Ask För Kål: Hur Man Matar Och Hur Kan Du Strö Det Mot Skadedjur? Gödningsrecept För Kål I Det öppna Fältet, Bearbetningsmetoder

Innehållsförteckning:

Video: Ask För Kål: Hur Man Matar Och Hur Kan Du Strö Det Mot Skadedjur? Gödningsrecept För Kål I Det öppna Fältet, Bearbetningsmetoder

Video: Ask För Kål: Hur Man Matar Och Hur Kan Du Strö Det Mot Skadedjur? Gödningsrecept För Kål I Det öppna Fältet, Bearbetningsmetoder
Video: How to Grow Chinese Cabbage - Napa Cabbage - TIPS Growing Cabbage From Seeds 2024, Maj
Ask För Kål: Hur Man Matar Och Hur Kan Du Strö Det Mot Skadedjur? Gödningsrecept För Kål I Det öppna Fältet, Bearbetningsmetoder
Ask För Kål: Hur Man Matar Och Hur Kan Du Strö Det Mot Skadedjur? Gödningsrecept För Kål I Det öppna Fältet, Bearbetningsmetoder
Anonim

Ask anses vara en populär toppdressing som avsevärt kan öka kålutbytet och skydda den från skadedjur. Detta gödningsmedel användes också av våra morfäder och mormödrar. Idag är det att föredra av trädgårdsmästare som inte litar på kemiska lösningar, och gör ett val till förmån för organiskt material.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Träaska är ett pulverformigt ämne som bildas efter förbränning av barrträd och lövträ, växtrester, torv, kol och halm. Den innehåller kalium, fosfor, kalcium, svavel, järn, molybden och andra spårämnen som kål och blomkål älskar. Fördelarna med sådan utfodring är uppenbara:

  • fyller på bristen på kalium och fosfor, ersätter färdiga butiksgödselmedel;
  • hjälper till att öka skördeavkastningen;
  • ljusare tunga underlag;
  • förbättrar luftens permeabilitet i jorden;
  • normaliserar pH -värdet i surgjord jord.
Bild
Bild

Till skillnad från köpta kemikalier är denna tillsats 100% miljövänlig och säker för växter, den skadar inte människor och husdjur. Detta gödselmedel orsakar inte allergiska reaktioner och kemiska brännskador på mänsklig hud, skadar inte andningssystemet och slemhinnorna i ögonen. När du arbetar med askkompositioner behöver du inte använda andningsskydd, masker och skyddshandskar.

Fördelarna med aska inkluderar dess tillgänglighet och ekonomi . Så inte alla trädgårdsmästare kan köpa dyra gödningsmedel.

Du kan få träaska på din webbplats i valfri mängd och helt gratis.

Bild
Bild

Genom att mata kål med aska kan du öka växtens immunitet och därmed minimera risken för att utveckla svamp- och bakteriesjukdomar . Träaska har visat sig vara ett utmärkt botemedel mot vissa typer av skadedjur. Dessutom läggs det ofta till kompostgropar - i detta fall påskyndar det sönderdelningen av organiskt material och förbättrar kompostens struktur.

Det finns praktiskt taget inga nackdelar med aska. Det kan bara skada kål om syntetiska komponenter kommer ner i marken tillsammans med askan . Därför är det oacceptabelt att använda aska som erhållits efter bränning av spånskiva och laminerade brädor, målade och lackerade brädor i trädgården. Plast eller polyeten får inte brännas med trä. Gödsel baserad på björk är mest effektiv - sådan aska är universell och kan användas för bearbetning av träd, buskar och unga plantor.

Bild
Bild

Gödselrecept

För att mata plantor och stärka buskarna planterade i trädgården är det enklaste sättet att använda askgödsel i flytande form. Komponenterna i lösningen absorberas bättre av rotsystemet hos ungkål och ger en mer uttalad effekt på dess tillväxt och utveckling . Vanligtvis bereds infusioner och lösningar.

Askinfusion

Den är beredd enligt följande schema:

  • 350-400 g träaska siktas och hälls i en ren hink;
  • häll kokande vatten över, rör om ordentligt;
  • insistera 1-2 dagar.

Filtrera vätskan före användning och vattna sedan kålen under roten eller spraya den med en sprayflaska.

Bild
Bild

Asklösning

För vattning av kålbäddar kan du förbereda en lösning:

  • ett glas krossad aska hälls med en hink med varmt vatten;

  • blanda;
  • filtrera.

Detta näringsämne kan användas omedelbart efter beredning.

Bild
Bild

Toppdressing

Trots alla fördelar med askgödsling bör befruktning inte tillämpas slumpmässigt och överskrider de rekommenderade doserna. Du måste befrukta kål korrekt. Det är lämpligt att utföra bearbetning med hänsyn till faserna av odlingssäsongen för kulturen - endast i detta fall kommer produkten att gynna kålen. För att öka effektiviteten blandas askan med andra gödningsmedel och bildar därmed komplexa blandningar.

Tidpunkt

Vanligtvis förs aska under kålbuskar enligt ett visst schema

  • Omedelbart efter plantering i ett växthus eller öppen mark. Detta gör det lättare för växten att anpassa sig till nya förhållanden och lindrar stress.
  • 10 dagar efter den första utfodringen appliceras en andra aska / asklösning.
  • Under hela växtsäsongen måste kål matas med mineralgödsel, inklusive träaska. I allmänhet appliceras toppdressing baserad på aska under tillväxt- och blomningstiden 4 gånger.
Bild
Bild
Bild
Bild

Applikationsteknik

Viktigt: innan du använder askgödselmedel är det nödvändigt att bestämma parametrarna för jordens surhet. Om reaktionen visar sig vara alkalisk bör du inte använda en sådan förband, eftersom detta kommer att försämra kvaliteten på substratet . Men för sur jord kommer träaska till nytta, eftersom produktionen kommer att vara en neutral reaktion.

Vid utfodring av plantor används vanligtvis torraska; den appliceras genom pollinering av stjälkar och blad . Denna behandling upprepas var 8-10 dagar, då växer kålen mycket snabbare. Efter att 2 eller 3 permanenta blad har dykt upp på stammen kan pollinering utföras med en blandning av aska och tobaksdamm - dessa åtgärder skyddar växten från kålflugor och andra skadedjur.

När man planterar växter i öppen mark införs aska i planteringshålen tillsammans med humus . Om detta inte görs bör den första utfodringen utföras efter 10-12 dagar. För att göra detta hälls 200 g aska och 50 g superfosfat med en hink vatten, blandas och appliceras i trädgården med en hastighet av 500 ml för varje buske.

Vattning är önskvärt på kvällen eller grumligt väder, medan du måste se till att kompositionen inte faller på bladen och stjälkarna.

Bild
Bild

Andra gången måste växterna matas efter 2 veckor . För att göra detta, häll ett glas aska i en hink med vatten och tillsätt 0,5 kg fågelspillning eller mullein. Efter det måste du noggrant blanda lösningen, sila och tillsätt 1 liter under varje buske.

Den tredje och fjärde dressingen utförs endast för mellan- och senmogna kålsorter , eftersom de tidiga redan vid denna tidpunkt redan har knutit kålhuvuden, får smak och inte behöver askgödsel. I detta skede bereds en enkel lösning av träaska och sängarna vattnas - för varje kvadratmeter av grödearealen måste 5-6 liter lösning tillsättas.

Bild
Bild

I vilken form ska man använda mot skadedjur?

Ask har etablerat sig som ett effektivt sätt att avvärja trädgårdsskadegörare. Det används i form av torrt askpulver, infusion, avkok eller lösning. Sådana medel används oftast för att förebygga, men de kan hjälpa till i de första skedena av skador, när antalet skadedjur är litet.

Torr aska

Det enklaste sättet att använda träaska, som inte kräver komplex förberedelse. Askan krossas och siktas genom en fin sil för att avlägsna den grova fraktionen och trärester. Det resulterande pulvret används på ett av tre sätt.

  • Applicering på markens övre lager . Denna procedur utförs innan man planterar kål på våren. Detta tillvägagångssätt låter dig motstå sniglar och sniglar, samt förstöra kålfluglarverna.
  • Dammande buskar . I detta fall sprutas kålbuskarna med vatten från en sprayflaska och sedan sprutas pulvret. Torr aska kan strö på sängarna antingen i ren form eller i kombination med tobaksdamm eller rödpepparpulver. Detta kommer att öka effektiviteten av skyddet avsevärt. Denna metod håller kålen fri från korsblommiga mugg och bladlöss.
  • Askinsättning i djupa jordlager . Den används under höstgrävning eller på våren när man bildar ett såhål. Denna metod är mycket effektiv och hjälper till att bekämpa björn, trådmask, fjärilslarver och kålfluga.
Bild
Bild

Infusion

I flytande form verkar aska på skadedjur mycket snabbare. Dessutom sitter den kvar på bladen längre. Förbered en lösning enligt följande schema:

  • 200-300 g siktad träaska hälls i en hink;
  • häll i vatten och blanda noggrant;
  • en homogen massa lämnas i flera timmar för infusion.

Före bearbetning tillsätts en tvålämne till den resulterande infusionen - det kan vara grönt tvålpreparat, riven tvätttvål eller några droppar vätska.

Den resulterande kompositionen hälls i en behållare och sprayas på kålbuskar genom en sprayflaska. Asklösningen appliceras endast i torrt väder, helst på kvällen eller på morgonen direkt efter gryningen. För ökad effektivitet måste växter behandlas flera gånger, det är lämpligt att spraya varannan dag.

Bild
Bild

Förutom att avvisa skadedjur kommer denna sammansättning att ha en fördelaktig effekt på kulturens tillväxt och utveckling.

Avkok

Askavkoket är snabbt och enkelt att förbereda. Den har förmågan att skydda kål från sniglar och sniglar. Dess förberedelse kommer ner till några enkla steg:

  • 300 g siktad träaska hälls över 1,5 liter kokande vatten;
  • behållaren placeras på låg värme och kokas i 30-40 minuter under omrörning ibland;
  • den färdiga kompositionen kyls och filtreras genom ostduk för att avlägsna den grova fraktionen;
  • före användning måste buljongen spädas med vatten och uppnå en volym på 10 liter.

Ett sådant botemedel hjälper inte bara kålsängar. Det kan också appliceras på många andra trädgårdsgrödor.

Rekommenderad: