Jod För Kål: Toppdressing I Det öppna Fältet, Behandling Mot Insekter Och Skadedjur. Hur Späds Ut Med Vassle Eller Mjölk, Tvål Och Briljant Grönt?

Innehållsförteckning:

Video: Jod För Kål: Toppdressing I Det öppna Fältet, Behandling Mot Insekter Och Skadedjur. Hur Späds Ut Med Vassle Eller Mjölk, Tvål Och Briljant Grönt?

Video: Jod För Kål: Toppdressing I Det öppna Fältet, Behandling Mot Insekter Och Skadedjur. Hur Späds Ut Med Vassle Eller Mjölk, Tvål Och Briljant Grönt?
Video: KÖP ALDRIG MER KURSLITTERATUR (HYPOCAMPUS)! - ETT LIFEHACK FÖR LÄKARSTUDENTER 2024, Maj
Jod För Kål: Toppdressing I Det öppna Fältet, Behandling Mot Insekter Och Skadedjur. Hur Späds Ut Med Vassle Eller Mjölk, Tvål Och Briljant Grönt?
Jod För Kål: Toppdressing I Det öppna Fältet, Behandling Mot Insekter Och Skadedjur. Hur Späds Ut Med Vassle Eller Mjölk, Tvål Och Briljant Grönt?
Anonim

Att applicera jod på kål är en vanlig metod som kan uppnå flera mål. Brist på detta kemiska element påverkar inte bara utvecklingen av en hälsosam korsblommig grönsak. Det är ett antiseptiskt medel som förhindrar spridning av skadedjur och sjukdomar, ett folkmedel för bete som har använts i decennier. Kunskap om krångligheterna gör att du kan undvika vanliga misstag i praktiken hos en grönsaksodlare för att uppnå ett användbart resultat med minimala utgifter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördel och skada

Användningen av folkmetoder uppfattas ofta med skepsis, även om erfarna trädgårdsmästare noterade att jod för kål är användbart under flera perioder av växtlivet och framgångsrikt används i olika former för odling av andra trädgårdsgrödor. Listan över fördelar som användningen av detta vanliga kemiska element ger är varierande och beror på tillämpningsområdet:

  • desinfektion av jorden;
  • i förebyggande syfte, förebyggande av skador av sjukdomar och skadedjur;
  • erhålla korrekt bildning av gaffeln (utan hålrum och deformation av formen);
  • ge ett grönsak som säljs ut för vinst (förhindrar blekning i färg och tunnhet av bladen);
  • förbättra egenskaperna hos redan mogen kål - de resulterande kålhuvudena håller längre om färsk lagring planeras under den kalla årstiden.

När du arbetar i trädgården beaktas alltid syftet med att använda ett kemiskt element för en hälsosam grönsak. Den bestämmer tidpunkten för utfodring eller desinfektion, rekommenderad dosering och administreringssätt för lösningen (rotbete, sprutning). Det praktiska utbudet av sådana metoder är inte begränsat till vitkål, det kan antas när man odlar blomkål och broccoli, andra medlemmar av korsblommiga familjen, prydnadsarter som är vanliga i landskapsdesign som en växt för höstblommor.

Bild
Bild

Villkor och tillämpningsregler

Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att man behandlar växter med jod på kvällen, efter solnedgången. Detta kan också göras i grumligt, lugnt väder, när det enligt prognosen inte regnar och lufttemperaturen inte är särskilt hög. För ofta är detta inte värt att göra, det finns specifika tidsfrister för varje process.

  • För första gången under säsongen används jod för markdesinfektion och fröbehandling med dess naturliga antiseptiska egenskaper.
  • För andra gången används den för rehabilitering av sängarna, där det är planerat att plantera färdiga plantor, samtidigt som bristen på ett värdefullt mikroelement i vårjorden fylls på.
  • Redan i öppen mark sprutas växter som har samlat minst 3 löv från en trädgårdssprayflaska. Syftet med behandlingen är att förebygga vanliga sjukdomar, stärka den naturliga immuniteten. Att uppnå dessa två mål främjar tillväxt och bildning av ett attraktivt och tätt kålhuvud.
  • En månad efter sprutning av groddarna som växer i det öppna fältet utförs rotbete. Det behövs för att stimulera tillväxt, öka gaffelns storlek. Denna gång är syftet med administration annorlunda - mikroelementet optimerar intracellulär metabolism, påskyndar tillväxtprocesser och stöder immunsystemet.

Den optimala tidpunkten är i juli, även om den huvudsakliga referenspunkten inte är sommarmånaden, utan utvecklingsstadiet, som inträffar vid olika tidpunkter i ultratidiga, mitten av tidiga och sena sorter, eller beroende på typen av trädgårdsgrödor. Den sista appliceringsperioden för lösningen är ett par veckor före skörd. Det kan också beräknas beroende på sortens mognadsperiod.

För kammar före vintern ger bladförband särskild stabilitet under lagring, förbättrar smaken och densiteten hos de skördade huvuden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur kan du späda ut?

Den långa traditionen med att använda jodbete och använda som ett antiseptiskt medel har lett till att det har uppstått många variationer i beredningen av lösningen. Jodinnehållande formuleringar framställs på olika sätt och i överensstämmelse med de erforderliga proportionerna.

  • Förebyggande blötläggning av växtfrön utförs i en beredd varm vätska, där en droppe naturligt antiseptiskt tillsätts för varje liter.
  • Spill upp mark innan plantor överförs görs med en komposition beredd av 3 droppar kaliumjodid och 10 liter rent (filtrerat eller sedimenterat) varmt vatten.
  • Behandling och förebyggande av senblåsa utförs med en lösning av en liter mjölkvassle, väteperoxid (15 ml) och 40 droppar jod. Efterlevnad av den angivna andelen och regelbunden behandling med jod, utspätt med vatten och serum, mellan sängarna (var tionde dag, efter solnedgången) gör att du kan uppnå önskat resultat för varje medlem i kålfamiljen.
  • Vatten (en hink med 10 liter) späds ut med mjölk (1 liter) och ett användbart kemiskt element (15 droppar). En oersättlig profylaktisk komposition bildas för plantor som överförs till naturliga förhållanden från växthus. Bakteriella infektioner och patogena mikroorganismer har ingen skadlig effekt på växter som ännu inte har mognat.
  • Bladförband av kål utförs genom att lägga till varje 10-liters hink ¼ msk. l. jod så snart bildandet av en fullfjädrad gaffel börjar.
  • Det rekommenderas att utföra rotvattning samtidigt, hälla 1 liter vatten med 4 droppar jod under varje växt.

Effektiviteten av behandlingen av kål från bladlöss med en tvållösning har testats av många års erfarenhet av trädgårdsmästare. För matlagning måste du späda ut i 5 liter vatten:

  • 50 g enkel tvätttvål;
  • 3 droppar jod;
  • 5 droppar ammoniak.

Efter att ha bearbetat kål med en sådan komposition behöver du inte oroa dig för en överhängande invasion under hela tillväxtperioden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningsfall

Brist på jod påverkar människors hälsa negativt, men för mycket jod orsakar också sjukdom. Det är samma sak med växter. Det kan finnas tillräckligt med eller till och med mycket halogen i jorden. Därför är det särskilt viktigt att observera rätt dosering, tid och administreringssätt som föreskrivs för detta av folkmedicin.

Antalet recept som använder ett element som upptäcktes på 1700 -talet av B. Courtois är betydande, därför bör tillämpningsområdet för trädgårdsarbete begränsas och traditionella användningsmetoder bör studeras noggrant. Detta hjälper till att undvika vanliga misstag som görs av oerfarna odlare:

  • fröbehandling utförs genom blötläggning under en period som inte överstiger 3 timmar (i förhållandet 1l / 1 droppe);
  • för plantor används en mjölklösning (vatten 10 l / mjölk 1 liter / jod 15 droppar), måttlig vattning av jorden eller dess alternativ utförs;
  • regelbundet vattna gångarna med en komposition med mjölkvassle, vid soluppgång eller solnedgång efter enkel vattning eller naturlig nederbörd;
  • besprutning utförs endast i äggstockens skede och endast med en viss sammansättning (jod 5 droppar / vatten 10 l);
  • för att binda kålhuvuden är det bra att använda bladets bete (1/4 msk. l kaliumjodid / 10 l vatten);
  • För att förvärva långsiktiga lagringsegenskaper måste 40 droppar halogen, utspädd i en 10-liters hink, användas i ett senare skede.

Genom att korrekt växla metoderna och observera doseringen av lösningen kan sådana metoder användas för alla typer av kål, inklusive blomkål, Savoy, broccoli, Peking och andra populära representanter för Cruciferous -familjen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Kaliumjodid är ett utmärkt gödningsmedel, och poängen är inte ens att, jämfört med andra arter, kostar det bara slantar. Specificeringen av utfodring varierar i varje skede av växtutvecklingen:

  • det är möjligt att befrukta kålplantor endast med en komposition med en låg koncentration av ett kemiskt element, för att inte skada de fortfarande svaga rötterna och inte förstöra bakterier som är användbara för utveckling och sammansättning i jorden;
  • du kan mata den igen först efter att ha transplanterat i öppen mark och slutligen fixat växten;
  • lossning och preliminär vattning är nödvändiga för jämn fördelning av spårelementet i jorden och dess gradvisa inträde i kålen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Pestkontroll

Till och med på plantplantstadiet bildar och stärker halogen den naturliga immuniteten, och frödesinfektion blir ett hinder för vanliga växtsjukdomar. men det är inte värt att stanna kvar vid detta, under tillväxtperioden blir kålen igen sårbar och efter att ha överförts till öppen mark behöver den ytterligare stöd . Att bearbeta radavstånd med en lösning av serum och skydda ungkål med en mjölklösning skyddar den från patogener och svampar, senblåsa.

Från gråröta och från bladlöss används sprutning, vilket är relevant vid bildandet av huvudgaffelbladen. Samma åtgärd hjälper till att skydda växande kål från skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vanliga misstag

Missar händer ganska ofta, så odlare delar med sig av sina erfarenheter och lägger upp självstudier för videor för oerfarna användare. Oprofessionell användning av ett effektivt botemedel leder till obehagliga överraskningar. Detta kommer från bristande överensstämmelse med doseringen, fördröjningen av de vidtagna åtgärderna eller från användningen av lösningen på ett icke-rekommenderat sätt, men i en annan version.

Att tro att jod inte kan hjälpa eller skada på den svåra trädgårdsvägen är fel . Korrekt genomförda åtgärder hjälper till att odla en utmärkt skörd, med användbara och värdefulla egenskaper, för långvarig lagring och hälsa hos en person som konsumerar grönsaker.

Rekommenderad: