NPK -gödselmedel: Vad är Det, Avkodning, Produktion, Appliceringsmetod

Innehållsförteckning:

Video: NPK -gödselmedel: Vad är Det, Avkodning, Produktion, Appliceringsmetod

Video: NPK -gödselmedel: Vad är Det, Avkodning, Produktion, Appliceringsmetod
Video: NPK Fertilizer for Plant Application in Gardening? How Much and How to Use | English 2024, Maj
NPK -gödselmedel: Vad är Det, Avkodning, Produktion, Appliceringsmetod
NPK -gödselmedel: Vad är Det, Avkodning, Produktion, Appliceringsmetod
Anonim

NPK -gödningsmedel används i stor utsträckning inom jordbruk, hydroponik, trädgårdsodling och trädgårdsodling. Ett komplex med tre huvudkomponenter låter dig mätta jorden med alla nödvändiga näringsämnen. Det är värt att prata mer detaljerat om vad det är, vad är avkodningen av termen, om metoder för produktion och användning av gödningsmedel.

Bild
Bild

Vad det är?

NPK -gödselmedel är mineralkomplex som innehåller tre huvudkomponenter. Avkodningen av denna beteckning är direkt relaterad till de latinska namnen på dessa ämnen i det periodiska systemet:

  • kväve är dolt under bokstaven N;
  • under P - fosfor;
  • K är kalium.
Bild
Bild

Absolut alla odlade växter behöver tillräcklig mängd mineraler från jorden . Samtidigt som du doserar dem själv är det svårt att uppnå en optimal balans. Komplexa gödningsmedel NPK gör att du kan utföra jordbruksverksamhet utan komplicerad förberedelse. De innehåller salterna av fosfor, kväve och kalium i de mest effektiva och säkra proportionerna.

Samtidigt låter den granulära formen variera befruktningsmetoderna samt bestämma deras dosering med hög noggrannhet.

Proportionellt förhållande av ingredienser i komplexa mineralgödselmedel anges på förpackningen . Om deras antal är lika kan det se ut som 16:16: 16. Den återstående volymen faller på bindemedel, vilket inte påverkar förändringen i jordens sammansättning signifikant.

Bild
Bild

Varje ingrediens i NPK -gödselmedel ansvarar för sitt eget område av växtlivet

Kväve . Ansvarig för aktiv tillväxt och utveckling av löv, stjälkar, hjälper till att snabbt bygga upp grön massa. Dessutom är dess funktion att förbättra växternas immunitet, öka deras skyddande egenskaper mot sjukdomar. Brist på kväve kommer att rapporteras genom blanchering av löv i grönsaksgrödor, rodnad i fruktgrödor, gallring av skott.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fosfor . Hjälper till att intensivt stimulera rottillväxt i de tidiga stadierna. Under blomning och fruktning säkerställer fosfor korrekt förlopp av dessa processer. Deformation av knoppar och äggstockar, utseendet av blågröna fläckar på bladen kan tyda på brist på substans i jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kalium . Det är nödvändigt för bildandet av blomställningar, bildandet av äggstockar och frukter. Med en intensiv och långvarig brist på kalium är det omöjligt att vänta på en rik skörd. Bristen på substans indikeras av utseendet av bruna fläckar på bladens yta, vridning och bildning av brännskador längs bladets kant. När kaliumgödsel appliceras får planteringarna en återställning av vattenbalansen, ett ökat immunförsvar och de tål frost bättre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utan tillgången av nödvändiga makronäringsämnen kan växter inte framgångsrikt växa och utvecklas, de är mindre skyddade mot sjukdomar och skadedjur . NPK -komplex används ofta inte bara av stora jordbruksföretag. De är ganska efterfrågade inom den privata jordbrukssektorn, de är lämpliga för introduktion till olika typer av jordar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Produktionsteknik

Industriell produktion av NPK -gödningsmedel utförs med ånggranuleringsmetoden. Produktionstekniken består i gradvis blandning av torra komponenter - kaliumklorid, ammofos, urea, diammofos eller ammoniumsulfat i en fuktig miljö. Proceduren i detta fall är följande:

råvaror anländer till företaget, lagras, genomgår kvalitetskontroll

Bild
Bild

komponenter laddas i ett speciellt fack på utrustningen

Bild
Bild

råvaror krossas, doseras, matas till produktionslinjen

Bild
Bild

den laddning som krävs för granulering förbereds

Bild
Bild

det bearbetas med rullningsmetoden, granuler bildas, sedan torkas de, avgaserna renas

Bild
Bild

utgående produkter klassificeras, returen separeras

Bild
Bild

överdimensionerad produkt kyls, klassificeras

Bild
Bild

den halvfärdiga produkten är konditionerad, den färdiga produkten skickas till lagret, förpackas och skickas

Bild
Bild

De resulterande granulerna har en rund eller oval form, en nyans från grågul till något röd, avger en inte alltför hård specifik doft.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gödselmedel

Alla NPK -gödningsmedel kan kategoriseras baserat på mängden näringsämnen de innehåller. De berikade komplexen inkluderar komplex där deras andel når 40% eller mer. Neutrala innehåller högst 4/10 delar kalium, fosfor och kväve . Magra blandningar innehåller över 70% aggregat, men det betyder inte att de är sämre eller bättre i sina egenskaper. Denna skillnad beror på de typer av jord för vilka blandningarna är gjorda.

Bild
Bild

Genom antalet ingredienser skiljer sig tvåkomponent- och trekomponentkomplex. Varje grupp har sina egna egenskaper. Flera formuleringar kallas tre-komponent NPK-gödningsmedel.

  1. Nitrofoska . Den har ett förhållande av ämnen på 10: 10: 10 eller 11: 10: 11. Det anses vara ett universellt alternativ, lämpligt för de flesta typer av jordar, men det manifesterar sig bäst i jordar med en neutral eller sur miljö.
  2. Ammofoska . Ett mer koncentrerat gödningsmedel med en andel kväve, fosfor och kalium 9: 20: 20 eller 15: 15: 12. Komplexet är väl lämpat för att stimulera tillväxten av grön massa växter, därför rekommenderas det inte att appliceras i höstperiod. Ammofoska anses vara det bästa valet för jord med lera, sandig eller torvboggig komposition.
  3. Azofoska . Gödselmedel av universell typ, används främst för förplantering av markberedning eller för att stimulera tillväxt av skott under växtsäsongen. Proportionerna är genomsnittliga - 15: 15: 16 eller 16: 17: 17.
  4. Diammofosk . När det gäller dess syfte och egenskaper liknar kompositionen den azoforiska. Andelarna av ämnen i detta NPK -komplex är 10:26:26.
Bild
Bild

Dessa är de huvudsakliga tre-komponentgödselmedlen som ofta används i privata dotterbolag och stora jordbrukskomplex. Det är värt att notera att det finns vattenlösliga kompositioner som är lämpliga för introduktion under tillväxtperioden, liksom torra granulat som kan blandas direkt när man gräver upp jorden för plantering.

Tvåkomponents NPK-gödningsmedel, även om de tillhör denna grupp, innehåller endast 2 huvudingredienser . Beroende på blandningen kan fosfor eller kalium uteslutas, kväve förblir alltid huvudkomponenten. Det mest populära i denna kategori är superfosfat. Det kan vara enkelt - med halten kväve och fosfor i mängden 6: 26, dubbel - med indikatorer på 10: 46. Detta är ett universellt gödningsmedel som används för olika frukt- och grönsaksgrödor.

Bild
Bild

Tvåkomponents NPK-gödningsmedel inkluderar kaliumnitrat, som inte innehåller fosfor. Den har ett förhållande på 13: 0: 46, lämplig för användning i torr eller flytande form. Det är ett bra val för att stödja tillväxt och utveckling av grönsaksgrödor, inomhusodling . Bland de vattenlösliga föreningarna är ammophos, som innehåller kväve och fosfor i mängden 12: 52, av stort intresse för trädgårdsmästare och trädgårdsmästare.

På grund av frånvaron av klor och nitrater i kompositionen är produkten väl lämpad för odling av gurkor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder?

NPK -gödselmedel är efterfrågade när man odlar en mängd olika grödor och växtarter. Eftersom granulära komplex redan finns tillgängliga med vissa proportioner av ämnen är det ganska enkelt att dosera dem. Det finns vissa normer som tar hänsyn till säsongens behov av växter för makronäringsämnen och andra faktorer. Här är de viktigaste rekommendationerna från experter.

Bär, grönsaker, örtartade grödor . De är befruktade sedan maj, du kan välja Azophoska eller Nitroammophoska. Fram till mitten av juli fortsätter utfodringen med en frekvens av 10 dagar. Till hösten överförs växter till gödselmedel med en minskad kvävekoncentration.

Bild
Bild

Blommor . De behöver stora mängder kväve. Matningen börjar i maj med en nitroammofosk, med en frekvens på 10-14 dagar. Befruktningen fortsätter till slutet av juli. I augusti används diammophoska enligt samma schema.

Bild
Bild

Gräsmatta . För att upprätthålla en god grästillväxt krävs konstant underhåll av höga kvävehalter i jorden. Toppdressing börjar i juni med användning av nitroammophoska. I slutet av sommaren minskar mängden infört kväve. Du kan byta till befruktning av fosfor-kaliumtyp.

Bild
Bild

Fruktodlingar är träd och buskar . De behöver NPK -gödselmedel under blomning och fruktning. Toppdressing bör börja från slutet av april eller början av maj med användning av diammofoska. Ansökningsfrekvensen 1 gång på 10 dagar kvarstår till mitten av juli. Därefter byter de till kompositioner med låg kvävehalt.

Bild
Bild

Barrväxter . De matas med nitroammophos i maj och diammophos i augusti.

Bild
Bild

Säsongsanvändning av NPK -komplex är också efterfrågad under beredningen av jorden för plantering . Granulerna appliceras under höstens grävning av jorden till ett djup av 25-30 cm, fördelat jämnt över den organiska komponenten. Stäng dem med en kratta. Under vintern kommer ämnena i NPK -komplexet gradvis in i jorden och förbereder det för vårsäsongen.

I hydroponik används vattenlösliga föreningar, på grundval av vilka ett näringsmedium för rötterna skapas - bibehållen erforderlig koncentration av kväve, kalium och fosfor beror på typen av grödor.

Rekommenderad: