Gräsgödsel I En Fat: Hur Man Förbereder Ett Ogräsgödselmedel Med Vatten Och Jäst? Hur Man Gör Gröngödselgödsel? Vilken Typ Av Gräs Att Lägga?

Innehållsförteckning:

Video: Gräsgödsel I En Fat: Hur Man Förbereder Ett Ogräsgödselmedel Med Vatten Och Jäst? Hur Man Gör Gröngödselgödsel? Vilken Typ Av Gräs Att Lägga?

Video: Gräsgödsel I En Fat: Hur Man Förbereder Ett Ogräsgödselmedel Med Vatten Och Jäst? Hur Man Gör Gröngödselgödsel? Vilken Typ Av Gräs Att Lägga?
Video: வீட்டில் இயற்கை உரம் செய்வது எப்படி? | Home Composting in Tamil - தமிழ் அகாடமி 2024, April
Gräsgödsel I En Fat: Hur Man Förbereder Ett Ogräsgödselmedel Med Vatten Och Jäst? Hur Man Gör Gröngödselgödsel? Vilken Typ Av Gräs Att Lägga?
Gräsgödsel I En Fat: Hur Man Förbereder Ett Ogräsgödselmedel Med Vatten Och Jäst? Hur Man Gör Gröngödselgödsel? Vilken Typ Av Gräs Att Lägga?
Anonim

Var och en av oss vet att marken i olika delar av vårt land eller till och med i en bosättning kan ha olika egenskaper när det gäller fertilitet. Och ofta behöver vi odla växter, vilket i alla fall kommer att kräva konstant utfodring och befruktning.

Kompostering tar ofta för mycket tid och mineralgödsel kan inte alltid användas . Men växter behöver utfodring. Hur man är? En väg ut ur situationen för växter i trädgården är att förbereda gödselmedel från gräs i en fat. Förresten, även de vanligaste ogräs är lämpliga för honom.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Alla processer som sker i gräset, som är separerade från rötterna, kännetecknas av en kraftig acceleration om de placeras i vatten. Det är bara det att bakterier, under normala förhållanden, utvecklar nya områden för livet extremt långsamt på grund av att de bara kan tillgodogöra sig näringsämnen i form av vattenhaltiga lösningar.

Dessutom utför vatten utlakning av mineraler och juicer från växter, som mikroorganismer kan jäsa och förvandla till mat för sig själva. Därför bildas ämnen i humusgruppen i flytande gödselmedel tidigare än mikroorganismer kan bearbeta den gröna massan med minst 25 procent.

En sådan komposition med vatten, i motsats till att matas i flytande form, är inte så giftig . Anledningen är att det inte finns några enzymer av den gastrointestinala typen av djur eller fåglar. Av denna anledning kommer den största fördelen med just ett sådant material att vara kombinationen av en delvis ruttnad organisk bas och ämnen av humustyp, varför gödningsmedlet mättar jorden med näringsämnen, vilket gör att det kan locka maskar och inte orsaka några skador till växter.

Bild
Bild

Kan man använda några växter?

Många är intresserade av frågan om vilka växter som kan läggas för att få en sådan infusion. Låt oss säga det direkt bakterier äter dödt organiskt material, varför det inte är någon skillnad för dem i rasen eller vegetation alls . De utför frisättningen av enzymer, vars uppgift är att förstöra polysackarider, som är komplexa föreningar av den organiska gruppen, vilket omvandlar dem till olika typer av organiska syror, liksom mindre komplexa kolhydrater.

Några av de ämnen som har erhållits genom jäsning kommer att vara mat för hydrolysbakterier, varför det första nedbrytningsstadiet ofta kallas hydrolys . Dessutom trivs också bakterier som bildar organiska syror här. De avger gaser, bland vilka ammoniak bör noteras. Det finns andra organismer som omvandlar organiskt material till humiska ämnen. Men för alla de ovannämnda bakterierna kommer vegetation av alla slag att vara en matkälla. Huvudsaken är att den består av komplexa kolhydrater.

Dvs allt ogräs eller gräs, innan det blir mat för mikroorganismer, måste fermenteras och omvandlas till vanliga sackarider.

Det enda undantaget är växter som drabbas av skadedjur eller sjukdomar. Bakterier kan inte alltid bearbeta dem, och detta kan göra sådan kompost destruktiv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillagningssteg

Låt oss nu räkna ut det direkt med hur man gör ett sådant gödselmedel med egna händer. Totalt finns det fyra viktigaste stadier i skapandet av ett sådant gödningsmedel:

  • val av kapacitet;
  • beredning av grön massa;
  • laddning och uppladdning;
  • temperaturkontroll och mognad.

Låt oss prata mer om varje steg.

Bild
Bild

Fatval

För att börja gödsla måste du först välja en behållare. För detta är behållare av plast eller metall av vilken form som helst med den önskade volymen perfekta. Huvudsaken är att materialet från vilket de är tillverkat är immun mot effekterna av organiska och oorganiska syror . Under inga omständigheter ska du använda fat där aggressiva eller farliga ämnen tidigare lagrats eller varit under en tid. Till exempel bränslen och olika petroleumbaserade produkter. De utgör ett hot mot mikroorganismer, oavsett hur många behållare som tvättas. Använd inte heller kärl av metall på vilka färg har skalats av eller rost har uppstått.

Behållarens direkta förberedelse är att installera den på en plats som är väl upplyst av solens strålar . Ju mer ultraviolett ljus som kommer hit, desto bättre blir det att ruttna innehållet i det. Om du behöver förfalla snabbare kan du använda trasor, linda dem runt behållaren varje kväll. Detta trick kommer att minska temperaturförändringen i fatet, och bakterierna kommer att känna sig mer bekväma, eftersom de är extremt mottagliga för temperaturförändringar nedåt.

För att öka effektiviteten för solvärme ännu mer kan du måla tunnens yttre yta med svart färg, vilket kommer att öka dess uppvärmning . På dagtid är det bättre att öppna fatet och på kvällen täcka det med ett isolerat lock med ventilationshål.

Detta är nödvändigt för att avlägsna gaser som kan påverka bakteriens aktivitet negativt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereder massan av gröna

Beredningen av en massa gröna består vanligtvis av att krossa den. Detta krävs oftast i 2 fall:

  • på grund av storleken och styvheten är det svårt att lägga vegetation i ett fat eller det fungerar inte alls;
  • du kommer att använda något eller helt ruttnat gräs som gödningsmedel, där du måste lägga ut materialet runt växten eller, efter att du har lagt till det, gräva upp marken.

För slipning bör du använda följande metoder:

  • skär allt med en vass kniv;
  • bryt med händerna;
  • klipp allt med en stor skarp sax.

Den optimala storleken på hackade gröna beror på vad hugget görs för. För att sätta stjälkar med stor styvhet i pipan, bör de göras kortare i längd än tunnans minsta mått. Om det är mjukt och delvis sönderfallet eller hårt, men helt sönderfallet gräs måste placeras runt växternas stammar eller för att gräva, räcker det med en storlek på 50-100 millimeter.

Bild
Bild

Laddar och laddar upp

Det krossade materialet ska fyllas med 70 procent av behållaren och sedan fyllas med vatten. Ett antal människor fyller behållaren med gräs till brädden och hävdar att mer växtlighet kommer att passa där, och den resulterande sammansättningen blir mer koncentrerad . Det finns en viss mening här, men ju mer gräs du blötläggs i behållaren, desto svårare är det att blanda det, vilket innebär att det är svårare att få ett kraftfoder av hög kvalitet som kan användas som gödningsmedel.

Det är bättre att fylla gröna med rinnande vatten . Orsaken är klor, som finns i kranvatten och har en negativ effekt på bakterier och processer i tanken.

Men alternativet med kranvatten är också möjligt om du låter det ligga i 48-72 timmar på en sval plats, som är skyddad från direkt exponering för ultraviolett strålning.

Bild
Bild

Temperaturregim och mognad

Låt oss säga några ord om en lämplig temperaturregim. Bakteriernas aktivitet, och därmed graden av sönderdelning av materialet, kommer allvarligt att bero på temperaturen:

  • vid 5 grader och under, somnar mikroorganismerna och transformationsprocessen stannar;
  • vid ett temperaturintervall på 5-15 grader kommer bakteriernas aktivitet att vara mycket långsam, vilket avsevärt ökar sannolikheten för utseende och efterföljande utveckling av patogena processer, varför organiskt material omvandlas till vad som helst, men definitivt inte till humus;
  • vid en temperatur på 15-25 grader utförs mikroorganismernas aktivitet i ett psykrofilt läge, varför deras produktivitet kommer att vara högre, men fortfarande låg, men de kan lätt tolerera temperaturfall med 5 grader även i en timme;
  • en temperatur på 30-40 grader är mest bekväm för sådana mikroorganismer, eftersom de börjar arbeta i ett mesofilt läge, när deras produktivitet ökar, men det tillåtna temperaturfallet per timme når bara en halv grad;
  • vid en temperatur på 45-55 grader lever bakterier i ett termofilt läge, på grund av vilket deras aktivitet kommer att vara maximal, men den högsta tillåtna temperaturskillnaden inom en timme är också en halv grad.

Med förståelse för dessa beroenden kan du välja den optimala temperaturregimen. Till exempel kräver den psykrofila typen inget annat än att slå in fatet med filtar, vilket hindrar den från att tappa temperatur så snabbt. Och den mesofila regimen kan bara göras på sommaren utan uppvärmning, men du måste isolera fatet väl på kvällen eller applicera ytterligare uppvärmning.

Bild
Bild

Du kan också använda nedsänkning av fatet i en inte särskilt kraftfull elvärmare, men som har en stor yta som kan värmas. Den termofila regimen kan skapas med:

  • permanent blandning flera gånger om dagen;
  • tvångsuppvärmning;
  • permanent temperaturkontroll på olika nivåer.

Om några av villkoren inte är uppfyllda kommer de flesta bakterierna att dö och mycket snabbt. Andra processer kommer att utföras, förutom befuktning, vilket innebär att det blir omöjligt att använda detta material som gödningsmedel.

Låt oss också säga några ord om mognad av kraftfoder med jäst eller gödsel. Denna process kan delas in i tre steg:

  • färsk;
  • något ruttet;
  • helt ruttna.

En infusion anses färsk om den ännu inte har en stark lukt. Det är i detta skede som jäsningen av organiskt material börjar, så kompositionen kan fortfarande kallas värdelös. Material som klassificeras som delvis ruttnat har en ganska stark obehaglig lukt. Det betyder att bakteriernas bearbetning pågår aktivt. Det finns nästan ingen humus i en sådan lösning, men det kan redan införas i jorden, eftersom ruttning kommer att fortsätta, och det kan locka maskar för att lossa jorden. Helt ruttnat material avger en träsklukt och det finns många humusämnen här. Det kan användas, men det lockar inte maskar, vilket innebär att det inte kan förbättra jordens struktur, även om det ger näring åt jorden.

Bild
Bild

Ansökan

Användningen av en sådan lösning kan utföras på flera sätt:

  • vattna marken innan du planterar plantor och frön;
  • vattna växter under växtsäsongen;
  • spraya löv om det inte finns tillräckligt med näring;
  • växtmatning;
  • vattna marken på hösten.

Användningen av vätskan utförs genom att skopa ur behållaren genom att späda ut den med vatten till önskad koncentration, beroende på växttyp. Därefter hälls den vattenhaltiga lösningen antingen på jorden eller under växten, eller så strös de helt enkelt med lövverk.

Rekommenderad: