Krusbärsvård (23 Bilder): Hur Sköter Vi Våren Efter Vintern? Vilken Jord Tycker Han Om? Växande. Hur Man Matar? Hur Knyter Man Ihop?

Innehållsförteckning:

Video: Krusbärsvård (23 Bilder): Hur Sköter Vi Våren Efter Vintern? Vilken Jord Tycker Han Om? Växande. Hur Man Matar? Hur Knyter Man Ihop?

Video: Krusbärsvård (23 Bilder): Hur Sköter Vi Våren Efter Vintern? Vilken Jord Tycker Han Om? Växande. Hur Man Matar? Hur Knyter Man Ihop?
Video: Trädgårdsboken om JORD 2024, April
Krusbärsvård (23 Bilder): Hur Sköter Vi Våren Efter Vintern? Vilken Jord Tycker Han Om? Växande. Hur Man Matar? Hur Knyter Man Ihop?
Krusbärsvård (23 Bilder): Hur Sköter Vi Våren Efter Vintern? Vilken Jord Tycker Han Om? Växande. Hur Man Matar? Hur Knyter Man Ihop?
Anonim

Det är användbart att studera krusbärsvård för alla trädgårdsmästare som ska odla denna värdefulla gröda. Det är viktigt för dem att veta vilken typ av jordkrusbärsbuskar som när de växer. Du måste också ta reda på hur du tar hand om dem på våren efter vintern, hur du matar dem och hur du binder dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Att ta hand om ett krusbär skiljer sig inte så mycket från att arbeta med andra trädgårdsodlingar. Det finns dock fortfarande vissa särskilda nyanser här. Om det görs på rätt sätt mognar busken och bär frukt effektivt i 20 till 30 år. Kritisk :

  • urval av plantor;
  • val av plats;
  • rätt matning.

Zonerade krusbärssorter kan mycket väl motstå kallt väder. Frost skadar honom också lite. Grenarna måste klippas med jämna mellanrum för att fräscha upp busken.

Vegetation börjar mycket tidigt när luften fortfarande är relativt kall. Därför måste vi skynda oss med vårens förberedelser.

Bild
Bild

Landning

Tidpunkt

Först och främst måste du välja ett specifikt ögonblick för avstigning . Enligt de flesta jordbruksexperter är plantering av krusbär på hösten mycket mer korrekt än på våren. Rotväxter utvecklas effektivt vid en svag positiv temperatur. En annan fördel är att under de följande vintermånaderna har jorden tid att lägga sig och komprimera sig perfekt. Eftersom växten anpassar sig framgångsrikt kommer den att blomma tidigare på våren och slå rot bättre.

Skörden kan förväntas under första sommaren. Det rekommenderas att plantera under andra halvan av september eller under det första decenniet av oktober . Att odla krusbär på våren är också möjligt, men arbete efter vintern är inte särskilt populärt. De tillgrips om det av någon anledning inte var möjligt att arbeta på hösten. Rotskott vid denna tidpunkt är inte tillräckligt aktiva, anpassningen är långsam, och nästan alltid kommer det att vara möjligt att bara vänta på skörden under nästa säsong.

Ju tidigare buskarna planteras på våren, desto större chanser att lyckas . Det specifika ögonblicket väljs med hänsyn till klimatet och det förväntade vädret. Växter med öppna rötter planteras uteslutande på hösten, när 28-40 dagar återstår före den vanliga frosten.

Om knopparna hinner aktivera på våren är det för sent att plantera krusbär. I det här fallet måste du dra dig tillbaka från din plan och återvända till den i ett mer gynnsamt ögonblick.

Bild
Bild

Plats och jord

Att räkna ut vilka positioner ett krusbär älskar är lika viktigt som att hitta rätt tid för det . Det får inte finnas några höghus eller andra föremål i närheten som kan störa buskens normala belysning. Skuggade planteringar kommer bara att producera en marginell gröda. Varje plats nära vilken träd eller andra stora buskar växer är också förbjudet. Full ventilation spelar också en viktig roll - men man bör inte glömma skyddet mot starka drag.

Det är omöjligt att uppehålla sig vid dessa omständigheter, liksom om betydelsen av krusbär i landskapsdesign. Bedömning av djupet av markvatten är mycket relevant. Om de närmar sig ytan med 1,5 m eller närmare, är det stor sannolikhet för skador på rötterna. När det är omöjligt att välja en annan plats måste du hälla backen ur marken. Det är nödvändigt att kontrollera hur rik jorden är på organiskt material och olika föreningar.

Om markens bördiga egenskaper inte är tillräckliga måste du lägga ytterligare gödsling innan du planterar plantorna . Deras bästa alternativ är erkänd kompost, humus eller ruttnad gödsel. Urea, kaliumklorid eller superfosfat är ofta bra tillskott. Doser av förband bestäms individuellt i varje fall.

I slutet av helheten rekommenderas att täcka jorden så att fukt bättre behålls i den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man matar?

Den initiala tillförseln av näringsämnen varar inte länge. Om du inte tar hand om buskarna, både på det öppna fältet och i växthusen, kommer de att försämras .… Den första utfodringen utförs så tidigt som möjligt. Det bör avsevärt förhindra buskens blomning. I det här fallet är det möjligt att kompensera för förlusten av viktiga komponenter under tillväxt av lövverk och unga skott. Den andra fliken näringsämnen görs så att blomningen går helt. Den tredje portionens roll är att förbättra grödans kvalitet och öka dess kvantitet.

För krusbär är både mineral- och komplexa blandningar väl lämpade. Ren ekologisk, inklusive DIY, kan också rekommenderas. Mineralgödselmedel är koncentrerade och verkar tillräckligt snabbt, eftersom de nödvändiga ämnena i dem är lättillgängliga. Bland dem är de mest populära urea och saltpeter. På sur mark rekommenderas att använda:

  • superfosfat;
  • tomoslag;
  • termofosfat;
  • fosfatsten.

Vissa trädgårdsmästare har uppskattat att kaliumklorid också är bra. Experter anser att humater är ett alternativ till det. Men i vissa fall är det mer korrekt att befrukta krusbär med komplexa blandningar. De innehåller flera matningskomponenter samtidigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

De bästa komplexa förband är de som också förser växterna med mikroelement . Erfarenheten av att odla krusbär har visat att på tät mark måste komplexa föreningar appliceras på hösten efter skörd. Om trädgården är på ljus, lös jord, behövs matning på våren.

Det är absolut nödvändigt att använda gödningsmedel, inklusive sprutmedel, efter vaccination. Brist på befruktning leder ofta till att plantan inte slår rot. Ibland är saken inte begränsad till en matning - de tas in flera gånger under säsongen.

Användningen av organiska föreningar förtjänar en separat diskussion. De bästa valen bland dem är:

  • kompost;
  • humus;
  • träaska.
Bild
Bild
Bild
Bild

I vissa fall används torv och benmjöl. Sådana ämnen verkar milt, men under mycket lång tid. Krusbär svarar dem responsivt. Färsk gödsel - både boskap och fjäderfä - är oacceptabelt. Han måste definitivt överhettas, och först då blir det säkert för buskarna.

Införandet av organiska föreningar är tillåtet både före plantering och under växtsäsongen. Därför kan trädgårdsmästare välja det mest praktiska alternativet för sig själva. De kommer också att kunna korrigera bristen på näringsämnen vid ett visst ögonblick. Du kan mata krusbär från hemmagödsel:

  • infusioner på ogräs;
  • infunderad färsk ört;
  • infusioner av jäst- eller grönsakstoppar.

Under vårmånaderna är det mycket viktigt att stimulera utvecklingen av knoppar och skott. För detta ändamål vattnas buskarna med potatisskalinfusioner. Insistera på rengöring i varmt vatten. Det är användbart att lägga till träaska där. Efter blandning måste du hälla ut gödningsmedlet omedelbart innan det har svalnat.

När du förbereder dig för att plantera krusbär bör du lägga organiskt material. Under hösten och vintern kommer den att ruttna och spridas, vilket ger effektiv handling. För 1 m2 planteringar använder de:

  • minst 10-20 kg gödsel eller kompost;
  • 0,05-0,06 kg fosforblandningar;
  • 0,03-0,04 kg kaliumgödsel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårmatningen börjar 2 säsonger efter plantering . De måste förutse njurupplösning. Just nu är kväve särskilt viktigt för krusbär. Före blomningen är kväve också viktigt, men koncentrationen av kalium och fosfor ökar. Det specifika gödningsalternativet väljs enligt din smak, och växtbaserade infusioner kan också användas.

På sommaren, när äggstockarna bildas, och sedan bären, utfodras med ett intervall på 14 dagar. Oftast under denna period behövs gödsel eller örtinfusioner. Det är nödvändigt att sluta mata när växtsäsongen upphör. Användningen av mineralgödselmedel bör ske i strikt överensstämmelse med instruktionerna. Innan detta vattnas marken noggrant så att rötterna inte bränns.

Krusbären älskar också bladmatning. De använder:

  • lösningar av alla fosfor- och kaliumkombinationer (mättnad 2%);
  • borsyra eller mangan, utspädd till 0,05 respektive 0,5%;
  • 1% urea.

Krusbärsbuskar måste matas efter säsongens slut. För detta ändamål brukar de använda mulching. Om mulch utan humus används måste den placeras separat varje höst i gångarna. Tillsammans med humus eller kompost tillsätts en liten mängd superfosfat och kaliumsulfat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur trimma?

Antag inte att vård av en krusbärsbuske bara innebär korrekt plantering och befruktning. Dess normala odling utan beskärning är otänkbar . Sanitetsrengöring utförs när grenarna deformeras. Du kan tillgripa det under alla säsonger. Beskärning för föryngring utförs inte bara på gamla växter, utan också på växter som lämnas utan vård under lång tid; det görs strikt på våren eller hösten.

Krusbären kommer att växa extremt intensivt, och du måste ta beskäraren minst en gång om året. Även på de tidigare grenarna läggs sidoskott aktivt. I grund och botten utförs sanitetsrengöring av buskar på hösten, när rörelsen av juicer stannar. Vid denna tidpunkt kan du bli av med alla onödiga, gamla och skadade. På våren, klipp av frysta och ytterligare deformerade skott under den kalla årstiden.

I teorin kan huvudbeskärningen också föras över till våren. Men detta hindras av den tidiga starten av växtsäsongen. Det är osannolikt att någon kommer att tycka om sådant arbete mitt i en trädgård som är dränkt i smältvatten. Om krusbär planteras på våren förkortas skotten omedelbart och lämnar bara 1/3. De svagaste grenarna skärs av utan rester; för stark överjordisk del kan förstöra rötterna.

Huruvida de plantor som planteras på hösten ska förkortas eller inte bör avgöras av trädgårdsmästarna själva . Detta är inte längre nödvändigt, eftersom stopp av tillväxt minskar behovet av näringsämnen. För utvecklade och stora plantor förkortas dock med 1/3. Och i södra områden, om vintern med lite snö sannolikt med frekventa ändringar av tina till frost och vice versa, även med 2/3.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur formar man?

Det korrekta tillvägagångssättet innebär också bildande i ordets snäva bemärkelse … I slutet av den andra sommaren kommer det att vara nödvändigt att skära ut svaga skott. Mer kraftfull - förkorta med 50%. Detta gör att du kan få starka skott under den tredje säsongen, och sedan kraftfulla buskar. Som ett resultat maximeras avkastningen. Det är mest kompetent att göra så att det varje år växer 3 eller 4 unga skott åt olika håll. All annan tillväxt måste tas bort. Under 5-6 år av en sådan regim kommer busken till ett idealiskt tillstånd. Det bör stödjas efter behov. Om du bestämmer dig för att knyta krusbären till spaljén blir proceduren identisk.

Men formning beror inte bara på sax, som man ofta tror. Annan vård spelar också en viktig roll. Så att rotskotten utvecklas mer aktivt krävs intensiv gödning och kraftfull vattning, där jorden inte torkar ut. Bevattning med vattenladdning är också relevant. Med detta tillvägagångssätt kommer många skott att dyka upp nästa år, och bland dem kommer det att vara möjligt att välja de mest utvecklade skotten.

Vattnad varje vecka, med början på våren, låter dig aktivera skottens förlängning … Mulching behåller ackumulerad fukt. Det är ingen mening att bilda en buske i mer än 5 år . Från denna ålder börjar krusbären aktivt bära frukt.

Det är avskuret redan huvudsakligen för sanitära ändamål och vid överträdelse av en given form, samt för att bli av med lovande grenar - de väljs inte för ålder, utan för kvaliteten på "arbete".

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Krusbärsbuskar är ganska mottagliga för sjukdomar och insektsinvasioner, så du måste bearbeta dem i alla fall . Mycket ofta skapar mjöldagg, eller spheroteka, problem. Det manifesterar sig i bildandet av en vit blomning, och ingen krusbärssort, ingen del av växten är immun mot dess aggression. På ett tidigt stadium skärs enskilda frukter och löv och bränns. Men om processen har spridit sig ytterligare måste du använda fungicider (med hänsyn till de tillåtna användningsvillkoren).

Mjölkbehandlingar måste slutföras minst 14 dagar före skörd . Under en senare period kan infektionen försvagas med hjälp av läsklösningar och tjärtvål. När grödan skördats måste du använda märkesfungicider enligt instruktionerna. Skorven reflekteras starkt på bären, den träffar också bladen. Kampen mot en sådan svamp utförs på samma sätt som kampen mot spheroteca. Rost kommer inte att döda buskarna, men kommer att påverka deras produktivitet kraftigt. Dess utseende indikerar närvaron av en naturlig infektionsbehållare i närheten. Det är omöjligt att eliminera det på nuvarande tekniknivå. Svampdödande medel används för profylax 3 eller 4 gånger. Det är nödvändigt att bekämpa själva infektionen tills den är helt framgångsrik.

Du bör också vara försiktig med:

  • antraknos;
  • septoria;
  • verticillos;
  • mosaik.

Spindelmiten manifesterar sig först och främst med vitaktiga fläckar. Det kan endast undertryckas innan äggstockarna bildas. Annars kommer drogerna att förgifta grödan. Behandlingar utförs två eller tre gånger. De använder olika medel så att fästingen inte utvecklar immunitet.

Njurvinbärsmider kan besegras genom att hälla kokande vatten över dem. Detta görs två gånger - tidig vår och sen höst. Med en svag infektion slits sjuka njurar av och bränns. Allvarlig infektion elimineras endast med akaricidreagenser. Kolloidalt svavel kan inte användas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om grenarna är täckta med mossa (lav) kan nederlaget i början elimineras rent mekaniskt. För intensiv infektion rekommenderas att använda märkesläkemedel. Kampen mot mossor görs av:

  • deoxidation (kalkning) av jorden;
  • dräneringsorganisation;
  • tillsats av gödningsmedel;
  • organisation av landningar i ljusa områden.

Krusbärsmöl är också farligt . Dess larver kommer att äta blommor först, och sedan frön och frukter. Pupae förstörs genom grundlig lossning av jorden innan frost börjar. En lösning av tvål och aska eller lökbuljong hjälper till att skrämma elden. I vissa fall används millennials och tansy decoctions. Liknande kontrollåtgärder används mot sågflugor och malar. Glasvaror kan förväxlas med en geting … Tomater, lök, vitlök, calendula, nasturtiums, ringblommor hjälper till att skrämma bort henne. Påverkade buskar läker genom beskärning. Sektioner är täckta med trädgårdsplan.

Du kan bekämpa bladlöss genom att ta bort myrstackar . Insekticider används vid normala tider. Att ibland klippa av de drabbade skotten och bränna dem hjälper ibland. Om krusbären redan bär frukt, bekämpas bladlusangrepp med en koncentrerad tvålösning. Gallmuggar undertrycks på samma sätt som larver.

Rekommenderad: