Fiberbetong: Vad är Det, Glasfiberbetongprodukter För Fasaden, Arkitektoniskt Material För Dekoration

Innehållsförteckning:

Video: Fiberbetong: Vad är Det, Glasfiberbetongprodukter För Fasaden, Arkitektoniskt Material För Dekoration

Video: Fiberbetong: Vad är Det, Glasfiberbetongprodukter För Fasaden, Arkitektoniskt Material För Dekoration
Video: Glass Fiber Reinforced Concrete. Application in construction. Equipment and technology for GFRC 2024, Maj
Fiberbetong: Vad är Det, Glasfiberbetongprodukter För Fasaden, Arkitektoniskt Material För Dekoration
Fiberbetong: Vad är Det, Glasfiberbetongprodukter För Fasaden, Arkitektoniskt Material För Dekoration
Anonim

Tekniska framsteg förser människor med allt fler nya material för byggnadsarbeten. Bland den relativt senaste utvecklingen av detta slag är det värt att notera fiberbetong. Det är användbart att känna till egenskaperna hos detta material även för dem som inte kommer att använda det - bara för allmän utveckling.

Bild
Bild

Beskrivning

Fiberarmerad betong är en undertyp av betong som är armerad över hela området med hjälp av metalliska och icke-metalliska inneslutningar. För att förstärka materialet används aktivt ståltråd och fibrer av kol, polyamid, glas, akryl, polyester, viskos, nylon och basalt. Den starkaste fibern av stål visade sig vara mer efterfrågad än andra, vilket erhålls genom att skära tråd med ett tvärsnitt på 0,1–0,5 mm i sektioner från 10 till 50 mm. Glasfiber är bara något sämre än det, vilket är populärt på grund av dess betydande tekniska egenskaper. Användningen av andra syntetiska material hjälper till att göra den tekniska processen mer ekonomisk och ge materialet en mängd olika egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fiberarmerad betong jämfört med konventionell betong:

  • bättre motståndskraft mot töjning och rivning;
  • har en högre elasticitet;
  • sätter sig inte ner;
  • mer motståndskraftig mot sprickbildning;
  • resistent mot kyla;
  • immun mot toxiner och atmosfäriska element;
  • lite nötning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Samtidigt är materialets styrka och plasticitet också på en anständig nivå. Om det stelnade skiktet skärs kommer en homogen struktur att synas, som tränger igenom hela dess tjocklek av tunna trådar som går i godtycklig riktning.

Bild
Bild

Experter kan med självförtroende säga, se funktionerna i inneslutningar, vad är provets egenskaper och hur exakt det erhölls.

Förutom tekniska nyanser finns det allmänt accepterade villkor, till exempel:

  • kompatibiliteten mellan den ursprungliga betongen och fibern som används;
  • strikt specificerad proportion mellan dem;
  • likformig spridning av fibrer i massan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Utnämning

Fiberarmerade betongprodukter används inom en mängd olika områden. Den finner tillämpning i skyskrapornas grunder, i vägbyggen och i konstruktionen av hydrauliska konstruktioner. Om glasfiber läggs till kan sådant material användas för bullerkontroll, vattenrening och fasaddekoration.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Även de mest mekaniskt belastade konstruktionerna som använder fiberarmerad betong kommer att fungera 10–20 gånger längre än vanlig gjutsten.

Cornices intar en viktig plats bland de arkitektoniska dekorativa elementen av det aktuella materialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att få dem används en sort baserad på glasfiber. Experter väljer tekniken och bestämmer nyanserna, med hänsyn till strukturens höjd och dess avstånd från väggen. Ibland är gesimsen uppdelad i flera block med olika höjder, om borttagningen är stor utförs installationen på ett undersystem av metallelement. Väggarna är gjorda av 2 till 4 cm i tjocklek, och längden på ett enda element kan vara 70–100 cm. För installation av taklister används ofta delar av järnmetaller, galvaniserat eller rostfritt stål.

Bild
Bild

För att fästa taklisterna används en genomgående, dold eller blandad metod. Fiberarmerade betongpelare är en utmärkt lösning för dem som vill ta hand om inte bara fasadens utseende utan också för det inre av rummet. Huvuddelen av kolumnerna tar en märkbar andel av belastningen, vilket minskar trycket som utövas på andra delar av byggnaderna. Därför, förutom rent designfördelar, tillåter dessa detaljer konstruktion av massiva byggnader. De påverkar också indirekt uppfattningen av fasader, vilket minskar sannolikheten för sprickor.

Bild
Bild

Vyer

För att korrekt applicera fiberarmerad betong måste du noggrant förstå funktionerna i dess individuella typer. De tidigaste exemplen på detta material erhölls före första världskriget. På den tiden fanns det fortfarande ingen särskild variation av syntetiska material, och därför utfördes experimenten av materialforskare med avskuren tråd. Fiber idag standardiseras av kraven i den statliga standarden. Stålfyllningen är uppdelad i ankar- och våggrupper, ändarna på segmenten i dessa två fall måste böjas.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att få metallfiber till ramen bearbetas råmaterialet oftast rent mekaniskt, på ritmaskiner, valsverk eller skärutrustning. Tekniken väljs beroende på vilken fiberdiameter som ska erhållas. Extremt fina trådar tillverkas genom att leda stål genom hål i diamantdelar.

Bild
Bild

Stålfiber är bra i styrka, men det är tungt. På grund av dess höga tendens till korrosion är ett sådant material nästan olämpligt för fasaden.

Mineralfiber erhålls från smält vulkaniska bergarter, vanligtvis basalt. Råvarans egenskaper påverkar materialets egenskaper, det är motståndskraftigt mot mekanisk påfrestning, mot kontakt med alkalier och syror. Basaltfiber tar inte eld och gör betongen i vilken den tillsätts tre gånger starkare än konventionellt murbruk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillsatser gjorda på basis av en sådan blandning används för en mängd olika ändamål:

  • fast formning;
  • väggpaneler;
  • små arkitektoniska former;
  • beredning av fontäner;
  • produktion av delar för rekonstruktion av hus;
  • lister i gesimserna;
  • plattor i vägbyggen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Glasfiberbetong produceras genom att dra den smälta massan av glas med specialutrustning. Eftersom glas är ganska annorlunda i sammansättning och kan varieras flexibelt, kan designers uppnå imponerande mekanisk prestanda. Dispergerad armering monteras i buntar med en given diameter. Kolfiber tillverkas genom bearbetning av råvaror med betydande uppvärmning. Sådant material har ett antal utmärkta egenskaper:

  • motståndskraft mot mekanisk stress;
  • immunitet mot aggressiva kemiska faktorer;
  • låg töjning vid uppvärmning;
  • ingen risk för korrosion och fantastisk vidhäftning;
  • brännbarhet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Problemet med kolfilament är bara relaterat till dess höga pris. Polypropylenfiberbetong överstiger alla prover utan armering när det gäller stöttålighet. Men samtidigt tål stretching och kompression mycket värre. Dessutom är polypropen inte tillräckligt resistent vid höga temperaturer, och det finns en stor risk att köpa uppriktigt sagt lågkvalitativa råvaror. Faktum är att materialets utbud av egenskaper är enormt, och en professionell kommer inte att kunna skilja en standardprodukt från avfall för ögat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper

Ryska GOST tillhandahåller tillverkning av olika typer av fiberarmerad betong. Blandningens kemiska och fraktionerade sammansättning påverkar direkt dess praktiska parametrar. Således ger tillägget av glasfiber:

  • specifik vikt från 1700 till 2250 kg per 1 cu. m;
  • värmeledningsförmåga inte lägre än 0,52 och inte högre än 0,75 W / cm2 x ° С;
  • böjhållfasthet - 210-320 kg per 1 kvm. centimeter.
Bild
Bild

Dessa egenskaper gör det möjligt att minska tjockleken på de tillverkade konstruktionerna och avsevärt minska dess vikt. Och kombinationen av minskad belastning och miljövänlighet utökar avsevärt produktens användningsområde. Fiberbetong är mest populärt där en minimal risk för sprickbildning och utmärkt slaghållfasthet krävs. För golv är det svårt att hitta en bättre lösning. Den lätta vikten av fiberarmerade betongblock förenklar användningen för efterbehandling av byggnader med dekorativa element av olika slag.

Bild
Bild

Proportionerna av den polystyrenbaserade blandningen beror på erforderlig densitet. Så om det är 200 kg per 1 cu. m, behöver du 100 l, 200 kg av själva cementet och 0,84 kubikmeter.m smulad polystyren. Mängden smula kommer inte att förändras med ökande densitet, bara ytterligare vatten och ett bindemedel tillsätts. Den resulterande blandningen är perfekt för att hälla golvet och för användning inuti formen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkares översikt

Produktionen av fiberarmerad betong är etablerad i Ryssland på en ganska hög nivå. Det finns ingen tvingande anledning att föredra importerade produkter. Ett utmärkt resultat ger användningen av blandningar av märket " 3DBeton ", rekommenderar även experter att fokusera på varumärken ROSPAN och LTM . Tack vare modern utrustning och de senaste tekniska metoderna är det möjligt att möta den bar som japanska bekymmer ställer på världsmarknaden. Valet mellan tillverkare kan göras, utifrån bara logistik, eftersom det inte är möjligt att hitta en praktisk skillnad mellan deras produkter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Artkompositionen och koncentrationen av den tillsatta fibern kommer att vara mycket viktigare än inskriptionerna på etiketten. Så, om du vill uppnå den högsta hållfastheten, rekommenderas det att köpa betong, där en metallfiber introducerades i en blandning med glasfiber. Då blir det möjligt att begränsa sig till minsta möjliga väggtjocklek, vilket innebär att det blir möjligt att underlätta grundarbetet och minska kostnaden för dem. Det beskrivna receptet tillåter också fiberarmerad betong:

  • förbli stark under brytbelastning;
  • bevara sina värdefulla egenskaper under påverkan av olika ämnen och väderförhållanden;
  • att inte förlora användbarhet vid höga lufttemperaturer och med stark uppvärmning av själva stenen;
  • upprepade gånger överlever frysning och upptining utan att göra avkall på prestanda.
Bild
Bild

En sådan komposit kan motstå även den belastning som uppstår från järnvägstransportens rörelse under start och landning av flygplan. Glasfiber gör det möjligt att använda en betongblandning för att täcka fasader, för att avsluta industribyggnader, som inte kan ta upp smuts och lätt tvättas av när det är igensatt. Stålfyllning används om du behöver dekorera golven på parkeringsplatser inomhus och utomhus, vägyta, förstärkt grund. Sådan fiberarmerad betong kan också användas för att bygga sekundära hydrotekniska komplex och betongtankar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blandningar baserade på polypropen rekommenderas för tillverkning av skumblock, porös komposit och byggnader med liten yta. Tack vare det mångsidiga färgspektrumet av fiberarmerad betong kan konsumenterna välja vilket utseende de vill - även den perfekta imitationen av natursten. Om du behöver göra textilbetong används ibland viskos och bomull.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktigt: fiberarmerad betong är dyrare än en enkel murbruk, därför måste du beräkna behovet av det så noggrant som möjligt och mycket exakt välja lämplig typ av blandning. Information om råvarornas kvalitetsegenskaper är inte mindre viktig: erfarna köpare kräver alltid tillhandahållande av laboratorietestdokument.

Användningsfall

Framställningen av fiberarmerad betong för hydrauliska konstruktioner är motiverad eftersom en högre elasticitetsmodul, tryck- och draghållfasthet kan minska spänningar i beklädnadsskiktet.

Bild
Bild

Enligt laboratorietester påverkas praktiska egenskaper inte bara av typen av fiber som används, utan också av fibrernas längd och deras diameter. Spridd förstärkning hjälper till att maximera de mekaniska egenskaperna.

Att få fiberbetong med egna händer kräver användning av både en betongblandare och en krossanordning. Tillsats av sand och cement omedelbart efter slipning (snarare än omrörning) hjälper till att uppnå maximal homogenitet av blandningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den manuella tillverkningen av fiberarmerad betong innebär att det är nödvändigt att noggrant kontrollera att det inte finns någon överdriven fiberkoncentration på vissa ställen. Detta försenar själva processen med minst 30% i jämförelse med den mekaniserade processen. Men om du följer alla tekniska standarder kan du garantera överensstämmelse med samma egenskaper som vid serieproduktion. Även möbler är gjorda av fiberarmerad betong - bänkskivor i sten, handfat och andra produkter. Utvecklare och designers vet hur man skapar verkligt imponerande produkter baserade på detta material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel inomhus och exteriör

Så här kan finishen av en lägenhet med fiberarmerad betong se ut. Till en början verkar det grått och obeskrivligt, men när man tittar noga blir det klart - detta har sin egen speciella charm.

Bild
Bild

Du behöver inte välja en sådan mörk tomt, texturerade plattor av ljusa färger med en intressant omtänksam prydnad visar sig lika bra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glasfiberbetong ser bra ut även utanför byggnader - på denna fasad ser det ut exakt som naturlig stuckatur av den klassiska modellen.

Bild
Bild

Om du vill kan du också beställa en enfärgad vägg, vars dekoration endast tillhandahålls på grund av ytavlastningen.

Bågar och pelare som finns i utformningen av byggnadsfasader är de mest komplexa typerna av inredning. Men fiberarmerad betong förenklar inte bara deras skapande, det garanterar också styrka och långsiktig service. Förresten, pålitliga dekorativa räcken är gjorda av samma material. På basis av fiberarmerade betongblandningar är det möjligt att skapa riklig växtdekor som motsvarar rokokostilen. Motstånd mot fukt och mekanisk förstöring gör att du kan njuta av designprestationer under lång tid.

Rekommenderad: