rekommenderas inte, eftersom blomman helt enkelt kan brännas.

Påverkan av utfodring med ammoniumnitrat på korn och vintervete … Korn är en gröda som är mycket lyhörd för utfodring. Under bearbetningsperioden känner han mest av allt behov av kväve, vilket kompenserar för införandet av ammoniumnitrat. Vintervete behöver näringsämnen och hela komplexet. Speciellt matas det tidigt på våren under blomningen och under fröbildningen.

Vanligtvis befruktas jorden med ammoniumnitrat före sådd. Bidra med 30 kg per 1 hektar jord. Kväve ökar utbytet av vete, påverkar höjden och densiteten hos vetebuskar. När du arbetar med gödningsmedel är det värt att komma ihåg att det är explosivt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra grödor har sina egna särdrag för att applicera gödningsmedelsgranulat.

Tomater

För matning av tomater ammoniumnitrat tillsätts i kombination med superfosfat och kaliumsalt . När tomater planteras på en permanent plats tillsätts saltpeter med 1 msk per planteringshål. När plantorna börjar blomma appliceras redan 5 g gödselmedel för varje kvadratmeter jord. Mättnad med kväve bidrar till tillväxten av grön massa i tomater och stärkningen av stjälkarna.

Bild
Bild

Gurkor

Många experter informerar trädgårdsmästare om att gurkor ackumulerar nitrater mycket snabbt. Så, gödningsmedel bör appliceras med stor försiktighet, inte överstiga de rekommenderade doserna … Ammoniumnitrat appliceras oftast innan man planterar gurkafrön i marken. Du kan helt enkelt strö pellets över snön medan den smälter aktivt. Vattna gurkorna med en lösning under perioden med aktiv tillväxt av fransarna, innan de blommar. Appliceringshastigheten är 15-20 g av läkemedlet per 10 liter vatten.

Bild
Bild

Jordgubbar

Inledningsvis tillsätts kompost eller humus till jordgubbarna. Detta görs innan bären planteras på en permanent plats. Under det första året efter plantering rekommenderas inte kvävehaltigt gödselmedel för denna gröda. Deras närvaro kan provocera förfall av buskar.

När den andra säsongen börjar, på våren, appliceras 100 g gödselmedel per 1 kvadratmeter yta .… I radavstånden kan du göra spår som inte är djupare än 1 cm, lägga granuler i dem och vattna. Du kan också späda ammoniumnitratlösningen. Ta 30 g gödselmedel, späd i 1 liter vatten och vattna varje buske med denna komposition vid roten.

Bild
Bild

Potatis

För årlig utfodring av potatis är ammoniumnitrat det bästa alternativet. Ansökningsgraden är följande:

  • om jorden är dålig, utarmad - 20 g för varje brunn med potatis (torr);
  • om jorden är i gott skick - 10 g för varje knöl.

Vanligtvis absorberar potatis inte de ämnen som de matas med. därför alla vitaminer ska appliceras direkt på brunnarna . Bristen på några ämnen i potatis uttrycks på ett mycket specifikt sätt. På en växt kan den dyka upp, och buskarna som växer i närheten blir helt friska. Eller flera buskar är sjuka på olika sidor av trädgården. I alla växter kan detta ses när avsaknaden av ett visst ämne blir kritiskt.

Bild
Bild

Vitlök

För första gången kan du mata vitlök med ammoniumnitrat både på våren och på hösten, det beror på tidpunkten för plantering av kulturen … Späd 30 g nitrat per 10 l vatten och tillsätt till jorden. Även efter tillsats av lösningen vattnas vitlöken rikligt. Under hela växtsäsongen utförs utfodring 4 gånger. Den senare utförs ett par veckor före skörd.

Under en varm period, använd endast en lösning, i en sval period, tillsätt granulat.

Bild
Bild

Lök

Att vattna lök med ammoniumnitrat tillåter inte bara att förbättra smaken, utan också att skrämma skadedjur. Det är viktigt att löken assimilerar kväve i en enorm hastighet .… Ju tidigare du börjar bearbeta lök, desto bättre blir avkastningen. Men så att all tillväxt inte går in i fjädern stoppas befruktningen 1 decennium efter groning.

Trädgårdsmästare utför bearbetningen enligt följande: befrukta jorden helt innan det kalla vädret sätter in. På våren matar de marken med saltpeter bara innan de planterar lök. På sängarna görs spåren inte mer än 3 cm breda, granuler tillsätts och efter 20 minuter vattnas de. Så interagerar saltpetern med jorden och absorberas bättre.

Bild
Bild

Hur förvaras gödselmedel?

Alla trädgårdsmästare bör inte försummas korrekta lagringsförhållanden för gödselmedel . Ammoniumnitrat är ett farligt ämne och bör förvaras i ett torrt och väl ventilerat rum. Dessutom måste lufttemperaturen också övervakas, den bör inte överstiga + 30 ° C. Det är strängt förbjudet att förvara saltpeter under en baldakin eller utomhus . Om vi pratar om jordbruksorganisationer, samordnas lagringen av nitrat med brandkåren. Föremål och vätskor som lätt tar eld bör inte hållas i närheten. Förvaringsbehållare ska vara lufttäta och bättre signerade.

När det gäller hållbarhet anger tillverkare vanligtvis 6 månader, vilket helt överensstämmer med GOST . Det finns trädgårdsmästare som är säkra på att kvävegödsling är skadligt för människors hälsa.

Experter förklarar att hälsoskador bara kan orsakas av överdriven entusiasm för matning när man applicerar stora doser av gödselmedel. Med rätt, rationellt tillvägagångssätt orsakar kvävegödselmedel ingen skada.

Rekommenderad: