Typer Av Gödningsmedel: Klassificering Av Mineral- Och Organiska Gödningsmedel, Tips För Att Välja

Innehållsförteckning:

Video: Typer Av Gödningsmedel: Klassificering Av Mineral- Och Organiska Gödningsmedel, Tips För Att Välja

Video: Typer Av Gödningsmedel: Klassificering Av Mineral- Och Organiska Gödningsmedel, Tips För Att Välja
Video: Types of Fertilizers XII Chemistry 2024, Maj
Typer Av Gödningsmedel: Klassificering Av Mineral- Och Organiska Gödningsmedel, Tips För Att Välja
Typer Av Gödningsmedel: Klassificering Av Mineral- Och Organiska Gödningsmedel, Tips För Att Välja
Anonim

Växter behöver luft, vatten och gödningsmedel för att ge användbara näringsämnen. I den här artikeln kommer vi att överväga mer detaljerat egenskaperna hos olika typer av gödningsmedel, stanna mer i detalj på mineraliska och organiska typer, samt nyanser av valet.

Särdrag

Regelbunden användning av gödningsmedel hjälper till att hålla växterna i gott skick, liksom främjar deras aktiva utveckling och tillväxt. Gödsel bör appliceras på alla växter, oavsett var de växer - i en kruka i fönsterbrädan eller i ett utomhusområde. För att öka landets bördighet kan du använda olika ämnen, vars val bör ta hänsyn till jordens sammansättning, växtsort, klimatförhållanden och till och med ekonomiska möjligheter.

Huvuduppgiften med att använda gödningsmedel är att skapa en tillgång av ämnen i jorden, som inte är tillräckliga för växtens aktiva utveckling och tillväxt, samt för att mogna grödan . Vanligtvis kräver jorden flera element samtidigt, därför används näringskomplex. Beroende på ursprung kan alla gödningsmedel delas in i typer. Låt oss överväga varje alternativ mer detaljerat.

Bild
Bild

Klassificering av mineralgödsel

Mineralgödsel innehåller vanligtvis en hel uppsättning oorganiska föreningar, även om det också finns individuella element som är nödvändiga för normal växts utveckling. Med hjälp av mineralsorter fylls jorden med makro- och mikroelement … Som ett resultat mognar frukterna snabbare och blir större.

De mest populära typerna av mineralgödselmedel inkluderar kalium, kväve, kalcium, fosfor och andra.

Fosforsyra

Genom att tillsätta fosforgödsel blir växter mer motståndskraftiga mot både frost och torka. Sådan matning gör att växten kan blomma tidigare och bilda frukt äggstockar. Gödselmedel rekommenderas att appliceras ganska djupt. De representeras av följande sorter:

  • vattenlösliga - dessa inkluderar enkel och dubbel superfosfat, den är idealisk för jord med låg fosforhalt;
  • halvlösligt - till exempel fällning;
  • måttligt lösbar - som tillval, fosfatsten, vilket gör växter mer resistenta mot tillväxt på sura jordar.

Det är värt att notera att de två sista typerna inte löser sig i vatten, men uteslutande i svaga syror, därför används de endast för sura jordar . Men den första gruppen (vattenlöslig) är lämplig för användning på vilken mark som helst.

Bild
Bild

Kali

Tillsatsen av kaliumgödsel bidrar till växtbeständighet mot torka och frost … Med deras hjälp assimilerar växten koldioxid bättre och förbättrar också kolvätenas rörelse. Kalium hjälper till att öka avkastningen, förbättra fruktens smakegenskaper, skydda växter mot skadedjur och sjukdomar. Flera populära alternativ bör noteras.

  • Kaliumklorid … Denna sort är gjord på kaliummalmer och tillhör naturligt gödningsmedel. Du måste vara försiktig med det, eftersom inte alla växter tål klor normalt. Dessa gödningsmedel bör endast läggas till de växter som reagerar lugnt på klor.
  • Kaliumsalt .
  • Kaliumsulfat … Detta alternativ innehåller inte klor, så det kan appliceras på alla växter utan undantag. Och även denna lösning kombineras perfekt med andra typer av gödningsmedel, förutom de som innehåller kalcium.

Viktig! Toppdressing med kaliuminnehåll appliceras vanligtvis på jorden på hösten, när jorden grävs upp.

Bild
Bild

Kväve

För den snabba och korrekta utvecklingen av den markbundna delen av växterna är de idealiska kvävegödselmedel . Sådana ämnen är mycket lösliga i vatten, eftersom de har utmärkta diffusionsegenskaper. Det är vanligt att tillsätta kvävegödselmedel på våren eller senvintern. Redan innan plantorna planteras blir jorden befruktad. Låt oss ta en titt på några populära gödningsmedel.

  • Natrium och kalciumnitrat är en syra som löser sig ganska snabbt i vatten. Den innehåller kväve. Detta gödningsmedel minskar surheten i jorden perfekt.
  • Urea eller urea har en gynnsam effekt på att öka avkastningen. Efter att ha hamnat i marken omvandlas den till ammoniumkarbonat.
  • Ammoniumnitrat används tillsammans med fosfor och kalium.
  • Ammoniumsulfat den används när det är nödvändigt att öka jordens surhet.
Bild
Bild

Mikrogödsel

Om jorden har ett lågt innehåll av spårämnen, bör du definitivt uppmärksamma mikrogödselmedel . De innehåller element som mangan, zink, koppar, bor, järn och så vidare. Ett sådant tillsatsmedel kommer att stödja rotsystemet, öka avkastningen och öka motståndskraften mot olika typer av sjukdomar. Vanligtvis behandlas frön med mikronäringsgödsel innan de planteras i jorden.

Bild
Bild

Komplex

Om vi överväger komplexa gödningsmedel, så är de efterfrågade, sedan omedelbart innehåller flera användbara komponenter . Beroende på deras antal kan de vara dubbla eller trippel. Beroende på tillverkningsmetod kan sådana gödningsmedel blandas, kombineras eller kompliceras. Det finns flera populära alternativ som är värda att uppmärksamma.

  • Ammophos … Denna lösning innehåller 4: 1 fosfor och natriumoxid. Dess effektivitet är 2,5 gånger bättre än vanligt superfosfat. Dess största nackdel är att det finns lite natrium i kompositionen, och växter behöver både fosfor och natrium.
  • Nitrophoska … Detta komplex innehåller tre komponenter: fosfor, kväve och kalium. Kompositionen är idealisk för sura jordar. Den används både som toppdressing och direkt före sådd. Eftersom innehållet i komponenterna är i lika stora proportioner måste du justera deras mängd beroende på växterna.
  • Nitroammofoska … Detta alternativ är också efterfrågat bland trädgårdsmästare. Den innehåller kväve, kalium och fosfor. Gödsel är lämplig för försådd.
  • Diammofoska … Denna lösning inkluderar kalium (26), fosfor (26) och kväve (10). Många väljer detta alternativ, eftersom gödningsmedlet också innehåller tillsatser, till exempel svavel, zink, kalcium, magnesium, järn. Med sin hjälp växer växten snabbare och frukterna bildas mycket snabbare.

Viktig! Komplexa gödningsmedel är mycket efterfrågade, eftersom de kan användas för att mätta jorden med alla nödvändiga komponenter.

Bild
Bild

Varianter av organiskt gödningsmedel

Organiska gödningsmedel förtjänar särskild uppmärksamhet, eftersom de erhålls som ett resultat av organisk bearbetning på ett naturligt sätt. De innehåller mycket näringsämnen. Låt oss titta närmare på de mest populära alternativen.

Kompost

Som ett resultat av sönderdelningen av organiskt avfall bildas kompost . Dessa kan vara löv, fiskben, kött, skal och så vidare. Det bör noteras att du kan göra kompost själv, och du måste använda ogräs, fallna löv, toppar, organiskt avfall.

Bild
Bild

Fågelspillning

Detta gödselmedel kan appliceras på alla typer av jordar … Dess särart ligger i det faktum att det är mycket näringsrikt för jorden, eftersom det innehåller en stor koncentration av ämnen som har en fördelaktig effekt på produktiviteten hos växter. Metoderna för att applicera fjäderfägödsel skiljer sig inte från kompost, men mängden bör vara mindre, eftersom den förra är mer koncentrerad.

Bild
Bild

Sågspån

Många använder sågspån som gödningsmedel eftersom de har utmärkta lösningsegenskaper . De har en fördelaktig effekt på jorden, berikar den, liksom behåller luft och fukt. Vanligtvis tas de in under grävning. Sågspån kombineras ofta med oorganiskt gödselmedel. För 1 kvadratmeter behöver du cirka 3 hinkar.

Att tillsätta sågspån till jorden utan mineralblandningar kan leda till att jorden kommer att förlora allt kväve och jorden - alla bördiga egenskaper. Därför bör mineralgödselmedel med hög kvävehalt tillsättas.

Bild
Bild

Torv

Detta alternativ innehåller en stor mängd kväve … Tyvärr har torv inte fosfor och kalium, vilket är så nödvändigt för växter. Experter rekommenderar att torv kombineras med avföring, gödsel, gödsel eller oorganiskt gödselmedel.

Bild
Bild

Hur väljer man?

För att mätta jorden med alla nödvändiga komponenter för aktiv växttillväxt, bör man uppmärksamma valet av gödningsmedel … Korrekt utvalda gödningsmedel bidrar till den snabba tillväxten av trädgårdsgrödor, rotsystemets utveckling samt aktivering av metaboliska processer . Därför beror det slutliga resultatet på rätt val av mineralgödsel.

Påverkan

Var noga med att bekanta dig med det syfte som gödselmedlet är avsett för, nämligen:

  • preparat med kvävehalt hjälper till att bilda den markerade delen av växter, löv och skott;
  • gödselmedel med kalium kan påskynda mognad av knoppar och blommor, samt ge näring åt rotsystemet;
  • fosforgödsel har en positiv effekt på rötterna, ökar immuniteten och skyddar mot olika sjukdomar och skadedjur.
Bild
Bild

Säsongsmässighet

Gödsel appliceras vanligtvis på jorden på våren eller hösten. Med tanke på kväve lösningar, de appliceras vanligtvis på våren . Det är lämpligt att tillsätta ammoniakprodukter under hösten . De är utmärkta för jordar med hög syrahalt. På hösten introduceras de också fosforvarianter , och här superfosfat lämplig för våren. Om det är nödvändigt att lägga till jorden kaliumgödsel , då på lösa jordar är det bättre att använda dem på våren, men på tunga jordar - på hösten.

Bild
Bild

Utgivningsformulär

Mineralgödsel produceras i flera former, nämligen:

  • granulat - grov fraktion av en rund form;
  • mikronäringsgödselmedel - inkluderar element som är nödvändiga för växter, medan deras användning sker i små volymer;
  • flytande preparat - används vanligtvis under växtsäsongen av växter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Volym

Mineralvarianter kan marknadsföras som granulära eller fina föreningar … De säljs i påsar (papper eller plast), liksom i fat i olika storlekar. Om vi överväger flytande gödningsmedel kan de köpas i en plast- eller glasbehållare.

Rekommenderad: