Krusbärsvård På Hösten: Förbereder Sig För Vintern. Hur Behandlas Buskarna Från Mjöldagg Och Hur Täcker Man Det? Hur Gör Man Höstmatning?

Innehållsförteckning:

Video: Krusbärsvård På Hösten: Förbereder Sig För Vintern. Hur Behandlas Buskarna Från Mjöldagg Och Hur Täcker Man Det? Hur Gör Man Höstmatning?

Video: Krusbärsvård På Hösten: Förbereder Sig För Vintern. Hur Behandlas Buskarna Från Mjöldagg Och Hur Täcker Man Det? Hur Gör Man Höstmatning?
Video: Krusbär - Bra att veta om gröna, röda, gula krusbär - ett superbär | AlterHedens 2024, Mars
Krusbärsvård På Hösten: Förbereder Sig För Vintern. Hur Behandlas Buskarna Från Mjöldagg Och Hur Täcker Man Det? Hur Gör Man Höstmatning?
Krusbärsvård På Hösten: Förbereder Sig För Vintern. Hur Behandlas Buskarna Från Mjöldagg Och Hur Täcker Man Det? Hur Gör Man Höstmatning?
Anonim

Sommarstugans säsong går mot sitt slut, och de flesta trädgårdsmästare börjar förbereda växterna för övervintring. På platsen rengörs växtskräp, beskärning av träd och bärbuskar, toppdressing utförs. Även om krusbär anses vara en opretentiös gröda, kräver de också regelbundet underhåll. Hur korrekt och i tid förberedelserna kommer att utföras beror på hur växten kan övervintra, vilket direkt påverkar avkastningen under nästa säsong.

Bild
Bild

Vattning

Om krusbären är ordentligt och regelbundet omhändertagen, kommer det att ge dig en fullvärdig vitaminskörd. En trädgårdsmästare kan få åtminstone en hink med söta bär från bara en buske.

På hösten fortsätter denna fleråriga att utvecklas och växa och stärker rotsystemet. Vid denna tidpunkt sätts knoppar och formas för den efterföljande skörden.

Vattning kan kallas en integrerad del för att förbereda växter för övervintring.

Det är viktigt att förstå att otillräcklig vattning kan leda till att växten kommer att övervintra med torra rötter, vilket kommer att leda till frysning av grenarna under svåra frost . Med brist på fukt kommer skotten på vilka frukterna bildas att lida.

Bevattning utförs med en hastighet av 30 liter vatten per 1 krusbärsbuske. För vattning är det bättre att gräva hålor runt buskarna och spilla vatten i dem, hälla det under roten eller längs spåren. Efter att ha väntat på att fukten ska absorberas helt är det nödvändigt att begrava fördjupningen.

Bild
Bild

Beskärning

Buskbeskärning är ett viktigt förfarande. Noggranna, korrekt utförda manipulationer är nyckeln till att uppnå önskad skörd. De utför sanitär beskärning, föryngring och formning.

Deras syfte är:

  • vid avlägsnande av gamla grenar, inklusive skadade grenar, torra eller sjuka skott;
  • i avskärning av icke-fruktiga grenar;
  • att skära av skott som överlappar varandra och förhindrar att granngrenar utvecklas fullt ut;
  • i rätt kronformation.

Tidig skärning kommer att leda till en ökning av ljusregimen, till en ökad avkastning och en minskning av risken för svampsjukdomar.

Bild
Bild

Beskärning rekommenderas på hösten. Den optimala tiden för manipulation är i mitten av oktober, även om denna siffra kan variera beroende på temperaturförändringar.

En flerårig växt som planteras i år kräver också beskärning . För att göra det beskärs skotten till 2-3 knoppar. Nästa år väljs de starkaste skotten som fungerar som buskens bas. De kan förkortas genom att skära ett snitt ett par centimeter ovanför den yttre njuren.

Bild
Bild

Med rätt vård kan krusbärsbuskar njuta av en skörd i mer än 2 decennier, men efter 10 år börjar buskarna minska fruktutbytet . Det är därför trädgårdsmästare bör föryngra perenner under denna period.

För att föryngra den gamla busken bör störande grenar tas bort, de måste gallras ordentligt. Ofta skär trädgårdsmästare, som försöker uppdatera en buske, helt i roten. Efter en sådan uppdatering kommer busken att återhämta sig i flera år. I detta fall är det lämpligt att plantera en buske eller föröka den med skaft.

Föryngringsprocedurer kan startas efter 7 år av buskens liv. I detta fall förkortas långa skott med en tredjedel för att stimulera utvecklingen av sidogrenar.

Bild
Bild

På hösten utförs också formativ beskärning, där man med hjälp av en beskärare tar bort sjuka, gamla och torra skott. Det är nödvändigt att bli av med grenarna böjda mot marken, liksom de som tjocknar buskarna och växer inåt. Skotten som växer inåt hindrar penetration av luftmassor, vilket leder till utveckling av svampinfektioner.

Bild
Bild

Toppdressing

För att berika jorden och få en full skörd görs höstmatning. Den bästa tiden för detta är september eller oktober. Det är bättre att befrukta perenner med kaliumfosforgödselmedel, tillsätta 20 gram kalium och 30 gram fosfor under varje buske. För att förbättra bärkvaliteten och få en bra skörd rekommenderas att lägga till kompost blandad med träaska under buskarna.

  • Kompost är en organisk massa som långsamt bryts ner på grund av påverkan av mikroorganismer . Organiskt material berikar jordlagret med de nödvändiga ämnena. För kompost är ogräsrester, löv och toppar lämpliga. Att få en homogen, lös struktur med en märklig lukt indikerar att de organiska är redo att användas. Vid befruktning av en krusbärsbuske är det nödvändigt att tillsätta upp till 5 kg av blandningen.
  • Ask, som finns kvar efter bränning av ved, är också en naturlig produkt . Användning av aska hjälper till att berika jorden med de nödvändiga komponenterna, förhindra spridning av sjukdomar och hjälpa till att bli av med skadedjur.

Du kan mata den fleråriga genom att välja något annat mineralkomplex med en minsta mängd kväve.

Det bör komma ihåg att införandet av kväve på hösten kan provocera aktivering av växttillväxt. I sin tur kommer detta att leda till svullnad av njurarna, som helt enkelt kommer att dö under den kalla perioden.

Bild
Bild

Det är bättre att införa organiskt material och andra mineralkomplex i form av en vätska efter att tidigare ha löst det i vatten . Du kan också göra detta torrt, hälla dem under krusbären och kratta dem i marken. Vid torrt väder vattnas stauder. Gör detta efter befruktning.

Behandling mot sjukdomar och skadedjur

Krusbärsbuskar påverkas ofta av mjöldagg, liksom vit fläck, frotté, rost och andra sjukdomar. De kan attackeras av insekter. För att växterna inte ska bli sjuka och inte påverkas av skadedjur, behandlas de med olika droger under säsongen, såväl som på hösten.

Bild
Bild

Insekticider

I kampen mot skadedjur använder trädgårdsmästare olika insektsmedel. Bearbetningen utförs i olika skeden av växtodlingen, oftast genom vårbearbetning.

  • " Lepidocid ". Det förs in genom att späda ut det i en hink med vatten. Den är lämplig för att ta bort bladrullar, nattfjärilar, sågflugor, i förebyggande syfte.
  • " Bitoxibacillin ". Läkemedlet måste spädas med vatten och tillsättas 100 gram till en hink med vätska. Detta verktyg anses vara ett av de mest aktiva läkemedlen mot farliga grödor.
  • Actellik . Det måste spädas i 10 liter vatten med 15 ml av läkemedlet. Produkten är avsedd för att bli av med bladlöss, malar, sågflugor och andra skalbaggar.

På hösten kan du också använda andra droger, om du inte vill använda kemikalier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lämplig för att bli av med skadedjur:

  • dammar buskarna med träaska och dammar ytterligare jorden bredvid växten;
  • "Karbofos" - det används för att förstöra bladlöss, malar, sågflugor och andra skadedjur;
  • spraya busken och området runt busken med lökskal.

Klorofos och ammoniak används också för dessa ändamål.

Bild
Bild

Svampdödande medel

Sjukdomar förekommer ofta på krusbärsbuskar.

Det händer:

  • på grund av överdriven försummelse av busken;
  • på grund av brott mot reglerna för vård av växter;
  • med fel plats vid plantering av skott;
  • under ogynnsamma väderförhållanden;
  • vid plantering av initialt infekterade buskar.

Goda resultat uppnås genom användning av komplexa fungicider. De kommer att hjälpa till att skydda stauder från mjöldaggskador, bli av med rost på bladen, antraknos.

Du kan spraya med fungicider innan blommande buskar eller efter skörd.

Bild
Bild

Oftast utförs behandling med Topaz- och Fundazol -fungicider

  • Läkemedlet "Topaz "innehåller penkonazol, en aktiv aktiv ingrediens som hjälper till att bekämpa svampsjukdomar. Späd läkemedlet genom att tillsätta en ampull per 10 liter vatten. Använd den för att spraya buskar. Sådana kontrollåtgärder minimerar sannolikheten för svampmanifestationer.
  • Betyder "Fundazol " lämplig som en kamp mot senröda, lindra antraknos, gul rost. Den aktiva ingrediensen i kompositionen är benomyl. Efter applicering av produkten kommer den in i rotsystemet, sprider sig ytterligare över hela växten, men utan att påverka frukterna. Tillsätt 1 gram "Fundazol" till 1 liter vatten vid användning. För medicinska ändamål vattnas busken, och i förebyggande syfte sprutas plantorna.

Förebyggande behandlingar av stauder mot sjukdomar och skadedjur bidrar till deras bättre fruktning och tillväxt. Genom att genomföra terapeutiska åtgärder elimineras symtomen på sjukdomar som har dykt upp. Efterlevnad av proportioner och applikationsscheman hjälper till att uppnå det förväntade resultatet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra medel används också för detta ändamål. Så snart lövverket på buskarna slutar behandlas de nakna grenarna med speciella lösningar som skyddar mot skadedjur, sårskorpor och skyddar mot sjukdomar. Som sådant medel är det lämpligt att använda:

  • Bordeaux -blandning (3%);
  • kopparsulfat, med en hastighet av 30 gram per hink vatten;
  • fytosporin, med en hastighet av 5 gram per hink.

Spray med Bordeaux -vätska, järnsulfat hjälper till att skydda växter från många sjukdomar. Träaska och bakpulver används också för dessa ändamål. Det är förbjudet att använda bekämpningsmedel som är farliga för kulturen under hela växtsäsongen. Vid sprutning absorberas bekämpningsmedel genom bladen och sprids genom busken och kommer in i bären.

Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Efter att ha bearbetat växterna och beskurit dem är det nödvändigt att förbereda dem för övervintring. För att förhindra att växten fryser, vid en temperatur på -40 grader av frost, rekommenderas buskarna att vara täckta för vintern. Detta gäller fleråriga grödor som odlas i hårda klimat med låga säsongstemperaturer. Det är särskilt viktigt att isolera en ung buske som ännu inte är anpassad för sådana förhållanden.

Algoritm för handlingar

  • Det är nödvändigt att ta grenarna och binda dem i ett bunt med hjälp av garn och sedan luta dem mot marken.
  • Täck busken med sågspån, du kan använda torrt lövverk.
  • Lägg agrofibre eller säckväv ovanpå, tryck längs kanterna med tegel eller brädor.
Bild
Bild

Du behöver inte knyta grenarna och böja dem till marken . Du kan lägga bågar över buskarna och sträcka agrofiber ovanpå dem och fixa det med tegel. Snö är också lämpligt som isolering. För detta är plantorna täckta med ett lager snö i 10 centimeter eller mer. För buskar som växer i milt klimat kan skydd utelämnas.

Bild
Bild

Nyanser av vård med hänsyn till regionen

Att ta hand om krusbär på hösten i alla regioner består av liknande steg. Det skiljer sig bara från tidpunkten för händelserna.

  • I de norra regionerna och Sibirien arbetet börjar utföras tidigare än i andra regioner. Hårda vintrar innebär årliga skydd av buskarna. Särskild uppmärksamhet ägnas åt utfodring av bärgrödor, eftersom deras vinterhårdhet till stor del beror på detta.
  • I Ural arbetet utförs tidigt på hösten. På vintern är buskarna isolerade med snö eller annat täckmaterial används för detta.
  • För mittfältet liknande evenemang hålls med den årliga uppvärmningen av krusbär. I Sibirien och Ural är det att föredra att plantera låga sorter som kommer att övervintra bra under tak.
  • I utkanten av Moskva sorter som anpassar sig väl till ett litet antal varma dagar, ofta tinar och snöiga vintrar slår bättre rot. Dessa är sorter med ett väl utvecklat rotsystem, med ökad frostbeständighet. De börjar ta hand om sådana grödor i oktober.
  • Krusbär mår bäst i söder, i Krasnodar -territoriet ., eftersom växten är en termofil gröda. I dessa regioner behöver busken inte skydd för vintern.

Jämfört med andra bärgrödor är krusbär mindre krävande . Han tål torka bra, han är inte rädd för vinterkylan. Genom att följa de nödvändiga åtgärderna kan du få en bra årlig skörd av välsmakande vitaminfrukter, tilltalande med utmärkta smakegenskaper.

Rekommenderad: